Web Analytics
More
    Reklāma

    Drošības policija aicina Lattelecom neizplatīt Kaspersky antivīrusu

    Jaunākie raksti

    Drošības policija publiski reaģējusi uz problēmu par Krievijas uzņēmuma izstrādātu antivīrusa programmatūru, kuru Latvijā plaši izplata un lieto gan privātpersonas, gan valsts un pašvaldību iestādes.

    Reaģējot uz informāciju, ka tostarp arī uzņēmums Lattelecom aktīvi reklamē Kaspersky antivīrusu kā bezmaksas bonusu saviem produktiem, Drošības policija izplatījusi aicinājumu uzmanīties no Krievijā radītiem antivīrusiem. Valsts iestādēm neiesaka tādus lietot. Privātpersonām ieteikts aizdomāties par iespējamiem riskiem.

    Reklāma

    Ņemot vērā publiski izskanējušo informāciju par Krievijas īstenotajiem kiberuzbrukumiem pret ārvalstīm, Drošības policija valsts institūcijām rekomendē neizmantot programmatūras, kuru izcelsmes valsts ir Krievija vai kuru izstrādātāji ir tieši vai pastarpināti saistīti ar Krievijas komersantiem.

    Savukārt iedzīvotājiem jāņem vērā, ka Krievijas specdienestiem ir ļoti plašas pilnvaras piekļuvei saglabājamiem datiem, ko uzkrāj Krievijas komersanti, tajā skaitā IT komersanti. Ņemot vērā pašreizējo ģeopolitisko situāciju un Krievijas īstenotās naidīgās aktivitātes pret Rietumiem, Drošības policija aicina arī Latvijas komersantus uz atbildīgu rīcību pret Latvijas sabiedrību, izplatot šāda veida produktus.

    Lattelecom pārstāvji pagaidām atbildējuši, ka nav informēti par drošības risku, lietojot šo antivīrusu programmatūru, un viņi sola vērsties Drošības policijā, lai saņemtu detalizētāku skaidrojumu.

    Arī kibersargi CERT.LV un Satversmes aizsardzības birojs aicina ļoti rūpīgi izvērtēt nepieciešamību lietot Krievijā radītus IT drošības risinājumus. Kaspersky produktu izmantošana valsts iestādēs aizliegta vairākās Rietumvalstīs – tajā skaitā ASV un Lietuvā.

    Avotsskaties
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    35 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Skābene
    13.12.2018 09:02

    Ha, ha, ha, pamodās Latvijas drošības policija! :D
    Laikam kāds būs ziņas internetā salasījies un beidzot nolēmis reaģēt!

    Čiekurs
    13.12.2018 09:17

    Valdi, now its your time to shine!

    Usinss
    13.12.2018 09:18

    Fakts, ka drošības policija reaģē pēc BezTabu sižeta pasaka visu. Nu pierādījumus lūdzu. Windows 10 un Server 2016 sūta krietni vairāk telemetrijas datus. Un liela daļa tiek glabāta apkopota datorā nesifrētā veidā. Nu tas ka baidās no RUS produktiem ir tāds maziņš debilisms. Ko tad mēs vēl savus TEC darbiņam ar viņu gāzi? CERT.LV jau teica, nav tāds traģisks uz reāli pierādījumi ka tiek sūtīts kas lieks. Tas ir viena tante teica ASV. Google Facebook vairāk par Jums krāj. Bet armija neliedz mācību laika karavīriem taisīt delfīnus ar Korejas ražotiem telefoniem kuri ražotajam katru dienu nosūta visus lokācijas datus. Bija jau skandāls ka daudzas ASV slepenās militāras bāzes ir atrastas ar šis informācijas palīdzību. Galvenais baidīties no krieviem. Good job
    P.S. Pats nelietoju viņu produktus, bet neliedzu to darīt citiem.

    x
    13.12.2018 10:07
    Reply to  Usinss

    nu tu sagāzi kopā mušas ar kotletēm. nianse ar krieviju ir sekojoša – tā ir valsts ar toksisku ārpolitiku, kas pēdējos 4 gadus atrodas atklātā konfrontācijā ar kaimiņvalsti un rietumu valstīm. kāpēc uzticēties krievijā ražotam stratēģiskam produktam – neatkarīgi no kasperska pagātnes un sakariem ar drošībniekiem – man tas nešķiet acīmredzami.

    mājas lietotājam tas nekas traks arī nav – kuru nu tur interesē parastā lietotāja nieki, ja nu tikai kā miniresurss kasperska networkā .lv tīklā.

    ps neizmanto medicīniskus terminus – tas tavu viedokli nepadara autotitatīvāku. un raksti diagnozes pareizi, ja reiz ķeries pie šādiem līdzekļiem.

    digitalk
    13.12.2018 21:39
    Reply to  x

    nepiekasies medicīnas terminiem ikdienas valodā, tu vairs pasauli neizlabosi.

    13.12.2018 09:40

    Var lūdzu no DP vai CERT neapstrīdamus pierādījumus tam, ka KAV sūta prom tādus datus, kurus nedrīkstētu, kas nav atrunāti programmatūras lietošanas noteikumos, ka tie nav kaut kādi telemetrijas, statistikas, signatures…var lūdzu pierādījumus tam, ka KAV urķi no decentralizētiem serveriem slēgtos klāt attālināti un kaut ko lasītu, sniffotu, kahotu un vispār ko darītu “tādu” sliktu darītu…gaidu :-) .. tiešam 1x gaidu neapstrīdamus pierādījums šādām darbībām…tas pat attiecas arī uz Huawei un ASV sāgu…nu kur var iepazīties ar kādiem dokumentiem, pierādījumiem, ka tas tā notiek non-stopā…nevis kāds kaut kur kaut kādā preses relīzē pavēsta, ka tas ir lūk slikti?

    Skābene
    13.12.2018 09:49
    Reply to  Gatis Rumbens

    Nesegaidīsi! :)
    Tu vai nu esi ar Amerikāņie vai ar Krieviem! Kaut kā tā.

    Klāvs
    13.12.2018 17:13
    Reply to  Gatis Rumbens

    Pierādījumi var parādīties krietni vēlāk, tikai pēc kādas izmeklēšanas, pat pēc vairākiem gadiem, un tad jau ir pa vēlu ko darīt! Kāpēc nesamazināt riskus?

    Jānis
    13.12.2018 09:41

    Nez IeM joprojām lieto KAV? Iepirkumi tak bija lieli.

    Kaspars B.
    13.12.2018 12:17
    Reply to  Jānis

    Nē, tagad lieto Symantec.

    KKTK
    13.12.2018 10:57

    Kāpēc man ir tāda sajūta, ka mūsu DP paši nespēj pilnīgi neko datorjomā. Tāpēc šim uzsaukumam vajadzēja pielikt no kurienes viņi tā ietekmējušies. Jebkādus pierādījumus viņiem var pat neprasīt…

    it tech
    13.12.2018 12:43

    Viena tante teica un drošības dienesti pamodās:) Atraduši baigo grēkāzi. Pats kasperskis ir pupu mizas salīdzinājumā ar windows10, kas nemitīgi sūta prom tonnu datus par lietotāju, ja arī telemerijas funkciju atslēdzam, tā tāpat strādā. Ja kādam interesē, var palasīties – 4pda.ru/2018/12/12/355009/
    Arī visi androīdveidīgie un pārējie bumbieri nemaz nav tik nevainīgi datu nosūtīšanas jomā.

    x
    13.12.2018 12:51
    Reply to  it tech

    2018.g. beigās čīkstēt par telemetriju ir profnederības apliecinājums.
    jautājums nav par datu vākšanu, bet – kas tos vāc un kā pielieto. tas arī viss.

    varētu domāt, ka esam 1998jā, internets kļuvis pieejams ārpus akadēmiskās vides un mēs te tagad pēkšņi uzzinām šausmīgos jaunumus.

    it tech
    13.12.2018 12:57
    Reply to  x

    neviens jau nečīkst, tika izdaru secinājumus,ka datus vāc visi, kam nav slinkums.Kas vairāk, kas mazāk..Kurš var pateikt,kam precīzi aiziet windows info,kam aiziet citu izstrādātāju info un kā tā tiek izmantota?Neviens neatzīsies.

    Reinis Rozitis
    13.12.2018 21:53
    Reply to  it tech

    > Neviens neatzīsies.

    Šeit arī sākas zināmas problēmas – lielākoties agrāk vai vēlāk lielākā daļa (jelkādos līmeņos) atzīstas (ir spiesti to darīt), taču viens no tādiem, kas to nedara nekad un nekur (vismaz līdz šim un pagaidām arī neizskatās, ka tuvākajā nākotnē), ir minētā produkta izcelsmes valsts – mēs tur neesam/nebijām, neko nezinām vai arī “podstava”.

    Var domāt šādi vai tādi, bet biznesā (īpaši startptautiskā) reputācija ir būtiska un, iespējams, ja uzņēmums būtu atrāk reaģējis, viss būtu viņiem vienkāršāk..

    Valdis
    13.12.2018 14:59

    Es aicinu Kursors.lv uzrādīt Drošības policijas aicinājumu (autentisku dokumentu fiziskā vai elektroniskā formātā), par kuru viņi ziņo un kuru būtu saņēmuši pirms raksta publicēšanas. Uzbrukumu, kas notiek pret Kaspersky Lab es vērtēju kā, iespējams neapzinātu, mēģinājumu vājināt Latvijā esošo IT sistēmu kiberdrošību, jo īpaši aizsardzību pret valsts līmeņa spiegošanas/sabotāžas programmatūru, kuras atklāšanā Kaspersky Lab, balstoties uz saviem un citiem vērtējumiem, uzskatu par spēcīgko šajā nozarē. Kaspersky Lab ir izdarījis nozīmīgus soļus, lai šādi uzbrukumi vairs nebūtu iespējami, bet kamēr uzņēmuma Caurredzamības iniciatīva ar infrastruktūras pārvietošanu uz Šveici un nodošanu trešās puses uzraudzībā ir procesā, nelabvēļi steidz panāk jau aizejošo vilcienu ar tendeciozi sagatvotas informācijas izplatīšanu, kuru tās rakstura dēļ lielākā daļa Latvijas mediju nesteidz pārpublicēt. Pie viena informēju, ka Kaspersky Lab klientiem ar paaugstinātām prasībām piedāvā risinājumus (Kaspersky Private Security Network, Kaspersky Threat Intelligence Data Feeds), kur nenotiek apdraudējumu datu nosūtīšanana uz ražotāja mākoņsistēmu, bet standarta risinājumiem šī funkcionalitāte ir vienkārši ieslēdzama un izslēdzama.

    Kristaps Skutelis
    13.12.2018 15:04
    Reply to  Valdis

    Un es aicinu šādus aicinājumus izteikt Drošības Policijai.

    Valdis
    13.12.2018 15:46

    Kaspersky Lab runā ar Drošības Policiju, bet es runāju par informācijas publicēšanu bez apstiprinājumiem. Tas arī viss. Gribēju tikai nokomentēt notiekošo un varu apliecināt, ka nekādas citas darbības man un maniem kolēģiem prātā nav :) Žēl, ka jūs vieglprātīgi attiecaties pret savu reputāciju.

    Kristaps Skutelis
    13.12.2018 15:52
    Reply to  Valdis

    Ar reputāciju viss kārtībā. Negrasāmies dancot kāda konkrēta uzņēmuma interešu labā.

    Vimba
    14.12.2018 09:51

    Nu kursors neeksistētu, ja kompānija”nepalīdzētu” ar reklāmrakstiem. Tā kā nestāsti pasaciņas. Te nav čikipēdija, kas eksistē no ziedojumiem.
    Bet, šoreiz runa iet par dezinformāciju. Pilnīgi bez faktiem uzcepts raksts kā no tvnet. Nu tagad var arī secināt par jūsu intelektu. Kur atsauces? :)

    Kristaps Skutelis
    14.12.2018 10:05
    Reply to  Vimba

    Konkrēti ar Kaspersky mums jau labu laiku nav nekādas sadarbības. Noteikti ne maksas sadarbības. Jā, viņi turpina regulāri sūtīt savas preses relīzes (par to paldies), es tās apskatos, bet man kaut kā neliekas vērtīgi tās šeit publicēt. Mēs tikai ļooooti retu reizi paķeram kādu ziņu par kārtējo šmuci šī uzņēmuma sakarā.

    Edgars
    13.12.2018 16:26
    Reply to  Valdis

    Valdi:
    Pirmkārt, kursors ir tehnoloģiju un citu jaunumu rupors nevis Springer.
    Otrkārt, lūdzu pārtrauc pretvalstisku aģitēšanu.
    Un nosaukt kursoru par neobjektīvu vai vienpusēju būtu farss

    Valdis
    13.12.2018 16:44
    Reply to  Edgars

    Ticības pārņemti jūs varat bazūnēt kaut vai simts ruporos, bet Kaspersky Lab turpinās pētīt un atklāt valsts līmeņa spiegu programmas, ar kuru atklāšanu arī aizsākās kampaņa pret uzņēmumu, atbilstoši savam pamatprincipam detektēt visu ļaunprogrammatūru neatkarīgi no tās izcelsmes un mērķa.comment image

    Kristaps Skutelis
    13.12.2018 17:35
    Reply to  Valdis

    Viss kārtībā, katram ir tiesības uz savu viedokli un skaidrs, ka Kaspersky un tā produktu pārdevēji var domāt un teikt, ka tas ir vislabākais produkts pasaulē.

    13.12.2018 20:30

    Kasperska tirdzniecības pārstāvji laikam nezina kas ir reputācija. Un nekaunības viņiem arī netrūkst.

    Kristaps Skutelis
    14.12.2018 09:57

    Ha ha ha, Internets 1 : Kaspersky 0. Bet, Mekefijs, LOL! :D comment image comment image

    Kaspars B.
    14.12.2018 11:39

    mjā.. no iegādātā portatīvā macaffee izravēju uzreiz laikā :D cenu politika ļoti nedraudzīga un vispār.. maksas AV var iet ieskrieties privātajam..

    Valdis
    18.12.2018 00:54

    Labāko pasaulē (ja būtu savādāk, es ar Kaspersky Lab nestrādātu) Internet Security klases produktu nomaina pret visplikāko Anti-Virus, turklāt bez latviešu jeb valsts valodas atbalsta. Ir gan pamats prieciņam…

    Valdis
    17.12.2018 02:07

    Šitas ir īpaši labs globālajā IT pasaulē: “Drošības policija valsts institūcijām rekomendē neizmantot programmatūras, kuru izcelsmes valsts ir Krievija vai kuru izstrādātāji ir tieši vai pastarpināti saistīti ar Krievijas komersantiem.” Ja turpinam globālo Kaspersky Lab uzņēmumu grupu ar holdinga sabiedrību Apvienotajā Karalistē spītīgi attiecināt uz Krieviju, tad veikalu plauktiem jākļūst tukšiem :Dcomment image

    Kristaps Skutelis
    17.12.2018 06:22
    Reply to  Valdis

    Tu vari griezties, runāt un dancot, bet, ja Kaspersky ir saknes Krievijā, tad ir un neko tur nevar padarīt. Un ir ļoti mazsvarīgi par kādu globālu kompāniju viņi tagad mēģina iztaisīties.

    Valdis
    17.12.2018 13:04

    Kaspersky Lab jau sen ir globāla mēroga uzņēmums, bet dzimšanas vietu neizvēlas. Un viņiem nekas nav “jāiztaisās”, jo pāri par 85% ienākumu ir ārpus viņu vēsturiskās dzimtenes. Viņi ļoti ātri izrāvās no otrā ešelona ar Avastiem, Avirām, Bitdefenderiem utt. un panāca uz vienas rokas pirkstiem skaitāmus gigantus un daudzās jomās ir tos apdzinuši. Lūk interesanta tabulacomment image ar šaurā mākslīgā intelekta (cits šobrīd neeksistē) tehnoloģiju pielietojumu visādu mošķu, tajā skaitā Krievijas spiegu, noķeršanai. Noķeršanai arī Iekšlietu ministrijā, kuru TV3 izdalīja atsevišķā sižetā, lai labākajās bullshit (termins no NATO stratēģiskā izcilības centra publikācijas) ražošanas tradīcijās tendenciozi atkārtotu puspatiesības un izkropļotu info. Te ir interesants vēstījums par Huawei: https://www.smh.com.au/business/companies/how-the-five-eyes-cooked-up-the-campaign-to-kill-huawei-20181213-p50m24.html. Varbūt kaut kad satiksimies Latgalē un papļāpāsim, kurp dodas šī pasaule :)

    Kristaps Skutelis
    17.12.2018 13:06
    Reply to  Valdis

    Kurp dodas? Uz savām beigām dodas.

    neteiksu nevienam
    17.12.2018 10:27
    Reply to  Valdis

    kur palikusji kaspersky experdi no boot.lv? tik interesanti bija :>

    Kristaps Skutelis
    17.12.2018 10:32

    Kas par “Kaspersky ekspertiem no boot.lv”? Tur arī Valdis plosās? :)

    Valdis
    17.12.2018 18:16

    Vajag atgriezties? :) Tagad būs pagrūti, jo vienreiz jāsāk pa nopietnam tā cīņa arī ar “bullshit”, lai no TV ekrāniem Latvijā nelietīgi nestāstītu idiotismus, ka kāds ir kaut ko nelāgu izdarījis, tikai tāpēc, ka antivīrusam ir visiem piemītoša standarta funkcionalitāte un tas ir perfekti izdarījis darbu. Amīši drīz saprata, cik losiski izskatās, klusiņām notiesāja savu drošības režīma pārkāpēju un aizvērās. Utt. Bilde no grāmatas Fake News: A Roadmap (NATO Strategic Communications Centre of Excellence, Riga, Kalnciema iela 11b, Latvia LV1048).comment image

    Reklāma