ASUS ROG Strix Flare mehāniskās tastatūras apskats

16

Uzreiz atzīšos, ka esmu liels mehānisko tastatūru entuziasts. Varbūt pat esmu mazāk entuziasts mehānisko tastatūru lauciņā, toties zinu, ka ļoti, ļoti neciešu plānās Apple tipa tastatūras, arī klēpjdatoru tastatūras ir pabriesmīgas.

Ko parasti meklēju mehānisko tastatūru skāvienos? Patīk, ja tastatūra ir pamatīga – tā ir smaga, varbūt pat mitruma droša. Tāpat nesmādēju izgaismojumu, kaut tas ir pieejams arī būtiski lētākām membrānas tastatūrām. Un tad, protams, ir iespēja izvēlēties mehānisko tastatūru slēdzīšu tipus.

Reklāma

Ikdienā izmantoju zilos, klikšķošos mehāniskās tastatūras slēdžus, kaut mājinieki par to nav pārlieku lielā sajūsmā. Atvilktnē pieglabāta mazāk augstvērtīga Ķīnas mehāniskā tastatūra ar it kā sarkaniem slēdzīšiem. Ar savām tastatūrām ik pa laikam arī paspēlējos, pasūtot kādus interesantākus pogu dizainus. Dīvaini, bet arī Ķīnas podziņas par 8 dolāriem komplektā dažkārt ir visai kvalitatīvas.

Izmēģināšanai šoreiz saņemta augstdzimusi ASUS ROG Strix Flare mehāniskā tastatūra ar pielāgojamu RGB LED gaismiņu noformējumu, atsevišķi izdalītām mediju pieregulēšanas pogām, pat diviem USB vadiem un citām brīnumjaukām niansēm.

Izskats un uzbūve

ASUS ROG Strix Flare tastatūrā izmantota plastmasa, varbūt kaut kur iekšās dzīvojas arī pa kādai alumīnija plāksnei, bet tad tā ir labi paslēpta skatam. Neskatoties uz to, ROG Strix Flare ir smaga un pamatīga tastatūra. Tastatūras pogas ir iedziļinātas tās korpusā, tāpēc tastatūra izskatās visai ikdienišķa. Daudzi ražotāji izvēlas mehānisko tastatūru pogas izvietot it kā uz plakanas (parasti alumīnija) virsmas, tādējādi nodrošinoties pret mitrumu un šāda pieeja arī atvieglo tastatūras tīrīšanu.

Patīkami, ka ASUS šoreiz norobežojies no acteku rakstu izmantošanas, kas ir ļoti biežs viesis ASUS Republic of Gamers zīmola izstrādājumos. Republic of Gamers zīmols gan ir izmantots visās iespējamās vietās. Ražotājs nedaudz pablēņojies ar izņemamu, caurspīdīgu organiskā stikla plāksnīti, uz tās ir virsū Republic of Gamers logotipa pūces acs. ASUS apgalvo, ka pats vari izgatavot savu organiskā stikla plāksnīti ar gravējumu, bet diez vai kāds ar to dikti aizrausies.

Teorētiski ASUS ROG Strix Flare tastatūra pieejama ar sarkaniem, ziliem, brūniem un melniem Cherry MX slēdzīšiem, pie manis nonāca, iespējams, populārākais noformējums – sarkanie Cherry MX slēdzīši. Nevarēšu komentēt par brūnajiem Cherry MX slēdzīšiem, tos nekad neesmu izmantojis, bet zinu, ka iesācējam mehānisko tastatūru lauciņā bez izmēģināšanas visdrošāk ir ņemt sarkanos. Ļoti neiesaku uzreiz pirmo mehānisko tastatūru izvēlēties ar melnajiem Cherry MX slēdzīšiem, jo tie ir šausmīgi smagi spiežami.

Cik redzēts, spēlīšu entuziasti nereti izvēlas tastatūras bez ciparu bloka, parasti arī mehāniskās tastatūras pieejamas vismaz divās versijās, kur viena ir ar, bet otra iztiek bez ciparu bloka. ROG Strix Flare pieejama tikai un vienīgi ar ciparu bloku.

ROG Strix Flare varēsi pievienot līdzi nākošu plaukstas paliktni. Paliktnis nešķita īpaši parocīgs, to pieliku, bet uzreiz arī noņēmu nost. Visdīvainākais ROG Strix Flare papildinājums ir USB vads ar veseliem diviem spraudņiem. ASUS uzsver, ka vads strādā passthrough režīmā – varēsi pie tastatūras pievienot uzreiz arī datorpeli vai kādu citu USB aksesuāru.

ROG Strix Flare tikusi pie papildus pogām, kas paredzētas skaļuma pieregulēšanai spēles laikā, tāpat varēsi pauzēt, apturēt vai uzlikt nākamo dziesmu, neatverot mūzikas atskaņotāju. Pieejama arī atsevišķa poga RGB izgaismojuma spilgtuma regulēšanai un Windows pogas bloķēšanai.

Laikam lielākā ROG Strix Flare uzbūves problēma ir viegli matētā plastmasa – no tās notīrīt sīkos putekļus ir gandrīz neiespējami. Ikdienā putekļus tā neredz, bet fotogrāfijās tie ir ļoti uzkrītoši.

Kopumā jāsaka, ka ROG Strix Flare izmēri (454 x 155 x 31 mm) ir nedaudz lielāki par tiem, ko biju iedomājies. Tastatūrai nāksies uz galda atvēlēt visai pamatīgu vietu. Arī USB vadi ir resni, tos ir grūti salocīt, varētu pat vadus dēvēt par nepadevīgiem. USB vads nav atvienojams vai kā paslēpjams tastatūrā.

Izgaismojums

ROG Strix Flare tastatūrai ir fantastiskais ASUS ROG produktos izmantotais RGB izgaismojums. To varēsi pielāgot ar ASUS ROG Armoury II programmatūru. Beidzot ražotājs pat saņēmies ROG Armoury II programmatūras saiti izvietot ROG Strix Flare tastatūras apraksta lapā. Iepriekš ļoti bieži ROG Armoury programmatūru nācās medīt par ASUS forumu, tad, protams, samedītā nebija jaunākā versija, to nācās uzreiz atjaunināt. ASUS ROG Armoury II programmatūra rūpējas arī par ASUS ROG produktu aparātprogrammatūras atjaunināšanu.

Protams, pieejama arī ASUS izstrādātā Aura Sync tehnoloģija, kas starp saderīgām ierīcēm sinhronizē izvēlētās gaismiņu tēmas. Te gan jāsaka, ka Aura Sync tehnoloģija nav visspēcīga, jo katrai ierīcei (piemēram, pelei un tastatūrai) ASUS piešķīris dažādas izgaismotas vietas. Dārgajām ASUS datorpelēm vari atsevišķi izgaismot ROG logo, peles apakšdaļu un peles rullīti, bet tastatūrai, protams, šādu lietu/vietu nemaz nav. Tātad starp peli un tastatūru varēsi nosinhronizēt tikai pašas vienkāršākās krāsas un gaismu efektus. Pie manis ROG Strix Flare tastatūra sabija viena pati, tāpēc nevarēšu precīzāk izstāstīt, kādas tieši gaismu tēmas ir sinhronizējamas starp dažādām ierīcēm. Noprotams, ka Aura Sync tehnoloģija sinhronizē izgaismojuma krāsu, spilgtumu un burtiski pāris gaismiņu midžināšanas efektus.

Aura Sync tehnoloģija pieejama dažādām Republic of Gamers zīmola ierīcēm – pelēm, tastatūrām, datoru monitoriem, pat mātesplatēm un videokartēm.

RGB izgaismojums atsevišķi lietotai (ja neizmanto sinhronizāciju) ROG Strix Flare tastatūrai ir vājprātīgi plašs. Tu apjūc piedāvājumā, beigās neizvēlies gandrīz neko no RGB gaismiņu piedāvātā. Vairums efektu ļoti novēršu izmanību no darāmā, tāpēc, visticamāk, izvēle kritīs uz kādu ne pārāk spilgti noregulētu vienkrāsas izgaismojumu.

ROG Strix Flare ir iekšējā atmiņa, kurā noglabājami RGB gaismiņu efekti. Attiecīgi tu savā datorā pielāgo gaismas efektu un tas tiks saglabāts (un arī izmantots), kad piespraudīsi ROG Strix Flare pie cita datora.

ROG Armoury II programmatūra

Iepriekš esmu sūdzējis, ka ROG Armoury II programmatūra ir labākajā gadījumā dēvējama par vāju, bet ASUS ir spējis pāris mēnešu laikā sakārtot ROG Armoury II programmatūras problēmas, tagad tā strādā bez aizķeršanās. Var just, ka ASUS atzinis ROG Armoury II par pamatīgu daļu no ROG zīmola ierīču vērtības, un tas arī ir izprotams, jo RGB LED izgaismojums piešķir ROG zīmola ierīcēm savu šarmu. Un arī pieliek šo to klāt pie cenas.

Cik tad īsti viss šis prieks maksā?

Būs diezgan grūti noslēpt, ka ASUS ROG Strix Flare cena ir pamatīgi virs tā, ko kāds varētu sarunas karstumā nodēvēt par datora tastatūras cenu. Grozi, kā gribi – 180 eiro par ROG Strix Flare tomēr ir daudz. Ļoti daudz!

Mehāniskās tastatūras ar līdzīgām iespējām (vienmērīgs, vienkrāsas izgaismojums un Cherry MX slēdzīši) maksā sākot no 85… 90 eiro (piemēram, superīgā Fnatic Gear Rush Pro Gaming Keyboard (ar Cherry MX Red)). Ap 100 eiro jau pieejamas Razer, Corsair, Logitech tastatūras. Izvēle līdz 150 eiro mehānisko tastatūru tirgū ir milzonīga. Ja pameklē nedaudz aiz robežas, būt grūti izvairīties no Das Keyboard modeļu klāsta.

Vai ROG Strix Flare cena būtu pamatojama ar smukajām RGB gaismiņām? To lai lemj katrs pats!

Nobeigumā

Mehāniskās tastatūras ir arhaiska tehnoloģija, kas spējusi mūsdienās atrast gana plašu fanu pulku. Nemaz tik daudz iespēju ikdienā baudīt darba procesu pie datora mums nav – tu vari skatīties glītā ekrānā, pirkstu gali skar tastatūru un arī peli. Lētas, grabošas, no vecuma dzeltējošas tastatūras nerada nekādu prieku, bet atzīšos, ka kārtīga mehāniskā klavierīte tomēr ir mazītiņš ikdienas prieciņš.

ROG Strix Flare noteikti tēmē geimeru virzienā, bet šim modelim nav pieejama samazinātā izmēra versija bez ciparu bloka, kas ir visai grūti izprotams solis. Protams, pilnā tastatūra dod visas iespējas arī strādāt, bet jau atkal – diez vai ierindas grāmatvede būs milzīgā priekā par gaismiņu efektiem no ROG Strix Flare tastatūras.

ROG Strix Flare pieejama ar četriem dažādiem Cherry MX slēdzīšiem – sarkaniem, ziliem, brūniem un melniem. Pie manis sabija, iespējams, populārākā, bet vienlaikus arī neinteresantākā ROG Strix Flare tastatūras versija ar sarkanajiem slēdzīšiem. Tie ir klusi, tiem nav pārāk lielas pretestības. Faktiski sarkanie slēdzīši drīzāk mēģina neatšķirties no membrānu tastatūras. Noteikti ieteiktu apdomāt brūno (klikšķoši, bet mazāk traucējoši par zilajiem) vai zilo slēdzīšu (skaļāks klikšķis) izvēli, ja tev patīk spēlēt spēles un arī kādu reizi nākas kaut ko uzrakstīt. Tā arī neesmu spējis iemīlēt melnos slēdzīšus, tie man šķiet pārāk stīvi, ar pārāk lielu pretestību rakstīšanai. Spēlītēm varbūt arī melnie slēdži der. Pirksti sākumā ar melnajiem slēdžiem gurs pamatīgi.

Patīkami, ka ROG Strix Flare piedomāts pie noformējuma – tastatūra ir atturīga, nav izmantoti nekādi acteku raksti, kas ir redzēti citās Republic of Gamers zīmola ierīcēs. Izslēdzot gaismiņas, vai izvēloties kādu pieklusinātu krāsu tēmu, ROG Strix Flare tastatūra pārvēršas par visai parasta izskata tastatūru. Ar sarkanajiem slēdzīšiem tā izmantojama ofisā – neviens pat nepamanīs, ka tev ir nedaudz dulla geimeru tastatūra.

Man drusku traucēja ROG Strix Flare tastatūras fiziskie izmēri – tā tomēr uz galda aizņem būtiski lielāku vietu par ierastām ofisa membrānas tastatūrām un visai kompaktajām konkurentu mehāniskajām tastatūrām. Tāpat drusku par daudz vietu aizņem resnie USB vadi. USB vads nāk no tastatūras ārā perpendikulāri, tas ir resns un grūti izlokāms. Vads arī nav noņemams un aizstājams ar citu vadu.

Ja tev ir 100 eiro Republic of Gamers zīmola datorpele, 180 eiro tastatūrai arī atradīsies vieta konta izdrukā un uz galda. Cena noteikti atbaidīs daudzus šīs tastatūras tīkotājus.

Paziņot par jaunumiem
Paziņot par
16 komentāri
Inline Feedbacks
View all comments
Ivars :)
28.06.2018 17:57

Tad jau K70 Turpina gozēties uz pjedestāla jau cik gadus ?

Kartupelis3
28.06.2018 21:36

tad tu kā mīļotājs pat neredžeji tām klavierēm īsti atšķirību?
Tiešām ar mehāniskajām tur baigi ārāk rakstās/labāk spiežās pogas? Vai tikai patīk glaudīt un soundtrecks?

Lapsinieks
29.06.2018 00:00
Reply to  Kartupelis3

geimeris-rakstnieks? kamooooon

digitalk
29.06.2018 04:07
Reply to  Kartupelis3

“tad tu kā mīļotājs pat neredžeji tām klavierēm īsti atšķirību?” — kurā vietā tu to izlasīji?

Kartupelis3
29.06.2018 08:36
Reply to  digitalk

Sory, droši vien, ka mans komentārs bišķi tendencioz un visdrīzāk es vienkārši kaut ko nesapratu.. kaut kā galīgi neizevās šo rakstu uztvert – haotisks, visu laiku atkārtojas un runā tik daudz par gaismiņām.. tika piesauktas 100 eur klavieres, tika minēts ka autoram pašam kkas ir..bet tā kaut kā nesapratu – viņas visas līdzvērtīgas, kamēr to slēdžu krāsa sakrīt? Es no šitām tiešām neko nesaprotu.. var jau būt ka tā ir, tikai tad laikam tiešām neredzu jēgu maksāt tik daudz par kaut ko, kas strādā faktiski ar tām pašām pogām…

Tur nav kaut kāds words per minute tests, kas kvantitatīvi var šo visu noraksturot?

Rekur Razer u.c. tagad uz kaut kādiem optiskajiem slēdžiem metušies – tas ir kaut kāds next big thing?

Varbūt vismaz rakstnieks-geimeris? :) Vismaz casual? Vai varbūt tad iedodam kādam sīcim, kurš ir, notestēt – te tak LV ar pāris CS slavenības? :) Kristaps tak ar ik pa laikam kaut ko dīdās ap spēlēm… Es jau novērtēju arī to, kas ir, un pamatā jau saprotu ka visu nevar, esam mazā valstī utt..

29.06.2018 20:11
Reply to  Kartupelis3

Par slēdžu atšķirībām var sagooglēt ļoti labus un īsus video… Ja par to bija jautājums.

Īsumā – sarkanie ir bez klikšķa, ar normālu pretestību. Zilie ir ar klikšķi mirklī, kad notiek taustiņa spiediena reģistrēšana, attiecīgi var nesist tauriņu līdz galam. Melnie ir ar lielu pretestību, nezinu kur tos izmato, man ļoti nepatīk. Brūnos neesmu redzējis, bet tie ir kā zilo slēdžu lite versija.

Pārējie ir visādi hibrīdi vai specifikai lietošanai.

digitalk
30.06.2018 08:50
Reply to  Kartupelis3

mehāniskās klavieres priekšrocības ir vienlaicīga vairāku taustiņu piespiešanas reģistrācija (parasti 10, jo diez vai kāds pogas spaidīs ar degunu, kā Bahs to esot izdarījis ar ērģelēm, lai nospēlētu vienu gabalu) un iespēja izvēlēties taktilo un audio fīdbeku (apzīmē ar slēdžu krāsām). pārējais lielākoties ir gaumes jautājums, tāpēc arī apskats ne par ko. rakstīt interesanti par gaumi – tas laikam ir tāds speciāls skills. Artis var mierināt sevi ar domu – kāds produkts, tāds arī apskats ;)

Kartupelis3
30.06.2018 21:56
Reply to  digitalk

Man šobrīd razer – ne mehāniskā arī 10 piespiedienus mierīgi ņem pretī.. man liekas, ka tas jau nu gan nav saistīts ar mehāniku – drīzāk ar draiveriem un kā tie vadi tur savilkti pa klavieri..
Audio feedbeks ar šķiet neaktuāls, jo tāpat parasti ir ausis virsū..

Vēl ir tāds faktors kā erganomika – tai mūsdienās klaviatūru apskatos vairs nav nozīmes, vai nav atšķirība?

tad tie opto-mehāniskie – tā arī visa būs vnk tendencīte un gaumes jautājums?

digitalk
30.06.2018 23:38
Reply to  Kartupelis3

klavieres modeli nosauc, tad arī parunāsim :) protams, ka Razer būdams gaminga brends nodrošina n-piespiedienus vienlaicīgi, citādi reāli nav par ko naudu paprasīt. jautājumi par apskatiem un tendencēm ne pie manis.

Kartupelis3
01.07.2018 22:50
Reply to  digitalk

protams protams, iemetu pie viena – tā jau te pa daudz spamoju :)

29.06.2018 20:04
Reply to  Kartupelis3

Kā jau te saka – geimerim nebūs laika klabināt pa tastatūru tekstu.

Kartupelis3
30.06.2018 22:01
Reply to  Artis Ābols

pilns internets ar geimeriem, kas cīnās kuri ir “pareizie” gadžeti.. jūs tiešām meklējāt geimeri-apskatnieku un visi pilnīgi lohi, neviens nepiekrita neko apskatīt un pat vienu paragrāfu uzrakstīt? Kā jūs nonācāt līdz šim maģiskajam secinājumam, kā rezultātā ļoti liela (sory Arti – es jau zinu, ka centies…) jūsu apskatu ir bezjēdzīga.. vismaz priekš, pieļauju pitiekami lielas, vismaz potenciālās jūsu auditorijas..

garaisezis
29.06.2018 01:39

esmu laikam vienīgais, kuram nepatīk šo tipu klaviatūras. Kaut kā atgādina 80-90 gadu laiku, tikai šīs vēl ar led lampiņām apkarinātas.

Kristaps Skutelis
29.06.2018 01:42
Reply to  garaisezis

Neesi vienīgais.

Noris
30.06.2018 19:01

Pēdējā laikā sāku interesēties par mehāniskajām. Daudz jāraksta ikdienā, mājās, agri no rīta, vēlu vakarā, tā kā skaļas (zilie slēdži) laikam nederēs. Tad laikam MX brown? Kas no šīm tāds lētāks? Lai nesanāk 150 eur par “nav mans” fakta konstatāciju?

Puika
01.07.2018 05:12

Šausmīgi dārgi. Es nemaz nezināju, ka tik dārgas (noteikti, gan jau, ka ir vēl daudz dārgākas) “sērijveida” tastatūras vispār ir! Jomajo!
Es tastatūras pērku ik pēc 5 gadiem vidēji (sākot no 95.gada). Dārgāk par EUR 5 nemaksāju. Ar pēdējo (cena 3 EUR) gan sanāca promažka. Daļēji jau ir sabirusi. Būs jāņem dārgā (par 5 EUR).