Web Analytics
More
    Reklāma

    Bezmaksas programmatūras cena – tavus datus pārdos trešajām pusēm

    Jaunākie raksti

    Lai arī daži bezmaksas produkti patiešām ir bez maksas un bez slēptām iespējām no tavu datu pārdošanas nopelnīt, tomēr vairums mūsdienu bezmaksas programmatūru ir ar iespēju izstrādātājam nopelnīt. Visnepatīkamāk ir tad, ja tavus datus ņem programmatūras, kurām būtu bijis jāsargā tevi.

    Šoreiz ir runa par visai populāru antivīrusu Avast, kas pieejams gan galddatoros, gan arī viedtālruņos. Izrādās, Avast izstrādātājs pārdevis lietotāju tīmekļa pārlūkošanas datus un paradums tam, kurš par šo informāciju solījis visvairāk. Protams, Avast nav vienīgais grēkāzis, un tikai ļoti bagāti uzņēmumi var piedāvāt pa kādam bezmaksas produktam, kas nekrāj lietotāju datus vai neveic kādu citu diskutablu darbību, lai gūtu ienākumus.

    Reklāma

    Par ko tad ir lielākais skandāls? Šoreiz tiek uzskatīts, ka Avast pārdotie dati var nebūt nemaz tik anonīmi, ja tie nonāk konkrētu trešo pušu rokās. Piemēram, Avast esot pārdevis lietotāju datus Amazon, kuros iekšā ir konkrētas dienas un stundas, kad veikts pirkums vai veikts meklējums. Visticamāk, Amazon spēj saskaitīt 2 kopā ar 2, un savilkt nopirktos lietotāju datus ar savu datubāzi, lai spētu atšifrēt konkrētu personu. Te jau var uzskatīt, ka Avast nav pārdevis anonīmu statistiku, bet jau konkrētu lietotāju tīmekļa paradumu datus.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    11 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    vUps
    29.01.2020 11:27

    Es vienīgais neredzu vispār nekādu jēgu no tiem antivīrusiem? Ja kāds gribēs ko uzlauzt, uzlauzīs tāpatās un kā redzams datus arī pārdos, ja ne antivīrusa programma, tad noteikti kāda cita. 🤷‍♂️

    Rambāns
    29.01.2020 16:35
    Reply to  vUps

    Muļķības, neuzlauzīs tāpatās. Katram aizsardzības līmenim ir atbilstoši izdevumi uzlaušanai. Par bezklikšķa ekspluatējumu virkni mobilajam telefonam publiski sola ciparus ar sešām nullēm. Un arī tad tas nostrādās, ja tev vispār nebūs aizsardzības vai būs kaut kāds 2. šķiras Avast.

    Eerks
    29.01.2020 21:40
    Reply to  vUps

    Sen vairs trešo pušu antivīrusi nav vajadzīgi. Visās operētājsistēmās iestrādātie ir gana labi ierindas lietotājam.

    digitalk
    29.01.2020 21:57
    Reply to  Eerks

    visās? ;D
    MacOS nav un nevajag, iOS nav un nevajag, Linux paveidos nav un nevajag, Android nav un nevajag. un tad paliek visas opsistēmas vārdā Windows 10, kur tas neatslēdzamais sūds ir gana labs ierindas lietotājam, bet traucē mierīgi strādāt pārējiem, tāpēc nākas instalēt trešās puses AV, kuru pēc tam var permanenti atslēgt, kad vajag.

    Janis Murnieks
    29.01.2020 22:52
    Reply to  digitalk

    esošajam šļaptopam to nopērkot “līdzi nāca” 3šās puses McAfee antivīruss . tas reāli traucēja dzīvot . Aizsūtiju pa skuju taku . tagadiņ ar pusatslēgtu iebūvēto itkā nekādu problēmu . ķīnas zvērudārzs itkā nav manīts …

    30.01.2020 00:05
    Reply to  digitalk

    “Nevajag” gan, manuprāt, ir tā neapdomīgi teikts – jebkurā minētajā platformā ir ievainojamības nemaz nerunājot par “caurumiem” hardwarē (piem spectre, meltdown un tagad INTEL-SA-00329), arī piemēram pilnīgi svaigs https://nvd.nist.gov/vuln/detail/CVE-2020-8428 ), tāpat eksistē dažādi “rootkiti” utt.

    Cits jautājums gan ir cik vispār kaut kādi trešās puses pļurzuļi var novērst kaut ko (attiecīgi cik liela jēga), līdz ar to kaut kāds windows defender process pašā OS, kas saprot(-astu) vai integritāte nav “izjaukta”, iespējams, nav tik slikta doma/realizācija.

    Problēma ar Windows ir tāda, ka lietotājam ir (vienmēr bijusi) iespēja instalēt visādu drazu no visurienes (Windows store ir radusies par vēlu, ir neorganiska sī OS lietotājam, patukša un vienaldzīga), pretēji iOS/Macos gadījumā Apple, kā arī Linux distributīvu veidotāji (Redhat, Suse, Canonical utt) vairāk vai mazāk kontrolē un ness kaut kādu zināmu atbildību par saturu savos programmatūras izplatīšanas kanālos, Google cenšas ar Play Marketu un malware apkarošanu.

    Kursors.lv
    30.01.2020 07:06
    Reply to  Reinis Rozitis

    Ja runājam par lietotņu veikaliem, tad arī uz Mac datoriem tas viņu lietotņu veikals ir skumjš tuksnesis, ko (manuprāt) neizmanto teju neviens. Laikam neesam raduši uz datoriem lietotnes iegūt šādā veidā. Varbūt kaut kāds Steam šo maina, bet ne OS veidotāju izstrādātie veikali.

    Eerks
    31.01.2020 06:48
    Reply to  digitalk

    Tas, ka Tu neredzi, nenozīmē, ka tur nav nekādas aizsardzības pret vīrusiem.

    digitalk
    31.01.2020 07:50
    Reply to  Eerks

    apgaismo, gudrīti. tikai nemēģini saukt pareizi uzprojektētas opsistēmas piekļuves, kā MacOS Gatekeeper, par pretvīrusu aizsardzību.

    Muah
    31.01.2020 10:52
    Reply to  digitalk

    ābola lapā vismaz paši raksta, ka antivīruss ir iebūvēts gan:
    Protection starts at the core.
    The technically sophisticated runtime protections in macOS work at the very core of your Mac to keep your system safe from malware. This starts with industry-standard antivirus software built in to block and remove malware.
    https://www.apple.com/macos/security/

    digitalk
    31.01.2020 12:53
    Reply to  Muah

    domājams, ka tas attiecas uz Catalina (varbūt arī Mojave), neatceros agrāk tādus tekstus. tātad šeit man vairs nav 100% taisnība. būtu interesanti izlasīt vairāk.
    labi, tad nākamā pietura — populārie Linux desktopa distributīvi?

    Reklāma