Web Analytics
More
    Reklāma

    Igaunija varētu saviem e-rezidentiem piedāvāt “estcoins” digitālo valūtu

    Jaunākie raksti

    Igaunija varētu kļūt par pirmo valsti, kas izlaidīs savu kriptovalūtu. Kādiem nolūkiem Igaunijai šāds norēķinu līdzeklis būtu nepieciešams? Izrādās, Igaunijai ir ambiciozi plāni piesaistīt tā sauktos e-rezidentus, kas valstij atnes nodokļu ieņēmumus.

    Igaunijas e-rezidentūra (igauņu: E-residentsus) ir statuss, ar kuru Igaunijas nerezidenti var iegūt drošu digitālo identitāti, ko izdevusi Igaunija, līdzīgu tai ko pastāvīgajiem iedzīvotājiem un Igaunijas pilsoņiem piedāvā viņu ID karte. Tas viņiem ļauj izmantot Igaunijas valsts iestāžu un privāto uzņēmumu pakalpojumus, kas saistīti ar ID kartes izmatošanu. E-rezidentūra Igaunijā tika izveidota 2014. gada 1. decembrī. Par pirmo Igaunijas e-rezidentu kļuva britu žurnālists Edvards Lūkass no The Economist.

    Reklāma

    E-rezidenti var izmantot ciparparakstus, šifrēt dokumentus, izmantot Igaunijas valsts portālu Eesti.ee, reģistrēt uzņēmumu Igaunijā, iesniegt ziņojumus Igaunijas Nodokļu un muitas dienestam un e-uzņēmumu reģistram, aizpildīt nodokļu deklarācijas internetā un izmantot Igaunijas tiešsaistes banku sistēmas. Tiek uzskatīts, ka e-rezidentūra visnoderīgākā ir uzņēmējiem, jo Igaunijā ir ierasta prakse pakalpojumus un dokumentus kārtot tiešsaistē, jauna uzņēmuma izveide internetā notiek ātri.

    Pēdējie dati rāda, ka Igaunija spējusi piesaistīt 22 000 e-rezidentu no 138 valstīm. E-rezidentu pieteikumu skaits ik nedēļu ir lielāks par jaundzimušo skaitu Igaunijā.

    Igaunija sapratusi, ka ilgākā laika periodā e-rezidenti pieprasīs ērtākus digitālos norēķinu, tāpēc arī uzsākts “estcoins” projekts. Valsts pieskatīta digitāla nauda nevar kalpot noziedzīgiem mērķiem, to nav iespējams viltot un valsts izdota digitāla valūta ir uzskatāma par drošu ieguldījumu objektu, kā tas ir obligācijām.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    1 komentārs
    Inline Feedbacks
    View all comments
    KKTK
    24.08.2017 14:59

    Man šķiet, ka igauņiem ir par kārtu vairāk smadzenes nekā Latviešiem valdībā.

    Reklāma