Web Analytics
More
    Reklāma

    Francijā liegs bērniem līdz 15 gadu vecumam skolās izmantot viedtālruņus

    Jaunākie raksti

    Jau no nākamā gada septembra Francijā būs liegts klasēs ienest viedtālruņus. Lēmums attieksies uz bērniem vecumā līdz 15 gadiem (mūsu izpratnē tas ir līdz 9. klasei ieskaitot), turklāt telefonu varēs ņemt līdzi uz skolu, bet to būs jāatstāj ieslēgtu skapītī ārpus klases.

    Šis lēmums ļaus uzlabot sekmes un mazināt bērnu atkarību no viedierīcēm. Skolā tiek pavadīta dienas lielākā daļa, tāpēc atteikšanās no viedierīču izmantošanas šajā laikā pat varētu mazināt ekrānu radīto ietekmi uz skolēnu redzi.

    Reklāma

    Pagaidām nav zināms, kur tieši bērniem nāksies uzglabāt viedtālruņus. Tāpat nav pateikts, kādas būs skolotāju tiesības rīkoties gadījumos, kad tomēr klasē tiek ienests viedtālrunis.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    19 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Krotow
    13.12.2017 10:08

    Ja telefonu ienesīs klasē, tad palūgs iznest laukā.

    bombelats
    13.12.2017 11:54
    Reply to  Krotow

    Un tāds riņķa dancis visas stundas garumā.

    13.12.2017 12:24

    Vajag skolām atļaut lietot mobilo sakaru bloķētājus. Ir pieejami dažādi varianti, Latvijā šķiet tie ir aizliegti.

    Lapsinieks
    13.12.2017 12:41
    Reply to  AndrisB

    un tas traucē arī spēlītes spēlēt? nē.

    Skābene
    13.12.2017 12:56
    Reply to  AndrisB

    Pareizi, lai nevar izsaukt glābējus, ja notiek nelaime! ļoti vieds priekšlikums!

    Krotow
    13.12.2017 13:03
    Reply to  AndrisB

    Fiziska telefonu salikšana kastē stundu laikā ir iedarbīgāka. Palīdz arī pret špikošanu.

    Lapsinieks
    13.12.2017 12:39

    skola kopā ar vecākiem var ieņemt tādu lēmu mu arī lokāli. manu bērnu skolā tas darbojās. tas atiecās arī uz starpbrīdi. Ja kādu pieķer, tad jādodas vecākiem pakaļ pēc telefona. 7 gadu laikā neesmu dzirdējis nevienu precedentu.

    Skolēns
    13.12.2017 13:01
    Reply to  Lapsinieks

    Tavi bērni mācās cietumā!?
    Aizliegums jau ir Komunistu metode, vajag runāt ar bērniem, izglītot, audzināt. Ja skolotājam pilnīgs pofigs kas ar bērnu notiek, tad vieglākais ceļš ir aizliegt. Ja bērni ciena skolotājus un otrādi, tad pietiek ar izrunāšanos un visiem viss ir skaidrs!

    Lapsinieks
    13.12.2017 13:06
    Reply to  Skolēns

    nē. vienā no labākajām skolām LV pēc sekmju rādītājiem.
    tas nav aizliegums, tie ir noteikumi.

    Usinss
    13.12.2017 14:04
    Reply to  Skolēns

    Lūk standarta cilvēks, kuram noteikumi un aizliegumi nozīmē represija pret viņa unikālo personību, būtību utt. Bet reāli, 88% ir vienādas aitas, ar vienādām interesēm, prasmēm utt. Paskatoties darbus, kur vajag izdomu, fantāziju, prasmes, nekādas sniegpārslas 90% neizceļas. Noteikumu ievērošana ir notma. noteikumu ievērošana palīdz uzturēt kārtību. Ja nav noteikumu un var darīt visu ko vēlas, tad arī var nedēļā mainīt dzimumus 10x…. Nesaprotu, kāpēc es savā vecumā nedrīkstu justies kā pensionējies darbinieks, saņemt pensiju, bet kāds pajolītis var justies kā kaķis un oficiāli saņemt sev furry dzimumu un visiem tas ir jārespektē, jo redz emocionāli viņš nespēj panest dzīves skarbo realitāti. Es arī liezu lietot telefonus, kad tas nav vajadzīgs. Un kad lūdzu izmantot to darbam, tad neviens nejēdz to izdarīt un nesaprot kāds spēks viņu rokās ir. Snapchat kailfoto skatīties un netu browsot visi māk… tālāk fantāzija pietrūkst. Paprasiet cik bērni gatavi parādīt sava tālruņa saturu vecākiem…. Lai aizveras privātuma aizstāvji, es 100% laika un 100% līdzekļu ieguldu tā mazgadīgā cilvēka attīstībā un sargāšanā, un man ir pilnas tiesības zināt, ko viņš dara un ar ko sarakstās, kam sūta savas krāniņa bildes, vai pupu foto… Bērns ir vecāku atbildība visu laiku. nevis tikai tad, kad nāk pavēsts sūdu gadījumā… Read more »

    GGrs
    13.12.2017 14:22
    Reply to  Usinss

    Fašists.
    Ar represijām nevienam neko neiemācīsi. Aizliegšana ir vienkāršākais paņēmiens.
    Piekrītu skolēnam, ka runāt un skaidrot vajag. Telefons ir neatņemama ikdienas sastāvdaļa, ja bērnam to iemāca lietot kā produktivitātes rīku un palīgu nevis spēļu un izklaides tāfelīti, tad viss būs ok. (“Manā laikā tādu nebija un izaugu normāls”, ir debīls arguments). BET mācīšana un skaidrošana prasa laiku un pacietību, kuras vecākiem mūsdienās vienkārši nav, turklāt pašiem trūkst izpratnes, ko ar telefonu mūsdienās var izdarīt (ne tikai zvani, sms un spēlītes sēžot uz poda)
    Tā kā ja tavi mazie sūta krāniņus/pupus kādam – pats vainīgs, ar aizliegšanu gudrāku neuztaisīsi.

    KKTK
    13.12.2017 15:19
    Reply to  GGrs

    > telefons ir neatņemama ikdienas sastāvdaļa – nē nav.
    > laiku un pacietību, kuras vecākiem mūsdienās vienkārši nav – jāmaina prioritātes dzīvē.
    Pie tam mācību grāmatas nav atceltas nevienā skolā, tāpēc viss ir sameklējams tur. Nevajag tagad te spiest uz vienu referētu ko raksta reizi pusgarā, ka tam to internetu vajag telefonā starpbrīdī. Nesmīdini :)

    GGrs
    13.12.2017 16:51
    Reply to  KKTK

    Parādi vienu normālu strādājošu cilvēku, kas mūsdienās var normāli strādāt bez telefona. Ja audzinām rūpnīcu strādniekus, šoferus un ielu slaucītājus (visas izmirstošas profesijas), tad protams, ka nav nepieciešams.
    Vecākiem vai skolotājiem bērniem būtu jāmāca, kas vsp ir telefons un ko ar to var izdarīt, bet līdz tam kā līdz saulei. Jo jau tagad liela daļa pieaugušo neizmanto pat pusi no tā, ko var izdarīt. Kādi vecāki, tādi bērni. Starp citu IR ļoti labu rakstu par šo tēmu uzcepuši https://irir.lv/2017/12/13/vai-atnemt-bernam-telefonu-ir-labakais-risinajums

    KKTK
    13.12.2017 17:11
    Reply to  GGrs

    Es! Ikdienā strādāju pie datora. Truba tur nav vajadzīga. Glāstāmais tiešām sanāk tikai hobijiem un izklaidei.

    Rakstu esmu lasījis. Tur ir uzrakstīs, ka visi seko pašu nodefinētiem noteikumiem. Lūk franču skolās tagad būs tādi. Jo līdzīgāki noteikumi ir ģimenē, jo bērnam mazāk stresa būs skolā. Kur fašisti? :D
    Gan jau kā ar mulenēm uz interaktīvās tāfeles. Ja bērni būs nopelnījuši, skolotāja pa reizei atļaus telefonus izņemt no kastes.

    nr71
    13.12.2017 19:56
    Reply to  GGrs

    Nevar un nevajag, lai visi izaugtu par “augstākās sabiedrības krējumu”, kādam arī ielas jāslauka, rūpnīcā jāstrādā (ja vien mums tādu būtu, jo nav jau, kas tajās strādātu. Lielākā daļa grib būt direktori ar lielu algu, pat neapzinoties, kāds ir darba apraksts un atbildība), jārullē pie auto stūres. Un zini, viņi visi lieto un pārzina telefonu ne sliktāk par Tevi. ;)

    Usinss
    13.12.2017 16:03
    Reply to  GGrs

    Tāpēc arī 80% lekcijās telefoni ir pirmajā rindā uz sola, kurš brīvs. Kat vajag, tad tiek lietots mācību procesam. 112 vienmēr jebkurš nodarbības laikā drīkst piezvanīt. Par tālruņa lietošanas kultūru 100% atbildīgi vecāki, tas būtu jau jāmāca ģimenē. Es kā pedagogs cenšos iestāstīt, kad drīkst un kad nedrīkst skatīties ekrānā, atbildēt uz ziņu. un ka jāatvainojas sarunu biedram, ja tomēr ir kas svarīgs tajā aparātā noticis, kaut gan mazgadīgai būtnei tikai mammas/tēta sms ir tik svarīga, lai novērstos no visas pasaules. Lielā mīlestība var uzgaidīt 10 minūtes.
    Mans vēl, par mazu, lai sūtītu tādas bildes, bet klasē tak redzu ko skatās puikas un meitenes. Aizliegt jau nevaru, brīva valsts, 16 gadi ir, legāli var būt seksuāli aktīvi…

    KKTK
    13.12.2017 15:15
    Reply to  Skolēns

    Ne visiem vecāki (un tikai vecāki, varbūt vienīgais vēl vecākie brāļi/mākas) ir ieaudzinājuši pildīt solījumus. Tā kā pārsvarā paši vecāki maina teikto, nepilda solījumus, tad loģiski ka 99% no bērniem arī nepildīs “izrunāto un izglītoto”. Pēc mēneša fekts būs nulle. Tāpēc arī aizliegums. “Atīstītā” pasaule jau pietiekami ir saražojusi sociālo tīklu stulbeņu nāciju un sāk izjust tā sekas reālos ciparos. Piedod, linku par jaunās paaudzes neproduktivitāti tik ātri nevaru tagad sameklēt.

    nr71
    13.12.2017 20:01

    Atbalstāma norma, kuras ieviešana nāktu par labu arī mūsu jaunākās sabiedrības daļai.

    Aigars
    14.12.2017 13:49

    izklausās pēc cilvēktiesību pārkāpuma, turklāt neko tāds lēmums neuzlabos. Tas ir tāpat kā aizliegt automašīnas, lai atrisinātu problēmu ar bedrēm uz ceļiem.

    Reklāma