Web Analytics
More
    Reklāma

    Skolēniem būs iespēja ēnot piecus RTU zinātniekus Eiropas Kodolpētniecības centrā Šveicē

    Jaunākie raksti

    Rīgas Tehniskā universitāte (RTU) pieciem vidusskolēniem piedāvā iespēju uzzināt, kā strādā zinātnieki pasaulē lielākajā zinātniskajā laboratorijā – Eiropas Kodolpētniecības centrā (CERN), piesakoties kļūt par viņu ēnām un īsi pēc Ēnu dienas – 18. februārī – doties uz Šveici un klātienē iepazīt zinātnieku ikdienu CERN.

    Augstas enerģijas daļiņu fizikas pētniecības centrā, kur tiek veikti globāli atklājumi, piemēram, ir izgudrots internets un, izmantojot Lielo hadronu paātrinātāju, apstiprināta Higsa bozona – elementārdaļiņu, kas piešķir matērijai masu – eksistence, strādā vairāki zinātnieki no Latvijas. RTU aicina pieteikties skolēnus no visas Latvijas «ēnot» CERN zinātnisko līdzstrādnieku, RTU Augstas enerģijas daļiņu fizikas un paātrinātāju tehnoloģiju centra direktoru profesoru Tomu Torimu, CERN Inženierijas nodaļas robotikas jomas pārstāvi Artūru Ivanovu, kā arī CMS (The Compact Muon Solenoid) eksperimenta Latvijas grupas pārstāvjus – vadītāju Dr. Kārli Dreimani, līdzstrādnieku Dr. Viesturu Veckalnu un inženieri Gunti Pikuru.

    Reklāma

    Vidusskolēniem būs iespēja RTU zinātnieku vadībā doties izzinošā ekskursijā CERN un iepazīt, kā dažādu jomu izcili pētnieki strādā pasaulē lielākajā un iespaidīgākajā zinātniskajā laboratorijā. Skolēni uz Šveici dosies ar lidmašīnu 18., bet atgriezīsies – 20. februārī. Ceļa un viesnīcas izdevumi tiks apmaksāti.

    Pieteikšanās vakancēm mājaslapā enudiena.lv tiks atvērta 24. janvārī, un pretendentiem vakancēm jāpiesakās līdz 27. janvārim. Lai pieteiktos, Ēnu dienas mājaslapas vakanču sadaļā jāizvēlas uzņēmums «Rīgas Tehniskā universitāte» un vēlamā zinātnieka «Ēnu diena Eiropas kodolpētniecības centrā (CERN)» vakance. Piesakoties vakancei, pretendentiem jāpievieno arī motivācijas vēstule un jāpamato sava interese par CERN un RTU zinātnieku darbu tajā, ko CERN vēlētos uzzināt un kur pēc vidusskolas absolvēšanas vēlas turpināt mācības. Skolēni, kuri iegūs iespēju doties uz CERN, tiks paziņoti 29. janvārī.

    CERN galvenais darbības mērķis ir starptautiskas liela mēroga pētnieciskas infrastruktūras darbības nodrošināšana augstas enerģijas daļiņu fizikas pētījumiem. Tā ir arī vieta, kur dažādi eksperti sadarbojas pētniecībā, tehnoloģijās un inovācijā, radot un vēlāk ražošanā ieviešot ikdienā izmantojamas lietas un pakalpojumus.

    RTU jau tradicionāli piedalās Ēnu dienā, lai skolēnus iepazīstinātu ar zinātnieku ikdienas darbu un inženierzinātņu izaicinājumiem. Ēnu diena ir pasaulē atzīta «Junior Achievement» karjeras izglītības programma 1.–12. klašu skolēniem, lai iepazīstinātu jauniešus ar dažādu profesiju un nozaru prasībām, palīdzot jau laikus izvēlēties profesiju un sagatavoties darba tirgum. Ēnu dienas mājaslapā var pieteikties ēnot arī citus RTU zinātniekus, kuri strādā RTU fakultātēs Rīgā un filiālēs ārpus tās.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    12 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    digitalk
    22.01.2020 14:46

    pretendentiem jāpievieno arī motivācijas vēstule un jāpamato sava interese
    vienmēr sajūsminājušas “motivācijas” vēstules vienalga, kur piesakies. vērtē cilvēkus nevis pēc zināšanām un/vai spējām, bet pēc ūdens liešanas mākslas. ASV mentālā skola?

    Kursors.lv
    22.01.2020 14:57
    Reply to  digitalk

    Normāla pieeja. Tu būtu taisījis zināšanu pārbaudes testu? :)

    Čiekurs
    22.01.2020 15:07
    digitalk
    22.01.2020 18:27

    yep. automātiski ģenerēts ekspresstests ar laika ierobežojumu un elementāriem jautājumiem par fiziku bez atbilžu variantiem atsijātu lielāko daļu.

    Kursors.lv
    22.01.2020 18:31
    Reply to  digitalk

    Tas būtu tik garlaicīgi un pēc tam ne pārāk labi izmantojams PR nolūkos.

    Fungry
    23.01.2020 10:20

    Kas tur garlaicīgs? Aizbraukt uz Šveici kā tādu un vēl paskatīties kā strādā kodolpētnieki ir lieliski + nemaz nerunāsim par iespēju iegūt kontaktus nākotnei

    Kursors.lv
    23.01.2020 11:32
    Reply to  Fungry

    Garlaicīgs ir digitalk piedāvātais tests nevis brauciens. Brauciens ir maksimāli foršs!

    Čiekurs
    23.01.2020 10:38

    Tas būtu mazāk garlaicīgi, kā tad, ja uz CERN aizbrauktu, kāds daiļrunīgs hipsteris, kurš lieliski orientējas mākslā un mīļākais sauklis ir YOLO.

    Kursors.lv
    23.01.2020 11:33
    Reply to  Čiekurs

    Es domāju, ka RTU meklē daiļrunīgus hipsterus, kurus interesē fizika. Un tādi noteikti ir.

    Edgars K
    22.01.2020 15:01
    Reply to  digitalk

    ASV… jo?

    digitalk
    22.01.2020 18:19
    Reply to  Edgars K

    tas bija jautājums/minējums “gaisā” — no kurienes aug kājas debīlajam pasākumam, ko dēvē par “motivācijas” vēstuli. man liekas, ka tās atnāca kopā ar amerikāņu pārdevēju kursiem, darbinieku motivācijas lekcijām, biznesa vadību po-amerikanski un kaudzi citiem sūdiem.

    KKTK
    24.01.2020 08:52
    Reply to  digitalk

    Tests par to cik tu labi māki izdomāt melus.

    Reklāma