Web Analytics
More
    Reklāma

    Google ļaus izmantot Android bez obligātajām lietotnēm (par maksu!)

    Jaunākie raksti

    Google izziņojusi izmaiņas Android licencēšanas stratēģijā Eiropai. Google uzsver, ka izmaiņas notikušas, lai nodrošinātu Eiropas pretmonopola prasības.

    Šī gada vasarā Eiropas Komisija uzņēmumam Google uzlika 4.34 miljardu eiro naudas sodu par Eiropas Savienības pretmonopola noteikumu pārkāpšanu. Google kopš 2011. gada ir noteicis nelikumīgus ierobežojumus Android ierīču ražotājiem un mobilo tīklu operatoriem nolūkā nostiprināt dominējošo stāvokli attiecībā uz vispārējo meklēšanu internetā. Google ir ātri un ļoti agresīvi reaģēja uz Eiropas Komisijas uzlikto 4.34 miljardu eiro soda naudu – Google jūlija beigās izlaida oficiālu paziņojumu, kurā ir norādes uz iespējamu maksas prasīšanu par Android izmantošanu.

    Reklāma

    Tagad ir oficiāli paziņots – Google turpmāk pieprasīs maksu par to, lai ierīču ražotāji izvēlētos, kuras Google lietotnes uzstādīt viedierīcēs. Eiropas iebildums bija par to, ka Android operētājsistēma it kā ir bezmaksas, tomēr, ja vēlies izmantot Google servisus (Google Play veikalu u.c.), nāksies uzstādīt komplektā arī Chrome, Maps, YouTube un citas lietotnes.

    Pagaidām no Google puses nav sniegta pilnīga informācija, cik tieši ražotājam izmaksās izņemt no viedierīces Google Maps vai Search, bet tas būs izdarāms.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    11 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    wils
    17.10.2018 12:03

    Kopš kura laika izstrādātājiem gūgles lietojumprogrammu pakotne ir bijusi bez maksas?

    edzuslv
    17.10.2018 14:49
    Reply to  wils

    Kopš vienmēr, bet viņiem nebija iespējas ņemt tikai to, ko viņi grib. Ja gribēja play store, tad vajadzēja ņemt visu, ko vien google spieda ņemt.

    wils
    18.10.2018 12:23
    Reply to  edzuslv

    iet runa par telefonu izstrādātājiem, ne aplikāciju!. Telefonu ražotāji par gūgles paku vienmēr labu piķi nopiķo gūglei. Vienmēr.

    digitalk
    18.10.2018 12:37
    Reply to  wils

    par paku vai par jaunu androīda versiju (kurā obligāti iekļauta paka)?

    wils
    19.10.2018 11:51
    Reply to  digitalk

    Andrītis kā sistēma vienmēr ticis izplatīts kā open source.. Izstrādātājiem par gūgles servisu iekļaušanu viņu ražotajos telefonos bija noteikts $$ jānoskaita gūglei. Tā ka tagad viņi var cenu paaugstināt – bet pārējais tāds mārketinga gājiens.

    digitalk
    17.10.2018 16:40

    vairāk izklausās pēc soda naudas par atteikšanos iebūvēt dažas no aplikācijām. cerams, aizvien vairāk programmu autori sekos Epic Games piemēram un atteiksies no Google Play izmantošanas.

    Reinis Rozitis
    17.10.2018 18:38
    Reply to  digitalk

    Nez vai tas ir labākais scenārijs.

    Jau tagad katrs otrais pārmet googlei android ekosistēmas zoodārzu (nav arī brīnums, kapēc fuchsia), bet ja tagad jebkurš developeris savu apk publicēs kur pagadās (protams, kas arī šobrīd ir iespējams), tad bez vismaz kaut kāda nebūt centralizēta pārbaudes mehānisma / aplikāciju repozitorija, manuprāt, paliks tikai vēl trākāk.
    Kaut kādu analoģiju/akmeni var redzēt arī pašu izstrādātāju pusē – kas izdomā nelietot native androidu, bet faktiski paši nespēj/negrib veikt laicīgu atjaunināšanu.

    Varbūt maldos, bet šķiet, ka Google arī pielīdzinājās Apples app storei (par kuru vismaz šādos jautājumos nav redzēts, ka kāds iespringtu) nodevu apjomā.

    Bet nu droši vien, ka Fortnite ir tik liels, ka viņi var piespiest savus spēlētājus arī šādām izdarībām ..

    wils
    19.10.2018 11:54
    Reply to  Reinis Rozitis

    Windows pasaulē tirgus ir visu sakārtojis. Lai arī MS draud noliegt instalēt aplikācijas ārpus MS veikala, tomēr katrs normāls lietotājs zina kur, ko meklēt. Pieļauju, ka tiklīdz izbeigsies gūgļa monopols, parādīsies vairāk kvalitatīvu veikalu, kas piedāvās specializētu produktu nevis visu vienā kaudzē kā pašlaik.

    Reinis Rozitis
    19.10.2018 12:15
    Reply to  wils

    Atslēgas vārds ir “normāls lietotājs”, bet grūti gan teikt “sakārtojis” par platformu, kuru uzskata par “ievainojamāko”. Šajā gadijumā labāks piemērs, manuprāt, ir linux – kur core/kernelis developējas neatkarīgi, taču gala lietotājam ir aizvien iespēja izvēlēties distributīvu/uzņēmumu (Suse/Redhat/Canonical u.c.), kas nodrošina kaut kādu versiju kontroli un reakciju uz caurumiem (visas sistēmas/lietotņu), pat ja tiek lietota bezmaksas programmatūra (opnesuse, fedora utt) un nav nekādi SLA. Ja iekārtu ražotāji nodrošinātu kaut ko analogu, neviens neceptos.

    wils
    19.10.2018 12:19
    Reply to  Reinis Rozitis

    Tur jau tā lieta, ka gūglis “uzsēdinājis uz adatas”, bet tas ko gūglis piedāvā visu vienā kaudzē samestu, nav nekas unikāls. Alternatīvas ir, tikai ne tik attīstītas, tieši gūgļa monopola dēļ.

    edgars
    17.10.2018 17:56

    Beidzot! Uzskatu, ka šobrīd ir optimāls stāvoklis kādam tam vajadzēja būt jau sen. Ir absolūti nekorekti no googles puses pieprasīt visu pārējo, bet līdz galam nekorekti būtu liegt pašu produktu servēt. Sen jau vajadzēja šādi nokārtot…

    Reklāma