Web Analytics
More
    Reklāma

    Zinātnieki likuši “runāt” 3000 gadu vecai mūmijai

    Jaunākie raksti

    Arheologu komanda no Jorkas Universitātes Apvienotajā Karalistē spējusi izveidot balss interpretāciju 3000 gadus senai Ēģiptes priestera mūmijai. Uzreiz gan jāatzīst, ka tā ir vien sekundi gara, taču ieguldītais darbs un apzinātās iespējas ļauj domāt par nākotnes vīziju pagātni padarīt vēl tuvāku mūsdienām.

    Katram no mums ir atšķirīgas balss trakta dimensijas, kas nodrošina mūsu īpašo skanējumu, un lai spētu uzmodelēt mūmijas balsi tika izmantota datortomogrāfija, 3D printeris un runas sintezators. Tā kā mumificēti cilvēki spēj saglabāties pietiekami ilgu laiku, tas nodrošinājis iespēju noskanēt balss traktu un pēc tam izveidot 3D modeli, lai spētu to savienot kopā ar virtuālo balseni, kas gala rezultātā ir devusi šo īso audio ierakstu, ja to var tā dēvēt. Principā tas izklausās pēc kāda burta vai skaņas.

    Reklāma

    Kaut arī gaidītais rezultāts, iespējams, nav sasniedzis tos apmērus, ko mēs iedomājamies, taču kopumā šī tehnika ir pavērusi iespēju atdzīvināt vēsturi, piešķirot tai skaņu. Ar to domājot iespēju veidot arvien interaktīvākus muzejus un dažādas ar vēsturi saistītas lietas, kuras bieži vien var būt ļoti garlaicīgas un statiskas.

    Arheologi šo balss garumu skaidro ar to, ka mūmija atrodas vienā pozīcijā, kas neļauj precīzāk analizēt pašu balss traktu, lai veidotu plašāku balss diapazonu. Taču viņi apņēmušies strādāt ar esošo modeli un iespējām, lai izveidotu arī kādu pilna vārda izrunu un vēl vairāk.

    AvotsGizmodo
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    1 komentārs
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Peters Leo
    24.01.2020 13:58

    Izklausās vairāk pēc robotizētas skaņas.

    Reklāma