Web Analytics
More
    Reklāma

    Uppo – klikšķini bez sāpēm

    Jaunākie raksti

    Ja nepalīdz nekas no tā, ko piedāvā tirgus, ir jāuztaisa pašam! Tā, studējot Latvija Mākslas Akadēmijas (LMA) dizaina nodaļas maģistrantūras pēdējā kursā, 2017. gadā izdarīja Liene Gusta.

    Liene strādā ar datorgrafiku un ikdienā daudz stundas pavada pie datora, kas diemžēl lika saskarties ar šajā profesijā plaši izplatītu problēmu – sāpēm roku locītavās, pirkstu tirpšanu un līdzīgām nepatīkamām sajūtām. Izmēģinot dažādas speciālas datorpeles, klaviatūras paliktņus un plaukstas locītavas bandāžas, Liene nonāca pie secinājuma, ka neviens no piedāvājumā esošajiem produktiem nespēj viņai palīdzēt. Tā kā Liene pati ir produktu dizainere, viņa izvēlējās radīt Uppo – ļoti vienkāršu, taču tai pat laikā ģeniālu risinājumu plaukstas locītavas balstīšanai darba laikā.

    Reklāma

    Kas tad ir Uppo un kā tas var Tev palīdzēt?

    Uppo ir inovatīvs ergonomisks plaukstas balsts tiem, kas ikdienā daudz stundas pavada darbojoties ar datoru. Šī aproce notur plaukstas locītavu tās dabiskajā pozīcijā, tādējādi palīdzot lietotājam izvairīties no papildu spiediena uz mediānā nerva, kas rada muskuļu un jušanas traucējumus, medicīnā apzīmētus kā Karpālā kanāla sindroms. Interesanti, ka atšķirībā no visiem tradicionālajiem datorpeļu/klaviatūru paliktņiem, Uppo ir veidots kā aproce un tiek uzvilkts uz rokas locītavas kā pulkstenis. Tieši tādēļ Uppo ir speciāli pielāgots, lai tā lietošana būtu ērta un patīkama:

    • Aproce plaukstas locītavu balsta nepārtraukti, neatkarīgi no tā, kur un kā tiek novietota roka;
    • izmantotais materiāls pieguļ katra lietotāja locītavai, taču nenospiež nervus un asinsvadus;
    • Uppo ir ļoti viegls un mīksts – lietotājs nemaz nemana, kā visa darba diena tiek pavadīta kopā ar Uppo.

    Bez komandas nesanāks

    Pateicoties veiksmīgai apstākļu sakritībai, LMA diplomantu dienās 2017. gada jūnijā Liene satika Ģirtu Ozoliņu – uzņēmēju ar pieredzi jaunu tehnoloģiju komercializēšanā un jaunuzņēmumu veidošanā, kurš tobrīd tieši meklēja jaunus produktus un tehnoloģijas, ko attīstīt. Sinerģija radās ļoti ātri, jo arī Ģirtam bija problēmas ar plaukstas locītavu un Lienes radītā koncepcija uzrunāja. Abi nolēma veidot Uppo biznesu kopā – Ģirts pārliecināja draugu, ar ko kopā ieguldīja līdzekļus biznesa uzsākšanai, savukārt, Liene nāca ar pašu Uppo tehnoloģiju un dizaineres spējām.

    No idejas līdz realizācijai un vēl tālāk!

    Ceļš no idejas līdz gatavam produktam ir bijis gana garšs un vēl nav beidzies. Lielākais izaicinājums ir bijis atrast ražošanas partneri, kas pēc speciāla pasūtījuma varētu izgatavot un ražot Uppo īpašo pildījumu. Pats produkts šobrīd vēl nav pieejams – uzņēmums to plāno laist tirgū no 2018. gada jūnija beigās, taču šobrīd pirmajiem interesentiem ir iespēja Uppo iepriekš pasūtīt (pre-order) mājas lapā www.getuppo.com ar ievērojamu atlaidi.

    Grūti pateikt vai Uppo var pieskaitīt pie datoraksesuāriem vai dizaina priekšmetiem, taču priecē tas, ka Latvijā tiek radītas funkcionālas invovācijas un produkti masu tirgiem, nevis tikai “nice to have” lietiņas.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    26 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    x
    15.07.2018 19:52

    var būt, ka noder akūtā gadījumā, kad ir gadījies rukāt garas stundas triecientempos.
    ikdienā vajag ievērot darba higiēnu, nevis paļauties uz palīglīdzekļiem kuri arī nelīdzēs, ja cilvēks neko nedarīs savas veselības labā.

    Juvie
    15.07.2018 21:39

    Man tāds jau ir gadus desmit

    Elvis Meisters
    15.07.2018 23:24

    20€, nevar īsti saprast vai būtu vērts vai nē. Jāpagaida kkādi review iz dzīves.

    geksis
    15.07.2018 23:32
    Reply to  Elvis Meisters

    Man vairāk interesē par ko tiek prasīti 28 EUR (tieši 28 nevis 20, jo 20 jau ir ar iepriekšēja pasūtījuma atlaidi.)? Kādas kosmiskās tehnoloģijas tur ir, lai prasītu šādu summu?

    x
    16.07.2018 00:34
    Reply to  geksis

    tā kā šai aprocei nav jāveic apkopes pie ofic.dīlera un jāpērk rezerves daļas, tad visa peļņa tiek gūta ar pārdošanas cenu.

    bet tirgus vienmēr lieliski regulē cenas – ja prece neaizrauj pircējus, tie met līkumu un otrādi. tāpat vienmēr ir iespēja izvēlēties kādu no alternatīvām, ja konkrētais piedāvājums šķiet neadekvāts.

    geksis
    16.07.2018 01:42
    Reply to  x

    tas skaidrs, bet ir jābūt adekvātai cenai par preci. Cik īsti ir pašizmaksas šādai aprocei? Pagaidām (nezinot sīkāku tās uzbūvi), es novērtētu to apmēram 1 EUR vērtībā (maksimums), pieļaujot, ka nekā vairāk par audumu un polsterējumu tur nav.

    Bet kā jau tecu – gribas zināt kādas kosmiskās tehnoloģijas tur tiek pielietotas. Ja būtu tāda informācija tad varētu arī apsvērt domu vai cena ir adekvāta.

    digitalk
    16.07.2018 04:22
    Reply to  geksis

    tu brauc neadekvātu aprēķinu lauciņā, kur kā parasti netiek rēķināti visi izdevumi.

    ps. šim produktam neticu.

    geksis
    16.07.2018 07:11
    Reply to  digitalk

    Protams, ka jo lielāki apjomi tiek (tiks) ražoti jo lētākas izmaksas, es es savus aprēķinus (aptuvenus – uz aci piemetot) veicu pieņemot, ka tiek ražots rūpnieciskos apjomos. Uz doto brīdi pieņemsim, ka izmaksās ir materiāli+darbaspēks+telpu un iekārtu uzturēšana un ekspluatācija+loģistika+PR-loģistika (piegāde tiek apmaksāta no pircēja puses). Kurus izdevumus tad es neieskaitīju?

    Gastons Gašpuitis
    16.07.2018 08:52
    Reply to  geksis

    Peļņu…

    geksis
    17.07.2018 09:55

    Peļņa nav izdevumi

    digitalk
    17.07.2018 09:56
    Reply to  geksis

    ok, tad ieguldījumu atpelnīšana, ja tev tāds formulējums nepatīk.

    Girts Ozolins
    16.07.2018 13:42
    Reply to  geksis

    Ir vairākas problēmas, kas jāņem vērā radot šādu produktu:
    1) tas ir ļoti unikāls produkts (nav vēl viens T-krekls, vai kaut kas visiem labi zināms) līdz ar to daļa izejmateriālu ir “custom made” un gandrīz visi ražošanas procesi arī ir jauni, kas prasa papildus resursus (gan laiku, gan naudu);
    2) Izmaksas ir tieši atkarīgas no apjoma. Šis ir tā saucamais MVP. Sākotnējie apjomi ir salīdzinoši mazi. Un cena arī tiek testēta dažādām auditorijām un tirgiem. Saprotams, ka visu vēlmes neapmierināsim.
    Bet ar kaut ko jāsāk.
    Vēl jāpieskaita Mārketiniga izdevumi + Intelektuālā īpašuma aizsardzība.

    geksis
    17.07.2018 09:59
    Reply to  Girts Ozolins

    Marketinga izdevumus es pieskaitu pie PR.
    Beidzot kautkāda informācija parādījās par izejmateriāliem. Es saprotu, ka pie maziem apjomiem izmaksas ir lielākas (kā jau iepriekš biju minējis).
    Dzīvosim redzēsim, varbūt pēc pāris gadiem varēs apsvēr domu par šī produkta iegādi, kad būs attīstījusies ražošana un cena būs kritusies, bet pagaidām 28 EUR manā skatījumā ir par daudz. Laigan savos 25 datora lietošanas gados (vidēji 14h dienā) neesmu izjutis nepieciešamību pēc šāda aksesuāra

    Kristaps Skutelis
    17.07.2018 10:07
    Reply to  geksis

    Klasiskais latvietisms – visam jāmaksā 1 eiro un ne vairāk :)

    geksis
    17.07.2018 10:17

    Vispār jau, ideālā gadījumā, visam būtu jābūt par velti :)

    Girts Ozolins
    17.07.2018 22:19
    Reply to  geksis

    Ir jau labi zināms, ka tas, kas der visiem, neder nekam. Arī problēmas ar rokām nav visiem un ar Karpālā kanāla sindromu sievietes sirgst vairāk nekā vīrieši. Ģenētika cita. Bet protams visbiežāk ir tā, ka kamēr nav nekādu problēmu, tad arī neko nevajag. Tomēr ergonomiku darba vidē ir jāievēro, lai izvairītos no problēmām nākotnē. Tas neattiecas tikai uz rokām, bet uz muguru, kāju pozīciju, galda un datora augstumu u.tml.

    GundarsBarons
    16.07.2018 14:16
    Reply to  geksis

    Nu 1€ laikam būs stipri pazemināta pašizmaksa, ietverot visu. Vai 28 ir daudz vai maz nespriedīšu, neuzskatu, ka spēju pareizi visu aprēķināt. Bet salīdzinot ar citām lietām, par ko cilvēki atdod daudz neadekvātākas summas, šis ir optimāli tiem, kam tas ir nepieciešams. No pieredzes – viena procedūra, lai ārstētu sabegtu locītavu, no ilgstoša darba ar peli, ir tuvu šīs aproces cenai. Un procedūras vajag desmit. Un tas ir neskaitot zāles, laiku, transportu līdz procedūrai. Un zaudēto laiku nestrādājot tajos brīžos.
    Ir bezjēdzīgi salīdzināt ķīniešu ražotos masveida mēslus ar izstrādājumu, kurš veidots konkrētas problēmas risināšanai, pārdomāts un estētisks. Es pat teiktu, ka šī aproce kā reiz mēģina izlabot kādu roku, kura ir ilgstoši lietojusi ķīnā ražotu peli, kura ir štancēta miljonos eksemplāru neņemot vērā katra cilvēka unikālo rokas uzbūvi. Viens steiks restorānā maksā vairāk kā te lieta, kura tiks lietota ilgstoši.

    KKTK
    16.07.2018 11:50
    Reply to  geksis

    Vienmēr ir iespēja uztaisīt pašam. Ņem savu 1 EUR un kāto uz šūšanas veikalu! :D

    digitalk
    17.07.2018 09:55
    Reply to  KKTK

    man flīsa jakai vajadzēja atšūt piedurknes – 15 eiro kā no zila gaisa.

    KKTK
    17.07.2018 10:08
    Reply to  digitalk

    Ir cilvēki, kas dzīvo Aļika sapņu pasaulē :)

    Maris Eglitis
    16.07.2018 08:33

    Laikam, tas ne priekš manis – datorpeli nopirku pa 25 Eur, nez vai šī aproce būtu līdzvērtīga, bet ganjau cena tāda, jo ražota ekskluzīvajā Latvijā – ķīnieši nez vai pat 1 euro paprasītu.

    Skābene
    16.07.2018 09:30
    Reply to  Maris Eglitis

    Būsi pārsteigts par to, kādu naudu ķīnieši ir gatavi nolocīt par Eiropā tapušu nieciņu, turklāt roku darbu!
    Zinu pāris cilvēku, kas ar savām rokām taisa telefonu maciņus un visādus citādus nieciņus, ko parasti esam raduši sūtīt no Ķīnas interneta veikaliem ne dārgāk par USD 5. Tad lūk ķīnieši šos telefona maciņus, kas tapuši Eiropā ir gatavi pirkt pat par EUR 50 un vēl pus gadu stāvēt rindā, jo pieprasījums ir tik liels, ka visiem netiek!

    Lapsinieks
    16.07.2018 13:53
    Reply to  Skābene

    rūpīgi papēto etsy var atrast tādus brīnumus! Un pērk. Un maksā bargu naudu pat par pilnīgi absurdām lietām.

    And-so
    16.07.2018 16:19

    Vispār varētu pat paņemt, jo irregulāri ir problēmas ar pirkstu tirpšanu (~14-16h dienā pie kompja, gan darbs gan atpūta kopā), kā nomaina galdu un krēslu, tā dažreiz sākas, es gan parasti izlīdzos ar vienkāršu virtuves spilventiņu/sedziņu, ko izmanto karstu lietu ņemšanai, bet tad tas vislaik jābīda šurpu turpu.
    Kas attiecas uz cenu, par 28 eur, diez vai pirktu, par 20 ar pārdomām varbūt paņemtu, pa 14-18eur 100% paņemtu. Bet pilnīgi saprotu, ka ja tikko produkts uzsākts ražot, tad cena būs augstāka.
    Jautājums tikai kā no dizaina viedokļa ir risināts potenciāli svīšanas problēma, kas šādā laikā kā pašlaik noteikti būs.

    Girts Ozolins
    17.07.2018 09:28
    Reply to  And-so

    Jā, tā ir taisnība. Ka tik karstā laikā nedaudz svīst, bet tas arī atkarīgs no lietotāja fizioloģiskām īpašībām- viens cilvēks vairāk svīst, cits mazāk. Mūsu gadījumā var svīst drīzāk dēļ paša pildījuma specifikas- kur izmantots gumijas veida materiāls ar speciālu gela bumbiņu pildījumu. Taču audums ir speciāla sporta likra, kas savukārt absorbē nepatīkamu aromātu un sviedrus. Jebkurā gadījumā Uppo var mazgāt veļas mašīnā, tikai saudzīgā režīmā. Tas arī norādīts uz iepakojuma.

    x
    17.07.2018 10:23
    Reply to  And-so

    kā uz to skatās. ja tupēšana pie kompja ir maizes darbs, tad jebkurš traucējošs vai darbu kavējošs faktors traucē gūt peļņu.
    un tad jau kā kurš novērtē savas izredzes – ja peļņa ir trīs kapeikas, tad 28 eiras ir dārgi un nepieņemami. ja peļņa ir eiro minūtē, tad šādas aproces var pirkt un pat nemazgāt, kad piesvīst.

    jebkurš uzņēmējs daļu līdzekļu novirza ilgtspējai un attīstībai, jaunībā tas nav visiem acīmredzami, bet vēlāk jau saprot, ka darbs pie kompja ir nevis vieglā maize ar klik-klik, bet arī fiziski smags un bīstams. tāpēc ir jāseko ķermeņa stāvoklim un profilakse vienmēr ir lētāka par ārstēšanos.

    un nē, man nemaksā par reklāmu. es šobrīd neesmu pircējs, bet vienkārši stāstu kā mazās lietas rada lielus notikumus.

    Reklāma