Ko labāk izvēlēties spēlēm – portatīvo vai stacionāro datoru?

Šis partnera materiāls tapis sadarbībā ar interneta veikalu Dateks.lv. Rakstu veidojis Toms no Dateks.lv un rakstā iekļautas partnerprogrammas saites. Kas ir partnera materiāls?

40

Šajā apskatā centīšos atšķetināt mūžseno jautājumu “kas ōtrōks, zyrgs voi mašina?”, jebšu aci pret aci vienādos kaujas apstākļos salīdzināšu divus krasi atšķirīgus, taču gan cenā, gan parametros (it kā) līdzvērtīgus datorus.

Priekšvārds

Katrs tranzistoru tehnoloģiskā procesa, jeb tautas valodā runājot – nanometru samazinājums vienlaicīgi uzlabo divas mikroshēmu nozarē neatdalāmas un ļoti nozīmīgas lietas – veiktspēju (pusvadītāju skaitu) un izdalītā siltuma daudzumu. Ar katru šādu evolūcijas soli portatīvie datori kļūst ne vien jaudīgāki, bet arī vieglāki un plānāki. Samazināts elektrības patēriņš būtiski uzlabo datora darbības laiku no akumulatoru un ļauj tajos iebūvēt arvien jaudīgākas grafiskās kartes un centrālos procesorus, kas mūsdienās jau kļuvuši tik spēcīgi, ka spēj sacensties pat ar vidējā segmenta (mainstream) galddatoru CPU.

Reklāma

Par to arī ir visa šī apskata būtība – saprast, cik tālu vai tuvu moderns un relatīvi jaudīgs 2.5kg portatīvais dators ir vidēji jaudīgam stacionārajam datoram. Varbūt jau ir sasniegts lūzuma punkts, kad “lielais” dators kopā ar obligātajiem aksesuāriem (monitors, klaviatūra, pele) jau šobrīd ir dārgāks pirkums par laptopu, kurā šīs lietas jau faktiski iekļautas, lai gan mazākā izmērā un manā skatījumā ne tik praktiskā formā.

Specifikācija

Ringa zilajā stūri savu vietu ieņems €1299 vērtais Lenovo Legion Y520 (pieejama arī DOS versija par €1199), kura iekšienē pukst Intel Core i7-7700HQ četrkodolu procesors, bet par grafiskajiem zirgspēkiem atbild GeForce GTX 1060 6GB grafiskā karte. Tās uzdevums nebūs no vieglajiem – jāsacenšas ar Dateks Core i5 Gamingsistēmu, kura aprīkota ar Core i5-7600K procesoru un ASUS GeForce GTX 1060 6GB videokarti Expediton OC izpildījumā. Kā jau burtu salikums OC norāda, šī karte rūpnīcā ir nedaudz virstaktēta.

Sistēma Lenovo Legion Y520 Dateks Core i5 Gaming
Procesora modelis Core i7-7700HQ Core i5-7600K
Cores 4 4
Threads 8 4
Kešatmiņa 6 MB 6 MB
Standarta frekvence 2.80 GHz 3.80 GHz
Turbo frekvence 3.80 GHz 4.20 GHz
TDP 45 W 91 W
Grafiskā karte NVIDIA GeForce GTX 1060 NVIDIA GeForce GTX 1060 (ASUS)
Grafiskā atmiņa 6 GB GDDR5 6 GB GDDR5
Operatīvā atmiņa 1 x 8 GB DDR4 2400 MHz 1 x 8 GB DDR4 2400 MHz (Kingston)
SSD 128 GB PCIe NVMe 120 GB SATA III (Kingston)
HDD 1 TB 5400 rpm 3.5” 1 TB 7200 rpm 3.5” (Seagate)
Korpuss Legion Y520 SilentiumPC Regnum RG1 Pure Black
Pamatplate Iebūvēta Gigabyte GA-B250M-DS3H
Monitors 15.6” LED IPS 21.5” LED IPS, 4ms (AOC)
Monitora izšķirtspēja Full HD (1920 x 1080) Full HD (1920 x 1080)
Klaviatūra Iebūvēta Asus Cerberus
Klaviatūras izgaismojums Ir (Red LED) Ir (Red LED)
Pele Iebūvēts TouchPad Asus Cerberus
Barošanas bloks 135W, ārējs 600W, iebūvēts (SilentiumPC)
Operētājsistēma Windows 10 Home 64-bit OEM Windows 10 Home 64-bit OEM
Cena (23.10.2017) €1299,00 €1292,99

Izmantotie testi un metodes

Iesākumā salīdzināšu abu sistēmu procesorus un to ātrdarbību. Tie, kas pēdējos gados ikdienā ar moderniem datoriem saskaras regulāri, jau zina, ko apmēram nozīmē katrs parametrs un arī nojauš, kā tas ietekmē sniegumu dažādās programmās. Savukārt tie, kas par datora “iekšām” zina virspusēji vai cenšas iedziļināties tajos vien pirms jaunas tehnikas iegādes, nereti uzskata, ka Core i7 – tas ir kruta, Core i5 ir normāli tikai tad, ja nepietiek naudas priekš i7, savukārt Core i3 un viss zem tā der tikai vecmāmiņām priekš recepšu meklēšanas internetā un fleimam adīšanas forumā.

Realitātē gan ir savādāk un jāatceras, ka mobilās platformas Core i7 procesors un dekstop platformas Core i7 CPU vismaz pagaidām vēl nav viens un tas pats. Kāpēc – jo laptopā ielikt 91W, vai kaut 65W procesoru un to vēl pienācīgi atdzesēt pagaidām nav reāli, lai gan ASUS domā savādāk un tuvāko mēnešu laikā sagaidīsim jauno ROG Strix GL702ZC 17.3″ laptopu ar pilnvērtīgu 8-kodolu Ryzen 7 1700 procesoru (65W).

Pietiek rakstīt, kur ir grafiki!? Būs, bet vispirms uzskaitīšu rīkus, ar ko salīdzināšu procesoru veiktspēju:

  • CineBench – uz Cinema 4D programmatūras bāzēts tests, kas atspoguļo tieši centrālā procesora veiktspēju fotoreālistiskas 3D ainas renderēšanā gan daudzkodolu režīmā, gan ar vienu aktīvu kodolu.
  • HandBrake – atvērtā pirmkoda video failu konvertēšanas rīks, ar kuru konvertēsim filmas TimeScapes 4K izšķirtspējas treileri uz 1080p@30fps, izmantojot moderno H.265 MKV, jeb HEVC enkoderi.
  • 7-Zip – viens no populārākajiem failu arhivēšanas rīkiem. Izmantosim jaunāko 17.01 beta un tajā iebūvēto veiktspējas testu ar dictionary size 128MB.
  • CPU-Z – procesoru identifikācijas rīks, kurā iebūvēts neliels, bet gana ticams CPU single un multi-core tests.

Savukārt par grafisko karšu (piedaloties procesoram) varējumu spriedīsim pēc šādām spēlēm un rīkiem:

  • 3DMark Time Spy – kombinēts 3D tests ar jaunākā DirectX 12 atbalstu, kurā tiek noteikta gan procesora, gan grafiskās kartes veiktspēja 3D animāciju attēlošanā, kas pielīdzināma datorspēļu scenārijam.
  • Metro: Last Light Redux – 2014. gada augustā iznākusi spēle, kas tapusi pēc krievu autora un žurnālista Dmitrija Gluhovska apokaliptiskās noveles Metro 2035 motīviem. Joprojām viena no resursus rijīgākajām spēlēm, ko apskatnieki vēl šodien izmanto jauno grafisko karšu un procesoru salīdzināšanai. Spēles 4A Engine izmanto DirectX 11 API.
  • Rise of the Tomb Raider – pērnā gada spēle par simpātisko arheoloģi un piedzīvojumu meklētāju Laru Kroftu. Viena no pirmajām, kurā tika ieviests un izmantots DirectX 12 API.
  • Ashes of the Singularity – spēle, ko pamatā visi izmanto tieši iebūvētā benchmark dēļ. Ja kāds viņu reāli spēle, lūgums pieteikties komentāros. Dod ļoti labu un viegli nomērāmu slodzi gan procesoram, gan videokartei. Testēsim DirectX 12 režīmā.

CineBench

Šajā testā mani patīkami pārsteidza Lenovo Legion Y520 un tajā esošais Core i7-7700HQ procesors. Lai gan abiem procesoriem kodolu skaits ir vienāds, galddatora Core i5-7600K modelim ir būtiski augstāka darbības frekvence, kamēr portatīvā datora Core i7 procesoram ir iespējota Intel HyperThreading tehnoloģija, kas katram kodolam liek apstrādāt divas instrukcijas vienlaicīgi. Izejot no abiem šiem rādītājiem, rezultāti ir ļoti līdzīgi – daudzkodolu variantā pateicoties HyperThreading, neliela priekšroka ir portatīvajam datoram, kamēr vienkodola versijā ātrāks ir Core i5, jo tā Turbo frekvence ir 4.20 gigaherci, kamēr Core i7 procesors spēj paaugstināt viena kodola ātrumu līdz 3.80 GHz.

HandBrake

Arī video konvertēšanas testā procesori bija cienīgi konkurenti, taču šoreiz HyperThreading vairs nav glābējs un par 20 sekundēm, jeb 5,3% ātrāk savu uzdevumu veica galddatora Core i5. Šis rādītājs jāņem vērā amatieriem un profesionāļiem, kas savas dienas pavada Adobe Premiere utml. video apstrādes rīkos. Ja uz 2 minūtes un 18 sekundes gara video starpība renderēšanas ilgumā ir nieka 20 sekundes, tad konvertējot 20 minūtes garu 4K klipiņu uz portatīvā datora nāksies gaidīt jau par trim minūtēm ilgāk.

7-Zip

Failu saspiešanas un arhivēšanas testa rezultāti ir līdzvērtīgi CineBench novērotajam. Ja kompresēšanas laikā galddatora Core i5 procesors ir 7% ātrāks, tad failu atpakošanā liels pārsvārs (12,7%) jau ir laptopam ar Core i7 procesoru. Kombinācijā par 3,8% labāks ir tieši Core i7-7700HQ.

CPU-Z

Nemācēšu teikt par CPU-Z testa darbības principiem un to arī nevajadzētu izmantot kā vienīgo un objektīvāko procesoru salīdzināšanas rīku, taču šeit neliela priekšroka tiek dota Core i5-7600K, īpaši vienkodola testā, kur novērojams 22,8% pārsvars desktop PC labā.

3DMark Time Spy

Kā jau 3DMark radītājs FutureMark stāsta, tad šis ir tests, kas īpaši izstrādāts Gaming sistēmu salīdzināšanai – tieši tas, kas mums nepieciešams. Šeit jau iezīmējas pirmās anomālijas, par kurām plašāk izskaidrošu tuvāk nobeigumam. Procesora testā portatīvais dators ieguva 3732 punktus, kamēr Dateks Core i5 Gaming sistēma par 9,1% vairāk – 4072 pts. Savukārt grafiskās jaudas aspektā desktop PC pārsvars ir vairāk kā viena ceturtā daļa – 28,9%, neskatoties uz to, ka abās sistēmās tiek izmantota NVIDIA GeForce GTX 1060 6GB grafiskā karte. Kombinētais (overall) rezultāts 25,8% par labu Core i5 stacionārajam datoram.

Metro: Last Light Redux

Gari neizplūdīšu, jo skaitļi runā paši par sevi. Pie zemākajiem kvalitātes uzstādījumiem portatīvais dators atpaliek par 22,7%, jeb 28 FPS, pie vidējiem 26,5% (31 FPS). Uz maksimālo kvalitāti atšķirība ir 12 FPS, bet procentuāli jau tuvu trešdaļai (31,6%).

Rise of the Tomb Raider

Visi testi tika veikti DX12 režīmā un šeit Dateks Core i5 Gaming galddatora pārākums ir vēl iespaidīgāks – 38,6% pie maksimālās kvalitātes, 39,4% uz Medium un pat 57,1% pie zemākās kvalitātes. Vienkāršā valodā tas nozīmē, ka ar Core i5 + GTX 1060 aprīkotu galddatoru šo spēli kvalitatīvi var baudīt uz maksimālajiem iestatījumiem, bet uz līdzvērtīgas cenas portatīvā datora jau nedaudz būs jāsamazina pāris efekti, lai vidējo FPS daudzumu paceltu virs 60, kas tiek uzskatīts par robežu starp patīkamu un nebaudāmu spēles pieredzi (experience).

Ashes of the Singularity

Veicām 2 atsevišķus testus – pirmo pie standarta kvalitātes, otru pie Extreme iestatījumiem. Tehniski Ashes of the Singularity piedāvājumā ir vēl smagāks variants ar nosaukumu Crazy, bet uz portatīvā datora tā arī neizdevās to palaist – spēle pēc iestatījumu maiņas un obligātā restarta vairs nepalaidās pat pēc vairākkārtējiem centieniem. Rezultāti stipri līdzīgi citām spēlēm un atšķirība svārstās 35-45% robežās.

Pārdomas un analīze

Esmu patīkami pārsteigts par Core i7-7700HQ sniegumu, jo 45W procesors faktiski ir vienā jaudas līmenī ar 91W ēdelīgo Core i5-7600K. Taču lielāks pārsteigums ir par iespaidīgo atšķirību starp galddatora un portatīvā datora uzrādītajiem rezultātiem tieši datorspēlēs. Abos taču ir parametros vienāda GeForce GTX 1060 ar identisku 6GB atmiņas apjomu. Taču atverot videokaršu identificēšanas rīku GPU-Z momentā viss kļuva skaidrs. Ekrānšāviņš pa kreisi – Lenovo Legion Y520, pa labi – Dateks skrūvētā Core i5 Gaming sistēma.

Izrādās, ka Lenovo laptopā nav uzstādīta parasta GeForce GTX 1060 grafiskā karte, bet gan Max-Q Design versija. Tās ir īpaši pārveidotas MXM kartes, kurām uzsvars tiek likts uz klusumu, energoefektivitāti un miniatūru izmēru, līdz ar to ļaujot portatīvo datoru ražotājiem realizēt pat 18mm ultra-plānus laptopus ar visnotaļ jaudīgu grafisko karti. Max-Q kartes atmiņa darbojas ar pilnu 2002 MHz frekvenci (8008MHz effective), taču kodola frekvence (Base Clock) iepriekš uzskaitīto iemeslu dēļ ir samazināta gandrīz par ceturtdaļu – no 1404 MHz (standarta GTX 1060 mobile rādītājs) uz 1063 MHz. Ja salīdzinām to ar testos izmantoto ASUS GeForce GTX 1060 Expedition OC karti, tad atšķirība frekvencē ir pat 32,2%, ar ko arī skaidrojams novērotais 36% veiktspējas kritums gaming testos.

Par šo faktu esmu diezgan vīlies Lenovo, jo datora dzesēšanas sistēma uzvedas lieliski un manā skatījumā tai būtu pa spēkam nodzesēt arī “parasto” GeForce GTX 1060 GPU. Pie videokartes spīdzināšanas rīka FurMark ar Extreme Burn-In parametriem karte nepārsniedza 54°C temperatūru, kas ir izcils rādītājs. Diemžēl mans mēģinājums virstaktēt Max-Q karti ar MSI AfterBurner neizdevās – tajā, visticamāk, ieprogrammēta kāda pašaizsardzības loģika, kas automātiski samazina savu frekvenci līdz jau minētajiem 1063 MHz, pat ja virstaktēšanas rīkā biju uzstādījis 1404 MHz vai jebkuru citu vērtību, kas pārsniedz 1063 MHz.

Verdikts

Lai gan globāli portatīvo datoru veiktspēja uzlabojas diezgan strauji, panākt galddatoru jaudas līmeni vēl tik drīz (vai nekad) neizdosies, jo arī tur attīstība nestāv uz vietas. Taču pateicoties Intel 14 nanometru procesoriem un NVIDIA Pascal arhitektūrai, arī uz laptopiem beidzot ir iespējams ļoti kvalitatīvi spēlēt pat jaunākās un prasīgākās datorspēles.

Domas, ka portatīvais dators + spēles nav ideāla kombinācija gan es neesmu mainījis un ja vien lietotāja dzīves ritms nespiež datoru regulāri vazāt (vadāt) līdzi, tad ieteiktu jebkurām darba vai izklaides vajadzībām izvēlēties tieši stacionāro datoru. Pirmkārt uz 15.6″ vai pat 17.3″ ekrāna nekāda spēļu baudīšana vai produktīva strādāšana īsti nesanāk, drīzāk ceļš uz muguras problēmām, jo nekas nevar aizvietot ergonomiski acu augstumā novietotu, vismaz 20 collas lielu monitoru (viennozīmīgi rekomendēju modeļus ar augstumā regulējamu kāju). Otrkārt fiziku un īpaši termodinamiku nepiemānīsi, tādēļ klusums un zemas temperatūras ir reāli sasniedzams mērķis tikai uz stacionārā datora. Tieši šo apsvērumu dēļ komponenšu mūžs vairumā gadījumu tieši stacionārajam datoram būs ilgāks.

Treškārt – uzlabošanas, apkopes un remonta iespējas. Ar portatīvo datoru ir vienkārši – kādu izvēlējies un nopirki, tādu arī lieto, līdz nobeidzas. OK, varbūt ne tik skarbi, taču maksimums varēsi iejaukties disku un operatīvās atmiņas konfigurācijā. Savukārt uz stacionārā datora varēsi nomainīt jebko – videokarti, procesoru, plati, barošanas bloku. Būtiski, ka šīs komponentes jau pirms iegādes vari izvēlēties kādā kombinācijā vien sirds vēlas vai uzskati par pareizu pēc savas saprašanas. Šādu ekstru portatīvajos datoros nesagaidīt.

Remonts, apkope? Arī tur priekšroka desktopiem. Slikti dzesējas tornis? Norauj vāku, iztīri putekļus, samaini termopastu, ieliec pāris ventilatorus un problēma atrisināta. Uz portatīvā datora – nes uz darbnīcu vai pērc galīgi nepraktisku dzesēšanas paliktni un ceri, ka palīdzēs.

Taču arī portatīvajiem datoriem ir savi plusi un zināmai sabiedrības daļai tā ir pilnībā saprotama izvēle. Laptops lieliski der cilvēkiem, kas nedēļas nogales labprāt pavada ārpus pilsētas, bet iztikt bez komunikācijām negrib vai nespēj. Tāpat studentiem, kas pieraduši datoru izmantot lekcijās, stacionārais dators nav īsti pat apsverams variants. Un bez šaubām tie, kuri darba ietvaros daudz ceļo un reti kad atrodas fiksētā darba vietā, arī viennozīmīgi nespēs iztikt bez laptopa. Ar šādu Lenovo Legion Y520 autobusā un lidmašīnā varēsi gan video samontēt, gan veikt pēdējā brīža izmaiņas kādā AutoCAD rasējumā vai apstrādāt bildes Photoshop.

TL;DR

Ja apstākļi nespiež, tad pie līdzīga budžeta krietni plašākas iespējas un lielāku jaudu spēs piedāvāt tieši Desktop PC. Taču ja tava dzīve ir uz riteņiem vai spārniem, tad pašreizējie portatīvie datori pēc savām spējām tālu neatpaliek un uz tiem var gana kvalitatīvi strādāt un dzenāt arī jaunākās datorspēles. Izņēmums ir serveri un īpaši jaudīgas darbstacijas ar vajadzību pēc >32GB RAM, Core i9 vai AMD Threadripper CPU un liela storage apjoma. Šādas iekārtas nav un nebūs aizstājamas.

Paziņot par jaunumiem
Paziņot par
40 komentāri
Inline Feedbacks
View all comments
x
24.10.2017 16:42

rezultāti ir loģiski un jāsaka, arī iepriekš prognozējami, lai arī secinājumi (ergonomikas daļa) nebūt nav jābalsta uz sausiem skaitļiem, kas tas arī izlasāms.

* Ekrānšāviņš = ekrānkopija, lai jau šaušana paliek spēlēm.
šāviens ir tikai viens no tulkojumiem, angliski ar screenshot saprot ekrāna uzņēmumu.
ja godīgi – nesaprotu, kā varēja ievazāties tik neprecīzs un neveiksmīgs tulkojums, kas nekādi neattiecas uz subjektu.

Kristaps Skutelis
25.10.2017 07:56
Reply to  x

Izrādās, ka oficiālais “screenshot” latviskojums ir “ekrānuzņēmums”. Izklausās loģiski, kaut tautā iegājies ekrānšāviņš. Ekrānkopiju gan iepriekš nekur neesmu dzirdējis.

x
25.10.2017 10:03

jā, ekrānuzņēmums.

kāpēc nevarētu – ekrānbilde. ja vārds ir par garu vai zarainu – to nelieto.

Māris Skuja
25.10.2017 14:05
Reply to  x
x
25.10.2017 14:26
Reply to  Māris Skuja

saproti, jebkurš termins, kas vārdu shot tulko attēla nozīmē, ir labāks par šāvienu.
arī garais ekrānuzņēmums. vai ekrānbilde. vai monitotormirkļattēls. tikai ne šāviņš.

un es izbesos ne jau par šo vienu gadījumu – nē, ekrānšāviņu šauj laukā pat krietni oficiālākos gadījumos un cilvēki, kam vajadzētu sekot tam, ko viņi saka.

Aigars
24.10.2017 19:20

gaming datori ar 8GB ram mūsdienīgām spēlēm. mja.

davfreim
24.10.2017 23:35
Reply to  Aigars

Lūdzu pastāsti, kur parasts ikdienas lietotājs liks vairāk? Un nevajag nekādu billshitu par 4k vai Ultra settingiem.

digitalk
25.10.2017 13:46
Reply to  davfreim

ne gluži par tēmu – Phenom II X4 965 BE, GTX 660 Ti 2 GB – GTA V lagoja reizi minūtē ar 10 GB uz borta. pieliku +4 GB, tagad viss smūsi. tā ka ikdienas geimerim ir kur RAMu likt.

Jānis
25.10.2017 11:01
Reply to  Aigars

8Gb ir vairāk nekā pietiekami šādas konfigurācijas (CPU, GPU) datoram.
Nejau RAMā ir tā sāls.
Ir pārbaudīts. Apēd 6Gb max pie CPU noslodzes 75% un GPU 100%. Vairāk nav kur likt.

Lapsiniekabralis
25.10.2017 15:12
Reply to  Jānis

Mulkibas, tiesi 8gb galigi nav pietiekami sadas komfiguracijas datoram. Tu tik par spelem runa. , bet ka ar workstation iespejam? Cadam un adobei 8gb ir par isu lai kaut cik ciesami pastradatu.

Jānis
26.10.2017 11:00

Bet runa tak iet par Gaming datoru nevis projektēšanas datoru.

Lapsiniekabralis
26.10.2017 20:08
Reply to  Jānis

Kur tu piemineji “gaming” datoru?
Tu tacu pats teici “sadas konfiguracijas”
Un kadu tad vel konfiguraciju vajag?
Ir tikai divu veidu laptopi, kurus var izmantot darbam(manuprat) – workstationi un gaming laptopi. Minuss workstationiem – parasti padargi, minus gaming datoriem – parasti negliti un berniskigi.

x
26.10.2017 22:33

workstation ir termins, kam mūsdienās nav izteikta pielietojuma.
agrāk ar to apzīmēja izteikti jaudīgu hw, tipiski – risc, bieži – ar 21″ crt moni)
bet var jau pēc inerces to pašu x86 ar niknām iekšām un daudzmonitoru lepni dēvēt pa ws, pasaule neko nezaudēs.

Lapsiniekabralis
27.10.2017 07:13
Reply to  x

Es to izmantoju tikai, ka terminu. Labi precizesim, “nekam nederigo meslu klase”, “iespejams dazkart lietojama klase”, un “ir ok klase”, vel tavam priekam piemetisim “gaming klase”. P.s. Kurs ir tas x86 ar tam niknajam ieksam?

x
27.10.2017 08:24

ir kompis un ir tam optimāls pielietojums. jauda un energoefektivitāte – lūk, divi mainīgie, ap kuriem viss grozās. uzlabojot vienu, pasliktinās otrs. plus cena.
x86 ar niknām iekšām ir tur, kur tas nepieciešams un iekšas var būt niknas dažādos veidos – gpu, cpu, io veidā, viss kopā. pasaule nav tik plakana kā mēsls/maybe/ok.

Lapsiniekabralis
27.10.2017 19:47
Reply to  x

jauda/energoefektivitate – sie ir tiesi tie raditaji, kuri ar katru paaudzi tiek uzlaboti. Si iemsesla del ari ir iespejams “radit” jaudigus laptopus, bet x86 vieta ir mistkaste.

digitalk
24.10.2017 20:09

– ko labāk izvēlēties spēlēm – portatīvo vai stacionāro datoru?
– ē-ē-mm… stacionāro?..
– tas bija retorisks jautājums :-/

davfreim
24.10.2017 23:38

Mani uzskati: portatīvajam jābūt plānam un ar ilgu bačas darbību (Dell XPS vai Macbooks)
Spēlēm tikai un vienīgi stacionārais, nav patīkami pat uz tiem geiming portatīvajiem spēlēt ar siltu klaviatūru, un stacionārais lētāks un ilgāk dzīvos, kā arī loģiskāks, jo “geiminga portatīvais” nav īsti savienojams, tad tas portatīvais vairs nebūs reāli portatīvs, ērts un nebūs tik labs priekš spēlēm kā stacionārais.

Martins Baumanis
25.10.2017 09:42

Hardcore gameriem tas protams ir pilnīgi saprotami.
taču pirkt atsevišķu PC, lai ik pa laikam uzspēlētu….
Portatīvo vismaz var pārnest arī citā telpā, nav jābūt piesietam pie viena istabas stūra .
+ mūsdienās spēļu pasaule ir pārorientējusies uz konsolēm (xbox, playstation, wii) kas maksā lētāk, bet veiktspējā īpaši neatpaliek.
PC spēles ir dinozauriem.
imho

Martins Baumanis
25.10.2017 09:46

P.S. ja arguments ir “15” nekam neder” – – pieleic FHD monitoru (tas nemaks;a kosmosu), bet pārejā laikā esi mobils.

25.10.2017 14:11

“mūsdienās spēļu pasaule ir pārorientējusies uz konsolēm (xbox, playstation, wii) kas maksā lētāk, bet veiktspējā īpaši neatpaliek.”

Par šo stipri nepiekritīšu. Iesaku noskatīties uz vismaz 1080p displeja ar 1080p60 youtube kvalitāti šo video: https://www.youtube.com/watch?v=DHqDnBmUxxc

Viens ir kvalitātes atšķirība, bet vēl būtiskāks ir fakts, ka konsolēm dinamiskās ainās dēļ zemā viss notiek saraustīti un skatoties fiziski sāp acis, kamēr PC pie 60 FPS intensīvās vietas attēlotas ļoti plūstoši un acīm diskomfortu nerada.

25.10.2017 14:13

Vēl 1 piemērs. PS4 Pro pret PC. https://www.youtube.com/watch?v=yu-ST4ntGjc

geksis
25.10.2017 15:45

Ja jau PC spēles ir priekš dinozauriem, tad kāpēc kibersports notiek tieši uz PC?

xGang
25.10.2017 09:57

Man kā svētdienas “geimerim” pilnīgi pietiek ar portatīvo, kas ir iesprausts pa vidu starp TV un PS3 kontrolieri.

Kartupelis3
25.10.2017 10:43

Neatņemama sastāvdaļa argumentācijā par PC ir iespēja kaut nākamgad vai pie nākamās algas ielikt citu CPU, GPU, monitoru utt (+ kaut lietotas un pārdot iepriekšējās komponentes ss, tādejādi tiešām nezaudējot milzīgus naudas apjomus). Protams šis tests parāda, ka vai nu tas dateks PC (šoreiz) tāds neizdevies un/vai Lenovo ļoti labs variants.. ja jāizvēlas no šiem viens, tad noteikti ņemtu Lenovo. Pērkot datoru tomēr gribas kaut nedaudz uz priekšu paskatīties, un mērķis lai vakardienas spēles uz fullHd varētu knapi pavilk liekas nedaudz par zemu pat priekš svētdienas geimera – re konsoles par uz 4K sasparojušās :)

x
25.10.2017 11:00
Reply to  Kartupelis3

šī salīdzinājuma īpatnība ir cena – vienāda abiem kompjiem.
parasti jau ja vispār liek kopā spēļu pēcē, tad tā cena ir 2x lielāka un jā, ik pa laikam sākas nieze ar apgreidiem, līdz maina visu nost visu kopā – jo laiks iet un spēles arvien niknākas.

bet kā redzams no komentāriem, svētdienas spēlētājiem laptopa variants ir ļoti ok, saglabājot iespēju to viegli pārvietot (salīdzinot ar desktopu) – lai arī ikdienā tādu (2.4 kg no lenovo specenes) līdzi nēsāt nav liela prieka, salīdzinot ar 1-1.5kg laptopiem. bet hei – dzīve ir kompromisu māksla!

Kartupelis3
25.10.2017 11:14
Reply to  x

Kā teicu, ŠODIEN arī man laptopa variants man izskatās labāk un tiešām iespaidīgi ko Lenovo izdodas piedāvāt par to cenu.. bet ja pirms gada būtu nopirkts tipa tad līdzīgs laptops tad ar gtx960M vai pat ar tipa labāku gtx970m, tad jauno wolfenšteinu jau vairs īsti nepalaidīsi, bet 5 gadus vecam PC (pie dateks pirktam starp citu :) ) ieliku 1070 un viss iet uz ultra utml. Resp Laptops labāks, bet bailīgi pirkt laptopu spēlēm..

x
25.10.2017 11:17
Reply to  Kartupelis3

nav jau tā, ka laptopu varēs izmantot vienīgi spēlēm – nevarēsi kapāt wolfiju, browsēsi kursoru)
tiesa, nav saprotams, kāpēc weba pārlūkošanai maksāt vairāk par elektrību….bet nolietot laptopu līdz galam nekas netraucēs.

Jānis Smelters
25.10.2017 13:39
Reply to  Kartupelis3

pilnīgi piekrītu, es arī pagājušogad savam 5 gadus vecajam kompim uzliku jaunu videokarti un pagaidām visas spēles uz 1920×1080 high/ultra settingiem varu spēlēt. Otrās paaudzes i5 procesors un 8gb RAM visu spēj pavilkt vēl joprojām.

Jānis
25.10.2017 11:05

Visam varētu piekrist, bet mani mulsina Dateks i5 datora cena.
Nav gadījumā kādus 300EUR sadārdzināta, lai varētu salīdzināt ar Lenovo, jo tam zemāku cenu vairs iedot nevar?
Un lai konkurence datoru starpā izskatītios sīvāka/intriga lielāka?

i5 ar 8Gb, SSD un GTX1060 manuprāt maksā zem 1000EUR.

25.10.2017 14:05
Reply to  Jānis

Godīgam salīdzinājumam Dateks i5 komplekta summā ir iekļauts arī monitors, klaviatūra un pele, kas sastāda vairāk kā 200 EUR. Paša sistēmbloka izmaksas ir nedaudz virs 1000 EUR.
Jāatzīmē, ka šis nav pats optimālākais risinājums, kā iztērēt 1k EUR, bet tika izvēlēts, jo uz to brīdi bija pa rokai. To pašu vai pat labāku rezultātu varētu panākt uz Ryzen 5 1600 sistēmas, kuras izmaksas būtu ap 900 EUR. Arī jaunais četrkodolu Core i3-8100 procesors būtu līdzvērtīgs i5-7600K rezultātam, ļaujot ietaupīt vismaz 120 EUR, vienīgi pagaidām pieejamas vien dārgā gala Z370 pamatplates.

Jānis
26.10.2017 11:08

Ā. Ok. Par monitoru piemirsu :)

Kristaps Jirgensens
25.10.2017 17:07

NEKAD NEPIRKT DATORUS DATEKSĀ VAI KĀDĀ ŠAJĀ VEIKALĀ (STACIONĀROS) VIENKĀRŠI NAUDAS ZAGŠANA :D Tās detaļas iekšā ko pārdod pa 800 eiro un uz augšu, ir reāli 400 eiro vērtas. Nopērc pats un saliec :) vai kādam pa 0.7 paprasi, jopcik nu mācamies cilvēki lūdu

Kristaps Skutelis
25.10.2017 17:22

PIRMKĀRT, NEKLIEDZ!! Otrkārt, lūdzu, rakstā pieminētajam datoram izveido tabulu, kurā vienā pusē ir Dateks cenas un otrā tevis piemeklētās ar norādi uz veikaliem. Kad tabulas apakšā savāksies tā pieminētā 400 eiro starpība, tad runāsim tālāk.

Lapsinieks
25.10.2017 17:32

marš uz skolu mācīties latviešu valodas gramatiku. auros te, vaizinies.

x
25.10.2017 17:34

nevajag pirkt neko, jo msrp ir vairākas reizes lielāka par ražošanas izmaksām.
tas gan degvielai, gan elektronikai.

svimart
25.10.2017 22:21

Nav saprotams ko tu te bļaurē: https://1a.lv/order/shopping_cart?content=JcrJDcAwDAPBlkhdlJL%2B%2B0pk%2FwaLlQ3x8KWjxhcd6FwMunSQrYUBI1s4yLwI9iJ5Z8tSnCKhF24Tmh8f . Neiedziļinājos tieši par pozīcijām kas dargāks kas lētāks bet vienādas preces galā arī maksā vienādi…. 45 eur…:)

Kartupelis3
26.10.2017 11:11

Cik % tu ierēķini garantijai? Man nodega 32GB Ram, Dateks nomainīja bez jautājumiem (pat neņemot vērā, ka pats biju līdis kastē, tos Ramus spraudelējis u.c. lietas mainījis) dienas laikā, turklāt visas 4 ram (4×8). Ja pats būtu skrūvējis (vai nedod Dievs draugs pēc 0.7), es pat īsti nezinātu ar ko uzsākt cīņu – ar draugu, RAM ražotāju, mātes plati, vai varbūt Win vai barokli? Visdrīzāk visi varianti bezcerīgi. Nesrādāju Dateks, vnk pozitīva pieredze + kā jau te zemāk raksta – cenas adekvātas, ja pat neteiktu labas, ja grib visu oficiāli ar PVN nopirkt.

svimart
26.10.2017 16:56
Reply to  Kartupelis3

Visdrīzāk visi varianti ir cerīgi, jo katrai detaļai ir sava garantija…. Kinston dod mūža, kādreiz pavadzīmēs no gnt bija rakstīts 5 gadi. Ja detaļa nav fiziski bojāta, nevienai firmai nav tiesību atteikt garantiju!

Kartupelis3
27.10.2017 10:42
Reply to  svimart

Teorētiski