Web Analytics
More
    Reklāma

    Acer TravelMate B117 apskats

    Jaunākie raksti

    Mazāka izmēra klēpjdatori parasti asociējas ar visai dārgiem modeļiem, tomēr ne vienmēr nāksies iztērēt veselu kaudzi naudas, lai savā īpašumā iegūtu kompaktāku klēpjdatoru. Protams, uz kaut ko būs taupīts, tāpēc no 340 eiro datora nevajadzētu gaidīt to pašu, kas pieklājas vismaz par 1000 eiro dārgākai ierīcei.

    Pērkot lētāku klēpjdatoru, vienmēr pastāv bažas par tā kvalitāti, ērtībām un ātrdarbību ikdienā. Jau sākumā ir jāatmet vēlme budžeta klasē ieraudzīt perfektu ekrānu vai milzīgu veiktspēju, tomēr noteikti katram ir nosprausta sava minimālā latiņa, ko tieši esi gatavs paciest, un kas vairs nav pieņemams.

    Reklāma

    Acer TravelMate B117 Latvijā pieejams divās versijās, kuru atšķirība ir operētājsistēmā un attiecīgi arī cenā. TravelMate B117 ar Windows 10 Home maksā aptuveni 440 eiro, bet, ja tev jau ir iegādāta operētājsistēma, vai esi gatavs izmantot kādu bezmaksas alternatīvu, TravelMate B117 cena noslīdēs līdz visai pieņemamiem 340 eiro Latvijas interneta veikalos.

    Tehniskā specifikācija

    • Procesors: Intel Pentium N3710 (1.60 – 2.56 GHz)
    • Ekrāns: 11.6 collu, 16:9, 1366 x 768 (ap 135 PPI), matēta TN LED matrica
    • RAM: DDR3 4.0 GB
    • SSD: 128 GB
    • Videokarte: Intel HD Graphics 405 (Braswell)
    • Operētājsistēma: Microsoft Windows 10 Home vai Linux
    • Pieslēgvietas: 1x USB 3.0, 1x USB 2.0, pilna izmēra HDMI, 3.5 mm austiņu, SD karšu lasītājs
    • Wi-Fi: Dual Band Wireless a/b/g/n/ac, 2×2 MIMO
    • Tīmekļa kamera: 720p Acer Crystal Eye HD ar HDR
    • Akumulators: līdz 12 stundām
    • Izmēri: 292.1 x 22.3 x 210 mm
    • Svars: 1.40 kg, lādētājs 256 g
    • Papildus: atbilst MIL-STD 810G standartam
    • Cena: cena 340 līdz 440 eiro

    Izskats un uzbūve

    Tīmekļa plašumi norāda, ka Acer TravelMate B117 būvēts kā neliels klēpjdators, kas paredzēts studentiem. Tāpēc Acer TravelMate B117 ir visai pamatīgs, bet klēpjdators ir zaudējis arī cīņā par milimetriem un gramiem. TravelMate B117 korpuss veidots no matētas plastmasas, kas visai labi nodrošina datoru pret atsevišķu pirkstu nospiedumu uzkrāšanos, tomēr ir redzami lielāki laukumi, kurus parasti skar rokas. Ja paņemsi TravelMate B117 rokās pēc čipšu ēšanas, tad gan nāksies pasvīst, lai tiktu vaļā no speķainajiem nospiedumiem.

    Ap TravelMate B117 ekrānu ir visai plata apmale. Tā pasargās ekrānu no trieciena, bet pamatīgi palielina kopējos TravelMate B117 izmērus. Dators ir arī visai biezs, tāpēc to neieslidināsi somā kā žurnālu, bet nāksies datoram izbrīvēt visai brangu vietu. Par kompaktumu Acer šoreiz nav domājis. Te gan es salīdzinu TravelMate B117 ar būtiski dārgākiem klēpjdatoriem.

    Šķiet, ka eņģes nostrādātas veiksmīgi. Tās izskatās pamatīgas, veras atbilstoši datora cenai. Ar vienu roku TravelMate B117 neatvērsi, nāksies tastatūras daļu pieturēt ar otru roku. Protams, par eņģu darbību var spriest tikai ilgākā termiņā, bet šobrīd nekādas problēmas nesaskatu. Acer norāda, ka eņģes paredzētas 25 000 TravelMate B117 atvēršanas un aizvēršanas reizēm.

    TravelMate B117 apakšdaļa nav pilnīgi gluda, var redzēt vietu, kur atrodas cietais disks. Akumulatoru nebūs iespējams izņemt. Arī 4 GB RAM ir pielodēts pie mātesplates, un nav paredzēts palielināt RAM atmiņu.

    Datoram katrā sānā ir pa vienai USB pieslēgvietai, bet tikai kreisajā sānā esošā USB pieslēgvieta ir USB 3.0. Turpat blakus ir pilna izmēra HDMI pieslēgvieta, bet Acer nav precizējis HDMI versiju. Visticamāk, tā neko vairāk par standarta 1080 x 1920 no sevis nespēj izvilināt. SD atmiņas kartes nolasītājs ir lēnīgs, tas spēs sasniegt aptuveni 22 MB/s nolasīšanas ātrumu. Toties mums tiek dota pilna izmēra SD kartes ievietošanas iespēja – pēdējais modes kliedziens ir ļaut ievietot tikai microSD kartes kompaktajos klēpjdatoros.

    Iebūvētie stereo skaļruņi ir vāji, pat ļoti vāji. Kaut kāda čūkstēšana nāk no tiem ārā, bet filmas un mūzika būs gandrīz nebaudāma.

    TravelMate B117 saņēmis visai uzticamu Wi-Fi moduli – Intel 7265 nodrošinās 802.11 a/b/g/h/n/ac atbalstu, kas šajā cenu kategorijā ir jau ļoti labs parametrs. Tiesa, Wi-Fi datu pārsūtīšanas ātrumi nav neko grandiozi, tos, visticamāk, ierobežo TravelMate B117 veiktspēja un atmiņas ātrdarbība, bet ikdienā diez vai pamanīsi kādas problēmas ar tīmekli.

    TravelMate B117 ticis pie neglītā lādētāja ar resnu vadu un pārveidotāja kluci vada vidū. Izskatās atbaidoši, sver vairāk, nekā vajadzētu, un ir totāli nemoderni. Nesaprotu, kāpēc ražotāji vēl arvien mūs apbižo ar tik briesmīgiem lādētājiem.

    Tastatūra un skārienpaliktnis

    Acer uzstādījis tastatūru, kas tiek aprakstīta kā šļakatu droša, lai arī ko tas nenozīmētu. Visticamāk, klēpjdatora iekšā esošās detaļas ir daļēji aizsargātas pret mitruma nokļūšanu uz tām – ja uzlīst nedaudz ūdens, varēsi to bez bēdu izliet no datora tastatūras. TravelMate B117 atbilst MIL-STD 810G izturības standartiem.

    Pogu spiedieni ir visai stingri un klusi, manuprāt – rakstīšana nesagādās nekādas problēmas.

    Skārienpaliktnis ir aptuveni 10.5 x 6 cm liels, tas atbalsta vairāku pirkstu skārienu reģistrēšanu. Skārienpaliktņa nospiešana gan aprakstāma ar dalītām jūtām, jo to nākas spiest visai dziļi, lai tiktu reģistrēts klikšķis. Skārienpaliktnis ir nepārliecinošs.

    Kā attēlos labi redzams, TravelMate B117 ir ļoti grūti tīrāms. Pat cenšoties nav iespējams tikt vaļās no šmulējumiem. Te gan jāatzīmē, ka nebiju pirmais TravelMate B117 izmēģinātājs – velns viņu zina, kas iepriekš darīts ar datoru.

    https://youtu.be/pXwzGDJS3ms?t=27

    Ekrāns

    TravelMate B117 ticis pie budžeta klases TN matricas 11.6 collu ekrāna. Šis noteikti nav sliktākais redzētais TN panelis, bet arī lieliem priekiem par ieguvumu nevajadzētu būt. Ekrāns ir matēts, ar 180 cd/m² spilgtumu TravelMate B117 ekrāns nekādā gadījumā nav dēvējams par izmantojamu ārpus telpām.

    11.6 collām ir pieņemama 1366 x 768 punktu izšķirtspēja, turklāt ekrānam tiek solīts gana augsts 574:1 kontrasts.

    Kopumā teiktu, ka neko daudz vairāk no TravelMate B117 ekrāna negaidīju. Melnās krāsas ir pelēcīgi zilganas, kas arī nav nekāds pārsteigums TN ekrāniem. Ekrāns darbam ar dokumentiem pat ir dēvējams par labu, jo 11.6 collās ir ietilpināta 1366 x 768 punktu izšķirtspēja, kas dod tīri pieņemamu punktu blīvumu.

    Veiktspēja

    TravelMate B117 darbina Intel Pentium N3710 (Braswell) četru kodolu procesors, kas nodrošinās visas lietotāja vajadzības tīmeklī un ofisa lietotņu darbos. Intel Pentium N3710 darbojas ar 1.6 GHz takts frekvenci, pieejams arī Turbo ar 2.56 GHz. Turbo būs pieejams gan izmantojot TravelMate B117 ar elektrības vadu, gan arī izmantojot akumulatoru.

    Latvijas veikalos TravelMate B117 pieejams tikai ar 128 GB SSD tipa atmiņu, kas ir pieņemams, bet ne ideāls izmērs mūsdienu vajadzībām.

    Intel HD Graphics 405 atbalsta DirectX 12 un darbojas ar līdz pat 700 MHz, bet nekādu dižo geimingu Intel HD Graphics 405 nenodrošinās. Ja dosies uz Windows Store sadaļu Casual Games, atradīsi spēles, kas pilnībā piemērotas TravelMate B117 spējām.

    Kopumā, manuprāt, TravelMate B117 veiktspēja ir labāka, nekā sakontēji varētu šķist. Dators aprīkots ar par minimālu dēvējamu tehnisko specifikāciju, lai tas veiksmīgi darbinātu Windows 10. Citi apgalvo, ka Windows 10 darbojas arī ar 2 GB RAM, bet tās ir drīzāk muļķības. TravelMate B117 pircējam ir jāgatavojas, ka komponentes nav uzlabojamas vai arī neatmaksājas neko papildus ieguldīt datorā.

    Akumulators

    Atzīšos, ka tā arī nespēju atrast Acer TravelMate B117 akumulatora ietilpību. Acer paši apgalvo, ka TravelMate B117 ar vienu uzlādi darbosies 12 stundas, kas arī aptuveni atbilst patiesībai. 8 stundas pavisam noteikti iegūsi no uzlādes, 10 stundas iegūsi, ja pārlieku nenoslogosi TravelMate B117, bet 12 stundas varētu izspiest, ja atslēdz Wi-Fi, Bluetooth un ekrānu nedaudz aptumšo.

    Internetā veiktajos testos atradu, ka TravelMate B117 ar vienu uzlādi standarta režīmā ar ieslēgtu Wi-Fi izdzīvoja aptuveni 9 stundas un 30 līdz 50 minūtes, kas ir ļoti labs rādītājs šādas cenas un izmēra klēpjdatoram.

    Nobeigumā

    Atzīšos, ka TravelMate B117 apskatu sāku ar visai lielu skepsi, jo pēdējā laikā izdevies drusku izlaisties ar 1300 eiro un dārgākiem klēpjdatoriem. Pirmie iespaidi par TravelMate B117 bija drīzāk zem gaidītā, bet pāris dienu laikā sapratu, ka dators atbilst savai cenai, turklāt tā ātrdarbība pārspēja gaidas.

    Acer TravelMate B117 modelis tika izziņots 2016. gadā, pa to laiku daudz ūdens ir aiztecējis, bet par 340 eiro TravelMate B117 pat būtu dēvējams par pērkamu klēpjdatoru. Lielākie TravelMate B117 plusi ir akumulatora darbība, izturīgais korpuss un eņģes. Tāpat man ļoti patika tastatūras pogu darbība un apgalvojums, ka tās ir vismaz daļēji drošas pret mitrumu. Tastatūra diemžēl nav izgaismota, bet tas jau ir drīzāk 700+ eiro cenu kategorijas parametrs.  TravelMate B117 gandrīz nekad nekļuva karsts, bet tas arī nav dēvējams par mežonīgi ātru datoru.

    Pieslēgvietu klāsts ir saprātīgs, TravelMate B117 izmantotas populārākās pieslēgvietas, nekādas dārgas pārejas nebūs nepieciešams iegādāties. Procesora darbība ir drīzāk atbilstoša TravelMate B117 cenai. Ja ir milzīga vēlme, varēsi nomainīt TravelMate B117 SSD pret lielāku, bet RAM atmiņa ir pielodēta pie mātesplates.

    TravelMate B117 vājie punkti ir ekrāns, kas gan nav liels pārsteigums šajā cenā. TN matricas atrodamas arī divas reizes dārgākos datoros. Nepārliecinoši darbojās skārienpaliktnis, bet tas būtu piedodami, jo parasti tāpat klēpjdatorus izmanto kopā ar peli. Nevajag gaidīt, ka 11.6 collu ekrāna dators būs ļoti kompakts – TravelMate B117 ir biezs, tāpēc to nevarēsi bezrūpīgi ieslidināt somā. Tāpat neesmu milzīgā sajūsmā par izvēlēto korpusa matējumu – TravelMate B117 būs gandrīz neiespējami dabūt ideāli tīru.

    Acer TravelMate B1 sērijā pieejami arī lētāki modeļi ar Celeron procesoru, tāpat ir pieejams arī modelis ar skārienekrānu. Ja ir vēlme, vari pat atrast Acer TravelMate B1 sēriju ar 500 GB HDD.

    Patika

    + ātrdarbība

    + mitruma izturīga tastatūra

    + akumulatora darbība

    Nepatika

    – nedaudz resnāks par ierasto 11.6 collu kategorijā

    – milzīgs lādētājs

    – vājš skārienpaliktnis

    – grūti tīrāms korpuss

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    8 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    LAN
    22.03.2018 12:16

    Tad lādētājs ar resno daļu pie rozetes ir labākz?

    22.03.2018 14:57
    Reply to  LAN

    Manuprāt – jā

    Ivars
    22.03.2018 14:06

    Lūk to es īsti nevaru saprast – vai labs skārienpaliktnis ir tik mežonīgi dārga detaļa, ka puslīdz kvalitatīvi tie ir tikai laptopos virs 1000 EUR? Nav man pārāk liela pieredze, bet kādi 4-5 modeļi, kas testēti cenās līdz 700 ir pilnīgi garām – jāspiež tik dziļi, ka spiežot pārbrauc uz citu rindu un piespied galīgi ne to, ko domāji. Protams, protams, bezvadu pele to visu atrisina…

    22.03.2018 14:58
    Reply to  Ivars

    Vairāki lētie ir lietoti, bet šim bija uzkrītoši dziļi jāspiež.

    Ralfs
    23.03.2018 00:23
    Reply to  Artis Ābols

    Vai kāds vel mūsdienās piespiež skārienpalikni? Aka. kādēļ neizmantojat iespēju reģistrēt piesitienu pa skārienpalikni? Lai gan ikdienā izmantoju laptopu, tomēr neatceros kad pēdējo reizi izdarīju tik lielu spiedienu uz skārienpalikni, ka iespiestu to iekšā. Nav bijušas problēmas ar to ne uz Linux, ne uz Windows.

    Lapsinieks
    23.03.2018 09:39
    Reply to  Ralfs

    tāpēc, ka ir ļoti daudz dažādu darbību, kur tas nepieciešams.

    Kartupelis3
    22.03.2018 19:50

    kas ar to 4gb ram? tad tomēr kādu laiku vūs tipa skolēnam ok?

    22.03.2018 19:53
    Reply to  Kartupelis3

    Strādā tīri pieņemami, internetam un filmām pietiek pat kopā ar Win 10.

    Reklāma