Web Analytics
More
    Reklāma

    Līdz vasarai jāsagatavo saistošus noteikumus par vienotu lādētāja standartu

    Jaunākie raksti

    Eiropas Parlaments vakar aicinājis Eiropas Komisiju, vēlākais, līdz 2020. gada jūlijam iesniegt saistošus noteikumus, kas nodrošinātu kopīgā lādētāja ieviešanu. Balsojumā ar 582 balsīm par, 40 pret un 37 atturoties, Eiropas Parlaments uzsvēra “nepieciešamību steidzami pieņemt standartu kopējam mobilo radioiekārtu lādētājam”, lai samazinātu elektronisko iekārtu atkritumu daudzumu un dotu patērētājiem iespēju izdarīt ilgtspējīgu izvēli.

    Šobrīd gan vēl arvien nav skaidrs, kuru lādētāja galu tieši Eiropa plāno vienādot visiem ražotājiem. Iepriekš izskanēja šaubas par to, vai Eiropas plānos būs liegt Apple izmantot Lightning pieslēgvietu viedtālruņos.

    Reklāma

    Ja kāds man prasītu, tad es teiktu, ka vislielāko cūku kūti taisa klēpjdatoru ražotāji – tiem katram ir vismaz pāris savi spraudņu standarti, turklāt visi kā viens ļoti slinki pāriet uz USB Type-C lādēšanu. Jā, spēlēm paredzētos klēpjdatorus nobarot ar Type-C nevarēs, bet standarta ofisa vai mājas interneta un YouTube klēpjdatoru bez problēmām iespējams nobarot ar USB Type-C, kas spēj padot līdz 100 W.

    Deputāti aicina Komisiju nekavējoties rīkoties, lai ieviestu kopējo lādētāju, un līdz 2020. gada jūlijam pieņemt deleģēto aktu, kas paredzēts jau 2014. gada Radioiekārtu direktīvā.

    Deputāti norāda, ka, lai nekavētu inovāciju, Komisijai jānodrošina “tiesiskā regulējuma attiecībā uz kopējo lādētāju regulāra pārskaitīšana nolūkā ņemt vērā tehnikas attīstību”. EP deputāti atgādina, ka pētniecība un inovācija ir nozīmīga, lai uzlabotu esošās tehnoloģijas un radītu jaunas.

    Parlaments arī vēlas, lai Komisija veiktu pasākumus, lai labākajā veidā nodrošinātu dažādu bezvadu lādētāju savietojamību ar dažādām mobilajām iekārtām. Tāpat būtu jāapsver likumdošanas iniciatīvas, kuru mērķis būtu palielināt dalībvalstīs savākto un pārstrādāto kabeļu un lādētāju apjomu. Patērētājiem vairs nevajadzētu iegādāties arvien jaunus lādētājus ar katru jaunu ierīci, un tādējādi tiktu samazināts gadā saražoto lādētāju skaits, īstenojot nošķiršanas stratēģijas — nošķirot lādētāju iegādi no ierīču iegādes, tomēr piebilst, ka šādi pasākumi nedrīkst izraisīt cenu paaugstināšanos.

    AvotsEP
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    11 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Karlis
    31.01.2020 10:40

    Varētu izskatīt arī domu – vai tiešām katru vai katru otro gadu ir jāiegādājas jaunu tālruni? Pieļauju, ka lādētāja saražošana dabai ir daudz draudzīgāka par tālruņa, tā displeja un akumulatora saražošanu. Tālruņi varētu būt ilgtspēlējošāki.

    Čiekurs
    31.01.2020 11:08
    Reply to  Karlis

    Tālruņi (un ne tikai) ir daudz ilgtspējošāki, kā par vienu/diviem gadiem. Veikalings un pircēju domāšana ir īstā problēma. Šeit es pat nevainotu ražotāju, jo nauda nesmird.

    31.01.2020 11:07

    Derētu arī lkums par to, lai katrai pārdotai elektroniskai iekārtai būtu klāt “remontspējīga” shēma ar spriegumiem, oscilogrammām, sorcēm,ja jau tā airopa tā uztraucās par izmestajām el. tonnām.

    Krotow
    31.01.2020 11:50
    Reply to  Andis Kaimins

    Pietiktu arī ar viegli attaisāmu korpusu un nopērkamām baterijām u.c. rezerves daļām.

    RRD
    31.01.2020 11:51

    Ābola telefoni ir vienīgais iemesls kāpēc TypeC nav mainstream. Kā nomainīs, uzreiz gada laikā visa pasaule uz tā turēsies. Ja runājam par gaming datoriem, tad uztaisam, lai lādējas no diviem TypeC portiem, lai piegādātu nepieciešamo enerģiju.
    Es nevaru sagaidīt to brīdi, kad visa elektronika būs ar 1 stabdarta portu.

    wils
    31.01.2020 17:03
    Reply to  RRD

    Kāds lādētājam sakars ar kabeli? Runa rit par lādētāja izeju – no Type-A pāriet uz Type-C.
    USB kabeļos (no Type-A uz Type-C, vai Type-C uz Type-C) jau šobrīd ir pamatīgs juceklis, jo katra ražotāja proprioritārie lādēšanas risinājumi nav savietojami savā starpā, bet visi pin iekšā Lighning kabeļus?

    Krotow
    31.01.2020 11:58

    Ir taisnība, ka būtu jābūt vienotam lādēšanas standartam. Pašreizējā situācija ar MicroUSB un USB-C jau izskatās labi. Taču šaubos vai ir vērts visus lādētājus taisīt vislielākās lādēšanas jaudas atbalstam. Pirkt laptopa lādētāju, kas atbalsta 60-100W lādēšanu, ja zināms ka jālādē tikai telefons, ir dārgi un nav lietderīgi. Pietikts ja būs lādētāji telefoniem (36/45W), laptopiem (60W) un kopējie, kas iekļauj laptopa lādēšanu un monitora barošanu (100W). Ar pārtēriņa kontroli lādētājā, lai nenodedzinātu mazāk jaudīgos lādētājus un laptopos lādētāja noteikšanu, lai var lādēties arī ar mazu strāvu no mazāk jaudīgā lādētāja.

    Aivars
    02.02.2020 09:20

    Kāpēc nevarētu būt arī portatīvajiem datoriem vienādi un arī vienādi akumulātori ierīcēs – gadījumā ja portatīvajam salieta klaviatūra, ņemam bīstamo atkritumu akumulātoru un lietojam citā…

    vienmēr gatavs
    02.02.2020 09:36
    Reply to  Aivars

    Laba doma, visu ražotāju portatīvie varētu būt vienādu izmēru un uzbūves, lai panāktu unifikāciju un komponenšu aiztājamību. Tas pats ar TV, auto un visu pārējo.

    wils
    02.02.2020 19:48

    Spēlīšu laptopiem strāvas patēriņš var pat 10x kārtīgi pārsniegt patērēto jaudu, salīdzinot ar lētā gala modeļiem. Kādu novienādošanu piedāvāsiet? Varbūt nevajag visiem viena veida TV, ledusskapi un auto – man pietiek ar komunisma eksperimentu pagājušajā gadsimtā.

    vienmēr gatavs
    03.02.2020 00:20
    Reply to  wils

    Pag, nupat taču EU kreisie nolēma, ka tu gribi vienotu lādētāja standartu. Drīz izlems, ka tu gribi arī vienotu bateriju standartu. Kāpēc tevi izbrīna šī doma?

    Reklāma