Web Analytics
More
    Reklāma

    ASUS Lyra AC2200 tīkla iekārtas apskats

    Jaunākie raksti

    Kas īsti ir ASUS Lyra AC2200, un kāpēc iepakojuma kastē atrodas trīs ierīces? ASUS Lyra AC2200 nebūtu saprātīgi salīdzināt ar maršrutētāju (rūteri) vai parastu piekļuves punktu. Šoreiz ir runa par visai maz pie mums izplatītu tīkla tehniku, kas latviskota par bezvadu režģtīklu, bet angliski – mesh wireless network.

    Tradicionālajos bezvadu tīklos klienti (viedtālrunis, dators) tiek pievienoti tīklam pa tiešu bezvadu savienojumu ar pieejas punktu, bet bezvadu režģtīklā jebkura ierīce ar bezvadu tīkla iespējām var būt gan maršrutētājs, gan pieejas punkts. Ja tuvākais pieejas punkts ir pārslogots, dati tiek pārsūtīti uz tuvāko nenoslogoto mezglu. Bezvadu režģtīklā daudzas ierīces var pieslēgties vienlaikus, izmantojot dažādus mezglus, turklāt tīkla caurlaides spējai nav jāsamazinās. Īsāki datu pārraides attālumi bezvadu režģtīklā ļauj samazināt šķēršļu ietekmi.

    Reklāma

    Ideja vismaz teorētiski ir gandrīz ideāla, bet problēmas šobrīd saskatu bezvadu režģtīklu ierīču cenā un arī nepieciešamībā. Kompakta plānojuma trīs istabu dzīvoklim pilnīgi pietiek ar parastu bezvadu maršrutētāju. Kā rāda pieredze, problēmas sākas ar divstāvu mājām vai dzīvokli ar vismaz četrām istabām. Tomēr Latvijā četru istabu dzīvoklis vai pamatīga māja vēl arvien absolūti lielākajai daļai iedzīvotāju ir tikai sapnis.

    Izskats un uzbūve

    Iepakojumā atradīsi trīs ASUS Lyra bezvadu ierīces, kā arī uz iepakojuma ir īss paskaidrojums par ASUS Lyra un bezvadu režģtīkla pamata iespējām. Tāpat iepakojumā ir trīs strāvas adapteri un tīkla vads.

    ASUS Lyra bezvadu ierīces veidotas no baltas plastmasas ar ziliem akcentiem, tādējādi ražotājs centies uzsvērt Lyra bezvadu ierīču modernumu. ASUS Lyra katrai ierīcei ir divas 1 Gbps LAN pieslēgvietas un paredzēta vieta barošanas spraudnim. Diemžēl ASUS Lyra nav USB pieslēgvietas, kas mēdz būt konkurentiem. Ierīces ir skrūvējamas pie sienas, bet tās vari arī atstāt novietotas uz plaukta vai virs skapja.

    ASUS Lyra bezvadu ierīcēm ir sapārošanas (WPS) poga un atiestatīšanas iespēja. Katra ASUS Lyra ierīce ir 149.8 x 149.8 x 49.5 mm liela un sver 719 gramus – tā katra ir aptuveni maza pusdienu šķīvja izmērā.

    Katru ASUS Lyra darbina četru kodolu Qualcomm IPQ4019 sistēmmikroshēma (System on a Chip jeb SoC), kas nodrošina atbalstu 2.4 GHz un 5 GHz bezvadu tīkla frekvencēm. Vienlaikus tiek darbināta arī otra Qualcomm QCA9886 sistēmmikroshēma tikai 5 GHz bezvadu tīkla frekvencēm. Kāpēc nepieciešama tik sarežģīta sistēma? Jo visu laiku viens no tīkliem tiek izmantots ASUS Lyra savstarpējai saziņai, bet pārējie paliek klientu ierīcēm. Tāpat katrai ASUS Lyra ierīcei ir 256 MB RAM un 128 MB atmiņa programmatūrai.

    Tiek uzsvērts, ka katrai nelielajai ASUS Lyra kastītei ir septiņas antenas – ASUS Lyra ierīces viedi izvēlas izmantotās antenas savā starpā, pārējās paliek saziņai ar klientu ierīcēm.

    Ražotājs teorētiski sola 2200 Mbps pārraides ātrumus: 400 Mbps paredzēti 2.4 GHz tīklam, 867 Mbps katram no 5 GHz tīkliem, bet nevajag piemirst, ka viens no 5 GHz tīkliem ir pasīvs, tas tieši nepiedalās saziņai ar tavu viedtālruni vai datoru. ASUS Lyra atbalsta 2×2 MU-MIMO savienojumus.

    Pirmreizējā iestatīšana

    ASUS Lyra iestatīšana norit tikai ar Android vai iOS lietotnes palīdzību, tā dēvētie power-jūzeri šajā mirklī varētu nedaudz apvainoties. Ražotājs uzskata, ka iestatīšana aizņem aptuveni minūti, bet statiskas IP adreses gadījumā – nedaudz vairāk. ASUS Lyra atbalsta DHCP (ja izmanto interneta sakaru sniedzēja modemu vai savu maršrutētāju), PPPoE, Static IP, PPTP un L2TP. Tātad ASUS Lyra var darboties jebkura interneta sakaru sniedzēja tīklā. Ja izmanto mobilos sakarus, nāksies lietot arī operatora doto modemu.

    Iestatīšana norit tikai vienai no komplektā esošajām ASUS Lyra ierīcēm, pārējās tiek piepārotas klāt esošajā bezvadu tīklā. Atliek tikai apskatīties iepakojuma kastē, kura ir vadošā ASUS Lyra ierīce – tai pie pieslēgvietām ir ne pārāk uzkrītoša uzlīme START.

    Vēl ir viena nianse, kas neļaus tik vienkārši iestatīt ASUS Lyra pirmo reizi ar lietotnes palīdzību, ja mājās tev ir statiskā IP adrese. ASUS Lyra pirmo reizi iestatāms tikai pie jau strādājoša interneta, viedierīces lietotne skaidri pasaka, ka ASUS Lyra iestatīšanai izmantojams tikai interneta pakalpojumus sniedzēja dotais modems vai jau esošs maršrutētājs, vai piekļuves punkts.

    Pirmreizējās iestatīšanas mirklī ASUS Lyra izmantotā ideja kļūst skaidra – process ir ērtāks par viena maršrutētāja un divu signāla atkārtotāju (repeater) iestatīšanu.

    Labā ziņa, protams, ir tā, ka ASUS Lyra ir iestatāms bez jebkādām zināšanām par tīkla uzbūvi – pievieno strāvai un tīkla vadam, atver lietotni, iebaksti bezvadu tīkla nosaukumu un gatavs. Te gan jāsaka, ka arī citi ražotāji ir pamanījušies saviem bezvadu tīkla produktiem piedāvāt sakarīgas lietotnes (piemēram, Xiaomi), bet par sarežģītību mūžīgi peltais pašmāju spīdeklis MikroTik ieviesis “čaiņikiem” paredzētu ierīces iestatīšanas sadaļu, kas ir visai viegli aptverama.

    Nedaudz mulsinoša ir nepieciešamība katru reizi pēc iestatījumu maiņas restartēt ASUS Lyra ierīces. Turklāt pārstartēšana norit gandrīz trīs minūtes, kas mūsdienām ir pilnīgi vājprātīgs laika sprīdis.

    Ja zini ASUS Lyra ierīces IP adresi, vari tās iestatīšanai piekļūt arī no tīmekļa pārlūka, bet šo iespēju ražotājs nekādi nereklamē. Piekļuve no tīmekļa pārlūka paver iespējas aktivizēt un izmantot slēptas iespējas, piemēram, VPN. ASUS Lyra atpaliek no maršrutētājiem ar iespēju izvēlēties pārraides kanālus, nebūs iespēja iestatīt pārraides stiprumu.

    Darbības ātrums

    Sākšu ar to, ka man ir pieejams visai necils 100/100 Mbps internetiņš, kas caur esošo MikroTik bezvadu maršrutētāju cauri spēj padot aptuveni 90 Mbps lejupielādei un ap 90 Mbps augšupielādei. Tāpat diemžēl mājsaimniecība kļuvusi tik moderna, ka nav arī nevienas ierīces (datora) ar RJ45 spraudni, bet ASUS Lyra vada pieslēgumi laikam nebūs pats aktuālākais šīsdienas temats.

    Lielākais ASUS Lyra ieguvums ir iespēja ar bezvadu tīmekli nodrošināt tādas vietas mājās, kur viens pats bezvadu maršrutētājs spēj padot tikai ļoti vāju vai pat nekādu signālu. Tāpēc izmētāju ASUS Lyra ierīces pa dzīvokļa tālākajiem kaktiem. Atļaušos norādīt, ka arī ar esošo bezvadu maršrutētāju MikroTik RouterBoard AP hAP ac lite mana mājokļa ietvaros 2.4 GHz bezvadu tīkls aizsniedz visus kaktus, bet 5 GHz dažviet dzīvoklī mēdz būt problēmas.

    Nedaudz zinātniskākiem mērījumiem izmantoju inSSIDer programmatūru, lai izmērītu signāla stiprumu ar esošo MikroTik maršrutētāju 2.4 GHz un arī 5 GHz, pēc tam to pašu paveicu ar visiem trim ASUS Lyra, kas izvietoti dzīvoklī dažādās istabās. Kā jau varēja paredzēt, ASUS Lyra nodrošina daudz vienmērīgāku signāla izplatību, tā ir laba visos pakšos, pat ārpus telpām, uz terases un otrpus mājai signāls ir gana spēcīgs. Ar vienu pašu MikroTik maršrutētāju ārpus telpām Wi-Fi signālu viedtālruņi uztvēra, bet bija problēmas signālu pārsūtīt no viedtālruņa atpakaļ uz maršrutētāju.

    Tā kā man nav pieejams internets ar milzu lejupielādes ātrumu, veiktajos SpeedTest mērījumos nav nekādas dižas atšķirības salīdzinot ar MikroTik maršrutētāju, vērojama tikai loģiska atšķirība starp 2.4 GHz un 5 GHz tīkliem, kas jau bija gaidāma vairāku dzīvokļu namos. Dažādos internetā atrodamos resursos tiek minēts, ka 2.4 GHz ASUS Lyra uzrāda visai labus maksimālos ātrumus, bet tie tomēr pamatīgi atpaliek no jaudīgu bezvadu maršrutētāju snieguma.

    No 5 GHz tīkliem maksimums būtu izspiežams ar speciālām tīkla kartēm, piemēram, ASUS PCE-AC88 galddatoriem paredzēto tīkla karti. Internetā pieejama samērā ticama informācija, ka ASUS Lyra piedāvā vismaz 475 Mbps lejupielādi un 385 Mbps augšupielādi 5 GHz frekvencē. Protams, ar ikdienišķu klēpjdatoru lejupielādes un augšupielādes ātrumi būs jūtami zemāki, ja tie nespēj izmantot MU-MIMO standartu.

    Papildiespējas

    Mēģināšu atkodēt uz ASUS Lyra iepakojuma sarakstītās mārketinga vārsmas.

    AiProtection – kopā ar Trend Micro izstrādāta aizsardzība pret urķu mēģinājumiem aplipināt mājas tīklā esošās ierīces ar ļaundabīgu programmatūru. Šī iespēja esot ļoti noderīga viedās mājas ierīču aizsardzībai.

    Family Members – iespēja ierobežot un iestatīt laikus piekļuvei pie tīmekļa. Tāpat iebūvēti dažādi drošības filtri. Family Members iespējas ērti aktivizējamas ar ASUS Lyra viedierīču lietotni.

    Guest Network – nekā jauna. Vari piedāvāt viesiem Wi-Fi, bet viņi nevarēs piekļūt mājas ierīcēm, piemēram, NAS diskiem, viedajam ledusskapim vai viedajam apgaismojumam. ASUS Lyra apkalpojošā lietotne šajā disciplīnā ir vāja, nāksies izmantot tīmekļa pārlūka saskarni, lai ērtāk iestatītu pieejas visiem. Te gan jāatceras, ka visas izmaiņas prasīs pārstartēt ASUS Lyra, kas aizņem aptuveni 2 līdz 3 minūtes.

    Traffic Manager (Adapting QoS) – iespēja iestatīt dažādām datu plūsmām dažādas prioritātes. Piemēram, piešķirt spēlēm augstāku prioritāti pār citu tīmekļa saturu.

    Nobeigumā

    Ko tas īsti dod ASUS Lyra? Iespēju ar stabilu Wi-Fi signālu nodrošināt ne tikai vienu vai divas bezvadu maršrutētājam tuvākās istabas, bet arī Wi-Fi signālu nogādāt attālākos mājokļa nostūros. ASUS Lyra ierīces ir pietiekami ātri pārnest citviet, ļaujot vasarā stabilu internetu izmantot dārzā, bet ziemā pārnest vienu no ASUS Lyra ierīcēm tuvāk pagrabā izvietotajai darbnīcai vai atpūtas istabai bēniņos.

    ASUS Lyra ierīces ir nelielas, atturīga izskata, bet vienlaikus tās arī nav nepieciešams kaut kā mākslīgi slēpt, kā tas ir ar dažu labu signāla atkārtotāju (repīteri). Daudzi ražotāji grēko ar mājas Wi-Fi tīklu nodrošinošo ierīču izskatu – tās ir neglītas, pat atbaidošas, neveikli gigantiskas.

    Vienlaikus jāsaprot, ka no trīs ASUS Lyra ierīču izvietošanas mājoklī ieguvumu jutīsi tikai četru istabu vai divu stāvu dzīvoklī. Arī lielākā mājā ASUS Lyra noderēs, lai nodrošinātu vienmērīgāku Wi-Fi signāla izplatību. Standarta divās istabās vai kompaktā trīsistabu dzīvoklī ap 80 kvadrātmetriem ieguvums no iztērētās naudas īsti nebūs jūtams.

    Atzīšos, ka ASUS Lyra ir viena no tām testu ierīcēm, ko nemaz tik drīz atdot negribējās. Ar prātu it kā saprotu, ka man pilnīgi pietiek ar neliela izmēra bezvadu maršrutētāju, tomēr ideāls pārklājums visās istabās ir vilinoša iespēja. Ja dzīvokļa tālākajā istabā atrastos viedais televizors, vai televizors ar Chromecast, vai PlayStation ar bezvadu savienojumu, noteikti apdomātu ASUS Lyra iegādi.

    ASUS Lyra trīs komplektā esošajām ierīcēm vari iegādāties klāt vēl papildus divas ASUS Lyra ierīces, tādējādi bez problēmām nosedzot pat palielu divu stāvu māju ar stabilu bezvadu internetu.

    Patika

    + atturīgs izskats

    + lielisks Wi-Fi pārklājums visās istabās

    + augsti datu pārraides ātrumi

    + visai ērta lietotne ierīču pārvaldībai

    + Trend Micro aizsardzība

    Nepatika

    – ļoti augsta cena (ap 450 eiro)

    – dažas funkcijas iestatāmas tikai no web saskarnes

    – nav USB pieslēgvietu

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    4 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Martins Baumanis
    06.11.2017 09:36

    Cik ir tā “ļoti augstā cena” ?
    vismaz rakstā nemanīju.
    Manuprāt lielākais mīnuss ir PoE neesamība un piesiesšana rozetēm

    06.11.2017 09:49

    Interneta veikalos ap 450 eiro.

    Rozetēm tāpat viss diemžēl ir piesiets. PoE ir baigi specifisks pakalpojums, neesmu sīkāk pētījis, bet rodas sajūta, ka PoE swiču likt mājās ir drusku vājprātīgi un tāpat lētie swiči padod tikai kaut kādus 50…60 W tīklā uz visām pievienotajām ierīcēm. Protams, ja ir liela māja ar novērošanu un PoE atbalstošiem AP, tad tomēr uz 50 eiro ierīci varētu saņemties.

    Martins Baumanis
    06.11.2017 10:08
    Reply to  Artis Ābols

    Var iztikt ar līdzi nākošu inžektoru (kā Mikrotik cAP), ko var iespraust pie rūtera utml., nav obligāti vaadzīgs PoE switch
    Bet nu tas protams jau pieraduma un ērtības jautājums

    Pumba
    07.11.2017 11:28

    Nja. Pa šo naudiņu var iegādāt vairākus jaudīgus tos pašus Asus rūterus uz salikt repeater funkciju pārējiem.

    Reklāma