Web Analytics
More
    Reklāma

    Nāk 5G trakums – neuzķeries!

    Jaunākie raksti

    Mobilo sakaru operatori jau vismaz gadu pūdē klientu smadzenes, ik pa laikam izlaižot kādu daļēji aplamu 5G mobilā interneta solījumu. Pavisam nesen Motorola izlaida it kā 5G ready viedtālruni Moto Z3, kas kaut kad šī gada laikā saņems Moto Mod 5G pieliktnīti. Te būtu jāpiebilst, ka pat ASV neviens mobilo sakaru operators nepiedāvās 5G tīklu vēl aptuveni gadu. Un arī tad 5G būs testa režīmā atsevišķās, ļoti retās vietās.

    Attēls: Motorola

    Eiropā ir gana stingri iezīmēta 5G nonākšana pie patērētājiem – katrai dalībvalstij 2020. gadā jānodrošina 5G tīkls vismaz vienā no valsts pilsētām. Tikai 2025. gadā 5G jāievieš dalībvalstu lielākajās pilsētās un gar galvenajiem autoceļiem. Nedaudz plašāk ar Eiropas 5G plāniem vari iepazīties te (PDF).

    Labā ziņa ir tā, ka 4G vēl kādu laiku būs gana ātrs manām un tavām ikdienas vajadzībām. 4G tīklā vari bez bēdu straumēt 1080p un pat 4K video, klausīties mūziku, augšupielādēt attēlus un video. Nedaudz vājāk būs ar populāro šaušanas spēlīšu dzenāšanu – PUBG un Fortnite tomēr prasa pēc zemāka tā dēvētā ping, bet spēlēt var.

    Kā noritēs 5G ieviešana Latvijā? Visticamāk, mobilo sakaru operatori sekos 4G ieviešanas pēdās. Sākotnēji 5G būs pieejams sakaru operatoru klientu apkalpošanas centros, varbūt lielajos tirdzniecības centros, bet tāpat 5G minētajās vietās nonāks ātrākais tikai kaut kad nākamā gada otrajā pusē.

    Ko tad īsti darīt vai nedarīt? Neuzķeries tuvākā gada vai pat divu laikā uz 5G solījumu, pērkot jaunu viedtālruni – šim parametram nebūtu jābūt noteicošajam, izvēloties jaunu viedtālruni. Noteikti par šo mazo 5G logotipu uz iepakojuma samaksāsi papildus pāris simtus eiro. Sagaidāms, ka nākamajā gadā jau Samsung, Huawei un citi lielie tirgus spēlētāji mūs mēģinās ievilināt 5G skāvienos, bet vienmēr atceries, ka 5G viedtālrunis bez 5G tehnoloģijas operatora galā ir parasts 4G telefons.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    6 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    As
    27.08.2018 12:05

    4 g drusku tracina, jo tas pat Rīgā ne visur ir pieejams!!! Uz tirņu robežām- nav, kautkādās ieplakās- nav, ārpus Rīgas nost no šosejām-off. LMT.
    Būtu priecīgs par 4G, tāpēc 5G neticu,..bet ceru tomēr!;)

    27.08.2018 12:48
    Reply to  As

    Nesaprotu – tu ko, starp 9stāvenēm, Rīgā, otrajā stāvā dzīvo, ka tev pat 4G nav? Pats, savulaik, ar ko līdzīgu esmu saskāries, ka torņi tuvumā ir pietiekoši, taču cauri visām biezajām dzelzbetona sienām/griestiem signāls vienkārši nenonāk. Protams, tanī laikā man vēl pašam bija 3.5G pieejams, kad pat balss sakari LMT dzīvoklī nebija. Ar 4G, labi, par datiem nezinu, taču balss sakari jūtami uzlabojās. Tagad te, Piņķos, 4G iet rūkdams.

    arcsin
    27.08.2018 12:35

    Neliels labojums tekstā: runājot pasaku valodā, ping vai nu ir,vai nu nav, nav tāds liels vai mazs pings. Spēlītēm ir nepieciešams mazāks delay jeb aizture un jitter jeb trīce, lai cik šie vārdi latviskoti arī muļķīgi neskanētu.
    Un tieši šo delay 5G tīklā sola fantastiski zemu – līdz 1 ms (klienta gala iekārta – operatora robežmaršrutētājs), kas atvērtu pasauli arī dažādiem IoT sensortīkliem.

    28.08.2018 18:09
    Reply to  arcsin

    Vienīgi problēma ar 5G apraides attālumiem – būs baigo kaudzi ar torņiem jāsakrāmē. Tur izklausās pēc būtiski augstākām izmaksām par 4G ieviešanu. Redzēs kā būs. Varbūt PUBG nāksies iet rambāt ārā uz mājas sliekšņa.

    Krotow
    28.08.2018 18:45
    Reply to  Artis Ābols

    Laukos nost no ciematu centriem arī 4G darbojas tikai uz sliekšņa. Savā lauku mājā 4G ir tikai pagalmā. Iekštelpās tas pārvēršas par drebelīgu E.

    30.08.2018 11:02
    Reply to  Krotow

    Te noteikti ir jāpadomā par tā saukto 4G modemu ar speciālu virziena antenu. To pacelt mastā.

    Reklāma