Web Analytics
More
    Reklāma

    ASUS ROG Strix Fusion 300 “geimeru” austiņu apskats

    Jaunākie raksti

    Kas īsti ir būtisks spēļu austiņu izvēlē? Izrādās, ir visai plašs parametru klāsts, kas ir jāizvērtē, pirms iegādājies īstenas spēlēm paredzētas ausis. Sākumā būtu jāizvērtē pieslēguma veids (bezvadu, vadu analogais vai USB) un saderība ar PlayStation un Xbox, ja esi paredzējis austiņas izmantot arī kopā ar spēļu konsolēm.

    Protams, jāņem vērā arī cena, bet tikpat svarīgi ir izvērtēt nepieciešamību pēc telpiskas skaņas, un būtu vēlams nospraust mikrofona kvalitātes latiņu. Spēles tiek spēlētas vairākas stundas pēc kārtas, tāpēc ir svarīgs arī austiņu sniegtais komforts ilgākā termiņā. Un nevajadzētu piemirst par iespēju nomainīt detaļas, piemēram, to pašu vadu, kas var ar laiku aizlūzt, vai kaķis to var pārgrauzt.

    Reklāma

    ASUS nav sveša ideja par kvalitatīvām, spēlēm paredzētām austiņām, piemēram, Cerberus sēriju. Šoreiz ražotājs ir atjaunojis ROG Strix sērijas piedāvājumu ar ROG Strix Fusion 300 austiņu modeli, kas piedāvā vairākas interesantas iespējas. Kopā ar ROG Strix Fusion 300 saņemsi uzlabotu austiņu daļu, kas aptver lietotāja ausis – tā tapusi no mākslīgās ādas un auduma apvienojuma vienā ērtā un nesviedrējošā materiālā.

    ASUS paredzējis izmantot ROG Strix Fusion 300 kopā ar plašu spēļu ierīču gammu – USB vads nodrošinās saderību ar galddatoriem un PlayStation 4, kamēr 3.5 mm standarta analogais spraudnis derēs gandrīz jebkurai citai spēļu ierīcei. Turklāt, kad gaisā pacelta mikrofona kāja, tas tiek atslēgts.

    Tehniskā specifikācija

    • Savienojumi: USB un 3.5 mm (audio/mic combo)
    • Savietojamība: PC, Mac, viedierīces, PlayStation 4, Xbox One
    • Skaļruņi: 50 mm ar neodīma magnētiem, pretestība 32 Ohm, 20 ~ 20000 Hz
    • Mikrofons: analogs, 50 ~ 10000 Hz, -39 dB ± 3 dB
    • Svars: 360 grami
    • Komplektā: USB (2 m garš) un parastais 3.5 mm austiņu (1.5 m) vads, ROG Hybrid austiņu uzlikas
    • Cena: ap 150 eiro

    Izskats un uzbūve

    Sāksim ar to, ka ROG Strix Fusion 300 ir izmēros visai lielas. Nekad neesmu bijis tā dēvēto over-head austiņu piekritējs, jo nekad nevari zināt, cik labi tev austiņas derēs, vai tās nespiedīs galvu, vai tām nav neērtas mīkstās uzlikas. ROG Strix Fusion 300 ir izdevies izveidot ērtas, tomēr tās ir visai smagas, kā arī šķita, ka austiņas visai spēcīgi saspiež galvu, kaut man nav tā lielākā galva (lietoju 59 cm velosipēda ķiveri). Attiecīgi ROG Strix Fusion 300 izmantošana varētu būt ne pārāk ērta tiem, kuri valkā brilles.

    Austiņu uzbūvē daudz izmantota pelēcīga un melna plastmasa. ROG Strix Fusion 300 rotā uzraksts “Republic of Gamers”, kas, kā jau labi varēja noprast, tiek nosaukumā saīsināts līdz “ROG”. ROG Strix Fusion 300 iespējams salocīt plakanā formā, lai uzglabātu atvilktnē vai pārnēsātu somā.

    ROG Strix Fusion 300 ir slēgta tipa austiņas – šīs austiņas tā sauc tāpēc, ka to korpuss skaļruņa aizmugurē ir slēgts un skaņa izplatās tikai austiņu iekšienē, iegūstot labākus basus un mazākus apkārtējās vides traucējumus.

    Ļoti patika iespēja pielāgot mīksto austiņu uzliku formu. Nevarētu teikt, ka pielāgojumi iespējami bezgalīgi, bet formas ir iespējams mainīt, un tas jau ir patīkami un daudziem lietotājiem ļoti noderīgi.

    ROG Strix Fusion 300 kreisajā pusē izvietota microUSB pieslēgvieta, labajā pusē varēsi pievienot analogo 3.5 mm austiņu vadu. Tāpat kreisajā pusē atradīsi atsevišķi izdalītu pogu, kas aktivizē virtuālu 7.1 telpisku skaņu.

    Ja izmantosi ROG Strix Fusion 300 kopā ar USB vadu, austiņas sarkani spīdēs. Diemžēl netiek piedāvāta neviena cita krāsa. ASUS līdzi iedevis arī USB vadu, bet pa to tiek saņemta tikai skaņa un tiek nodrošināta enerģija, lai spīdinātu sarkanās gaismiņas, attiecīgi arī nekādi draiveri datorā netiek uzstādīti. Sarkanais izgaismojums ir arī pilnībā izslēdzams vai iestatāms pulsējošā režīmā.

    ASUS ir mēģinājis ietērpt austiņas visai kvalitatīvos materiālos – abi līdzi dotie vadi ir apvilkti ar pītu audumu, arī austiņu uzlikas tikušas pie ērta un nesviedrējoša materiāla, tomēr nepamet sajūta, ka par prasīto cenu būtu gribējies saņemt nedaudz augstvērtīgākus materiālus. Šķiet, ka ASUS vēlējies uzsvērt ROG Strix Fusion 300 vērtību, padarot tās nevajadzīgi apjomīgas.

    Ja kāds man prasītu viedokli, teiktu, ka varēja iztikt bez visādiem “tribal” tipa zīmējumiem. Tāpat visai dīvaini šķiet, ka uz ROG Strix Fusion 300 vadiem nav izvietotas nevienas skaļuma vadības pogas. Arī mikrofona darbību var apturēt, tikai to pavēršot pret griestiem.

    Skaņa

    Jutība ir galvenais austiņu parametrs, kas norāda uz austiņu darbības efektivitāti, vienkāršāk sakot, norāda uz to, cik skaļi šīs austiņas spēj skanēt. Diemžēl ASUS nav aizrāvies ar šī parametra norādīšanu. Ja slēdz austiņas pie datora, būs gandrīz vienalga, cik tās ir jutīgas, bet viedtālrunis var neļaut skaņu uzgriezt pietiekami skaļi. Tas gan pārsvarā attiecas uz lētiem viedtālruņu modeļiem, kuriem šāda tipa austiņas diez vai kāds spraudīs klāt.

    ROG Strix Fusion 300 mūzikas skanējums ir visai pieņemams ar spēcīgu basu, bet rodas sajūta, ka bass nomāc augstākās skaņas. Pieņemsim, ka tā gluži nav, jo neesmu trenēts novērtēt mūzikas skanējumu. Tāpēc ķeramies klāt spēlēm!

    Izmēģināju ROG Strix Fusion 300 austiņas tajās spēlēs, kas man ir datorā – Team Fortress 2, kā arī Heroes & Generals (abas spēles ir tā dēvētās free-to-play, pieejamas Steam).
    Pamatīgais bass dod interesantas izjūtas, kad blakus kaut kas sprāgst, visai labi dzirdami soļi, bet attāli šāvieni varēja būt izteiktāki. Vismaz rodas sajūta, ka pieklusinātas skaņas ir labāk uztveramas arī trīs reizes lētākās AKG austiņās.

    Tagad kārta aktivizēt virtuālo 7.1 telpisko skanējumu. Uzreiz var just, ka bass vairs nav tik izteikts. Virtuālais 7.1 skanējums spēlēs nedaudz atgādina tukšas telpas akustiskās īpašības. Šķiet, ka apkārt klejo atbalss, spēlēs īsti nevar noteikt, no kuras puses klāt skrien pretinieks. Vēlreiz uzsveru, ka par spīti USB spraudnim, ROG Strix Fusion 300 austiņas veido virtuālu 7.1 telpisko skanējumu, nevis tas tiek ņemt no skaņas avota (spēles vai filmas ar daudzkanālu skaņu).

    Reiz man ap 2000. gadu piederēja īstenas 5.1 austiņas (TerraTec Surround Headset Master 5.1 USB) ar iebūvētiem sešiem skaļruņiem. Ap to laiku gan nebija atbilstošu spēļu, tomēr daudzkanālu skanējumu no DVD varēja baudīt. Protams, pēc Windows XP aiziešanas sākās problēmas ar draiveriem, bet ne par to ir stāsts. Stāsts ir par to, ka reāls 5.1 skanējums ir nesalīdzināmi labāks par virtuālu 7.1.

    Šoreiz ir tā reize, kad ieteiktu tomēr virtuālo 7.1 atstāt kādam citam. No tā nav ieguvums ne skatoties filmas, nedz arī dzenājot spēlītes.

    Mikrofons

    ROG Strix Fusion 300 austiņām ir pilnībā analogs mikrofons. Kā atzīst pats ražotājs, tad analogs mikrofons bez jebkāda vieda digitāliem pastiprinājumiem klausītājam otrā galā, piemēram, Skype saziņā skanēs vājāk par digitālu mikrofonu. Bet citos servisos, kas izmanto savus algoritmus skaņas uzlabošanai, piemēram, Twitch nebūs nekādas atšķirības.
    Mikrofons varēja atrasties tuvāk mutei, tāpēc to nāksies iestatīt gana jūtīgu, kas atkal nozīmēs dažādu apkārtējās vides skaņu iejaukšanos. Šķiet, ka ROG Strix Fusion 300 mikrofons arī jūtami šņāc, kad izmanto 3.5 mm vadu un arī, kad austiņas ar USB vadu pieslēgtas datora priekšpusē esošajos USB.

    Šīs nianses noteikti varētu piedot, bet jau atkal atduramies pret ROG Strix Fusion 300 cenu, par ko gribētos redzēt varbūt arī ne absolūti labāko, bet vismaz ne kaut ko tādu, kas ne vienmēr darbojas labi.

    Nobeigumā

    Vai 150 eiro cena ir kaut kas ārkārtējs? Diez vai! Visai populārais spēļu straumēšanas servisa varonis Dr.DisRespect izvēlas (pēc dažādiem resursiem) aptuveni 40 eiro Turtle Beach Recon 50 Stereo vai arī stipri dārgākas ASTRO Gaming A50 Wireless Dolby Gaming, kas maksā jau ap 300 eiro. ASUS ROG Strix Fusion 300 ir kaut kur tam visam pa vidu.

    Daudzkanālu skaņa ir izmānāma no konkurentiem, piemēram, trīs reizes lētākām Corsair Raptor HS40 7.1 USB vai gandrīz divas reizes lētākām Razer Kraken Chroma 7.1 austiņām.

    Kā jau spēļu entuziastu pasaulē iecienīts, ROG Strix Fusion 300 austiņas ir dikti ārišķīgas – tās ir uzsvērti lielas, izskatās pamatīgas, ar agresīvi sarkanām gaismām, aptamborētu vadu. Šeit viss izdarīts pareizi. Ko man būtu vēl gribējies? Skaņas regulēšanu uz vada, varbūt arī mikrofona atslēgšanu ar pogu uz vada.

    Nepatika, ka ROG Strix Fusion 300 austiņas pamatīgi spieda galvu, nepalīdzēja arī ērtās ausu uzlikas. Briļļu nēsātājiem noteikt ieteiktu pirms ROG Strix Fusion 300 austiņu iegādes tās kādas 15 minūtes veikalā uzlaikot.

    Virtuālā 7.1 skaņa ir uz robežas. Man tā pie sirds negāja, kādam varbūt tā šķitīs piemērota filmu skatīšanās laikā. Spēlēs virtuāli veidota telpiskā skaņa tikai traucēs.

    Patika

    + visai glīts dizains

    + USB un 3.5 mm savienojumi

    + papildus komplektā esošās uzlikas

    Nepatika

    – augsta cena

    – 7.1 virtuālā skaņa ir vāja

    – nav skaļuma regulēšanas iespējas uz vada

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    22 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    digitalk
    30.10.2017 09:07

    ausis – ★★☆☆☆
    raksts – ★★☆☆☆

    Kristaps Skutelis
    30.10.2017 09:09
    Reply to  digitalk

    Klau, tu varbūt esi lielāks spečuks šādu produktu jomā – pastāsti, lūdzu, kam nākamreiz pievērst lielāku uzmanību, lai rakstam sanāk vairāk zvaigznīšu un lasītājiem no tā lielāka jēga?

    30.10.2017 09:24
    Reply to  digitalk

    Protams, no ausīm bez ļoti specifiskas mērījumu tehnikas ir grūti izspiest ļoti konkrētu vērtējumu. Arī izklaidējošu tekstu…, bet mēs tomēr ceram, ka kādam tas palīdzēs izvēlēties vai tieši pretēji neizvēlēties šādu vai līdzīgu produktu.

    digitalk
    31.10.2017 23:13
    Reply to  Artis Ābols

    – par nesviedrējošā materiāla atbilstību ražotāja apgalvojumam ne vārda
    – ar slēgtajām ausīm neiegūst labākus basus
    – patika mainīt uzliku formu, a bildes kur?
    – par bildēm, nevajag postēt pilnu rakstu ar 2 MB bildēm bez vajadzības
    – USB draiveri ir vajadzīgi
    – ne vārda par to, ka audio/mic kabelis ir kombinētais

    ps. virtuālo skaņu Razer ausīm rada Razer Surround draiveris, kurš ir brīvi lietojams ar jebkurām austiņām un ticis atzīts par labāko virtuālās skaņas risinājumu geimingam ar ieteikumu nepārmaksāt citiem ražotājiem par virtuālo fīču, bet nopirkt parastas ausis un uzinstalēt šo.

    Lapsinieks
    30.10.2017 09:24

    “Tāpat visai dīvaini šķiet, ka uz ROG Strix Fusion 300 vadiem nav izvietotas nevienas skaļuma vadības pogas.”
    diezgan loģisksi, to tā skaļuma regulēšana vada vidū ir lieks kropļojums ķēdē

    30.10.2017 09:27
    Reply to  Lapsinieks

    Te man jāsaka, ka tikai ļoti nopietni ražotāji nekabina pogas uz vada virsū. Pat Bose, kas balansē starp pašu pasludinātu kvalitāti un visai dārgu produktu, kas tomēr paredzēts pircēju masām, iemanās sakrāmēt pogas uz vada.

    Lapsinieks
    30.10.2017 09:31
    Reply to  Artis Ābols

    nevienām analogām melomānu ausīm šādu brīnumu nieraudzīsi. bet ja cilvis ir ar mieru klausīties skaņu ar kropļojumiem, tad lai iet. ražo un pērk – visi laimīgi. Es tik nevaru saprast – te piedomāts par melomāniem, vai noslinkoc…

    30.10.2017 09:53
    Reply to  Lapsinieks

    Droši vien problēma uzlikt pogas uz parastā analogā vada un USB vada vienām ausīm. Grūti pateikt, bet par melomānu ausīm šīs man būtu grūti nodēvēt.

    x
    30.10.2017 10:05
    Reply to  Artis Ābols

    iespējams, aprēķins gluži vienkāršs – spēlējot uzliek skaņu un mauc, tās nav komūteru austiņas kurām vajag ik pēc brīža regulēt atkarībā no apkārtējo trokšņu skaļuma.

    Kartupelis3
    30.10.2017 10:04

    Kāpēc neeksistē normālas (nevajag izcilas) bezvadu (ideāli, ja bluetooth) austiņas ar mikrafonu (ideāli ja ārēju, šo iebūvētie manā pieredzē tomēr daudz apkārtējo trokšņu savāc) un doku? Man liekas daudz svarīgākas pamat-lietas ērtai spēlēšanai vai strādāšanai pie datora pat par super duper precīzu (ar jautājuma zīmi vai tas ir tas pats, kas laba priekš spēlēm)?. Doks arī svarīgs, savādāk katreiz lādēt čakars + vadu miskaste uz galda.. Vai tiešām datora austiņām tā skaņas super-kvalitāte tik svarīga? man asociācija, ka melomāns savu vinilu kaut kur uz dīvāna klausās, nevis pie datora ar austiņām ar lediem un antenām :)

    Lapsinieks
    30.10.2017 10:40
    Reply to  Kartupelis3

    eksistē. kaudzēm.

    Kartupelis3
    30.10.2017 11:24
    Reply to  Lapsinieks

    lai no tava komentāra būtu kāda jēga, droši vien varētu kaut vienu pieminēt.. Links uz Wikipedia neskaitās :) un nav tā, ka man slinkums pašam google paskatīties.. esmu meklējis, pat daudz un ne tikai LV, visos amazonos, aļos utt.. noteikti nemāku atrast, tāpēc par kādu ieteikumu no tavas kaudzes tiešām priecāšos.
    Der arī ne-bluetooth, bet tad bez kosmanauta cenas (astro llkm vienas bija par >300 eur, kas gandrīz izpildīja manus kritērijus?) (jo tad tikai pie datora lietojamas – jāpērk otras bluetooth priekš telefona).
    Man bija ilgi Shenheizer bluetooth.. skaņa (pietiekami) laba, ar mikroviļņu krāsni nekonfliktē, bet nav dock un mikrafona. (P.S. varbūt LV kaut kur ir kāds kas remontē austiņas? :) )

    30.10.2017 12:03
    Reply to  Kartupelis3
    Kartupelis3
    30.10.2017 12:35
    Reply to  Artis Ābols

    Tev tāda interesanta izpratne par to kā atbildēt taviem lasītājiem.. pēc tam pats (un kristapz) brīnās, ka komentāri pārvēšās “lohs – pats lohs” līmenī.. ko var gribēt, ja pašu rakstu autori šādā līmenī komentē? Linki uz googli un wikipedia – comon.. Ja es tiešām ko absolūti stulbu būtu pajautājis? Nu liekas man tizli katru reizi meklēt to vadu un spraust tajās ausīs, gribu nomest uz doka un skriet tālāk, nedomājot cik % palikuši bačā un vai jau tagad spraust vai nākamreiz spraust..beigās sanāks tāpat, ka būs jāsēž ar iespraustu lādēšanas vadu ausī pie datora, jo bija aizmirsies iespraust palādēties.. Labi, visiem google rezultātiem neesmu izgājis cauri, bet no pāris “top …” vienīgais, kas teorētiski (t.i. ja samazinam kritēriju uz ne-bluetooth) atbilst, tam, ko esmu rakstījis ir https://www.amazon.de/Gaming-Headset-Wireless-inklusive-Windows/dp/B01G3WBCQY/ref=sr_1_fkmr0_1?ie=UTF8&qid=1509358559&sr=8-1-fkmr0&keywords=ASTRO+Gaming+A50+Xbox+One+-+Black+%282014+model%29 Pamēģināju lidostā, man nepatika tās ausis no drēbes – pēc ādas ausīm šīs likās ļoti nekomfortablas + liekas, ka varētu ar laiku tā drēbe piesūkties ar sviedriem u.c. lietām, un kļūt vismaz nedaudz pretīgas – ādas nesūcas un var noslaucīt.. + nēesmu estēts, bet dizainiski īpaši pretīgas šīs padevušās.. šī raksta Asus tad jau uzskatāmas par “piezamētām”. Nu tad par tādu cenu ne pārāk gribās piedot šos kompromisus.. Resp vienīgais, ko ir izdevies… Read more »

    30.10.2017 13:21
    Reply to  Kartupelis3

    Vai kādi mēs jūtīgi.

    Neesmu BT fans nevienā izpildījumā, it īpaši ne skaņas pārraidē. Manuprāt, gan links noder, jo otrais rezultāts ved uz 8 modeļu salīdzinājumu, no tiem LV nav pieejami 2 modeļi. Protams, BT geiminga ausis būs dārgas.

    https://headphonesaddict.com/best-wireless-gaming-headset/

    Kā arī ir jārēķinās, ka geiminga ausis būs labākajā gadījumā viduvējas mūzikai, jo tajās vairāk domāts par ērtībām, mikrofonu un diemžēl arī izskatu, bet tieši mūzikas skanējums ir vienā no pēdējām vietām. Vismaz neesmu redzējis apskatus, kur specializētām geiminga ausīm būtu minēta lieliska mūzikas skaņa.

    Kartupelis3
    30.10.2017 13:28
    Reply to  Artis Ābols

    3X: AR DOKU LŪDZU MODELI STUDIJĀ – TEICI, KA IR KAUDZĒM, tajā topā nav!!!!!

    Nav jābūt pat LV pieejamam, gan kko izdomās
    pārejo visu tak saprotu un pats daļu jau rakstīju

    Lapsinieks
    30.10.2017 13:38
    Reply to  Kartupelis3

    tad vajadzēja sākt vismaz ar cenu diapazona noteikšanu, lai nav jāapvanojas, ka piedāvā https://www.1a.lv/datortehnika_preces_birojam/austinas_datoru_skalruni/datoru_austinas/mediatech_sirius_pro_wireless_headphones_black

    Kartupelis3
    30.10.2017 13:50
    Reply to  Lapsinieks

    Neder, jo vispār nevar uzlādēt – jāmaina manuāli katru reizi baterijas. (Nemaz nerunājot ka sūds kopumā)

    Pagaidām vienalga kāds cenu diapazons (ja adekvāts kvalitātei kaut cik vismaz)

    30.10.2017 10:55
    Reply to  Kartupelis3

    Eksistē, bet te ir pāris problēmas. Pirmkārt jau svars, jo klāt nāk akumulators. Otrkārt tam pašam Bluetooth ir tik daudz dažādu standartu, ka līdzi būtu jādod arī BT USB spraudnis datoram. Treškārt lietot BT mūsdienās nav smalkais stils, jo tas nomācot 2.4 GHz Wifi un konfliktē ar mikroviļņu krāsni.

    https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Bluetooth_profiles

    GundarsBarons
    30.10.2017 11:00
    Reply to  Artis Ābols

    Rūteris ar 5GHz un mikroviļņu krāsni msikastē.
    Lietoju BT ausis jau vairāk kā četrus gadus. Nevienu reizi nav pievīlušas. Skaņa nav HiEnd līmenī, bet daudz maz prasīga mūzikas klausītāja(sorry, par nekaunību) ausīm pietiekama ir.

    30.10.2017 12:09
    Reply to  GundarsBarons

    Jāskatās, kāds tieši BT standarts tiek izmantots. Slinkums tagad meklēt, bet laikam minimāli vajadzēja BT 4.0 ar A2DP, lai skaņa kaut cik jēdzīga tiktu padota caur BT. Tad nāk visādi aptX, kas teorijā nodrošina CD “kvalitāti” (16-biti/ 44 kHz). Jebkurā gadījumā standartam jābūt iekš sūtītāja un arī saņēmēja iekārtas.

    Te arī mēs nonākam pie lielākās moderno telefonu problēmas – nav 3.5 mm austiņu štekera, bet neviens īsti necērt, kādām tieši BT austiņām jābūt, lai no telefona izžmiegtu normālu skaņu.

    KKTK
    30.10.2017 11:02

    Nez cik ir jābūt cukuram galvā, lai šitādu plastmasu pirktu.

    Reklāma