Web Analytics
More
    Reklāma

    Aicina ieviest mobilo lietotni Rīgas ostas ūdenstransporta migrācijas reģistrēšanai

    Jaunākie raksti

    Rīgas Brīvostas pārvalde (RBP) par perspektīvu atzinusi Rīgas Biznesa skolas studentu Kārļa Jonāsa un Mārtiņa Šmita ideju izstrādāt mobilo lietotni “Safe Sea”, kas reģistrētu mazā ūdens transporta migrāciju. Šādu risinājumu studenti piedāvāja pēc sarunas ar ostas darbiniekiem, kuri atzina, ka esošais ienākošo un izejošo mazizmēra kuģošanas līdzekļu braucienu reģistrēšanas veids neatbilst 21. gadsimta nodrošinātajām iespējām.

    Jauniešu prezentētā ideja tika atzinīgi novērtēta, un abi studenti ieguva godpilno otro vietu RBP rīkotajā inovāciju konkursā studentiem „Osta pilsētai”.  Konkursa žūrijai tika prezentēta mobilās lietotnes demo versija, kā arī skaidrotas provizoriskās šāda risinājuma izmaksas. Jaunieši uzsvēra, ka pašreizējais mazā ūdenstransporta migrācijas reģistrēšanas veids ir novecojis un pārāk laikietilpīgs, nevajadzīgi noslogojot cilvēkresursus. Ar savu risinājumu viņi piedāvāja šo reģistrāciju nodrošināt elektroniski, kas ļautu arī digitalizēt reģistrēto braucienu arhīvu. Tāpat jaunieši aicināja nodrošināt bezvadu interneta infrastruktūru brīvostas teritorijas jahtu piestātnēs. “Esošā transporta braucienu reģistrācijas pieeja neatbilst 21. gadsimta tehnoloģiju iespējām, kā arī nereprezentē Rīgu kā interneta galvaspilsētu no ostas puses. Turklāt transporta braucienu reģistra digitalizēšana ir saistoša iespēja brīvostai, lai paradītu sevi kā drošas un viedas kuģošanas piekritēju gan vietējo, gan starptautisko kuģotāju vidū, ” komentēja K. Jonāss un M. Šmits.

    Reklāma

    “Jauno tehnoloģiju ieviešana atbilstoši 21. gadsimta prasībām ir svarīgs priekšnoteikums Rīgas ostas konkurētspējas veicināšanai. Paldies studentiem par viņu idejām, kā arī spēju “uztaustīt” un piedāvāt atrisināt aktuālākās ostas problēmas,” sacīja konkursa žūrijas priekšsēdētājs, Rīgas brīvostas pārvaldnieka vietnieks Mārtiņš Ziemanis.

    Savukārt pirmo vietu konkursā ieguva Latvijas Jūrniecības akadēmijas studentes Anastasija Knorringa un Veronika Kočergina, kuras piedāvāja ieviest ūdenstransportu no Rīgas ostas attālinātajām kruīza piestātnēm uz pilsētas centru. Tikmēr trešo vietu ieguva Latvijas Universitātes studentes Liene Bērziņa un Stella Jubalte, kuras piedāvāja izveidot Rīgas brīvostas talismanu roņa izskatā.

    Konkursa pamatmērķis bija veicināt moderno tehnoloģiju laikmetam atbilstošu risinājumu izmantošanu Rīgas brīvostas (RBO) saimnieciskajā darbībā. Jaunieši tika aicināti meklēt un rast jaunas idejas ostas konkurētspējas palielināšanai, vadoties pēc pieciem tematiskajiem virzieniem: tehnoloģijas, konkurētspēja, loģistika, vide un mārketings. Piedāvātā inovācija varēja būt unikāla, proti, bez jau gataviem analogiem produktiem tirgū, vai arī jau citviet pasaules ostās izmantots un veiksmīgs risinājums.

    Konkurss notika divās kārtās. Pirmajā kārtā skolēni iesniedza kodolīgus piedāvāto ideju aprakstus, uzsverot risinājuma funkcionalitāti, mērķauditoriju un problēmu, ko tas atrisinātu. Savukārt finālā risinājās komandu sacensība: radošāko ideju autori klātienē prezentēja un aizstāvēja savas idejas kompetentas žūrijas priekšā. Tās sastāvā bija Rīgas brīvostas pārvaldnieka vietnieks Mārtiņš Ziemanis, Latvijas Universitātes Biznesa, ekonomikas un vadības fakultātes profesors Andris Deniņš, laikraksta “Diena” ekonomikas žurnālists Guntars Gūte, Latvijas Jūras akadēmijas rektora v.i. Andrejs Zvaigzne un tehnoloģiju bloga Kursors.lv redaktors Kristaps Skutelis.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    0 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Reklāma