Web Analytics
More
    Reklāma

    Pasaulē jau 50 mobilo sakaru operatori piedāvā 5G tīklu

    Jaunākie raksti

    Kā viena no 2019. gada tehnoloģiju tendencēm noteikti būs 5G interneta savienojums, kaut arī lietotājam parastajam līdz normālai produkta pieejamībai būs jāpaciešas. Taču jau šobrīd globāli varam runāt par 50 dažādu mobilo operatoru piedāvājumu 27 valstīs, un gadam noslēdzoties gan Tele2, gan LMT paziņoja par jaunu 5G bāzes staciju atklāšanu.

    Londonā bāzētā uzņēmuma IHS Markit veiktajā apkopojumā par tehnoloģiju tendencēm, uzsvērta 5G izplatība tieši 2019. gadā, un veikts ieskats nākamajā gadā, kurā paredzēts, ka 5G internets būs pieejams jau 109 valstīs. Līderi uz šo brīdi ir Ķīna un Dienvidkoreja, kuras tiek klasificētas kā liela mēroga 5G izplatības valstis (vairāki tūkstoši bāzes staciju), kuras pēdējos gados ir sistemātiski virzījušās, lai kā vienas no pirmajām komercializētu šo tehnoloģisko iespēju. Pēc tam seko Austrālija, ASV, Šveice un AAE, kuri jau skaitās kā maza mēroga izplatības valstis, jo pieejamas vien pārsimt stacijas tehniskos nolūkos. Latviju pēc šiem analītiskajiem datiem var ielikt “aizkavējušo” valstu grupā, balstoties tīri uz staciju skaita, kaut arī medijos varam dzirdēt, ka tiekam dēvēti par valsti ar lielo potenciālu šo tehnoloģiju izmantošanā. Par to spēsim reālāk spriest pēc pāris gadiem.

    Tāpat līdz šim brīdim ir izveidotas 183 dažāda veida ierīces (telefoni, planšetdatori u.c.), kuras spēj pieslēgties un izmantot 5G tīklu, jo kam gan mums tas būtu vajadzīgs, ja mēs to nespētu izmantot. Gan jau būsiet pamanījuši, ka mēs pietiekami daudz runājam par tehnoloģiskajām iespējām, kaut gan patiesībā uz šo brīdī tās būs pietiekami dārgas ierīces un ne pārāk izplatītas. Piemēram, Latvijā pieejamā Samsung Galaxy Note 10+ 5G versija.

    Ieskicējot nākotni, tiek prognozēts, ka 5G savienojums ies roku rokā ar lietu internetu, mākslīgo intelektu un mākoņdatošanu, jo tieši savienojot šos visus risinājumus ar ātru un stabilu datu apraidi, tiks sasniegtas maksimālās tehnoloģiskās iespējas. Papildus tam, līdz 2023. gadam 25% no paredzamā 1,7 miljardu viedtālruņu skaita būs ar 5G savienojumu, taču līdz tam mums vēl pašiem būs jāpaciešas un jāiztiek ar, iespējams, jau vecmodīgo 4G.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    6 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Oskars
    27.12.2019 19:23

    Nu luk, lieki meras ar kraninjiem un pasniedz dazhados veidos, ka liela meroga valsti ar lielam iespejam, bet patiesiba mazs pecpuses caurums ar paris bazes stacijam, kuras realak nav pielietojamas lielai masai.

    Kursors.lv
    27.12.2019 20:04
    Reply to  Oskars

    Nu nav arī tik slikti, jo tīklu izvērst pēc tam, manuprāt, ir diezgan vienkārši, ja ir frekvences un nauda dzelžiem/softam. Krietni svarīgāk ir saprast, kā ar to 5G nopelnīt – kādus jaunus pakalpojumus radīt un kas par tiem maksās. Un te vismaz LMT gan jau aktīvi darbojas ar visādiem crazy projektiem vismaz pēdējo gadu divus.

    Tramvajs ble
    27.12.2019 21:15

    Kādi mega crazy projekti LMT ir prātā?

    Kursors.lv
    27.12.2019 21:52
    Reply to  Tramvajs ble

    Da pilns, pavēro viņu komunikāciju. Risinājumi militāristiem, droni, bezpilot auto, satiksmes drošības risinājumi u.c.

    29.12.2019 12:55

    Es arī pēc 07 uz baltas lapas tādus projektus sazīmēju, ka mati ceļas stāvus. Realitātē, tak nekas nenotiek. Nu labi bezmaksas wifi vilcienos, neko citu no LMT nēesmu redzējis un pats tur pat strādāju.

    digitalk
    29.12.2019 14:58
    Reply to  Centis Ābele

    @Centis zvanu centra meitenes arī neko nezin par eksperimentālajiem projektiem. tas gan nenozīmē, ka tādu nav un darbi nenotiek.

    Reklāma