Web Analytics
More
    Reklāma

    Boeing Starliner kosmosa kuģa kapsulas tests

    Jaunākie raksti

    Pēc pavasarī notikušā kompānijas SpaceX Crew Dragon kapsulas testa lidojuma uz Starptautisko kosmosa staciju, lai atgrieztu šo iespēju atpakaļ ASV rokās, pagājušajā nedēļa savu veikumu cilvēku pārvadāšanā Zemes orbītā atrādīja kompānija Boeing.

    4. novembrī notika kapsulas CSR-100 Starliner ārkārtas evakuācijas sistēmas tests, lai draudu gadījumā pirms lidojuma kosmosā, tā spētu glābt tajā esošos astronautus ar lielu ātrumu uzlidojot gaisā pēc iespējas tālāk no pašas raķetes. Sarežģītu šo procesu padara tas, ka šiem “izbēgšanas” dzinējiem jāspēj darboties nekavējoties, līdz ar to tas nozīmē, ka notiek ļoti spēcīga un strauja enerģijas izlāde.

    Reklāma

    Pavasarī pasaulei garām nepaslīdēja Crew Dragon negadījums, kurā kapsula pārbaudot savus ārkārtas dzinējus uzsprāga, kas lika atlikt reālu cilvēku lidojumu ar šo kapsulu uz kosmosa staciju, atliekot to līdz 2020. gadam, kas ļāvis kompānijai Boeing noķert SpaceX.

    Tieši šis kritiskais tests Boeing gadījumā izrādījies ļoti sekmīgs, Starliner modulim veiksmīgi palaižot ārkārtas dzinējus un sasniedzot vairāk nekā 1 km augstumu vien 5 sekundēs. Pēc tam pārbaudīta izpletņu atvēršanās sistēma, kura šajā reizē gan nostrādāja daļēji, jo atvērās 2 no 3 galvenajiem izpletņiem, taču ziņojumā minēts, ka šāda problēma nav kritiska, lai atliktu īsto lidojumu uz kosmosa staciju. Tāpat nolaišanās fāzē kapsula veiksmīgi atbrīvojās no karstuma vairoga un tika izlaisti nolaišanās gaisa spilveni, jo šī kapsula nolaidās uz cieta seguma, kas līdzšinējā praksē ir kaut kas jauns. Nolaišanās uz cietas pamatnes kopumā var radīt vairāk riskus, taču tā ļauj kosmosa kuģi labāk saglabāt un ātrāk atjaunot, lai spētu to izmantot atkārtoti.

    Boeing plāno sūtīt kapsulu kosmosā ar cilvēkiem uz borta jau 2020. gadā, taču šī testa nolūkos šobrīd tika izmantota cilvēkveidīga lelle, un pirmie trīs astronauti, kuri plāno doties kosmosā ar Starliner, testu vēroja vēl atrodoties uz zemes. Pirmais reālais kapsulas lidojums kosmosā bez cilvēkiem paredzēts jau 17. decembrī.

    Avotsspace
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    1 komentārs
    Inline Feedbacks
    View all comments
    digitalk
    13.11.2019 13:19

    nosaukt testu par ļoti sekmīgu, ja neatveras izpletnis, var tikai pats Boings.

    Reklāma