Web Analytics
More
    Reklāma

    Eiropa – darba devēji nedrīkstēs izsekot darbiniekus Facebook

    Jaunākie raksti

    Eiropas Komisijas darba grupa, kas specializējusies privātpersonu datu aizsardzībā, lēmusi, ka topošajam darba devējam nav ne mazākā iemesla doties pētīt iespējamā darbinieka gaitas sociālajos tīmekļos, ja vien tam nav tiesiska pamatojuma. Darba devējam ir jānoskaidro, vai privātpersonas sociālie tīmekļi tiek papildināti ar saturu, kas ir privāts, vai arī tas ir pilnībā saistāms ar darba gaitām un karjeru.

    Darba devējs drīkstot izvērtēt tikai tos ierakstus Facebook, Twitter un citos tīklos, kas ir nepārprotami saistāmi ar profesionālajām gaitām. Darbinieku nedrīkst spiest apstiprināt draudzību vai pieprasīt, lai darbinieks savu tīmeklī izvietoto saturu padarītu visiem pieejamu, piemēram, Instagram.

    Reklāma

    Tieši šie paši nosacījumi būs attiecināmi uz esošiem darbiniekiem.

    Jaunie nosacījumi ir drīzāk skaidrojums Vispārīgo datu aizsardzības regulai, ko 2016. gada 14. aprīlī apstiprināja Eiropas Parlaments. Vispārīgo datu aizsardzības regula attieksies uz visām Eiropas Savienības dalībvalstīm bez nepieciešamības iestrādāt to nacionālajā tiesību regulējumā. Vispārīgo datu aizsardzības regula stāsies spēkā 2018. gada maijā.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    8 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    x
    18.07.2017 11:31

    nu, darba devējs nedrīkstēs. to darīs cits, ar DD nesaistīts kantoris, kas DD nodos tipa anonimizētus un apkopotus datus.

    vnk feisbukā jāraksta, ka cik daudz tev nozīmē sajust vienotību ar kolēģiem darba sporta spēlēs, nevis detalizēt ka vienotība tika sasniegta ar konkrēto kolēģi inventāra teltī))

    nabadanga
    18.07.2017 12:01

    Draugiem.lv drīkstēs izsekot? :D

    x
    18.07.2017 12:19
    Reply to  nabadanga

    drlv klientu bāze pamatā vairs nav darba ņēmēji)

    Krotow
    18.07.2017 12:41

    Kārtējais tukšais lēmums. Arī tagad šaubos vai darba devējs oficiāli pasūta izpētīt kandidāta uzvedību internetā. Neformāli to var izdarīt daudz ātrāk un vienkāršāk. Un ja kandidāts ir tik aprobežots, ka liek savas neadekvātās uzvedības pierādījumus publiskā apskatē, lai nebrīnās, ka viņu nekur darbā neņem.

    Kristaps Lācis
    18.07.2017 15:00
    Reply to  Krotow

    Es teiktu pelnījis, nevis, lai nebrīnās.

    Atis
    18.07.2017 14:50

    Mazliet piesiešos. Tas dokuments ir nevis lēmus, bet darba grupas viedoklis, kas pēc būtības ir vadlīnijas vai skaidrojums par to, kā piemērojamas gan no šobrīd spēkā esošās datu aizsardzības direktīvas, gan jaunās Vispārīgās datu aizsardzības regulas prasības darba vietā. Dokumentam nav juridiski saistoša speķa un tas neko nemaina esošajā regulējumā – tas tikai skaidro.

    Ar dokumenta tekstu interesenti avr iepazīties (un es to visiem iesaku izdarit) te (tiesa, tas ir angļu valodā): http://ec.europa.eu/newsroom/document.cfm?doc_id=45631

    Iesaku palasīt ar Datu valsts inspekcijas atzunumu par šo pašu tēmu: http://www.dvi.gov.lv/lv/wp-content/uploads/63898_persondat_aissatdz_darbaviet_web.pdf

    Atis
    18.07.2017 14:51
    Reply to  Atis

    atvainojos par juridiski saistošo speķi. :) Domāts, protams, bija “spēks”, nevis speķis.

    Lapsinieks
    18.07.2017 15:34

    nevajag neadekvātus iarakstus veikt soc.tīklos.

    Reklāma