Augstskola “RISEBA” piedāvā Latvijā pirmo lielo datu analīzei veltīto studiju programmu

4

Informācijas tehnoloģiju nozare ir viena no svarīgākajām un prioritārajām Latvijas valsts tautsaimniecības nozarēm ar augstu pievienoto vērtību, kas vērsta uz eksporta attīstību un pakalpojumu radīšanu, ļaujot citām tautsaimniecības nozarēm veiksmīgi attīstīties, pārdot preces un pakalpojumus globālajā tirgū. Uz šīs nozares dinamisko attīstību ir reaģējis arī darba tirgus Latvijā – atbilstoši Valsts ieņēmumu dienesta datiem, 2016. gada ceturtajā ceturksnī darba ņēmēju skaits informācijas un komunikācijas tehnoloģiju (turpmāk – IKT) nozarē pirmo reizi Latvijā pārsniedza 30 000.  Šie dati uzskatāmi ilustrē IKT nozares straujo attīstību, kam apliecinājums ir darba ņēmēju skaita pieaugums, tajā pašā laikā darba tirgū joprojām saglabājas IKT speciālistu deficīts. IKT pamatstudiju programmas Latvijā ik gadu vidēji absolvē 670 jaunie speciālisti, taču tas nav pietiekami.  Lai nodrošinātu nozares attīstību un apmierinātu citu nozaru pieprasījumu pēc IT speciālistiem, tuvākajos gados kopējo IT jomas studiju beidzēju skaitu būtu nepieciešams palielināt līdz pat 3000 gadā.

SIA “Biznesa, mākslas un tehnoloģiju augstskolai “RISEBA”” jau sen ir apzinājusies IKT nozares nozīmīgumu un tai nav svešas studiju programmas, kuras koncentrējas uz informācijas un komunikācijas tehnoloģiju efektīvu pielietojumu uzņēmējdarbībā, projektu vadībā un valsts pārvaldē. Jau vairāk kā 15 gadus augstskolā ir iespējams studēt profesionālajā bakalaura studiju programmā “Biznesa vadība digitālā vidē” un iegūt elektroniskās komercijas speciālista kvalifikāciju. Šīs programmas mērķis ir gatavot speciālistus, kuri spēj biznesa idejas transformēt informācijas tehnoloģiju risinājumos, kā arī sekmīgi vadīt projektus digitālā vidē un spēt jebkuru tehniski sarežģītu ideju padarīt vienkāršu un saprotamu.

Reklāma

Savukārt akadēmiskā maģistra studiju programma  „Lielo datu analīze” kalpo kā šīs studiju programmas loģiskais turpinājums ar mērķi nodrošināt studentiem maģistra līmeņa izglītību  jaunajā biznesa jomā – “Lietu Internetā”. Pēc programmas direktores Inas Gudeles vārdiem, programma ir radīta tādēļ, ka visa pasaulē gan privātajā, gan valsts sektorā uzkrājas liels apjoms dažādu datu, kuru pilnvērtīga analīze, izmantošana un interpretācija var sniegt daudz papildus informācijas biznesa un valsts pārvaldes vajadzībām. Pieprasījums pēc speciālistiem lielo datu analīzes jomā ir banku, mazumtirdzniecības un vairumtirdzniecības, telekomunikāciju, IKT, elektronikas attīstības, e-komercijas, valsts un pašvaldību sektoros, kur tiek radīti, uzkrāti dažāda veida dati par lietotājiem, to transakcijām un aktivitātēm elektroniskajā vidē. 2017. gadā bija 17 augstākās izglītības institūcijas, kas gatavo speciālistus IKT industrijai bakalaura līmenī, bet nav nevienas studiju programmas, kas gatavotu speciālistus jaunajai nozarei – lietu internetam – elektronikas ierīču, banku, mazumtirdzniecības un citu pakalpojumu radīto un savākto datu apstrādei, analīzei un uz to bāzēto jaunu pakalpojumu attīstībai.

Studiju programma ir izstrādāta atbilstoši Latvijas Republikas pamata prasībām zināšanu, prasmju, iemaņu un kompetenču noteikšanai, kas nepieciešamas IKT nozarē. Pēc programmas pabeigšanas absolventi izpratīs lielo datu iegūšanu, uzglabāšanu un analīzi, spēs orientēties informācijas tehnoloģiju un ekonomikas procesos Latvijas, Eiropas un pasaules mērogā, kā arī spēs savas zināšanas pielietot projektu vadībā, biznesa procesu optimizācijā vai valsts pārvaldes efektivitātes uzlabošanā.

Apliecinājums augstajam pieprasījumam pēc informācijas un komunikācijas tehnoloģiju speciālistiem ir augstā interese par programmu tās izstrādes etapā no Latvijas Pašvaldību savienības, Interneta asociācijas, Komercbanku asociācijas, Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģiju asociācijas un Tirdzniecības un Rūpniecības kameras, kas ir skaidrojams ar to, ka šī programma ir pirmā Latvijā, kas nodrošina pilnvērtīgu izglītību digitālajā komercijā, papildinot bakalaura līmenī iegūtās zināšanas, un paver jaunas iespējas privātā un valsts sektora attīstībai Latvijā.

Uzzini vairāk par bakalaura studiju programmu Biznesa vadība digitālā vidē. Uzzini vairāk par maģistra studiju programmu Lielo datu analīze.

Paziņot par jaunumiem
Paziņot par
4 komentāri
Inline Feedbacks
View all comments
Edgars
13.08.2018 11:29

Nu, tad jau labāk pašmācības ceļa nevis Risebā. Tādas briesmīgas uni vajag slēgt..

Kristaps Skutelis
13.08.2018 11:51
Reply to  Edgars

Ja šim komentāram nebūs plašāka un argumentēta pamatojuma, tad tas tiks dzēsts.

Chewie
13.08.2018 17:32

Mācījies risebā? :D Jk.

Kārtējais pilnīgi bezjēdzīgais augstskolas materiāls.
Uzskatu, ka pietiek ar Programmētājs, sis admins, analītiķis un va∂ītajs sadalījumi un katras nianses iemācās tikai darbā, kā agrāk 10 gadi par zelli un tikai 1 lietu darīt, pēc tam kaut ko citu, nevis kā tagad 2 gadi un čalim pirksti gaisā “es visu māku”

Kristaps Skutelis
13.08.2018 18:55
Reply to  Chewie

Jā, RISEBA ir arī mana skola un studēju programmā “Biznesa vadība digitālā vidē” un, manuprāt, tā ir interesanta un sabalansēta studiju programma, kas spēj palīdzēt iegūt zināšanas un plašāku skatījumu. Protams, vēl ilgi būs vajadzīgi gan programmētāji, gan analītiķi, bet tāpat redzu, ka arvien pieaug nozīme tieši spējai saprast lielāku bildi un strādāt starpdisciplināri noteiktajās jomās plecu pie pleca ar ekspertiem. Tāpēc es uz šo visu skatos ne tik šauri. Šim nav nekāda sakara ar pirkstiem gaisā, jo tie mēdz būt visur un atkarīgi no katra atsevišķa indivīda.

Kas attiecas uz reklāmu, tad tas ir normāli – īstais pļaujas laiks.