Web Analytics
More
    Reklāma

    Krievu ērgļi ar dārgu SMS palīdzību iztērē visu zinātnieku budžetu

    Jaunākie raksti

    Pavisam amizantā situācijā nokļuvuši krievu zinātnieki, kuri stepes ērgļu migrācijas analīzei izmantojuši mobilos raidītājus. Putni ir izlidojuši ārpus plānotās teritorijas, kas rezultējusies ar dārgu īsziņu sūtīšanu zinātniekiem, iztērējot visu plānoto budžetu.

    Katram no eksperimentā iekļautajiem putniem tika pievienots raidītājs, kurš zinātniekiem sūta SMS ziņu, kas pēcāk palīdz noskaidrot to atrašanās vietu. Šīs īsziņas tika sūtītas par noteiktu samaksu attiecīgā tarifa ietvaros. Kā tas ierasts, tad vietējo operatoru un valsts robežu ietvaros šis tarifs ir pietiekami zems. Ar to rēķinājās arī zinātnieki, saprotot, ka noteiktās vietās vispār nav pieejami mobilie sakari, putniem atgriežoties attiecīgi Krievijas un Kazahstānas apgabalā, īsziņas tiks saņemtas par zemāko tarifu.

    Reklāma

    Dažu ērgļu bioloģiskie plāni nedaudz pamainījās, tiem izvēloties lidot uz Irānu un pavadīt tur laiku no maija līdz septembra mēnesim, liekot zinātniekiem saņemt īsziņas par 0,69 euro (49 rubļiem) gabalā. Tā kā dienā tika saņemtas 4 īsziņas, tad itin ātrā laikā viss projekta budžets tika izsmelts. Un tā nu zinātniekiem nācās prasīt pēc palīdzības pasaulei, piedāvājot iespēju papildināt tieši ērgļa numuru, tādējādi palīdzot tos nenoslēgt un turpināt iespēju tiem sekot. Acīmredzot arī tas izskaidro, kāpēc zinātnieki neatslēdza šos noteiktos numurus, pamanot situāciju.

    Jāpiezīmē, ka stepes ērgļu populācija pēdējos gados ir samazinājusies, tāpēc Krievijā bāzētais institūts koncentrējas tieši uz šīs sugas analizēšanu un tās saglabāšanu. Šis ir  interesants piemērs, kā tehnoloģijas iet kopā ar ikdienas dzīvi.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    5 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    wils
    28.10.2019 12:33

    Raksts gan drusku neprecīzs, zinātnieki bija rēķinājušies ar to, ka ērgļi lidos uz Irānu un citām valstīm (kas atrodas putnu migrācijas un ziemošanas vietās). Problēma tāda, ka ikdienā ērgļi neatrodas mobīlo staciju bāzu tuvumā un viss uzkrātais (vienam putnam pat aptuveni 7000 koordinātas) netika nodots migrācijas lidojumā Krievijas vai Kazahstānas operatoram, bet tikai jau Irānā. Un 7000 sms pa 0.69 eur ir krietni pamatīgāks skaitlis.

    asd
    28.10.2019 13:19
    Reply to  wils

    domāju, ka uz šādu buferi būtu bijis izdevīgāk pārslēgties uz internetu, m2m attiecīgi zem 100mb iekļautos ar pamatīgu rezervi un datos iztērētu ap 10eur (ja rēķina, ka 1mb = 0.10 centi (standartā operatori piedāvā ~0.05))

    Dainis
    28.10.2019 13:42
    Reply to  asd

    Ja nemaldos, piemēram, Ēģiptē 1mb viesabonēšanā maksāja 6€

    KasparsB
    28.10.2019 14:49
    Reply to  Dainis

    nezinu kā ir Krievijai, bet Ēģiptē LV operatoriem tik daudz nav :D
    https://www.lmt.lv/lv/arzemes?from=112_55&to=15_125&tarifs=briviba = 0,99 eur/MB vai 13 eur/100MB
    citiem operatoriem līdzīgi..

    wils
    28.10.2019 14:38
    Reply to  asd

    Es nezinu kāds modulis putnam ir pieslēgts, bet pieļauju, ka pliks gsm. Un neaizmirstam par bateriju. Pieļauju, ka 4x dienā šamais ieslēdzas un piefiksē gps koordinātas un pameklē mobīlo tīklu. Gan jau ir rēķinājuši arī mobīlo internetu, bet tur no svara katrs grams, ko tam putnam kabina klāt.

    Reklāma