Web Analytics
More
    Reklāma

    Facebook izziņo “kriptovalūtu” Libra, sola universālus maksājumus visā pasaulē

    Jaunākie raksti

    Par Facebook radītu norēķinu sistēmu tika baumots jau kādu laiku, beidzot Facebook tiešām paziņojis, ka norit darbs pie “kriptovalūtas” izveides. Kopā ar vēl 27 pasaules mēroga uzņēmumiem plānots izveidot norēķinu tīklu, kas ļaus veikt maksājumus dažādās mobilajās lietotnēs.

    Facebook nav vienīgais Libra veidotājs, pamatā tiek izmantota Ženēvā bāzētas bezpeļnas organizācijas Libra Association tehnoloģija. Facebook sadarbības partneri “kriptovalūtas” veidošanā ir Mastercard, Visa, PayPal, Stripe, eBay, Uber, Lyft, Spotify, Coinbase, Xapo, Andreessen Horowitz, Union Square Ventures, Mercy Corps, Women’s World Banking un citi.

    Reklāma

    Sākot no nākamā gada, lietotājiem būs iespēja iegādāties jauno valūtu Libra, uzglabājot to digitālajā makā, ko sauc Calibra. Produkts ir no paša sākuma izstrādāts kā augstas kvalitātes norēķinu līdzeklis ikdienas maksājumiem, pārrobežu maksājumiem, mikropārskaitījumiem.

    Pagaidām nav zināms, kā tiks aizsargāti patērētāji un personu dati, kur valūta tiks glabāta, kā arī tas, kā izvairīties no straujām valūtas svārstībām, kādas piedzīvojis Bitcoin. Facebook to cer novērst, piesaistot Libra vērtību starptautiskam valūtas grozam, kurā būtu ASV dolārs, sterliņu mārciņa, Japānas jena un eiro.

    Tiek uzskatīts, ka Libra 2020. gadā būs pieejama tikai aptuveni 12 valstīs, jo valūtai nāksies ievērot katras valsts likumdošanu, lai arī Facebook šo projektu mēģina dēvēt par globālu.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    9 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Raimonds Sprogis
    19.06.2019 09:40

    FB visticamāk šo projektu testēs kaut kur, tikai ne ES. Lai lietotu Calibra būs jāveic KYC procedūra un ņemot vērā faktu, ka daudzas bankas vnk šobrīd atsaka pārskaitījumus uz kriptobiržām, tādejādi apgrūtinot kripto iegādi nu gribētos man domāt, ka mums visi šie labumi ies secen sākotnēji.

    lllllllll
    19.06.2019 12:13

    Nav gluži kriptovalūta, centralizēti pārvaldīti pārskaitījumi kaut kādā Šveices kantorī (tātad bez blokķēdēm) un piesieta pie FIAT valūtām. Libra ir tikai digitāla valūta.

    Kursors.lv
    19.06.2019 12:17
    Reply to  lllllllll

    Jā, tā izskatās. Saliku pēdiņās to kripto daļu.

    Rinalds Ažiņš
    19.06.2019 13:09

    Par šo runāja jau gadus divus atpakaļ, ka FB būs savs kripto. Arī šis kripto būs bāzēts uz blockchain. Atšķirība būs vienīgi tā, ka aizmugurē ir padaudz lielie uzņēmumi. Vienīgais mīnuss, ka šis ies pārī ar USD nevis BTC ( kā šobrīd to var saprast ). Kopumā ar Calibra būs ok. Ja Libra būs pieejams LV tas dos iespējas mazākiem uzņēmumiem vienkārši pieņemt maksājumus vai pat vietējā tirgū samaksāt, kas ir daudz ērtāk un izdevīgāk.

    Kristaps K.
    19.06.2019 13:26

    Lai arī specenē tiek lietots vārds “blockchain”, kā datu struktūra blokķēde izmantota netiks. Šeit ir laba analīze no protokola tehniskās puses. https://medium.com/@lopp/thoughts-on-libra-blockchain-49b8f6c26372

    Kristaps K.
    19.06.2019 13:24

    “Pagaidām nav zināms, kā tiks aizsargāti patērētāji un personu dati, kur valūta tiks glabāta, kā arī tas, kā izvairīties no straujām valūtas svārstībām, kādu piedzīvojis Bitcoin” – tas būs t.s. “stablecoin”, līdz ar to šai ziņā ir salīdzināms nevis ar Bitcoin, bet citām centralizētām “kriptovalūtām”, kā piem. Tether TUSD, ko sedz USD rezerves. Dati tiks aizsargāti tā, ka šī nebūs kaut kāda publiska blokķēde, dati glabāsies tikai pie centralizētajiem validatoriem, par iesākumā var kļūt tikai ar Facebook atļauju un uzreiz galdā noliekot 10 miljonus USD. Viss tas pasākums ir principā tāds Paypal, tikai piejūgti klāt “crypto” buzzword, un viena uzņēmuma serveru vietā pasākums notiks starp dažu uzņēmumu serveriem.

    Kursors.lv
    19.06.2019 15:29
    Reply to  Kristaps K.

    Paldies par skaidrojumu!

    Kurlander
    19.06.2019 23:00

    Nez ar šo Libra varēs nopirkt pienu Rimčikā?

    KSa KSa
    20.06.2019 08:30
    Reply to  Kristaps K.

    “Pagaidām nav zināms, kā tiks aizsargāti patērētāji un personu dati”
    Šis fakbuku uztrauc vismazāk. .txt failā ar folder password.

    Reklāma