Zudušo laiku meklējot

16

Cilvēkiem piemīt zināma nostalģijas deva un to ir viegli saprast attiecībā uz vecākā gadagājuma cilvēkiem. Plašu vai pat lenšu atskaņotāji, mehāniskie pulksteņi, antīkās automašīnas, nemirstošie lampu pastiprinātāji cilvēku prātus nodarbina joprojām.

Nereti šīs nostalģiskās tieksmes atgriežas jaunā veidolā, mēģinot atdzīvināt formu. Kā piemēru varu minēt Chrysler PT Cruiser, kuru gan daudzi auto eksperti savā laikā ir saukājuši par dizaina katastrofu.

Reklāma

Ar šo ievadu mēs nonākam pie tādas aizmirstībā zudušas padarīšanas kā rakstāmmašīna. No bērnības atceros mammu sēžam virtuvē un drukājam atskaites – maksimāla koncentrācija un cigarešu dūmi. Un man mamma nebija nekāda sirma māmuļa pelēkā halātā – kaut kas tuvāk uz titulbildē redzamo! Man, starp citu, piepīpētas telpas atsauc atmiņā tieši šo maksimālo koncentrāciju.

Es nezinu, vai kāds no kursora lasītājiem ir kādreiz mēģinājis ko uzrakstīt uz rakstāmmašīnās. Kā pašu būtiskāko atšķirību es nosauktu to, ka tev praktiski nav iespējams neko labot – tas nozīmē, ka rakstītais ir strukturāli jāsakārto un jānoformulē pirms rakstīšanas. Ja mēs tā padomājam – milzīgs klāsts literatūras šedevru ir tapis tieši uz rakstāmmašīnas!

Te mēs nonākam pie tā, ka tīmeklis ir pilns ar dažādu dīvainu preču piedāvājumu. Bet lai tas nemaldina – lai šodien kaut ko uzražotu ar daudz maz pieklājīgu kvalitāti un  konkurētspējīgu cenu, ražošanai ir jāsasniedz ievērojami apjomi, kas atkal prasa lielas investīcijas. Un atrodas cilvēki, kas šādās idejās investē naudu. Un nav arī brīnums, ka vairāki no zemāk aprakstītajiem izstrādājumiem savu ceļu dzīvē ir ieraudzījuši pateicoties pūļa finansējumam.

Piedāvājums četras pavisam dullas idejas sava rakstāmgalda un varbūt arī rakstīšanas paradumu atsvaidzināšanai! Klaviatūras, kuru dizaineri ir iedvesmojušies no mehāniskajām rakstāmmašīnām!

Edison Steampunk Keyboard 104 Keys (100 EUR)

Lieliska rotaļlieta Steampunk kustības fanātiem. Edisons, mūžīgie dzinēji un brīva enerģija visiem! Lētākais variants no visiem – būs jāsamierinās ar vadu, toties LED gaismiņas pārvērtīs tavu māju par Edisona laboratoriju vienā setā!

Four Seasons Mechanical Keyboard (150 EUR)

Šī Bluetooth klaviatūra noteikti varētu būt katras modes blogeres sapnis, kas glīti izskatīsies komplektā ar kādu smūsiju vai latti. Vienīgais mīnuss – nav atbalsta iespējas tālrunim. Bet hei, īstās meitenes tak raksta uz tālruņa klaviatūras!

Penna (150 EUR)

Šai stilīgajai klaviatūrai pieejama pat koka versija! Lieliski iederēsies pie kamīna ziemas naktī mēģinot pa jaunu sarakstīt Remarka Trīs draugus. Nu tur, kur beigās tā džuse nomira, bet klaviatūra, ptu, mašīna palika. Te jau mēs varam ievietot planšeti vai tālruni un laist pavisam citā līmenī.

QWERKYWRITER (300 EUR)

Te nu dizaineri gājuši uz pilnu klapi – šī pat klabēs kā veco laiku rakstāmmašīna! Ir papildus svira un divi rullīši, kuriem var iestatīt funkcijas pēc sirds patikšanas – piemēram skaļuma regulēšana.

Šī noteikti būtu mana izvēle numur viens! Komplektā ar kādu lampu pastiprinātāju un Šonu Koneriju pirms gadiem četrdesmit. Internetā var sameklēt daudz krāšņu piemēru, kā cilvēki izpaudušies interjerā ar šo gadžetu.

Un lai drusku nolaistos uz zemes, pastāstīšu, kādu klaviatūru izmantoju pati: LOGITECH K380 – cena ap 45 EUR populārākajos pašmāju internetveikalos un apaļi taustiņi.

Jā – visas šīs klaviatūras apvieno apaļi taustiņi, jo no ergonomikas viedokļa kantainiem taustiņiem nav nekāda pamatojuma – tā ir 80to gadu kantainā dizaina atrauga! Tā teikt – Quadratisch. Praktisch. Gut.

Vai Tev ir lietas no sērijas „Tu to gribi, bet Tev to nevajag”? Kādu klaviatūru Tu izmanto? Raksti komentāros – mums interesē Tavs viedoklis!

Paziņot par jaunumiem
Paziņot par
16 komentāri
Inline Feedbacks
View all comments
Kartupelis3
28.05.2018 15:12

Bāc, izrādās te ir kaut kāds pat orģināls raksts :) Pēc nosaukuma, bildes, nākamās bildes ar Crysleru nepateiksi. Tīri nejauši noskroloju tālāk un izrādās – apskatīti gadžeti, teorētiski varētu pat lasīt. Respektīvi forši, ka ir kaut kādi tematiskie/salīdzinošie apskati kā ar pulksteņiem bija. Bet šis bija noslēpies jau bik pa tālu..
Dizains ir kaut cik svarīgs, bet klaviatūru kā tādu tendences/stiliņa aksesuāru, ko katru dienu pieskaņo noskaņai vai nagu lakai, arī nespēju uztvert, tāpēc konkrētais apskats likās neaktuāls. Nezinu vai tās apakļās podziņas liksies tikpat stilīgas pēc 5 gadiem.. Gaidām nākamo, tik lūdzu bišķi pavedinošākus virsrakstus/bildītes.

madarasaule
28.05.2018 16:25
Reply to  Kartupelis3

Labi, ņemšu vērā. Bet kas vainas bildītei? Par daudz drēbju?

Kartupelis3
29.05.2018 08:35
Reply to  madarasaule

Varbūt tieši pa maz. Skatos uz meiteni un nevaru uzminēt par rakstu. Nosaukums nepalīdz. Par meitenēm, kurām nav laika? Lkm skip… Pag.. bet varbūt tas vnk Madaras raksts – jāpamēģina uzspiest.. Skatos tālāk Crysler.. varbūt lkm tomēr netrāpiju. Netīšām nospiežas space.. aa gadžeti, viss ok.
Oģinālie raksti – ļoti jauki.

madarasaule
29.05.2018 08:42
Reply to  Kartupelis3

Jā. Pagāja diena un es arī redzu, ka vajadzēja drusku savādāk. Ir uz ko tiekties.

KKTK
28.05.2018 21:02

Visiem, kas saka, ka jaunā macbook pro klaviere ir neērta jāiedot kāds no šiem brīnumiem :D
Ber citādi dizainiski jau forši.

madarasaule
29.05.2018 08:47
Reply to  KKTK

es tiešām gribētu kādu no šīm notestēt – how it works.

Skābene
29.05.2018 08:42

Ieraudzīju to rakstāmmašīnas bildi un atcerējos, kā pamatskolā bakstīju pētniecisko darbu ar rakstāmmašīnu! Užas! :)
Bet, ja ofisā patīk turēt lampu pastiprinātājus, retro radio, telefonus ar grozāmo ripu, tad pat šāda veida klaviatūras kā dizaina elements iederēsies tīri labi!
Mājās gan sev tādu negribētu! :)

And-so
29.05.2018 11:02
Reply to  Skābene

Šito es ar atceros, tapēc laikam īsti nesaprotu to cilvēku sajūsmu par šādām klavierēm, es tik atceros, kā man pirksti strēga starp taustiņiem (pamatskola, kā nekā), ja netrāpīju precīzi :D

madarasaule
29.05.2018 14:07
Reply to  And-so

šodien jau pārsvarā visa dzīve iekļaujās 140 zīmēs…

And-so
29.05.2018 14:19
Reply to  madarasaule

Kā kuram :) Man ir reti jāraksta, bet kad ir, tad tās ir vairākas lapas.
Anyway, turpini vien mūs iepriecināt ar svaigiem rakstiem ;)

madarasaule
29.05.2018 14:52
Reply to  And-so

Centīšos. Idejas ir, bet visiem jau pa prātam nekad nebūs.

Skābene
29.05.2018 15:39
Reply to  madarasaule

Lasītāji parasti iedalās 2 kategorijās! Vieniem tu patīc, bet otrie var iet “d******t”! :)

madarasaule
29.05.2018 16:22
Reply to  Skābene

un Tu pie tiem otrajiem pieskaities?

Nelabojams
29.05.2018 08:54

Paldies, labs raksts ar svaigu pieeju un nebanālu tēmu!

Klāvs
29.05.2018 16:54

Microsoft Designer, pāris gadus vecs ražojums, bet patīkama un augsta materiālu kvalitāte, dizains klasisks. Atradu pa ļoti labu cenu ;)

04.06.2018 12:38

Apskaužami tīrs darbagalds.