Web Analytics
More
    Reklāma

    Balss asistentus var uzlauzt ar ultraskaņu

    Jaunākie raksti

    Zinātnieki no Ķīnas un ASV veikuši interesantu eksperimentu, kura ietvaros populārāko telefona ražotāju Samsung, Huawei, Apple un Google balss asistenti tika pārbaudīti ar komandām, kuras dotas caur ultraskaņas viļņiem. Iznākums bija pietiekami pārsteidzošs, jo šādā veidā tiešām bija iespējams jau iedarbināt šos asistentus, kā arī likt izpildīt dažādas komandas.

    Eksperiments nosaukts par “SurfingAttack” (latviskojot virsmas uzbrukums), jo šie ultraskaņas viļņi laisti cauri tieši cietai virsmai kā koka galds, lai tādējādi pārbaudītu viļņu pārraidīšanu un telefona spēju tos nolasīt. Tāpat tie tika raidīti caur stikla, metāla un plastmasas galdiem. Signāls tika raidīts caur pjezoelektrisku (angliski piezoelectric) disku, kurš atradās zem galda, telefonam attiecīgi atrodoties uz virsmas un esot saskarsmē.

    Reklāma

    Šajā “uzbrukumā” tika pārbaudīti 17 telefoni, no kuriem tikai Huawei Mate 9 un Samsung Galaxy Note 10+ nereaģēja uz šiem viļņiem. Piemēram, ar Google Pixel telefonu bija iespējams gan ieslēgt priekšējo kameru un uzņemt bildi, gan atbloķēt telefonu, lai nolasītu saņemtu īsziņu. Šāda iespēja teorētiski nozīme, ka pat neveicot ierasto telefona drošības identifikāciju, būtu iespējams ļaunprātīgi izmantot divu faktoru autentifikāciju (angliski two-factor authentification).

    Apskatot video radās neliela neuzticība, ka fonā kāds vienkārši to visu dara ar īstu cilvēka balsi, bet par šo pētījumu rakstīts arī Github, un tam ir speciāls pētījuma apraksts, ar kuru ikviens var iepazīties, tā kā tas paaugstina ticamības pakāpi. Pirms laika ziņojām par iespēju tieši ar lāzera stariem apmānīt balss asistentus, kas ir vēl viens piemērs cik šis saziņas veids var būt nedrošs un manipulējams ar citiem instrumentiem.

    Reklāma
    Reklāma