Web Analytics
More
    Reklāma

    Jauns norēķinu veids Latvijā – starpbanku maksājumi uz mobilā tālruņa numuru

    Jaunākie raksti

    Sākot ar 7. augustu, Citadele un SEB banku klienti varēs daudz ērtāk veikt maksājumus draugiem, tuviniekiem un kolēģiem, izmantojot tikai tālruņa numuru. Norēķināties turpmāk būs tikpat vienkārši kā nosūtīt SMS. Lai izmantotu jauno pakalpojumu, atliek vien reģistrēties Latvijas Bankas izveidotajā un uzturētajā Zibsaišu reģistrā. Citadele un SEB ir pirmās bankas Latvijā, kas uzsākušas šī reģistra praktisku izmantošanu.

    Bankas klientam iekļaujot savu numuru Zibsaišu reģistrā ar mobilās lietotnes palīdzību, konta numurs tiek piesaistīts tālruņa numuram. Līdz ar to turpmāk, pārskaitot naudu uz šo tālruņa numuru, summa nonāks attiecīgajā kontā.

    Reklāma

    “Pie jaunā risinājuma esam strādājuši nepilnu gadu. Ar šo inovāciju Citadele sper nākamo soli tuvāk mērķim saviem klientiem padarīt personīgo finanšu pārvaldību vēl ērtāku un vienkāršāku. Nākotnē, iespējams, varēsim veikt maksājumus uz telefona numuru visā Eiropā (tam nepieciešams Latvijas Bankas Zibsaišu reģistra savienojums ar citiem līdzīgiem Eiropas reģistriem), kā arī maksāt juridiskai personai. Šobrīd pakalpojums pieejams tikai privātpersonu norēķiniem,” stāsta Mārtiņš Bērziņš, Citadeles E-biznesa daļas vadītājs.

    Inovatīvais pakalpojums iespējams, pateicoties Latvijas Bankas jaunajam papildu servisam – Zibsaišu reģistram. Šī reģistra lietotāji ir kredītiestādes un maksājumu pakalpojumu sniedzēji, kuri savukārt piedāvā saviem klientiem veikt maksājumus, neievadot saņēmēja konta numuru. Pietiek tikai izvēlēties maksājuma saņēmēju tālruņa kontaktpersonu sarakstā. Vienam mobilā tālruņa numuram var tikt piesaistīts tikai viens konta numurs, savukārt konta numurs var tikt piesaistīts vairākiem mobilā tālruņa numuriem.

    “Esam gandarīti, ka zibmaksājumi turpmāk varēs noritēt sekundē ne tikai starp bankām, bet arī klienta pusē – maksājuma sagatavošana būs iespējama tik ātri un vienkārši kā piezvanīt. Nākotnē Latvijas Bankas veidoto Zibsaišu reģistru varēs izmantot arī citu identifikatoru, piemēram, sociālā tīkla, tiešsaistes ziņapmaiņas, maksājumu kartes vai identifikācijas kartes sasaistei ar konta numuru,” saka Harijs Ozols, Latvijas Bankas valdes loceklis.

    Divu gadu laikā kopš Latvijas Banka ir ieviesusi un uztur zibmaksājumu infrastruktūru, tajā ir veikts jau 5.1 miljons zibmaksājumu 1 miljarda eiro apjomā. Zibmaksājumi ir zibenīgi ātri naudas pārskaitījumi, kas darbojas katru dienu jebkurā diennakts laikā un nav atkarīgi no kredītiestāžu darba laika. Piemēram, šajās Jāņu brīvdienās (22. – 24. jūnijā) Latvijas Bankas zibmaksājumu infrastruktūrā veikti 20 000 zibmaksājumi 2 miljonu eiro apjomā.

    Šobrīd zibmaksājumi Latvijā pieejami Citadeles, SEB un Swedbank klientiem.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    17 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    KasparsB
    07.08.2019 13:23

    Labs! Jau piereģistrējos, kā par brīnumu izrādījās, ka no maniem kontaktiem viens jau bija reģistrējies :D Pirmo testa maksājumu veicu..

    es es
    07.08.2019 18:07
    Reply to  KasparsB

    Ko nu stāsti pasakas. Strādā Citadelē?

    KasparsB
    08.08.2019 13:02
    Reply to  es es

    nē, nestrādāju gan.. (par laimi vai nelaimi) Kur tieši tu redzi pasaku?!

    Skābene
    07.08.2019 13:50

    Nu ko, SEB un SWED būs iedzinēju lomā! :)

    Kursors.lv
    07.08.2019 13:59
    Reply to  Skābene

    Es noskaidroju, ka SEB jau agrāk bija līdzīga fīča, kad starp bankas klientiem varēja veikt pārskaitījumus izmantojot tikai klienta telefona numuru. Plus, kaut ko līdzīgu savulaik centās realizēt arī Monea.

    Cik saprotu, jaunais risinājums ir labāks, jo to (tāpat kā zibmaksājumu sistēmu) hostē Latvijas Banka un tas ir pieejams starp dažādu banku klientiem. Pie noteikuma, ja šīs bankas pieslēdzas pakalpojumam.

    KasparsB
    07.08.2019 14:07

    Precīzāk būtu teikt SEB bankas ibankas app lietotājiem, kas ir konkrētam lietotājam kontaktos. Kas nav gluži tas pats, kas šis Zibsaišu reģistrs valsts/ES mērogā.

    ā.. un par tiem iedzinējiem.. pašā LB Zibsaišu lapā ir arī SEB bankas logo.. interesanti, ko tas nozīmē?!

    upd.
    par SEB atradu info:
    “Tostarp “SEB bankai” ir parakstīs līgums par pievienošanos Latvijas Bankas izveidotajam un uzturētajam Zibsaišu reģistram, un banka šo pakalpojumu patlaban testē.”

    Usinss
    07.08.2019 20:16

    SEB arī šo atbalsta. apskatiet vismaz mājaslapu, kuru pieminat.

    Kursors.lv
    07.08.2019 22:44
    Reply to  Usinss

    Paldies, raksts pielabots.

    Usinss
    07.08.2019 20:20

    Kā arī jā, SEB klientiem vismaz pusotru gadu ir pieejama šāda fīča. Tikai gan SEB klientiem savā starpā. Visiem, maniem telefona kontaktiem, kuriem ir SEB konts un kuri ir ļāvuši SEB aplikācijā veikt šos maksājumus, es līdz 30 EUR varu aizskaitīt neprasot viņu konta NR. un maksājums notiek pāris sekunžu laikā.

    Kursors.lv
    07.08.2019 22:45
    Reply to  Usinss

    Tās ir divas līdzīgas, bet ne identiskas lietas. Šis jaunais Latvjas Bankas uzturētais reģistrs ļauj funkcionalitāti izmantot starp bankām. Iepriekš SEB bija līdzīgs risinājums maksājumiem bankas iekšienē.

    JohnAdamms
    07.08.2019 19:49
    Reply to  Skābene

    Jauninājumu ziņā pārējās jau sen ir iedzinējos

    And
    07.08.2019 14:00

    Intresanti kāda ir komisijas maksa šim maksājumam.

    KasparsB
    07.08.2019 14:08
    Reply to  And

    Vai tad rakstā nav norādīts? Nav nekādas papildus komisijas.. Cik maksā standartā, tik arī ir. Gluži tāpat kā ar Zibmaksājumiem.

    Usinss
    07.08.2019 20:18
    Reply to  KasparsB

    Būs komisija. Atkal jau, apskatiet mājaslapu!

    Kursors.lv
    07.08.2019 22:46
    Reply to  Usinss

    Kuru mājaslapu?

    JohnAdamms
    08.08.2019 09:08
    Reply to  Usinss

    No Citadeles mājaslapas:
    “Maksājuma komisija būs tāda pati, kā norēķinoties uz konta numuru.””
    Tātad – savas bankas ietvaros nebūs komisijas un uz citu banku vai nu nebūs (atkarībā no izvēlētās kartes drošvien), vai 0.36EUR

    Zaabaks
    11.08.2019 21:52

    A nez kad swedbank ieviesīs zibmaksājumus arī savā web internetbankas risinājumā, ne tikai mobilajā lietotnē ko nevaru izmantot?

    Reklāma