Web Analytics
More
    Reklāma

    Vācija aizliedz skolās izmantot Windows 10 un Office 365

    Jaunākie raksti

    Microsoft iekūlies ķezā ar Vispārīgās datu aizsardzības regulas interpretēšanu, kas licis Vācijas privātuma aizsargiem liegt skolās izmantot Windows 10 operētājsistēmu un Office 365 programmatūru.

    Microsoft privātuma problēmas saistāmas ar no Windows 10 iegūtiem datiem, kas tiek pārsūtīti uz Microsoft serveriem. Microsoft saņem dažādus datus no lietotnēm par to darbību, bet tāpat Microsoft var tikt pie datiem, kas tiek veidoti lietotnēs. To skaitā var būt dokumentu saturs, e-pastu sarakstes u.tml. Office 365 dokumentus uzglabā mākonī.

    Reklāma

    Iepriekš Microsoft šāda veida datus uzglabāja Eiropā izvietotos serveros, bet uzņēmums nesen atsācis datus pārsūtīt uz ASV, kas privātuma aizstāvjiem licis sarosīties. Vienlaikus paziņots, ka arī Google un Apple tā dēvētie mākoņdatu servisi ar saņemto informāciju var rīkoties visai brīvi, nevienam par to skaidri neatskaitoties. Mākoņdatu servisu darbība nav caurspīdīga, nav zināms, kur dati nonāk un ko ar tiem pasāk lielie uzņēmumi.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    9 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    16.07.2019 11:00

    Precizēšu, balstoties uzticamākā avotā (Ars Technica) https://arstechnica.com/information-technology/2019/07/germany-threatens-to-break-up-with-microsoft-office-again/

    Vācijā jau ilgi bijuši stingrāki privātuma ierobežojumi attiecībā pret mākoņrisinājumiem atšķirībā no pārējās ES. Iespējams, ka VDAR (GDPR) dēļ Microsoft Vācijā pērn aizvēra savu datu centru, cerot, ka mīkstinātie ES noteikumi pasargās un pietiks ar ES esošajiem Dublinas un Amsterdamas centriem.
    Izskatās, ka mākoņrisinājumu nepārskatāmība no administratīvā viedokļa, tomēr vismaz vienai no 16 Vācijas pavalstīm (Hesse) likusi sarosīties skolu kontekstā, jo ir risks, ka skolēni vai viņu vecāki var atteikties lietot Office 365, likumīgi to pamatojot ar nevēlēšanos personas datus izlaist ārpus Vācijas. Tā nu centrāls lēmums, lai izvairītos no tālākiem sarežģījumiem.
    Arī MS jau sniedzis atbildi, izceļot veidus, kā administratīvi ierobežot telemetriju. Mans minējums ir, ka arī Vācijas datu centri tiks atgriezti vismaz kaut kādā izpildījumā, kur tos pieprasīs.

    Kursors.lv
    16.07.2019 11:28
    Reply to  ksedols

    Paldies! Jā, vācieši ļoti rūpējas par savu iedzīvotāju privātuma ievērošanu un rada pamatīgas galvassāpes teju visām lielajām amerikāņu IT kompānijām. Ta ierobežojumus kaut kādus uzliek, ta sodus.

    Skābene
    16.07.2019 13:00

    Zināmā mērā tā ir atbildes reakcija uz savulaik publiskoto spiegošanas skandālu, kas atklāja vācijas kancleres noklausīšanos. Tagad Vācieši diezgan pamatoti filtrē kas notiek.

    sandris
    16.07.2019 19:08
    Reply to  Skābene

    Ne tikai noklausīšanos. Tur vēl spiegošanas softiņš arī uzpeldēja. Sākumā Spiegel tā pirmkodu no Snoudena materiāliem nopublicēja, bet Kasperskis atrada tajā sakritības ar jau Vācijā un citās valstīs atklātu spiegošanas softu. Šajā sakarā pavīdēja International Atomic Energy Agency Vīnē, Angelas Merkeles kancelejas darbinieces privātais dators un citi interesantumi.

    sandris
    16.07.2019 12:57
    Reply to  ksedols

    Manā sapratnē neatslēdzama ar vienu ķeksi telemetrija un maksas produkts nav savietojami.

    digitalk
    16.07.2019 14:51
    Reply to  ksedols

    tavs atstāsts rada maldīgu iespaidu, ka Hesse vēlas glābt m$ “jo ir risks, ka skolēni vai viņu vecāki var atteikties lietot Office 365”. pavalstij nav nekādu risku, tās datu aizsardzības komisija pieprasa ievērot Vācijas likumus.

    17.07.2019 09:00
    Reply to  digitalk

    Atvaino, tas nozīmē, ka izteicos neskaidri. Kā sapratu no Ars raksta, Hesse grib eleganti atraidīt MS servisus un mazināt risku, ka viņiem būs jātiek galā ar problēmām, ko var radīt pavisam leģitīmas atteikšanās lietot servisus mācību vajadzībām. Skolas visos to formātos būtu neapmierinātas.

    31.07.2019 16:05

    Žurnālistiski pilnīgāk būtu rakstam piebilst, ka Vācija, arī bez visiem šiem ierobežojumiem, IT ziņā EU valstu sarakstā nav spožā vietā.

    Kursors.lv
    31.07.2019 16:12
    Reply to  Hirsch Saab

    Avots?

    Reklāma