Web Analytics
More
    Reklāma

    Autotransporta direkcija vēlas bloķēt “Yandex Taxi” servisu (papildināts)

    Jaunākie raksti

    No šī gada 22. janvāra visiem transporta pakalpojumu sniedzējiem, kurus var izsaukt un apmaksāt caur speciālu platformu, jābūt oficiāli reģistrētiem Autotransporta direkcijā, taču šobrīd kā vienīgais to ir izdarījis Igaunijas uzņēmums Bolt.

    Tomēr lietotne “Yandex.Taxi” un mājaslapa “taxi.yandex.lv” visu šo laiku ir turpinājusi sniegt pakalpojumus, nemaz neveicot reģistrāciju, tāpēc direkcija ir vērsusies pie visiem elektronisko sakaru sniedzējiem, lai tie bloķētu visus kanālus. Tas tiks izdarīts tuvāko dienu laikā.

    Reklāma

    Ja tiks nokārtotas visas nepiciešamās prasības, tad serviss varēs atsākt darbu. Prasībās ietilpst, lai ar konkrētās tīmekļvietnes vai mobilās lietotnes starpniecību pakalpojumus pasažieriem varētu piedāvāt tikai licencēti komersanti, kuri ir saņēmuši licences kartīti par katru auto, ar ko tiek braukts. Tāpat autovadītājiem ir jābūt reģistrētiem Taksometru vadītāju reģistrā. Katrā ziņā pietiekami sarežģīts process ar daudziem soļiem, tomēr nepieciešams, lai taksometru jomu sakārtotu.

    Prasība reģistrēties uz tīmekļvietnes vai mobilās lietotnes pakalpojumu sniedzējiem attiecas tad, ja ar tās starpniecību tiek organizēti pasažieru pārvadājumi ar vieglo automobili, tajā skaitā taksometru; ja pakalpojumu var pieteikt, apstiprināt un braucienu apmaksāt, izmantojot tīmekļvietni vai mobilo lietotni.

    Nav mitējušās arī runas par to, ka “Yandex” varētu nodrošināt savas darbības informāciju Krievijai. Pavisam nesen Krievijas medijs “Дождь” atklājis, ka uzņēmums “Yandex” ir sniedzis lietotāju adreses drošības dienestiem, kas tiek skaidrots ar to, ka šiem dienestiem ārkārtas gadījumos ir iespēja saņemt šādu informāciju par trešajām personām. Viens piemērs saistīts ar žurnālista Ivana Golubeva adreses uzzināšanu tādā veidā.

    Ziņa papildināta (03.03.2020)

    “Saskaņā ar Krievijas Federācijas likumdošanu visām organizācijām un uzņēmumiem Krievijas Federācijā ir pienākums sniegt datus valsts iestādēm, ja ir saņemts oficiāls pieprasījums saskaņā ar likumu. Tas attiecas arī uz mūsu pakalpojumu. Mēs atbildam tikai uz pieprasījumiem, kas ir sastādīti un iesniegti mūsu juridiskajam departamentam, stingri ievērojot likumu (tas nozīmē oficiālu pieprasījumu vēstules formā ar nepieciešamajiem parakstiem un zīmogiem, ko iesniedzis likumsargs, kuram ir pilnvaras to darīt, nevis pieprasījumu e-pastā). Mēs nekad nesūtām šos datus, izmantojot e-pastu, telefonu vai saziņai paredzētās lietotnes.

    Apgalvojums, ka Yandex.Taxi nav iekļauts informācijas izplatītāju reģistrā, līdz ar to tam nav pienākuma sniegt informāciju un datus pēc valsts iestāžu pieprasījuma, nav patiess. Krievijas Federācijā likums attiecas uz visām organizācijām un uzņēmumiem.

    Jāuzsver arī tas, ka lietotni Latvijā pārvalda Nīderlandē reģistrētais uzņēmums Yandex.Taxi B.V, kas stingri ievēro ES likumdošanu, tajā skaitā arī Vispārīgo datu aizsardzības regulu (GDPR). Taču jebkurā gadījumā, pat ja Krievijas varas iestādes nolemj oficiāli pieprasīt informāciju no Yandex.Taxi B.V, tām nav tiesiska pamata to darīt tiešā veidā. Tām ir stingri jāievēro noteiktās starptautiskās procedūras, piemēram, jāvēršas pie Interpola ar oficiālu pieprasījumu.

    “Yandex.Taxi ir reģistrācijas procesā atbilstoši Latvijā pieņemtajiem jaunajiem noteikumiem. Mēs iesniedzām visu nepieciešamo dokumentāciju reģistrācijai Autotransporta direkcijas datubāzē jau pērn, un kopš tā laika esam vairākas reizes papildinājuši pieteikumu saskaņā ar iestādes prasībām. Pieteikuma pēdējā versija tiks iesniegta šonedēļ. Ceram, ka pēc pieteikuma gala versijas iesniegšanas mēs saņemsim apstiprinājumu reģistrācijai. Mēs komunicējam ar atbildīgajām iestādēm par šo tehniskas dabas jautājumu un sagaidām, ka tās rīkosies saskaņā ar Latvijas patērētāju interesēm.

    Natālija Žuravļova
    Starptautiskā preses dienesta vadītāja
    Yandex.Taxi/Yango”

    Ziņa papildināta (16.03.2020)

    “Lietotne ir veiksmīgi reģistrēta Latvijas Autotransporta direkcijā. Tādējādi Yandex.Taxi pilnībā atbilst jaunajām likumdošanas prasībām. Direkcija ir izsūtījusi mobilo sakaru un interneta operatoriem rīkojumu atcelt ierobežojumus, un mēs ceram, ka tuvākajā laikā Yandex.Taxi darbība tiks pilnībā atjaunota. Mēs turpinām attīstīt servisu Latvijā, ieviest jaunas funkcijas un jaunas izstrādnes, tostarp drošības tehnoloģijas.”

    AvotsLSM
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    3 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Igors
    03.03.2020 22:56

    Bet lai reģistrētos ir jāmaksā noteikta summa :)

    he he
    03.03.2020 23:13
    Reply to  Igors

    Nekas, klienti sametīsies)

    Oskars
    04.03.2020 13:50

    Lapa taxi.yandex.lv nobloķēta ar interesantu brīdinajumu…”Jūsu interneta pārlūks mēģina pieslēgties interneta resursam, kurš Latvijas Republikas teritorijā prettiesiski izplata televīzijas programmas bez Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes izsniegtas retranslācijas atļaujas. Piekļuvi šim interneta resursam ir bloķējis jūsu interneta pakalpojumu sniedzējs.”

    Reklāma