Web Analytics
More
    Reklāma

    Zagļi izmanto Bluetooth skenerus, lai ieskatītos mašīnās

    Jaunākie raksti

    Pēdējā laikā pāri okeānam aktualizējies jautājums par auto apzagšanas tehnoloģijām, jo daži cietušie ir piefiksējuši, ka no auto tikusi izzagta tikai datortehnika. Tas gan drošības ekspertiem, gan policistiem licis nonāk pie domas, ka šādu zādzību veikšanā varētu tikt izmantoti Bluetooth skeneri.

    Katra ierīce ar ieslēgtu Bluetooth raida signālu, ļaujot citām ierīcēm tās uztvert un saslēgties, kas ir īpaši ērti dažādu viedierīču sakarā. Līdz ar to pietiek vien ar aplikāciju parastā viedtālrunī, kura pielāgota šo signālu meklēšanai, lai atrodoties auto tuvumā, spētu nolasīt pat noteikta modeļa ierīces, kuras tajā atrodas.

    Reklāma

    Protams, ir daļa cilvēku, kuri uzskata, ka zaglis pavisam vienkārši ir novērojis auto īpašnieka darbības neilgu brīdi pirms laupīšanas, tādējādi izsecinot, kur atradīsies elektroniskās ierīces. Nav noslēpums, ka cilvēkiem ir paradums tās novietot vai nu bagāžniekā, vai paslēpt zem krēsla. Kas jebkuram ļautu izsecināt, kur skatīties zādzības laikā. Domāju, ka mums latviešiem tā arī ir ierasta prakse.

    Policijas departaments Sanhosē pilsētā Kalifornijā apgalvo, ka tiešām šādi skeneri tikuši izmantoti zādzību veikšanai. Netiek gan minētas konkrētas aplikācijas vai speciālas iekārtas, taču fakts ticis konstatēts. Piemēram, kādai sievietei no mašīnas nozagta tikai soma ar portatīvo datoru un cieto disku, vai vīrietim Šveicē nozagts tieši iPad planšetdators.

    Visdrošākais veids ir visas savas vērtīgās lietas ņemt līdz vai izslēgt Bluetooth signālu tajās. Tomēr runājot par dažādiem viedajiem risinājumiem, kuri balstās uz “zilo zobu” signāliem, bezjēdzīga slēgāšana iekšā un ārā spētu īsā laikā nokaitināt. Piemēram, ja mājā daudzas lietas ir savstarpēji sinhronizētas ar telefonu, tad ikdienā ierodoties tajās nebūtu ērti katru reizi speciāli ieslēgt Bluetooth telefonā.

    AvotsWIRED
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    26 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    digitalk
    21.11.2019 16:34

    pietiek izslēgt redzamību un nekas nav jāslēguļo iekšā-ārā.

    hmm
    21.11.2019 16:48
    Reply to  digitalk

    Sēdies 2

    digitalk
    21.11.2019 20:33
    Reply to  hmm

    bezsakara izsaucieni no gaļorkas neko nenozīmē. pie tāfeles, prātvēder!

    Renārs Dobkevičs
    24.11.2019 20:06
    Reply to  digitalk

    Ja būs izslēgts BT visibility, bet pati BT iekārta būs sapārota un tekošajā mirklī saslēgta ar jebkādu citu BT iekārtu (laptops un telefons somā, piem.), starp minētajiem devaisiem pastāv abpusēja komunikācija un to VAR noskanēt, nerunā, lūdzu, muļķības.

    digitalk
    25.11.2019 03:55

    klau, teorētiķi, cik bieži tev stāvvietā mašīnā stāv laptops ne miega režīmā, strādājošs, tā lai arī BT strādātu (es te pat par undiscoverable mode nerunāju)?
    kad beigsi smīdināt manas čības, pievērs uzmanību rakstam.

    Renārs Dobkevičs
    26.11.2019 11:53
    Reply to  digitalk

    Paklau, pirms oponēt, pastudē topiku iesākumā. Otrkārt, es runāju situāciju, kuru aprakstīju, nevis par to, cik % cilvēkiem tā sanāk atstāt mantas autiņā.

    digitalk
    27.11.2019 06:31

    atgādināšu tev topiku — vai un kā var nopeilēt automašīnā atstātu iekārtu ar BT un kuros gadījumos tas nebūs izdarāms. tā ka beidz teoretizēt, visi tāpat zin, ka ieslēgts un sapārots BT ar aktīvu pāri tuvumā ir gan noķerams ēterā, gan uzlaužams, neatkarīgi no redzamības režīma.

    Kursors.lv
    21.11.2019 21:07
    Reply to  digitalk

    Manuprāt, tas nav kaut kas tāds, ko dara 99.99% viedierīču lietotāju. Burlaki to lieliski saprotu un izmanto.

    digitalk
    22.11.2019 02:38

    dara vai nedara ir cits stāsts, mans komentārs attiecas uz raksta pēdējo rindkopu un “bezjēdzīga slēgāšana iekšā un ārā spētu īsā laikā nokaitināt”.

    Raimonds Kleinbergs
    21.11.2019 16:40

    Kaut kāda pretruna veidojas, kāda velna pēc jāatstāj mašīnā ieslēgtu datoru??? Telefonu parasti ņemam līdz, tāpēc viņa BT neko nemaina.

    Kursors.lv
    21.11.2019 21:08

    Mūsdienās datorus parasti neviens neizslēdz. Aizver vāku, dators aizmieg un paliek tādā pusizslēgtā stāvoklī, tātad ir noskenējams no malas.

    digitalk
    22.11.2019 02:35

    datoriem parasti gan ir tieši otrādi — sleep režīmā tiek atslēgta barošana gan Wifi, gan BT un noskanēt vai sakonektēt tu neko nevari. citādāk ir ar telefoniem un varbūt planšetēm, tiem īsta miega režīma nav.

    Kursors.lv
    22.11.2019 07:28
    Reply to  digitalk

    Iespējams, Windows pasaulē vēl tā ir, bet MacBook arī aizvērts ir dzīvāks par dzīvu, un detektējams no ārpasaules. Es domāju, ka ejam arī uz to, ka visi pārējie datori vairs nekad tā pa īstam nemigs ciet. Jo tas nav noderīgi.

    digitalk
    22.11.2019 07:58

    nekādi ne, MacAir sleep režīmā atslēdz BT un wifi, lai taupītu bateriju. kā tad citādi var sasniegt tik ilgu dzīvotspēju no vienas uzlādes. bet ok, pamēģināšu izdomāt eksperimentu, kā par to pārliecināties. te gan ir problēma, ka man nav pa rokai jaunākie maki.

    KKTK
    22.11.2019 09:07
    Reply to  digitalk
    digitalk
    22.11.2019 09:16
    Reply to  KKTK

    Power Naps pēc noklusēšanas ir izslēgts darbam no baterijas.

    KKTK
    22.11.2019 09:22
    Reply to  digitalk

    nē nav gan

    digitalk
    22.11.2019 09:24
    Reply to  KKTK

    pirms uzrakstīt es apskatījos klienta kompī, kurš nekad mūžā nav rakājies preferencēs. power nap uz bateriju ir izslēgts.

    KKTK
    22.11.2019 10:52
    Reply to  digitalk

    Ā, es ne tā sapratu. OK. Bet tā nav tā fīča caur kuru zagļi skanē.

    Kursors.lv
    22.11.2019 11:39
    Reply to  digitalk

    Ha ha, man arī vairāk nav. Bet tur tā saite starp Mac un aifoniem ir tik stipra, ka, manuprāt, kaut kādos ļoti enerģiju taupošos režīmos kaut kādi bezvadu savienojumi tomēr tiek nodrošināti. Neesmu gan drošs, ka tas ir tieši Bluetooth.

    Krotow
    21.11.2019 22:44

    Tie, kuriem laptops ir ikdienas darbarīks un tiek nēsāts līdz, to neslēdz ārā nemaz. Un ieslēgts Bluetooth sakariem ar telefonu, austiņām u.tml. tur arī ir parasta parādība. To arī zagļi izmanto.

    Boo
    21.11.2019 18:58

    Mājās un citās vietās vienkārši vajag nfc tagu. Ierodoties mājās, ij Bluetooth ieslēgsies, ij citi māju uzstādījumi, nu tur wifi, zvana skaļums utt.

    digitalk
    21.11.2019 20:36
    Reply to  Boo

    nav obligāti NFC, ir arī automātiska funkciju ieslēgšana/izslēgšana atkarībā no geolokācijas un pieejamajiem wifi tīkliem.

    KKTK
    22.11.2019 09:14

    Vai Windaus datoru var piestartēt ar bluetooth peles vai klavieres klikšķi? Vismaz Apple gadījumā ir speciāls Bluetooth ķeksis – citēju jo nevar ielikt bildi no setingiem:
    [V] Allow Bluetooth devices to wake this computer
    “If you use Bluetooth keyboard or mouse or trackpad and your computer goes to sleep, you can press a kay on your keyboard or click you mouse or trackpad to wake you computer”

    Lai to nodrošinātu, Bluetooth kaut kādā enerģiju taupošā veidā ir aktīvs…

    Skābene
    22.11.2019 13:03

    Pirms dažām nedēļām kaimiņu pilsētā San Farnacisko auto nomā saņēmu draudzīgu ieteikumu mašīnas salonā neatstāt neko, kas varētu piesaistīt zagļu uzmanību, jo auto nomā katru dienu tiekot atgriezti vairāki auto ar izsistiem stikliem. Brīdī kad auto stāvvietā gāju pēc sava auto, piebrauca nelaimīgi ļaudis ar izsistu stiklu pēc cita auto. Šie teica, ka bija atstājuši salonā mugursomu uz brīdi, kamēr bija ieskrējuši veikalā nopirkt magnētiņus.
    Bet šis ieteikums ir attiecināms uz jebkuru vietu pasaulē, arī Latviju. Somas, foto tehnika, un jebkas cits vērtīgs un viegli pamanāms piesaista garnadžu uzmanību.

    Reklāma