Web Analytics
More
    Reklāma

    Kā sagatavoties darbam no mājām? Saziņa, drošība, infrastruktūra un attālinātas piekļuves

    Jaunākie raksti

    2020. gada pavasari atcerēsimies mēs visi – satraukumu sabiedrībā,  griķu un tualetes papīru sērgu, kā arī problēmas, ar ko globālās pandēmijas laikā saskaras uzņēmumi. Pašizolējoties un mazgājot rokas mēs rūpējamies par savu veselību, taču tikpat svarīgi ir arī nodrošināt kiber-higiēnu savās darbavietās. Ļaundari (hakeri) nesnauž – šī globālā situācija ir izcils laiks, lai gūtu personīgo labumu (mums – ļaunumu).

    “Dzīve šobrīd spiež pārkārtoties attālinātam darbam steidzamā kārtā. Labā ziņa ir, ka tehnoloģiju pasaule šobrīd var nodrošināt pilnvērtīgu attālināto darbu lielākai daļai profesiju,” komentē uzņēmuma dots. tehniskais vadītājs Aigars Jaundālders. “Tomēr līdz ar steigu nāk arī izaicinājumi, kas šobrīd rada vēl lielāku pieprasījumu pēc IT profesionāļu pakalpojumiem. Katrā no pieminētajām jomām ir desmitiem dažādu risinājumu. Kā izvēlēties to, ko var ieviest visātrāk, ar mazākām izmaksām un ērtāku lietošanā? Kā ātri ne tikai ieviest izvēlēto risinājumu, bet to arī uzturēt ikdienā un zināt, ka pēc situācijas normalizēšanās nebūs zaudēta vai noplūdusi uzņēmumam svarīga informācija? Kā zināt, kuras sistēmas strādā, bet kuras nē? Kā aizsargāties no kiberapdraudējumiem, kas darbiniekiem zaudējot fizisko kontaktu tikai pieaug? Tie visi ir jautājumi, atbildes uz kuriem mums kā tehnoloģiju profesionāļiem ir jāspēj atrast tūlīt un nekavējoties, jo tas ir ne vairs ērtības, bet izdzīvošanas jautājums.”

    Reklāma

    Ieteikumi no informācijas tehnoloģiju kompānijas dots. ekspertiem, koncentrējoties uz 4 svarīgākajiem aspektiem, lai nodrošinātu uzņēmuma vai iestādes darbību attālināta darba apstākļos:

    SAZIŅA

    Strādājot no mājām, saziņa starp kolēģiem un klientiem ir liels izaicinājums. Tai ir jābūt ērtai, ātrai un drošai. Uzņēmumiem, kas izmanto Office 365 risinājumus, ir vairāki rīki, kas attālinātu darbu padarīs vienkāršāku. Nav šaubu, ka Outlook ir uzticams un drošs e-pasts, ko varam izmantot gan no datora, gan mobilajam ierīcēm, taču ir vēl kāds saziņas līdzeklis, kas iekļauts Office 365 pakalpojumos – Microsoft Teams, ko var izmantot privātajiem un grupu čatiem, drošiem balss un videozvaniem, kā arī sapulču tiešsaistes straumēšanai. Vēl liels bonuss Office 365 lietotājiem ir integrētā dokumentu bibliotēka, kas ļauj vairākiem kolēģiem darboties pie viena faila, pārskatot labojumu vēsturi un esot drošībā, ka visas izmaiņas tiks saglabātas.

    Attālināta darba situācijās ļoti aktuāla ir uzdevumu koordinēšana un pārvaldība komandu un projektu ietvaros. Lai arī lielā daļā uzņēmumu šādi risinājumi jau ir integrēti, mazākās organizācijās moderno rīku ieviešana var prasīt lielus laika un finanšu resursus. Office 365 piedāvātā viegli konfigurējamu un lietojamu rīku, kas efektīvi pilda savas funkcijas – Microsoft Planner.

    Ja Jūsu uzņēmums meklē pieredzējušu un profesionālu partneri, kas var palīdzēt Office 365 izveidē vai pilnveidē, esošo e-pastu un datu migrēšanā un lietotņu uzturēšanā, iepazīstaties ar plašāku informāciju.

    DROŠĪBA

    Drošības riski, kas rodas, sākot strādāt no mājām, ir ļoti nopietni un tiem ir jāsagatavojas nekavējoties. Nav noslēpums, ka vājākais posms uzņēmuma kiberdrošības ķēdē ir darbinieks, tāpēc tikai apmācīti un kritiski domājoši lietotāji nepieļaus situāciju, kad organizācijas dati tiek nopludināti. Ja līdz šim esat vilcinājušies ar IT drošības apmācībām, tad, iespējams, šis ir īstais laiks, lai tās organizētu. dots. piedāvā lietotāju apmācības e-platformā, kur nav nepieciešama fiziska klātbūtne – vien interneta pārlūks, koncentrēšanās un nopietna attieksme.

    Pat vissarežģītākā parole (kas, viennozīmīgi, nav Qwerty123) mūsdienās nav drošs pieslēgšanās veids, tāpēc obligāti nepieciešams parūpēties, lai pēc iespējas visām uzņēmuma sistēmām un darbinieku lietotnēm ir uzstādīta vairāku faktoru autentifikācija (MFA). Ja izmantojat Office 365, tad galvenās MFA iespējas Jums jau ir pieejamas. Atcerieties, ka MFA ir efektīva un ātri realizējama aizsardzība, kas Jums jāievieš jau tagad.

    Veicot drošības auditus, ir novērots, ka vismaz 95% gadījumu uzņēmumos konstatētas kritiskas ievainojamības. Ielaušanās draudi nav risks, kas pastāv tikai lielos uzņēmumos – it īpaši tas skar arī nelielas organizācijas. Ikvienam ir jābūt gatavam scenārijam situācijām “Ko darīsim, kad mums uzbruks?”. Vai Jums tāds ir?

    INFRASTRUKTŪRA

    IT infrastruktūras sagatavošanai uzņēmumā, kur darbinieki strādā no mājām, ir ļoti liela nozīme. Nepārtraukti jāuztur lietotāju ierīces drošībā un operatīvi jāspēj attālināti risināt problēmas, ja tas nepieciešams. Vai ir iespējams centralizēti pārvaldīt, konfigurēt un uzraudzīt visu lietotāju izmantotās ierīces? Jā, noteikti ir. Un dots. šādā situācijā iesaka Microsoft Endpoint Manager risinājumu, kas ļauj nodrošināt darbu no jebkuras vietas.

    ATTĀLINĀTA PIEKĻUVE LIETOTNĒM

    Sēžot sava biroja krēslā, strādājot kopējā uzņēmuma tīklā un darbojoties ar 2 monitoriem, protams, ir ērta strādāšana, bet mājās ar darba vidi ne vienmēr ir tikpat vienkārši. Ir daudz lietotnes, kuras līdz šim ir bijušas pieejamas tika no uzņēmuma iekštīkla un, lai nodrošinātu nepārtrauktu pieeju visām šīm programmām, ir pieejami vairāki jaudīgi attālinātās piekļuves risinājumi, kas paredzēti gan tiem, kas izmanto mākoņpakalpojumus (piemēram, Windows Virtual Desktop), gan tiem, kas pieturas pie lokālajiem datu centriem (Remote Desktop Gateway). Šādu pakalpojumu ieviešanai uzņēmumā ir liela vērtība arī ilgtermiņā, taču tie prasa rūpīgu plānošanu un ieviešanu. dots. infrastruktūras un drošības ekspertu komanda piedāvā šādus ar attālinātu piekļuvi saistītus pakalpojumus: attālinātās piekļuves risinājumu ieviešana, mākoņtehnoloģiju īstenošana un datu migrācija, konsultācijas un uzturēšana, drošības novērtējums, kā arī, nepieciešamības gadījumā – individuālu lietotņu izstrāde.

    Tiklīdz uzņēmums pieņem lēmumu par darbinieku strādāšanu no mājām, ir jārīkojas operatīvi un elastīgi, vienlaikus domājot par drošību. Pat ja īstenosiet modernākos un efektīvākos attālinātā darba risinājumus, nedrīkst aizmirst, ka visa pamatā ir cilvēks, kurš jāapmāca un jāliek apzināties visi riski. Tikpat svarīgi, cik regulāri mazgāt rokas, ir arī ievērot pamata drošības pasākumus: nepieslēgties publiskiem Wi-Fi, neizmantot privāto datoru darba vajadzībām, šifrēt pārsūtāmos failus,  uzstādīt ugunsmūri un antivīrusu programmatūru un vienmēr, kad doties prom no datora – aizslēgt to (Win+L). Lai stipra veselība un visi uzņēmuma un personīgie dati – drošībā!

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    0 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Reklāma