Web Analytics
More
    Reklāma

    Ēras beigas – Samsung pārtrauks LCD ekrānu ražošanu

    Jaunākie raksti

    Šī gada beigās kompānija Samsung Ķīnas un Dienvidkorejas rūpnīcās pārtrauks ražot šķidro kristālu displejus (LCD), iezīmējot vienas svarīgas displeju ēras noslēgumu. Šāds lēmums pieņemts, jo uzņēmums sāks koncentrēties jaunās paaudzes kvantu punkta (angliski quantum dot) ekrānu tehnoloģijai.

    Samsung apsolījis izpildīt visas līdz šim uzņemtās saistības ar LCD ekrānu piegādi, taču nākamo 5 gadu laikā tiks veiktas 11 miljardu ASV dolāru investīcijas, lai jau 2021. gadā uzsāktu ražot jaunos ekrānus, un līdz 2025. gadam šo tehnoloģiju attīstot pilnībā, ļaujot to izmantot premium klases sadzīves tehnikā. Jaunā kvantu tehnoloģija spēšot nodrošināt ekrānu darbību līdz pat 1 miljonam stundu, kas ir aptuveni 114 gadi.

    Reklāma

    Precizējot pieejamo informāciju, kompānija Samsung patiesībā dalās 2 uzņēmumos, no kuriem mēs labāk pazīstam Samsung Electronics, kurš piegādā dažāda veida ikdienā lietojamo elektroniku, bet otrs ir Samsung Display, kurš ražo šos LCD paneļus. Samsung ir izvēlējies slēgt tieši Samsung Display LCD paneļu ražošanas daļu, jo tirgū ir citi konkurenti un šie paneļi neienes naudu, kā arī Samsung vairāk naudas iegūst tieši no OLED displejiem mobilajās ierīcēs. Tāpēc kompānijā nākotni saredz QD-OLED displejos, ko tā uzsāks ražot. Šī nomaiņa nozīmē to, ka 2021. gadā ražotie Samsung LCD televizori varētu būtiski zaudēt savu kvalitāti, jo tiks izmantoti citu kompāniju paneļi.

    Papildus tam, LCD ekrānu pieprasījums pasaulē krītas, uz ko norāda arī konkurenta LG plāni 2020. gadā pārtraukt to ražošanu noteiktās rūpnīcās.

    Avotsreuters
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    20 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Rihards Linde
    03.04.2020 11:31

    Nekas jau diži nemainīsies, QLED televizoros, tāpat kā lētajos Samsung liks iekšā ķīniešu displejus

    Jānis Skrabāns
    03.04.2020 12:28
    Reply to  Rihards Linde

    Kas ir ķīniešu displeji?

    Oto
    03.04.2020 22:43
    Reply to  Rihards Linde

    Ķīnieši tādus ekrānus saražot nevar. Liks iekšā blokos lētās ķīniešu un taivāniešu detaļas tas gan.

    Janis
    03.04.2020 15:23

    Atkal virsrakstus raksta tie, kuri neko nejēdz. QLED ir tas pats vien LCD panelis apkarināts ar skaistiem vārdiem.

    Kursors.lv
    03.04.2020 16:09
    Reply to  Janis

    Tik vienkārši arī nav.

    Janis
    03.04.2020 16:22

    Lai cik sarežģīti arī nebūtu, tas ir un paliek LCD. Tieši tik vienkārši. QLED nav displeja tips, tādi ir šobrīd pamatā tikai divi LCD un OLED. QLED ir paneļa apgaismojuma tehnoloģija. Pārējais ir tikai mārketings. Iekšdedzes dzinēju mēs nesaucam citādāk tikai tāpēc, ka tam piekabina kādu fancy tehnoloģiju, kā vārstu regulēšanu.

    Kursors.lv
    03.04.2020 16:36
    Reply to  Janis

    Nu, re, jau izsakies precīzāk. Starp LCD un OLED ir būtiskāka atšķirība nekā starp LCD un QLED. Tomēr nevar teikt, ka “QLED ir tas pats vien LCD panelis”. Tas būtu pārāk vienkāršots skatījums.

    03.04.2020 17:26

    Bet vai paziņojot par “ēras beigām” tas ar nav pārāk vienkāršots skatījums?

    Jāpiekrīt komentāra autoram, ka uzlīmējot QD “plēvi” lcd panelim nevar apgalvot, ka ir pienācis gals (ja, protams, to burtiski nedomā no mārketinga viedokļa par ražotāju izvēlētajiem preču tehnoloģiskajiem apzīmējumiem) :)

    Kursors.lv
    03.04.2020 18:25
    Reply to  Reinis Rozitis

    Tas atkarīgs no tā, kā uz šo jautājumu skatās. Ir okei nepiekrist šādām notikumu aprakstam, tāpat kā ir okei situāciju nosaukt tā, kā mēs aprakstījām. Vienkāršo LCD displeju ēra ir galā un turpmāk Samsung attīstīs OLED displejus mobilajām ierīcēm un QLED displejus televizoriem. Vismaz tā es sapratu šīs izmaiņas. Palabo, lūdzu, ja kļūdos.

    AC/DC
    03.04.2020 21:25

    Ir precīzi tik vienkārši. Manās tikai backlit tehnoloģija. Attēlu tāpat veido ‘šķidrie kristāli’ – LCD.

    Television
    03.04.2020 19:19

    LCD televizori bija sūdi , jo krāsas bija sintētiskas, un melnais tonis kad tumsa skataa filmas ir zils. Labāk lai atsāk ražot CRT televizorus tiem vismaz krāsas bija dabīgas, un melnais tonis bija melns. Lai samsumg izdomā super plānus kineskopus ar ko turpmāk attīstīt televizorus

    Oto
    03.04.2020 22:47
    Reply to  Television

    CRT ražošanu atjaunot būtu ļoti dārgi. Bet jā žēl ka neražo. Nesen ieslēdzu savu veco CRT, fantastiskas krāsas Youtube HD video vienkārši kaifs skatīties.

    crt
    06.04.2020 09:19
    Reply to  Oto

    Dārgi – super dārgi – tas būtu arī tāpēc, ka tos pirktu tikai jūs divi vien. Neviens cits nepirktu lielas kastes, kas rij elektrību – neskatoties uz to, cik labas ir krāsas. Tas laiks un tehnoloģija ir nu jau pagātne.

    03.04.2020 19:32

    Sen bij laiks atbrīvoties no šiem neattīstītajiem tv ja to vsp var par tādu nosaukt. Lai izdomā kko labāku par plazmu kas rij elektrību un led kas karsē ka sildītājs tpt ka šie parastie lcd. Es personīgi neko normālu tur nesaskatu, jo es neko labāku neesmu DZIRDĒJIS un redzējis par hd crt kur vis ir. Iebūvēts un dizaina ziņā atgādina normālu tv ko ievietot kāda izstabas stūrī kas aizņem tikai apmēram kvadrātmetru.

    Remarx
    04.04.2020 00:34
    Reply to  HD CRT TV

    Kur rāvi to ka LED ekrāns karst? Nevajag jaukt vecos LCD ekrānus kur LED apgaismojuma vietā lika vēl vecās luminiscējošās lampas. Parasti tās ir 2, jaunajiem ekrāniem ir led matrica kas ir no lērums mazām, bet diezgan spožām gaismas diodēm. Man TV ekrāns pēc 6st darba ir patīkami vēss. Cita lieta 15 gadus vecs Samsunga monitors tas pēc 30minūtēm ir silts, jo apgaismojums ir ar 2 luminiscējošām lampām kas ir ekrāna matricas sānos. OLED tā ir uz organisko pusvadītāju bāzes. Krāsu gamma laba bet ir viens zemūdens akmens. Tās lēnam izdeg, tas ir samazinās ar laiku spilgtums. Un ja tas ir TV ekrānā un skaties kādu mīļu kanālu tad ar laiku visos kanālos būs mīļākā TV kanāla logotipa ēna.

    led
    03.04.2020 20:39

    Terminoloģijas džungļi….QLED nedarbotos bez gaismas, ko izstaro LEDi (backlight) – tāpat kā LED. QD slānis piedalās krāsu veidošanā.
    OLED nevajag nekādus LEDus, jo šī veida diodes pašas spīd vajadzīgajās krāsās un ja nav ieslēgtas, tad to krāsa ir pa īstam melna.

    Un tagad paši izlemiet, kam tuvāks ir QLED. Es to sauktu par LED modifikāciju. Kas attiecas uz virsrakstā piesaukto LCD, tad primāri tā sauca ekrānus, kam LEDu vietā gaismu deva luminiscējošās trubiņas (kas jau sen netiek izmantotas monitoros un TV), lai gan šķidro kristālu slānis nekur nav pazudis arī LED ekrānos. Sākot izmantot LEDus gaismai, to pašu LCD pārsauca par LED – lai izceltu izmaiņas.

    Vilis Melnais
    05.04.2020 11:25
    Reply to  led

    Beidzot, vēlviens cilvēks, kas to saprot

    Pičs
    04.04.2020 10:38

    QLED ir prasts Samsunga mārketinga gājiens, lai nosaukums izskatītos ļoti līdzīgi OLED.
    Tā ir prasta cilvēku čakarēšana. Tāpat kā vecos laikos orģināls Philips un ķīniešu Pillipps.

    ex-samsung user
    05.04.2020 12:10

    Cik saprotams, visa ziņa ir teikumā
    “Tāpēc kompānijā nākotni saredz QD-OLED displejos, ko tā uzsāks ražot.”
    un sekas tam ir pārmešanās uz OLED displajiem (QD štelle ir izmantojama arī OLED ekrānos).

    Tā kā OLED displejus jau kādu laiku neizmanto TV iekārtās, tad loģisks iznākums ir “2021. gadā ražotie Samsung LCD televizori varētu būtiski zaudēt savu kvalitāti, jo tiks izmantoti citu kompāniju paneļi.” – nuja, tirgot TV ar samsung uzrakstu ta gribās.

    Lai gan mana pers. pieredze ar Samsung TV jau LED ekrānu laikos bija tāda, ka Samsung ir pārvērtēts ražotājs – pultis kas gada laikā sabojājas, zaļā svītra uz ekrāna, ekrānam parādījās tumšie stūri. Protams, tas ir tikai privāts viedoklis.

    Reklāma