Web Analytics
More
    Reklāma

    Prestigio Click & Touch apskats – tastatūra un pele vienā ierīcē

    Jaunākie raksti

    Sāksim ar to, ka Click & Touch tastatūra gluži nav Prestigio produkts, bet tā tiek izplatīta ar šo zīmolu.

    Baltkrievijas jaunuzņēmums Clevetura LLC ir radījis intuitīvas tastatūras sistēmas, kas apvieno tastatūru, skārienpaliktni un peli. Taustiņos ievietotie sensori nodrošina automātisku un nepārtrauktu pāreju starp rakstīšanas un kursora vadības režīmiem. Pasaulē pirmā intuitīvā tastatūra Click&Touch tiek pārdota ar Prestigio zīmolu.

    Reklāma

    Ar ko šī tastatūra ir tik īpaša? Ar ko tā izpelnījusies mūsu uzmanību? Uzreiz pateikšu, ka Click & Touch tastatūru vismaz es neredzu aizstājam ikdienā izmantoto, visparastāko divdesmit eiro tastatūru viena iemesla dēļ – Click & Touch taustiņi ir novietoti pārāk tuvu viens otram. Protams, šāda novietojuma taustiņiem ir jākalpo par gandrīz gludu skārienvirsmu, bet rakstīt ar tiem vismaz man ir drīzāk neērti, jābūt šausmīgi precīzam rakstītājam.

    Click & Touch tastatūras pamata uzdevums vismaz manās mājās nebūtu kalpot klasiskas tastatūras vietā, bet to ir ļoti ērti pievienot pie vieda televizora, kur arī Click & Touch tastatūra man superīgi nokalpoja pāris nedēļas. Vismaz manās acīs Click & Touch tastatūra uzreiz atrisina visas viedo televizoru nepilnības, jo vienā nelielā, vieglā ierīcē ir gan pele, gan arī pilnvērtīga tastatūra. Protams, Click & Touch tastatūra izmantojama kopā arī ar spēļu konsolēm, viedtālruņiem un planšetdatoriem.

    Izskats un uzbūve

    Click & Touch tastatūra ir ļoti viegla, tā sver aptuveni 300 gramus. Tastatūra veidota no plastmasas, korpusa uzbūve, manuprāt, ir ļoti precīza, bet izvēlēto materiālu klāsts uz robežas, gribētos sajust kaut ko nedaudz kvalitatīvāku. Iespējams, man gribētos, lai Click & Touch tastatūra būtu nedaudz smagāka, tā vienkārši šķiet nenopietna, jo ir ļoti viegla.

    Pret taustiņiem man nekādu pretenziju nav, tie ir parasti plakanas tastatūras taustiņi. Jārēķinās gan, ka Click & Touch tastatūrai starp taustiņiem nav atstarpju, tas var traucēt rakstīt, neskatoties uz pirkstiem/ tastatūru. Click & Touch tastatūras komplektā līdzi nāk arī USB Type-A (parastais, kantainais USB) spraudnis un USB Type-C vads.

    Click & Touch tastatūrai nav ciparbloka, bet to mēs arī šāda tipa ierīcēs negaidām. Tai ir iebūvēts 900 mAh akumulators, tastatūru iespējams uzlādēt ar USB Type-C vadu. Tastatūra ir viegla un ergonomiska, delnu atbalstīšana gan nekur nebūs iespējama.

    Uz taustiņiem ir arī kirilicas burti, kas daudziem varētu būt noderīgi, bet man ir jāsaka, ka burtus varēja kaut kā saprātīgāk nodalīt ar izmēriem vai krāsām. Šādi burtu izvietojumi uz taustiņiem izskatās pārlieku raibi un varētu traucēt. Diemžēl Click & Touch tastatūra nav saņēmusi taustiņu izgaismojumu, kas manās acīs ir visai liels mīnuss, jo tastatūra visbiežāk tiek izmantota kopā ar televizoru, kur parasti ir visai aptumšota telpa. Iespējams, šis ir kāds manis paša iedomāts untums.

    Pie tastatūras vienlaikus var pieslēgt līdz pat piecām ierīcēm, izmantojot trīs Bluetooth savienojumus, USB uztvērēju un USB Type-C vadu. Lietotājs var arī regulēt skaļumu vai patīt un attīt videoklipus, velkot uz kreiso vai labo pusi pār taustiņiem augšējā rindā (novēroju, ka šīs iespējas ir atkarīgas no savienotās ierīces). Mainīt iestatījumus un atjaunināt ierīci ir iespējams mobilajā lietotnē.

    Click & Touch tastatūrai ir 900 mAk akumulators, kas to ļauj lietot bezvadu režīmā līdz 7 stundām, uzlādes laiks pēc tam ir aptuveni viena stunda.

    Tehnoloģija

    Clevetura tehnoloģija izmanto sensorus, kas ievietoti taustiņos. Tās darbība ir unikāla salīdzinājumā ar citām ierīcēm, piemēram, klēpjdatoriem vai tastatūrām, kurās tiek lietots ārējs skārienpanelis. Taustiņi reaģē uz kustībām tāpat kā skārienpaliktnis vai pele, un lietotāji var rakstīt un ritināt vai kustināt kursoru, nemainot plaukstas novietojumu.

    Režīmu maiņa notiek automātiski ar iebūvēta mikroregulatora palīdzību, kas tūlītēji atpazīst un apstrādā katru pieskārienu un vilcienu. Lietotājam nav jādomā par režīmu pārslēgšanu, jo sistēma atpazīst viņa kustības. Intuitīvā mijiedarbība ar ierīci un lietotājam nodrošinātās jaunās ērtības padara šo sistēmu pilnīgi unikālu, vismaz tā uzskata tehnoloģijas izstrādātāji. Faktiski līdzvērtīgas idejas tastatūras un skārienpaliktņa apvienojums bija vecajos, labajos Blackberry modeļos.

    Tehnoloģija ļauj lietotājam vienlaikus izdarīt vairākus klikšķus, pieskārienus un citas kustības. Tas nozīmē, ka var tikt izmantoti visi ierastie interaktīvie lietošanas paņēmieni – tālummaiņa, vilkšana, lai pārslēgtos starp virtuālajām darbvirsmām, un ritināšana ar diviem pirkstiem.

    Sistēma var paātrināt darbu, īpaši, ja vienlaikus nepieciešams izmantot gan tastatūru, gan peli. Iztēlojieties, ka rakstāt svarīgu ziņu, bet atskan zvans Skype programmā. Lai noraidītu zvanu ar peli vai skārienpaliktni, jums ir jāmaina rokas novietojums, jāpabīda kursors, jāpiespiež atcelšanas poga un jāatver ziņojuma logs. Clevetura ļauj jums noraidīt zvanu tikai ar vienu kustību. Šādā veidā mijiedarbība ir nepārtraukta, tāpēc lietotājam nav jādomā par ievadierīci.

    Ikdienas pielietojums

    Click & Touch tastatūra pie citām ierīcēm pievienojama ar USB bezvadu spraudņa palīdzību, piemēram, galddatoriem un klēpjdatoriem, ar USB vada palīdzību (vienlaikus nodrošina arī uzlādi) vai ar Bluetooth bezvadu savienojumu. Visi izmantotie savienojumi bija izveidojami ātri un bez jebkādām problēmām.

    Tā kā Click & Touch tastatūra paredzēta izmantošanai kopā uzreiz ar trīs Bluetooth ierīcēm, iestatīšanas filozofiju no sākumā nāksies uzmeklēt instrukcijā, bet pēc tam tā nekādas pūles nesagādā. Ir jāizprot, ka pārslēgšanās starp Bluetooth ierīcēm paveicama ar taustiņu kombināciju, bet tas ir darīts, lai nebūtu jaukšanās ar Click & Touch tastatūras savienotajām ierīcēm.

    Pirmais darbs bija Click & Touch tastatūru uzreiz pieslēgt pie datora. Te norādīšu, ka man pašam nu nemaz neiet pie sirds plakanās, plānās Apple tipa tastatūras, bet zinu, ka ļoti daudziem cilvēkiem tieši šādas plānās tastatūras ar niecīgu taustiņu gājienu šķiet visērtākās. Tātad problēma ir manī.

    Biju plānojis šo apskatu uzrakstīt ar Click & Touch tastatūras palīdzību, neizmantojot pat peli, bet jāatzīst, ka pacietība pietika aptuveni pusei teksta. Nekādi nevarēju tikt pāri ieradumam klimperēt uz mehāniskās tastatūras. Bet konstatēju, ka esmu pieradis pie Click & Touch tastatūras skārienvirsmas, kas ļoti labi kalpo datorpeles vietā.

    Uzreiz pēc tam pievienoju Click & Touch tastatūru pie Samsung viedā televizora, kur tastatūra darbojās lieliski – beidzot bija iespējams izmantot televizorā iebūvēto tīmekļa pārlūku, arī YouTube video atrašana vairs nesagādā nekādas problēmas. Iepriekš biju redzējis, ka viedos televizorus mēģina aprīkot ar peli un tastatūru, bet nedomāju, ka televizora priekšā turēt divas ierīces ir ērti. Datorpele vienmēr kaut kur noklīst, tai arī ir tendence noslīdēt no slīpākas virsmas.

    Ar viedtālruni un Click & Touch tastatūras sadarbību ir nianses. Savienošana ir ļoti vienkārša (Bluetooth), bet vismaz Android pasaulē rakstīšana latviešu valodā vēl arvien robežojas ar vājprātu.

    Ārējā tastatūra nav vienīgais Clevetura tehnoloģijas izmantošanas veids. Tās izstrādātāji izskata iespēju likt lietā savas zināšanas un īstenot idejas arī citās ierīcēs, tostarp klēpjdatoros.

    Nobeigumā

    Sākotnēji šaubījos par Click & Touch tastatūras jēgu – teorijā jau viss ir pareizi, bet prakse ne vienmēr ar to saskan. Pieļauju, ka Apple plakano tastatūru lietotāji spētu sadraudzēties arī ar šāda dizaina Click & Touch tastatūru, bet es tomēr palieku uzticīgs garākam taustiņu gājienam. Gribētos norādīt, ka Apple Magic Keyboard tastatūra bez ciparbloka maksā mazāk par Click & Touch tastatūru, Magic Keyboard arī veidota no alumīnija.

    Gari rakstu darbi ar Click & Touch tastatūru man nevedās, bet YouTube adreses vai paroles ievadei viedajā televizorā Click & Touch tastatūra ir ideāla. Mani pārsteidza Click & Touch tastatūras skārienfunkcija – tā tiešām ir ļoti precīza, šeit nesaskatīju nekādas problēmas.

    Kā viedā televizora aksesuārs Click & Touch tastatūra ir visai dārgs prieks. Tās cena ir aptuveni 100 eiro lielākajos tīmekļa veikalos, kas man man liekas diezgan padārgi. Dažādas visai augstvērtīgas datorspēļu tastatūras ar perfekti sabalansētas darbības peli maksās aptuveni to pašu naudu. Būtu arī jāņem vērā, ka viedie televizori šobrīd jau gandrīz izcili sadarbojas ar viedtālruņiem, bieži vien tev pat televizora pulti nenāksies meklēt. Arī teksta ievadei, YouTube satura atrašanai un citām darbībām nāks talkā savienotais viedtālrunis.

    Šī nav pirmā reize, kad kāds apvienojis tastatūru un skārienpaliktni vienā ierīcē. Logitech Wireless Touch Keyboard K400 Plus ir līdzīgas idejas tastatūra, kas izmaksās aptuveni 2.5 reizes lētāk. Jā, Logitech nav izdevies tik nemanāmi apvienot divas ierīces vienā.

    Kopumā Click & Touch tastatūru (tās ideju un izpildījumu) vērtēju kā lielisku, materiāli ir drīzāk viduvēji, bet cena ir daudz par augstu, lai Click & Touch tastatūra spētu iekarot manu sirdi.

    Patika

    • skārienfuncijas precizitāte
    • savienojumu klāsts
    • iespēja ātri pārslēgties starp ierīcēm

    Ne tika ļoti patika

    • cena
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    1 komentārs
    Inline Feedbacks
    View all comments
    viesiskviesis
    16.01.2020 08:28

    prestigio? no tnx, izdzirdot šo vārdu pārskrien šermuļi

    Reklāma