Web Analytics
More
    Reklāma

    Kur pazūd viedtālruņa atmiņa jeb iPhone lietotnes saresnējušas par 1000%

    Jaunākie raksti

    Šobrīd pats mazākais iespējamais iPhone 7 atmiņas apjoms ir 32 GB, kas ir dubultojies un pat četrkāršojies pēdējos gados, lai spētu apkalpot ne tikai kāri pēc jaunām un jaunām fotogrāfijām. Diemžēl izmēros augušas arī lietotnes.

    2015. gadā Apple pacēla maksimālo lietotnes apjomu no 2 GB līdz 4 GB, lai spētu piedāvāt augstvērtīgas spēles. Tomēr būtiski audzis ir arī populārāko iPhone lietotņu izmērs, kuras neprasa milzīgus resursus grafiskajam noformējumam.

    Reklāma

    Sensor Tower izsvēris desmit populārākās iPhone lietotnes ASV, kas 2013. gadā kopā ņemtas aizņēma 164 MB. Šobrīd to pašu lietotņu uzstādīšana iPhone aizņem 1.8 GB, kas ir uzskatāms par nepamatotu kāpumu.

    Vismazāk augušas Spotify un Facebook Messenger lietotnes, bet pat tās ir kļuvušas sešas reizes lielākas. Snapchat no 4 MB ir pieaudzis 50 reizes līdz 203 MB. Vienmēr lamātais Facebook no 32 MB saresnējis līdz 388 MB, turklāt pēdējos 100 MB lietotne pieaudzēja pagājušā gada septembrī. Arī Gmail ir kāpis no 41 MB līdz gandrīz 200 MB.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    9 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Uldis M.
    20.06.2017 10:05

    MS word, excell arī ir kosmoss, kam apdeiti arī parasti grozās ap gigabaitu…

    x
    20.06.2017 10:48
    Reply to  Uldis M.

    neesmu pētījis ofisu uz telefona, bet ja tur ir kaut 1/3 no desktopa funkcionalitātes – tad par ko mēs runājam.

    ar to resnēšanu gadījumā nav tā, ka izstrādātāji izmanto freimworkus ātrākai izstrādei, lai izmantotu funkciju/metodi/podziņu/lodziņu/etc vajag pielinkot bibliotēku, to ir daudz un beigās optimizēta efektīva koda vietā ir liels, universāls zilonis kas patīk lietotājam, bet arī prasa resursus?

    Artis
    20.06.2017 17:30

    Man arī nav skaidrs, kāpēc kaut kādam sūda Facebook vajag gandrīz 400MB…

    x
    20.06.2017 18:16
    Reply to  Artis

    uz simbiāna fēcbukam pietika ar dažiem desmitiem kb….secinājums – simbiāns ir labāks par ios, android?

    Kristaps Skutelis
    20.06.2017 18:20
    Reply to  Artis

    Cik ir “jāsver” Facebook aplikācijai? Kāpēc tieši tik?

    P.S. Eksistē taču arī Facebook Lite un web versijas.

    Krotow
    20.06.2017 18:33

    Process patiesībā ir gaužām vienkāršs. Izstrādātāji cenšas saīsināt izstrādes laiku izmantojot gatavas koda un resursu bibliotēkas. To izstrādātāji papiildina savus garadarbus, lai podziņi-lodziņi izskatītos glītāki, būtu papildus iespējas komunikācijai starp komponentiem, perētājsistēmu un tiešsaistē utt. Pa vidu maisās marketozauri ar “a davai pieliksim tur tādu rāmi, tādu puķīti un vēl dažus praida krāsas ļurļakus katrai otrajai pogai lai minoritātēm patīk”. Kamēr programmas, kas parāda uzrakstu “Sveiki pasaule!” palaišanai tikko pietiek ar gigabaitu operatīvās atmiņas un terabaitu diska vietas. Kaut kā tā. Dzelžu ražotāji tikai stāv malā un berzē rokas, redzot, ka drīz par ar jauno lielo diska modeli būs par mazu un šiem visiem būs jāpērk otrs. Protams, nav tiesa, ka par koda optimizāciju vairs neuztraucas. Diemžēl programmu izstrādē daudz kur nodošanas termiņi stāv pāri kvalitātei un tad nav laika pārbaudīt, vai kaut kādu jaunu iespēju iespējams darbināt ar 15 MB operatīvās atmiņas, nevis vismaz 250 MB. par liela apjoma koda bibliotēku statisku pievienošanu daudzās kopijās katrai programmai atsevišķi te jau rakstīja. Ir arī objektīvi iemesli – grafikas un multimediju resursu apstrāde un spēļu resursi ar grafiku HD izšķirtspējā un pilnā izmēra audio dialogiem (un vēl 6 valodās uzreiz) tiešām aizņem ļoti daudz.

    Vitālijs
    20.06.2017 18:54

    Izstrādātāji vair neoptimizē kodu. Visu salīmē kopā ar bibliotēkām un freimworkiem. Tad nezin, ka ekistē vektorgrafika. Milijons PNG smailiņiem 10 varianti pogām, jo ekrāni tak atšķiras utt. Reāli neprot programmēt, jeb nauda nesmird. Reizi Google gribēja šo apkarot, dodo savai ANdroid komandai speciāli mazjaudīgas iekārtas, uz kurām testēt jaunāko Android, tādējādi veicinot programmētājus optimizēt OS, lai tā darbotos uz ierobežotiem resursiem. Protams, ka apsākums nomira dabīgā nāvē, Google tak.

    Kristaps Skutelis
    21.06.2017 00:21
    Reply to  Vitālijs

    Pa lielam visu pareizi pateici, bet no sevis vien gribu piemetināt, ka ar vienu kāju Google tomēr vēlas iespert arī mazjaudīgo Android ierīču lauciņā ar savu šī gada I/O konferencē izziņoto Android Go iniciatīvu: http://www.androidauthority.com/android-go-773037/

    Tas, protams, tiek darīts ne aiz labas sirds, bet vēlmē apķert tās cilvēku masas, kas jaudīgus telefonu iegādāties nespēj.

    x
    27.06.2017 09:40

    vai negrib.

    ir taču vēl dīvaiņi, kuri uzskata, ka uz tuvējo veikalu pēc piena var braukt ar velo vai iet kājām, nevis braukt ar V8 lokomotīvi.

    Reklāma