Web Analytics
More
    Reklāma

    Igaunija uzlabo e-rezidentūras digitālās identitātes drošību

    Jaunākie raksti

    Igaunijas e-rezidentūra ir statuss, ar kuru Igaunijas nerezidenti var iegūt drošu digitālo identitāti, ko izdevusi Igaunija. Tas nerezidentiem ļauj izmantot Igaunijas valsts iestāžu un privāto uzņēmumu pakalpojumus, kas saistīti ar ID kartes izmatošanu. E-rezidenti var izmantot ciparparakstus, šifrēt dokumentus, izmantot Igaunijas valsts portālu Eesti.ee, reģistrēt uzņēmumu Igaunijā, iesniegt ziņojumus Igaunijas Nodokļu un muitas dienestam un e-uzņēmumu reģistram, aizpildīt nodokļu deklarācijas internetā un izmantot Igaunijas tiešsaistes banku sistēmas.

    Tiek ziņots, ka Igaunija aktīvi darbojas, lai nodrošinātu kvalitatīvu e-rezidentūras pakalpojumu. Tikko uzsākta drošības sertifikātu atjaunināšana. Tiesa, atjaunināšanas process nenorit gludi, ik pa laikam parādot klientiem “server overload” paziņojumus. Izveidota pat neliela video pamācība, lai atvieglotu atjauninājumu uzstādīšanu.

    Reklāma

    Tiek lēsts, ka kopējais e-igauņu, t.i., Igaunijas e-rezidentu, skaits līdz 2025. gadam varētu sasniegt 10 miljonus. Latvijā pat ar vienu pašu eParakstu neiet tik glauni – desmit gadu laikā kopš eParaksta ieviešanas drošs elektroniskais paraksts lietots vairāk nekā 13 500 000 reižu un šobrīd ik dienu eParaksts tiek lietos reizi septiņās sekundēs. Kopumā 2015. gadā eParaksts lietots 3.2 miljonus reižu, bet šī 2016. gada pirmajos deviņos mēnešos eParaksta lietotāji to izmantojuši jau vairāk nekā trīs miljonus reižu. Ik gadu eParaksta lietošanas intensitāte pieaug vidēji par 30% – 40%.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    2 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    nabadanga
    03.11.2017 10:09

    Nevis vienkārši uzlabo drošību, bet novērš ievainojamības radīto risku. Pie tam tas tiek darīts ārkārtas režīmā. Uz vakardienu nebija atjaunināti sertifikāti virs 700 000 ID karšu. Tekošo riska grupas sertifikātu izmantošana no šodienas pusnakts tiek apturēta. Ir pieejami jauni sertifikāti, bet to izsniegšanas ātrums nespēj apmierināt pieprasījumu sākotnējā periodā. Kā teica mans kolēģis no Igaunijas, viņi tagad spēj izsniegt ap 15000 sertifikātu dienā un esot baisas rindas. Sertifikātu var atjaunot arī no mājām, ja ir dators ar karšu lasītāju.

    nabadanga
    03.11.2017 22:38

    Šī vakara info par “drošības uzlabošanu”. No rīta Igaunijā 10:00 sertifikātus bija atjaunojuši 55000, bet vakarā 18:00 – 62000. Pa brīvdienām tiek plānots pat sazināties ar tiem cilvēkiem, kam sertifikāta atjaunināšana pirmdien ir nepieciešama darba uzdevumu veikšanai – mediķiem, valsts ierēdņiem, policistiem, advokātiem utt., bet kuri nav vēl dabūjuši atjauninājumu. Tiekot runāts pat par mobilajiem atjaunināšanās punktiem šiem cilvēkiem.

    Reklāma