Web Analytics
More
    Reklāma

    Nokia, Ericsson, Huawei un Samsung pelnīs no katras pārdotās 5G ierīces

    Jaunākie raksti

    Pirms aptuveni diviem mēnešiem tika oficiāli finalizēts 5G mobilo sakaru standarts par kuru tehnoloģiju uzņēmumi un mobilo sakaru operatori runā jau vismaz gadu. Tagad beidzot uzņēmumi var ķerties pie reālu produktu izstrādes, kas spēs vienoti sazināties savā starpā un varam cerēt ap 2020. gadus arī Latvijā sagaidīt pirmos “taustāmos” 5G panākumus.

    Kā jau šajā jomā ierasts, ir tehnoloģiju uzņēmumi, kas ļoti aktīvi iesaistās standarta pamatā esošo tehnoloģiju izstrādē un tad ir uzņēmumi, kas ražo ierīces, kas tikai darbojas attiecīgajā standartā. Pie pirmajiem ir pieskaitāmi tādi uzņēmumi kā Nokia, Ericsson, Huawei, Samsung un Qualcomm, kas izstrādā tīklu aparatūru un tehnoloģijas, ko ar saviem patērētājiem pieejamajiem produktiem utilizēs tādi uzņēmumi kā Apple, Sony vai LG. Ierasts, ka tīklu tehnoloģiju uzņēmumi savu veikumu var licencēt, lai pie vieniem un tiem pašiem darbiem nav jāstrādā visiem.

    Reklāma

    Arī 5G ēra nav izņēmums un beidzot atklātībā nonākuši licences maksu apmēri, ko tīklu speciālisti liks maksāt ierīču ražotājiem par savu tehnoloģiju izmantošanu. Nokia licences maksa ir vienkārša – 3 eiro par katru ierīci. Ericsson tā ir sarežģītāka – 2.50 – 5 ASV dolāri par ierīci atkarībā no tās cenas. Qualcomm savus 5G patentus nosaka kā 2.275% vai 3.25% no 5G ierīces vairumtirdzniecības cenas. Savukārt Huawei neizpauž patenta izmantošanas maksas apmēru, taču saka, ka tas būs saprātīgs un godīgs.

    Tātad, kad pēc pāris gadiem sūkstīsimies par 5G telefonu augstajām cenām, sapratīsim, ka daļu cenas veido patentu maksājumi kompānijām, kas ir parūpējušās par to, lai šādas ierīces vispār varētu eksistēt un darboties.

    Ja vēlies uzzināt vairāk par 5G un tā iespējām, aicinu apmeklēt 5G Techritory konferenci, kas septembra nogalē norisināsies tepat RĪgā. Tajā piedalīsies eksperti no visas pasaules, lai veidotu pieredzes apmaiņu, izstrādātu jaunas un starptautiskas sadarbības iespējas, kā arī nākotnes rīcības vīzijas. Starp vairāk kā 50 pasaules un reģiona augstākā līmeņa referentiem forumā ar savu pieredzi un redzējumu uzstāsies tādi tehnoloģiju kompāniju smagsvari kā “Qualcomm” CEO Stīvs Molenkopfs (ASV), “Cisco Systems” vecākais viceprezidents Pīters Karlstromers (ASV), “Huawei Technologies Corporation” 5G produktu līnijas prezidents Yang Chaobin (Ķīna), “Nokia Corporation” vecākais viceprezidents Markus Borčerts (Somija). Tāpat konferencē uzstāsies arī vairāki Eiropas Savienības politikas veidotāji – Eiropas Komisijas viceprezidents Andrus Ansips (Beļģija),Latvijas Republikas Ministru prezidents Māris Kučinskis, Somijas Transporta un komunikāciju lietu ministre Anne Katrīna Bernere.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    1 komentārs
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Jānis R
    24.08.2018 22:43

    Ja tas radio ir lētēks par optisko tad varbūt viņam ir kāda jēga.

    Reklāma