Web Analytics
More
    Reklāma

    Mākslīgais intelekts palīdz pārbaudīt vai Šekspīrs bijis špikotājs

    Jaunākie raksti

    Čehu zinātnieks Petrs Plehačs ir prezentējis savu pētījumu par to, vai Šekspīrs rakstot savus darbus izmantojis arī citu literātu palīdzību. Šī analīze panākta pateicoties mākslīgā intelekta iespējām, analizējot citu autoru rakstības stilu un to pielāgojot Šekspīra darbiem.

    Pētījuma ietvaros čehs Petrs meklējis, vai Šekspīra darba “Henrijs VIII” veidošanā piedalījies laikabiedrs Džons Flečers. Lai spētu veikt šo analīzi, zinātnieks ir ļāvis datoram iepazīties ar dažādiem abu rakstnieku darbiem pēc tam veicot darba “Henrijs VIII” caurskatīšanu. Mākslīgais intelekts ir pētījis gan izmantoto leksiku, gan vārdu ritmu. Tā rezultātā atklājies, ka Flečers ir uzrakstījis mazāk par pusi no šī darba, kā arī piedalījies gan jaunu nodaļu sākšana, gan arī beidzis jau Šekspīra iesāktos cēlienus. Tas, iespējams, liecina par to, ka abi autori šo darbu rakstījuši tiešām esot kopā. Analīze papildus atklājusi pēdas no Filipa Mesingera pienesuma šajā darbā.

    Reklāma

    Šis atklājums gan nenozīmē, ka lugu nebūtu rakstījis tikai Šekspīrs, jo pastāv liela varbūtība, ka abi dramaturgi spējuši kopēt savu valodu un izteiksmes stilu. Tāpat tehnoloģija vēl ir ļoti jāpilnveido, lai to pilnībā varētu izmantot plaģiātismu pārbaudē un precīzā atpazīšanā.

    Ja kādam ir interese paspēlēties ar kādiem akadēmiskajiem darbiem, tad ir pieejama mājaslapa plag.lv, kurā iespējams pārbaudīt dažādus darbus kā bakalaurs, maģistrs priekš plaģiātisma kontroles. Ļoti noderīgs rīks pirms skolas darbu nodošanas.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    0 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Reklāma