Web Analytics
More
    Reklāma

    Ķīnas robežsargi slepus uz tūristu telefoniem uzstāda spiegprogrammatūru

    Jaunākie raksti

    The New York Times, Guardian un Süddeutsche Zeitung žurnālisti ir izpētījuši, ka Ķīnas robežsargi uz valstī iebraukušo tūristu Android darbinātajiem viedtālruņiem uzstādījuši spiegprogrammatūru. Jāpiezīmē, ka tas noticis tikai iebraucot Xinjiang reģionā no Kirgizstānas puses. Šim reģionam Ķīna pievērš lielāku uzmanību un izseko tajā dzīvojošos musulmaņus.

    Šķērsojot robežu, robežsargi pieprasa tūristiem nodot viņiem savus viedtālruņus un to atbloķēšanas paroles. Pēc tam robežsargi dodas prom un uzstāda lietotni, ko sauc BXAQ vai Fēng cǎi. Tā iegūst informāciju par telefonā saglabātajiem kontaktiem, ziņojumiem, zvanu vēsturi, kalendāra ierakstiem, lietotņu sarakstu, kā arī lietotājvārdiem, kas tiek izmantoti noteiktās lietotnēs. Programmatūra telefonā arī meklē norādes uz ekstrēmistu saturu, ISIS publikācijām, Korāna tekstiem u.c. Pēc tam šie dati tiek augšuplādēti uz Ķīnas serveriem analīzei.

    Reklāma

    Pēc pārbaudes robežsargiem programma ir no telefoniem jānodzēš, taču dažos gadījumos viņi to ir piemirsuši paveikt un tas ļāvis atklāt šo praksi. iPhone lietotāji nav pasargāti, jo tos robežsargi slēdz klāt pie speciālas ierīces un arī cenšas no telefoniem izgūt nepieciešamos datus.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    5 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    sandris
    03.07.2019 16:21

    SkuteļTimes varēja uzrakstīt arī par spiegprogrammatūru Latvijā. Dāvinu linku https://citizenlab.ca/2018/09/hide-and-seek-tracking-nso-groups-pegasus-spyware-to-operations-in-45-countries/

    sandris
    04.07.2019 18:10

    Jauns ir tas, ka beidzot spiegprogrammatūras uzņēmums ir iesūdzēts tiesā. Bet dāvinu jaunu linku: https://www.schneier.com/blog/archives/2019/07/us_journalist_d.html. Pretty horrible story of a US journalist who had his computer and phone searched at the border when returning to the US from Mexico. Man ir stipri vienalga, ko tur ķīnieši dara, bet ASV, kurā mūsu politiķi ļoti ieklausās, gan ir uzmanības vērtas.

    KKTK
    03.07.2019 17:42

    Vai iebraucot Ķīnā un Kanādā tagad, ja tu robežsardzei uzrādi podziņtelefonu bez paroles, tevi vienkārši valstī neielaiž, jo tas jau ir pārāk aizdomīgi.

    Reklāma