“trīs.vārdu.adreses” – what3words

10

Atsauciet atmiņā skolas laiku! Kamēr literatūras stundas mācīja mīlēt Raini, tikmēr algebra izglītoja par koordinātu sistēmu, kas, izmantojot koordinātu asu skaitliskos lielumus, ļauj parādīt punkta novietojumu plaknē. Daļēji uz to balstīta arī ģeogrāfisko koordinātu sistēma, kas jebkuru vietu uz zemeslodes izsaka ar trim skaitļiem – koordinātām… Vai varētu lūdzu vienkāršāk? Izrādās, ka var gan. Atbilde saucas what3words.

Par ko īsti ir runa? Ja gribat kādam pastāstīt par vasaras ceļojumu, visbiežāk pietiek ar pilsētas nosaukumu. Starp citu pasaulē ir vairākas vietas, ko dēvē par Rīgu (tiesa ar īso “i”). Lai norādītu viesnīcu, kurā nakšņojāt, varat izmantot adresi, bet tā nereti ir gara informācija un jo garāka informācija, jo lielāka iespēja kļūdīties. Precīzam rezultātam varat lietot ģeogrāfisko koordinātu sistēmu, kur vieta izteikta ciparos ar ģeogrāfisko platumu un garumu, bet būsim reāli, kad pēdējo reizi norādījāt kādu vietu ar koordinātām? What3words nolēmis veikt revolūciju, ļaujot jebkuru vietu pasaulē izteikt ar tikai tai vietai unikāliem trim vārdiem.

Reklāma

Viens no what3words izveidotājiem Kriss Šeldriks (Chris Sheldrick) agrāk strādājis mūzikas industrijā. Par adrešu problemātiku viņš aizdomājies, kad kārtējo reizi grupas instrumenti piegādāti neīstajā vietā. Risinājums šķiet unikāls daudzējādi – nelaimes gadījumā var ietaupīt daudz kritiskā laika, nosaucot vien trīs vārdus, nevis ilgi operatoram skaidrojot, kur tas noticis; bieži vien adreses mēdz būt neprecīzas, bet objekts jānogādā, piemēram, iekšpagalmā, tā precizēšanai jāizmanto tikai trīs vārdi; ja esat sarunājuši tikšanos esplanādē, izmantojot tikai trīs vārdus, tikšanos varat precizēt pat līdz konkrētam kokam.

Kā tas strādā?

Sistēma strādā, sadalot visas pasaules karti iedaļās, kuru vienas malas garums ir 3m. Katrai iedaļai tiek piešķirts savs unikāls trīs vārdu virknējums. Tas nozīmē, ka sistēmai ir precizitāte, kas ļauj piešķirt nosaukumu arī slikti kartētās vietās vai vietās, kur nemaz nav oficiālas adreses. Tas nozīmē, ka katrs cilvēks jebkuru vietu pasaulē var izteikt tikai ar trim vārdiem. Šāds princips atvieglo humānās palīdzības piegādāšanu Āfrikā, vietās, kur adreses nav ieviestas, bet, piemēram, Latvijā tas palīdzētu sēņotājiem precīzāk orientēties mežā.

Trīs vārdu kombinācijas ir konstantas un netiek mainītas. Izstrādātājs sola, ka trīs vārdu kombināciju ir vieglāk iegaumēt kā precīzu adresi, vai koordinātu ciparu virknējumus, turklāt komunikācijā ir vieglāk nododams un mazāk pārprotams. Algoritms, kas piešķir nosaukumus konkrētajai vietai apkārtējām vietām nepiešķir līdzīgus nosaukumus, bet, ja tie izklausās līdzīgi, novieto tos maksimāli tālu. Piemēram, “table.chair.lamps” apzīmē iedaļu Rietumamerikā, bet “table.chair.lamp” – Rietumaustrālijā. Trīs vārdu kombinācijas ir pielāgotas, lai būtu ērti ievadāmas ar balsi viedtālrunī vai viedajā skaļrunī.

Dažādas valodas, dažādas pieejas

Valodniekiem darbs pie šīs sistēmas var izrādīties īsts izaicinājums, tādēļ dažādas valodas prasa dažādu pieeju. Tā kā katrai iedaļai tikuši trīs vārdi nākas atteikties no terminiem, kas apzīmēti ar vairākiem vārdiem. Piemēram, latviešu valodā galda etiķis apzīmēts ar diviem vārdiem, tātad neder, lietuviešu valodā šis pats termins ietver trīs vārdus, arī neder, bet igauņu valodā ar vienu, tātad ir izmantojams sistēmā. Tulkojot sistēmu, valodnieki skatās, lai netiktu izmantoti slengi, barbarismi un rupjības, arī, ja katrs vārds atsevišķi šķiet nevainīgs, lai to savienojums nešķistu divdomīgs. Tiek domāts arī par ērtāku starptautisku saziņu, piemēram vācu valodā sistēma sapratīs gan vārdus ar umlautu, gan umlauta vietā izmantotu burtu “e”. Piemēram, arābu valodā runājošās zemēs viens vārds var būt izmantojams, bet citā zemē tas pats vārds uztverams kā slengs. Valodniekiem tādā gadījumā jāfiltrē arī šie vārdi.

Realitāte

Ikdienā iOS vai Android ierīces var ielādēt what3words aplikāciju vai izmantot mājaslapu. Diemžēl, kamēr sistēma nav kļuvusi virāla, latviešu vārdu virknējumi netiek izmantoti, toties pieejamas angļu, vācu, spāņu, franču, itāliešu, mongoļu, poļu, somu, zviedru, portugāļu, svahili, turku, krievu un arābu valodas. Aplikācijā varat aplūkot jebkuru vietu un uzzināt vietas unikālo trīsvārdu kombināciju. Piemēram, Latvijas Nacionālais mākslas muzejs ieguvis “staples.command.victory”, bet tā kā muzejs ir gana liels, tas sadalīts konkrēti pa iedaļām, piemēram, uz kāpnēm virkne būs “sands.ashes.abacus”. Pārējais atkarīgs no jūsu tālruņa GPS precizitātes. Diemžēl, sistēma neuzrāda vertikāli, tas nozīmē, ka pašiem būs jānorāda stāvs kurā atrodaties. Ikdienā sistēma tiešām strādā, tikai, lai ar to saprastos, tās principi jāpaskaidro arī citiem, kad tie apgūti, jāteic, ka tas ir tik tiešām ērti.

Katrs vārds atdalīts ar punktu, kas nozīmē, ka tos nevajag uztvert jēdzieniski. Mākslas muzeja kāpnēm piešķirot vārdus “smiltis” un “pelni”, rodas ironiska nozīme. Jāapzinās, ka valodniekiem tā jau bijis pamatīgs darbs vārdu atlasē, tādēļ piešķirt vēl jēdzieniski loģisko slāni varbūt arī būtu par daudz prasīts. Lai vai kā mājaslapā pieejami gan pašu, gan trešo pušu izstrādāti produkti. Bet tas, kas šo produktu padara ļoti interesantu ir sadarbība ar ANO. Sistēma izmantota gan dabas katastrofu apzināšanai un apziņošanai, gan humāno misiju darbībai jaunattīstības valstīs. Tas arī liek domāt, ka vienā brīdī šī sistēma var kļūt globāla. Starp citu, ja kāds meklē darbu, mājaslapā ir iespēja pievienoties starptautiskajai IT speciālistu, loģistikas speciālistu, viktorīnu veidotāju, ceļotāju un valodas speciālistu komandai. Lūdzu dariet to un pielāgojiet what3words latviešu valodai!

Kopumā

Ideja, kas risina komunikāciju problēmas, uzlabo un atvieglo loģistiku un izmantojama ļoti daudz un dažādās jomās, ir izcila. Kamēr šobrīd aktīva humānās un sociālās misijās Āfrikā un Āzijā, what3words izmantota arī Riodežaneiro tūrisma aplikācijā, kas palīdzēja orientēties olimpisko spēļu laikā. Sistēmai ir pāris trūkumu, taču pirms tās apmēri uzņem apgriezienus vēl ir laiks tos atrisināt. Sistēmas tulkošana latviešu valodā var izrādīties īsts izaicinājums, tomēr, ja kāda komanda uzņemtos šo lielisko darbu paveikt, ļoti daudzi būtu pateicīgi.

Kā jums šķiet, vai what3words adresēšanas sistēma varētu kļūt virāla?

Paziņot par jaunumiem
Paziņot par
10 komentāri
Inline Feedbacks
View all comments
Maxal
09.10.2018 10:59

Virāla – hvz, bet lietota tiek. Primāri lai atzīmētu vietas kur nav pieejamas adreses – mežā, uz udens.

Usinss
09.10.2018 11:10

It kā jau koordinātas uz zemes izsaka ar 2 skaitļiem, platums un garums…. kur Jūs rāvāt 3 skaitļus? Un es arī šos 3 vārdus nezināšu katram apgabalam. Pēc idejas koordinātas nosūtīt būs tik pat viegli, cik uzmeklēt šos 3 maģiskos vārdus, ja atrodaties mežā. Kā arī Latvijā jebkuru adresi izsaka ar 3 vārdiem – iela, nr, pilsēta. Mežā ja ir iespēja atvērt aplikāciju, tad arī var redzēt uz kuru pusi iet, vai caur policijas aplikāciju zvanīt un nosūtīt GPS koordinātas….

Ivars
09.10.2018 11:41
Reply to  Usinss

Koordinātas ir forši, bet tām ir vismaz 3 dažādi formāti ( droši vien vairāk), tātad vēl viena papildus vienošanās, kādā formātā sūtīsim.

Maxal
09.10.2018 11:42
Reply to  Usinss

ievadīt trīs vārdus var būt vieglāk kā koordinātas.
Mežā vairāk lai piebookmarkotu/padalītos ar vietām.
Mājai ar N ieejām, ar what3words var daudz precīzāk norādīt ieeju, citreiz māju nummerācija ir vienkārši Fantastiska. Kautvai kā bija VEF kvartala (starp Brīvības ielu un Dominu)…. labu veiksmi kautko atrast.

Jurģis Spulenieks
09.10.2018 12:27
Reply to  Usinss

Zeme nav sfēra, bet gan neregulāras formas aptuvens elipsoīds, tāpēc, lai precīzi noteiktu atrašanās vietu, jāzina trīs koordinātas. Savukārt ja jānosaka tikai viena punkta atrašanās vietu uz Zemes virsmas, piemēram, pilsētas atrašanās vietu, var iztikt tikai ar divām koordinātām: viena nosaka tās ģeogrāfisko platumu, bet otra — ģeogrāfisko garumu.

Nelabojams
09.10.2018 15:25

Matemātiski tev ir taisnība, bet eksistē tāda vispāratzīta lieta, kā kartogrāfiskās projekcijas, kas ļauj iztikt ar 2 koordinātām pat ļoti precīzos (milimetri) mērījumos. Turklāt pastāv arī citas koordinātu sistēmas, no kurām lielākā daļa gan darbojas tikai ierobežotā apgabalā. Piemēram, Latvijā lieto LKS-92TM projekcijas taisnleņķa koordinātu sistēmu, kur koordinātas izsaka metros pa X (W-E) un Y (S-N) asīm. Divus pieczīmju skaitļus vai pat četrus zīmīgos ciparus + 0, kas dod 10 m precizitāti) piefiksēt, atcerēties un arī datorizēti pierakstīt ir daudz vienkāršāk, nekā koordinātas leņķa mērvienībās.
Rakstā apskatāmā sistēma ir ievērības cienīga, ja neteiktu – ģeniāla doma pat neraugoties uz tās trūkumiem: piesaisti valodai, kuru varam nezināt, izrunas un rakstības nesakritībām, rakstā jau minētajām tulkošanas problēmām. Neņemos spriest, vai šis ieviesīsies, bet pieeja tiešām ļoti interesanta.

Ivars
09.10.2018 11:52

comment image
Uzmetot aci uz logo, pirmā doma bija, kāds Ericsson meitas uzņēmums :)

Reinis Rozitis
09.10.2018 15:48

> What3words nolēmis veikt revolūciju

Droši vien pirms (man) komentēt vajadzētu kaut ko vairāk paskatīties par konkrēto tehnoloģiju detalizētāk (ar domu lai nebūtu “grāmatu lasījis neesmu, bet viedoklis ir”), bet pagaidām nav īsti skaidrs, ja visiem tiem 3×3 kvandrantiem ir jāpiedomā 3 vārdu kombinācija un tā paliek statiska, kurš tad visupirms tos piešķir (jebšu, kurš pirmais nosauc, tā paliek uz mūžiem?) uztur to šo datubāzi, lai jebkura Ģis sistēma tad varētu referencēt šīs koordinātes jebšu visiem vienmēr ir pieejama visa lodes kvadrantu karte?

Visādi citādi doma par garuma un platuma izteikšanu citādos formātos ir jau diezgan pasena https://en.wikipedia.org/wiki/Geohash ..

Janis
31.10.2018 22:57

Tikko pamanīju, ka Google kartes pie adreses piedāvā kaut ko radniecīgu un to sauc par “plusu kodu” (piem: X5MJ+9M Rīga, Rīgas pilsēta):
comment image

dons
16.12.2019 08:56

Labs rīks artilērijas piešaudei…