Web Analytics
More
    Reklāma

    VARAM vēlas atļaut piedalīties Saeimas vēlēšanās ar eID karti

    Jaunākie raksti

    Mums patīk pasmieties par mūsu ziemeļu kaimiņu “ātrumu”, bet igauņi jau kopš 2006. gada vēlēšanās balsi var nodot ar aplikācijas palīdzību, kamēr mūsu Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) izskatīšanai Saeimā nodevusi plānu, kas paredz, ka varētu ļaut cilvēkiem piedalīties Saeimas vēlēšanās tikai ar eID karti.

    Ja pašvaldību vēlēšanās mums ir iespējams nobalsot ar mazo personas apliecinošo dokumentu ID karti kopš 2013. gada, tad Saeimas vēlēšanās tas vēl nav iespējams. Tas skaidrojams ar to, ka pašvaldību vēlēšanās ir noteikts vēlētāju reģistrs, balstoties uz cilvēka deklarēto dzīvesvietu vai jau iepriekš zināmām izmaiņām, bet Saeimas vēlēšanas balsot iespējams jebkur. Līdz ar to ir vajadzīgs drošs un digitāls vēlētāju reģistrs, lai būtu iespējams izmantot eID kartes, kurās fiziski nevar iespiest zīmogu kā tas ir pasē.

    Reklāma

    Tāpēc VARAM nācis klajā ar plānu izveidot elektronisku tiešsaistes Vēlētāju reģistru, kas ļauj šo atzīmi par dalību izdarīt sistēmā, bet ne personas pasē. Tādējādi reģistrā būtu iespējams redzēt vai persona jau ir nobalsojusi, un saglabāta brīva iespēja balsot no jebkura iecirkņa. Tehniskajam nodrošinājumam paredzēts izmantot jaunus īrētus viedtālruņus, kuriem uzstādīta speciāla lietotne. Par šo visu atbildētu izvēlētais mobilo sakaru operators.

    Plānotās izmaksas jaunajam piedāvājumam ir 927 135 EUR, no kuriem 430 491 EUR par Vēlētāju reģistra programmatūru, bet atlikušie 496 tūkstoši viedtālruņu īrei. Speciālā programmatūru būtu pieejama arī ārzemēs, ieslodzījumā vietās un Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem. Jaunais modelis tiktu izmantots arī visās pārējās vēlēšanās (pašvaldību, Eiropas Parlamenta) un tautas nobalsošanā.

    Personas eID kartei būs jābūt obligātam dokumentam no 2023. gada, līdz ar to līdzi būtu jāmainās arī balsošanas sistēmai. Uz 14. Saeimas vēlēšanās varētu būt aptuveni 200 000 balstiesīgo tikai ar tām. Nemodernizējot sistēmu un iespējas, tiek pieļauta cilvēku nosacīta izslēgšana un demotivācija piedalīties vēlēšanās, jo balsotāju aktivitāte 13. Saeimas vēlēšanās bija 54,60%.

    AvotsLSM
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    9 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Skābene
    27.02.2020 12:07

    Sen bija laiks

    Latvietis
    27.02.2020 12:26
    Reply to  Skābene

    Nopietni? ID kartes ir jāaizliedz, sūds! Tikai pase ir īsts personas apliecinos dokuments!

    Gerald
    27.02.2020 13:48
    Reply to  Latvietis

    Viss labi? Es netaisos katru reizi, kad eju uz veikalu nopirkt kādu alkaholisku dzērienu, nest līdzi pasi.

    Einis
    27.02.2020 18:02
    Reply to  Gerald

    Tad vajag pieaugt līdz līmenim, kad “pircēja vecums noteikts vizuāli”.

    Labi, ir jau ok, ja tev ir tā karte, bet tas, ka viņu padara obligātu gan neatbalstu.

    Tad varbūt varu atteikties no pases, ja jau ir eID?

    digitalk
    27.02.2020 18:35
    Reply to  Einis

    protams, ka vari atteikties.
    Saskaņā ar Personu apliecinošu dokumentu likumu Latvijas pilsoņiem un nepilsoņiem no 15 gadu vecuma sasniegšanas personas rīcībā ir jābūt vismaz vienam derīgam personu apliecinošam dokumentam – pasei vai personas apliecībai (eID kartei). Var izvēlēties arī abus šos dokumentus.
    zurce

    Kursors.lv
    27.02.2020 23:46
    Reply to  Latvietis

    Kas vainas eID kartei? Ja vien šis nav komentārs trollēšanas pēc.

    LAN
    27.02.2020 13:29

    Sanāk, ka līdz šī reģistra ieviešanai varēja nobalsot vairākas reizes ja ir vairākas pases (izņemot jaunu jo vecā “nozaudēta/nozagta”) vai ar vienu apbraukājot visus iecirkņus, pirms zīmodziņa iespiešanas ar ziepēm nozieķējot zīmoga vietu un pirms nākamā ieicirkņa apmeklējuma nokasot ziepes ar visu zīmodziņu?

    Einis
    27.02.2020 18:04
    Reply to  LAN

    Asprātis. Ko tu visu pasi sasmērēji ar ziepēm? Nezināju, ka ir konkrēta vieta, kur spiež zīmogu.

    Ar ziepēm tu tikai vari kaut ko citu iesmērēt….

    Reklāma