Web Analytics
More
    Reklāma

    Ukrainā un Lietuvā reklamēs par IT studiju iespējām Latvijā

    Jaunākie raksti

    Lai palielinātu informācijas tehnoloģiju (IT) absolventu skaitu Latvijā, nodibinājums IT Izglītības fonds ar projektu “Baltijas IT Sabiedrība” jeb BITS februārī Ukrainā un Lietuvā uzsāk kampaņu par IT studiju iespējām Latvijā. Tas palīdzēs tuvoties izvirzītajam mērķim – sekmēt 3000 jaunu, starptautiskajam darba tirgum gatavu IT profesionāļu sagatavošanu Latvijā.

    BITS platforma apkopo labākās Latvijas IT izglītības programmas – šobrīd tās ir deviņas bakalaura programmas. Pēc vairāku mēnešu intensīva darba, piesaistot labākos izglītības un IT jomas ekspertus un žurnālistus, platforma ir papildināta un sniedz ieskatu par prakses un darba iespējām Latvijā, nozares izaugsmi, kā arī apkopo studentiem noderīgus datus par dzīvošanas un atpūtas iespējām Latvijā. BITS platformas informācija ir pieejama elektroniski, kā arī drukātā žurnāla formātā.

    Reklāma

    Žurnālā īpaši izcelti ārvalstu studentu pieredzes stāsti par studiju iespējām Latvijā, kas izskaidro, kāpēc talantīgi ārvalstu jaunieši par studiju vietu ir izvēlējušies Rīgu – Minhenes, Tallinas vai Stokholmas vietā. “Iemesli mēdz būt dažādi: studiju programmu kvalitāte un izmaksas, kā arī tas, ka Latvijā jau ir iespēja iegūt dubultdiploma izglītību. IT nozares attīstība, kas paver plašas prakses un darba iespējas, kā arī Latvijas kultūrvēsturiskais mantojums, daba un vide kopumā,” skaidroja IT Izglītības fonda izpilddirektore Evija Celma.

    BITS platformas izveides un kampaņas Ukrainā un Lietuvā izmaksas veido 70 tūkst. eiro (valsts finansējums platformas izveidē un kampaņā netiek izmantots). Šobrīd Latvijā mācās 327 ukraiņi un 148 lietuvieši.

    https://www.youtube.com/watch?v=cVVu8qTV-9I

    “Esošie demogrāfijas rādītāji liecina, ka nākotnē darba tirgus vajadzībām būs svarīgs ne tikai vietējo IT absolventu skaita, bet arī ārvalstu studentu īpatsvara pieaugums.  Latvijai ir iespēja ārvalstīs sevi pozicionēt kā valsti, kur iegūt pasaules līmeņa izglītību, lai veidotu veiksmīgu karjeru IT nozarē Latvijā vai citviet,” uzsvēra IT Izglītības fonda valdes priekšsēdētājs, IT uzņēmuma “Accenture” vadītājs Latvijā Maksims Jegorovs. “Mēs ceram, ka BITS kampaņa tuvāko gadu laikā studentu skaitu no Ukrainas un Lietuvas divkāršos un pat trīskāršos. Vienlaikus aktīvi plānojam turpināt IT izglītības aktivitātes Latvijā, lai veicinātu vietējo IT speciālistu skaita pieaugumu.”

    “Pasaules augstākās izglītības tirgus attīstās strauji. Konkurence starp augstskolām par labākajiem studentiem kļūst arvien lielāka, universitātēm kļūstot globālākām, specializētākām un konkurētspējīgākām. Tas nozīmē, ka arī mums ir jāstrādā, lai sniegtu labu priekšstatu ārvalstu studentiem par Latvijas pieredzi, talantiem un reputāciju, lai veidotu augošu pieprasījumu,” atzīmēja Ekonomikas ministrijas (EM) valsts sekretāra vietnieks Raimonds Aleksejenko, piebilstot, ka ministrija, sadarbojas ar industriju un augstskolām, lai veicinātu augstākās izglītības eksportu un atrastu pareizos instrumentus Latvijas studiju programmu popularizēšanai.

    “Ar izglītību saistīts eksports sniedz ne tikai nozīmīgu ekonomisku ieguldījumu, bet paver iespējas jaunām sadarbībām un partnerībām ar pasaules vadošajām universitātēm. Šāda platforma, kur mēs varam vienoti pozicionēt Latviju kā Baltijas IT izglītības centru, ir nozīmīgs solis uz priekšu, lai mēs vienoti strādātu pie attīstības. Arī turpmāk sadarbosimies, lai nodrošinātu labvēlīgu vidi starptautiskiem studentiem, izstrādājot arvien konkurētspējīgāku Latvijas piedāvājumu,” turpināja R. Aleksejenko.

    Šobrīd katrs desmitais students Latvijā ir ārzemnieks. Pēdējo četru gadu laikā ārvalstu studentu skaits ir pieaudzis no 4457 studentiem 2014./2015. studiju gadā līdz 8380 2018./2019. studiju gadā. Visvairāk ārvalstu studentu ir no Vācijas, Uzbekistānas un Indijas.

    Saskaņā ar EM vidēja un ilgtermiņa darba tirgus prognozēm, darbaspēka rezerves nākamajos gados turpinās sarukt, tādējādi saasinot jau tā akūto darbaspēka nepietiekamības problēmu un radot riskus turpmākai izaugsmei esošajā ekonomikas modelī. Līdz 2025. gadam iztrūkums pēc augstākās kvalifikācijas speciālistiem STEM virzienos var pieaugt līdz ~17 tūkstošiem.

    Lai ik gadu sekmētu 3000 IT profesionāļu sagatavošanu Latvijā, IT Izglītības fonds ar saviem atbalstītajiem “Accenture”, “Emergn”, “eazyBI”, “MAK IT” un citiem partneriem radīja projektu BITS, kas vēlas palīdzēt augstskolām Latvijā piesaistīt ārvalstu studentus studiju programmām, kas ar katru gadu kļūst labākas un konkurētspējīgākas. Izglītības eksporta aktivitātes atbalsta EM un Izglītības un zinātnes ministrija.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    0 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Reklāma