Web Analytics
More
    Reklāma

    Veiksmīgi noslēdzies pirmais posms ALTUM akceleratoru programmā

    Jaunākie raksti

    Veiksmīgi noslēgusies rudenī uzsāktā pirmā uzņemšana Attīstības finanšu institūcijas ALTUM akcelerācijas programmā. Trīs akceleratori, Overkill Ventures, Buildit Latvia un Commercialization Reactor Fund, akcelerācijas pakalpojumus kopumā nodrošināja 18 perspektīvākajiem vietējiem un starptautiskiem jaunuzņēmumiem, kuri tika atlasīti no vairāk nekā 600 pieteikumiem.

    Jaunuzņēmumi, kuri uzņemti akceleratoros, pārstāv tādas nozares kā internet of things, smart living, health tech, smart mobility un citas. Kopumā šo uzņēmumu un komandu attīstībā visā akcelerācijas posmā kā pirmssēklas jeb preseed investīcījās tiks ieguldīti aptuveni 700 tūkstoši eiro, kas paredzēti uzņēmuma izveidei, konsultācijām un produkta izstrādei, izpētei, novērtēšanai un apstiprināšanai. Trīs līdz sešus mēnešus ilgušajā akcelerācijas fāzē, jaunuzņēmumi fokusējās uz idejas attīstīšanu, piesaistot mentoru, nozaru un tehnoloģiju ekspertu padomus pircēju, piegādātāju, partneru un investoru piesaistīšanai. Daudzsološākajiem jaunuzņēmumiem katram būs iespēja pretendēt uz investīciju nākamo fāzi, kas ir vēl 250 tūkstošu eiro sēklas jeb seed ieguldījumu. Šādas investīcijas ir paredzētas uzņēmuma tālākai izaugsmei, produkta un saimnieciskās darbības modeļa attīstīšanai.

    Reklāma

    Visi finansējumu saņēmušie jaunuzņēmumi atbilstoši programmas nosacījumiem ir reģistrēti Latvijā.

    Atzīmējot veiksmīgi noslēgto pirmo iesaukumu, ALTUM TechChill 2019 konferences nedēļā rīkos pasākumu ALTUM-backed accelerator funds – Up & Running, kura ietvaros akceleratori, jaunuzņēmumi un ekosistēmas pārstāvji atskatīsies uz paveikto, kā arī izvērtēs komandu attīstību. Vienā no paneļa diskusijām tiks runāts par Latvijā esošajiem akceleratoriem, to darbības principiem un izaicinājumiem. Tāpat jaunuzņēmumu ekosistēmas pārstāvji diskutēs par Latviju kā lielisku vietu biznesa veidošanai un inovāciju radīšanai. Vakara nobeigumā, paneļa diskusijā satiksies pieredzes bagāti investori, kas dalīsies ar ieskatu privāto investīciju pasaulē.

    Šobrīd Overkill Ventures, Buildit Latvia un Commercialization Reactor Fund ir uzsākuši nākamo uzņemšanu. Programmas otrā posma starts ir paredzēts šī gada 2. ceturkšņa sākumā, šajā posmā akcelerācijas pakalpojumus kopumā plānots sniegt līdz 30 startup uzņēmumiem. Šādas uzņemšanas turpināsies līdz 2021.gadam: katrs fonda pārvaldnieks izsludinās piecas uzņemšanas, kurās kopumā varēs piedalīties 150 uzņēmumi un jaunuzņēmumu komandas.

    Juris Vaskāns, ALTUM valdes loceklis: “Pirmo ALTUM finansēto akcelerācijas fondu uzņemšanu spilgti raksturo sākotnējās gaidas pārsniegusī lielā uzņēmumu interese un sīvā konkurence. Vienlaikus tā parādīja arī daudzu pretendentu vājās vietas, kuras jāpilnveido, lai pretendētu uz kādu no nākamajām uzņemšanām. Te jāmin gan biznesa straujas izaugsmes potenciāla trūkums, gan komandu prasmju kapacitāte. Taču jau pirmajā startup uzņēmumu attīstīšanas posmā ir pamanīti patiesi daudzsološi uzņēmumi un spoži prāti, kas jau pretendē uz nākamās stadijas ieguldījumiem. Esam gandarīti, ka Latvija ar ERAF finansējuma atbalstu top par daļu no globālās riska kapitāla pasaules akcelerācijas fondu jomā, kurā gan Latvijas akceleratori, gan ikviens Latvijas un startptautiskais jaunuzņēmums konkurē uz vienādiem noteikumiem un bez ģeogrāfiskām robežām.”

    Akcelerācijas fondu pārvaldnieku komandām, kuras publiskā atlasē izraudzījās Attīstības finanšu institūcija ALTUM, no Eiropas Reģionālā attīstības fonda un publiskā finansējuma paredzēti 15 miljoni eiro, kurus līdz 2021.gadam ieguldīt uzņēmumos un jaunuzņēmumos. Papildus tam, fondu pārvaldnieki ir piesaistījuši vēl 1,35 miljonus eiro no privātajiem investoriem, kas atbalsta apjomu palielina līdz 16,35 miljoniem eiro. Šobrīd tas ir lielākais riska kapitāls agrīnās stadijas biznesa projektiem, kāds jebkad ir bijis pieejams Latvijā.

    No vairāk nekā 600 pretendentiem, kas pirmajā posmā iesūtīja pieteikumus, lai piedalītos akceleratoru programmās, 40% bija Latvijas pārstāvji vai arī jauktās komandas, 40% no Centrālās un Austrumeiropas, bet no Rietumeiropas, ASV un citām valstīm – 20%. Fondu pārvaldnieki izvēlas konkurētspējīgākos un potenciāli veiksmīgākos biznesa projektus ar visvairāk motivētajām uzņēmēju komandām. Commercialization Reactor specializējas zinātnes komercializācijā jeb deep-tech. Buildit Latvia ir orientēts uz hardware/internet-of-things virzienu. Savukārt Overkill Ventures strādā ar darba vides un biznesa efektivizācijas software virzienu.

    Akcelerācijas fondu būtība ir palīdzēt atsperties inovatīviem un daudzsološiem agrīnās stadijas biznesiem, kas ir veidoti, lai ne tikai gūtu peļņu, bet arī palīdzētu risināt lokālas un globālas problēmas. Jaunie fondi ir fokusēti uz uzņēmumu un jaunuzņēmumu komercializēšanas posmu inovāciju un tehnoloģiju nozarē. Lielākā atšķirība starp klasiskajiem riska kapitāla fondiem un akceleratoriem ir tā, ka tie ne tikai investē uzņēmumu biznesā, bet arī sniedz apmācības un citas priekšrocības, kas nepieciešamas turpmākajai izaugsmei: mentoru lekcijas no visas pasaules, pārdošanas un investoru kontaktus, tehnoloģisko atbalstu, tirgus segmentēšanu un citas iespējas. Katrs no fondiem nodrošina arī pirmssēklas investīcijas un sēklasnaudas ieguldījumus.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    1 komentārs
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Vimba
    13.02.2019 16:42

    Akcelerators.. balsoju par 2019 gada skaistāko jaunvārdu [ņūwordu].

    Reklāma