Web Analytics
More
    Reklāma

    Eiropa grasās beidzot (daļēji) aizliegt ģeobloķēšanu

    Jaunākie raksti

    Ģeobloķēšana – prakse, kad patērētāja IP adreses, pasta adreses vai norēķinu kartes izdošanas valsts dēļ viņam liegta piekļuve precēm vai pakalpojumiem, ir nepamatota, un tā ir jāpārtrauc. Eiropas Parlaments uzskata, ka pārtrauc nepamatotu ģeogrāfisko bloķēšanu un cenu diskrimināciju ģeogrāfiskās atrašanās vietas vai valsts piederības dēļ.

    Šāda prakse liegtu tirgotājiem izvēlēties valstis, uz kurām netiek nodrošināta preču piegāde. Šeit runa ir par Itāliju un daļēji pēdējā laikā arī Franciju, kuru pasta piegāžu sistēmās bieži pazūd nosūtītās preces. Bet, ja uzņēmums nesūta preces ārpus savas valsts, neviens to nespiedīs pēkšņi uzsākt piegādes visā Eiropas Savienībā. Izlases kārtībā sūtīt tikai uz dažām Eiropas valstīm nedrīkstēs.

    Reklāma

    Ģeobloķēšana un citi ģeogrāfiski ierobežojumi liedz veikt pirkumus tiešsaistē, ietekmē pārrobežu tirdzniecību, neļauj patērētājiem un uzņēmumiem gūt labumu no tiešsaistes priekšrocībām vienotajā tirgū, ja tie atrodas citā Eiropas valstī. Tāpat uzņēmumiem nebūs ļauts pāradresēt lapas apmeklētāju uz lokalizēto mājaslapu, par to nekādi nebrīdinot.

    Sagaidāms, ka likumdošana stāsies spēkā pēc gada. Tā neattieksies uz autortiesībām aizsargātu saturu, piemēram, maksas mūzikas straumēšanu, e-grāmatām, seriāliem un filmām.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    7 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Nelabojams
    24.11.2017 10:17

    Mani te pārsteidz kopirastu lobija spēks. Tiek piesaukts gluži saprotams arguments, ka materiālajām precēm jāvar pārvietoties brīvi kaut vai tāpēc, ka ierobežojumi “…neļauj patērētājiem un uzņēmumiem gūt labumu no tiešsaistes priekšrocībām vienotajā tirgū.” Kamēr digitālajai informācijai šīs priekšrocības taču ir vēl nesalīdzināmi lielākas. Tad iznāk tā, ka viens un tas pats princips tiek interpretēts pilnīgi pretēji, atkarībā no preces veida!

    digitalk
    24.11.2017 10:35
    Reply to  Nelabojams

    tas tāpēc, ka tādi likumi jau ir spēkā, bet preču tirdzniecības ierobežojumi ir pārdevēju izdomāti. domāju, ka pārdevējiem nāksies izdomāt citus iemeslus, lai atteiktu zaglīgajam Itālijas pastam – piemēram, piedāvāt piegādi uz Itāliju tikai ar apdrošināšanu.

    digitalk
    24.11.2017 10:17

    “Tāpat uzņēmumiem nebūs ļauts pāradresēt lapas apmeklētāju uz lokalizēto mājaslapu, par to nekādi nebrīdinot.”
    Yeah! sūkā ledeni Samsung!

    Valters Vasilis
    24.11.2017 11:38

    “Tā neattieksies uz autortiesībām aizsargātu saturu” Tikmēr turpinam piratizēt.

    Krotow
    24.11.2017 15:21

    Ar ko beidzas ar autortiesībām aizsargātā satura reģionālie ierobežojumi, kino industrija pārliecinās jau kopš DVD rašanās laikiem. Un šķiet ka vēl nav sapratuši. Tas pats attiecas uz visiem pārējiem nemateriālo darbu izplatītājiem.

    Ierobežojumi pasta sūtījumu saņemšanai atkarībā no reģiona tiešām šķiet dīvaini. Reizēm tas notiek vienkārši internetveikala darbinieku nezināšanas vai aizmāršības dēļ. Pāris internetveikaliem, kuri sūta uz ES valstīm, taču sarakstā nez kāpēc nebija Baltijas valstu, uzrakstīju un atgādināju, ka Latvija arī atrodas ES. Pēc tam iespēja saņemt sūtījumu pēkšņi parādījās :) Ar zūdošajiem pasta sūtījumiem jautājums jārisina citādāk. Kas liedz internetveikaliem samesties un iesūdzēt zaglīgus piegādātājus tiesā ES līmenī?

    Skābene
    24.11.2017 17:06

    Ar preču sūtīšanu kāreiz lielu problēmu neesmu novērojis, ja neskaita sūtījumus uz atsevišķām salām. Bet digitālajam saturam gan tie ierobežojumi nav saprotami.

    Krotow
    24.11.2017 18:42
    Reply to  Skābene

    Filmām ierobežojumi saistījās galvenokārt ar aizturi tulkoto versiju sagatavošanā. Reizēm tur klāt nāk arī marketinga kampaņas – tas vairāk ASV iekšējā tirgū.

    Saliniekiem bez sava transporta diemžēl jāpielāgojas esošajam transportam. RC hobija sakarā ir dzirdēti citu zemju kolēģu bēdu stāsti. Piemēram Fēru salās lielās LiPo baterijas nevar saņemt ne ar kurjeru ne pastā, jo transporta noteikumi neļauj. Jābrauc pakaļ pašam. Tas cilvēks beigās sūtīja baterijas uz Vāciju, kur viņam bizness un veda mājās pats.

    Reklāma