Web Analytics
More
    Reklāma

    WannaCry urķi pie izpirkuma naudām tik viegli vis netiks

    Jaunākie raksti

    Nevienam nav noslēpums, ka pagājušās nedēļas piektdienā pasauli pārsteidza ļoti vērienīgs kiberuzbrukums. Uzbrukumā izmantots tā saucamais izspiedējvīruss, kas šifrē upura datorā esošos dokumentus, kamēr netiek samaksāta pieprasītā summa no 300 līdz 600 ASV dolāru, tā pārskaitāma virtuālajā valūtā Bitcoin.

    Eiropas Savienības policijas pārvalde Eiropols atzinis, ka noticis vēl nepieredzēta mēroga kiberuzbrukums, kas prasīs ļoti sarežģītu starptautisku izmeklēšanu vainīgo notveršanai. WannaCry izspiedējvīruss inficēja aptuveni 200 000 datoru 150 pasaules valstīs. Daudz cieta slimnīcas un dažādu valstu pašvaldību un valsts iestādes.

    Reklāma

    Lai arī uzbrukuma vilnis ir beidzies, tomēr vēl arvien urķu norādītajā kriptovalūtas Bitcoin maciņā tirpina iebirt izpirkuma naudas. Bitcoin maciņš nav tieši saistāms ar kādu konkrētu personu, kas padara Bitcoin par iecienītu norēķinu veidu ne pārāk tīros darījumos. Tomēr tas nenozīmē, ka Bitcoin pārskaitījumus nevar izsekot.

    Vai Bitcoin ir iespējams atmazgāt? Vai mirklī, kad urķi pārvērš Bitcoin dolāros un eiro, ļaundarus būs iespējams noķert?

    Tīmeklī pieejami vairāki servisi, kas ļauj Bitcoin samest kopējā katlā un pēc tam saņemt citus Bitcoin vietā, par to samaksājot zināmu komisijas maksu. Tāpat ir iespējams Bitcoin pārkonvertēt par Monero digitālo valūtu, kas nodrošina daudz augstāku privātumu. Tiek pieļauts, ka Bitcoin pārvēršana par Monero un vēlreiz Monero atpakaļ uz Bitcoin, ir gandrīz neizsekojama.

    Vai kāda no atmazgāšanas shēmām darbosies WannaCry gadījumā? To rādīs urķu attapība un policijas neatlaidība. Pagaidām gan tiek lēsts, ka urķu Bitcoin maciņā ieripojuši aptuveni 75 000 dolāru, kas ir niecīgs naudas apjoms šāda mēroga uzbrukumam. Ja ir milzu vēlme, var pat pasekot līdzi ar WannaCry saistītajiem Bitcoin maciņiem – izveidots Twitter robots, kas pēta iemaksas un izmaksas.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    2 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    nabadanga
    17.05.2017 11:51

    Tikai te ir liels jautājums, vai noziedzniekiem tie savāktie bitkoini vispār interesē …

    ^^
    19.05.2017 11:29
    Reply to  nabadanga

    Tu domā,ka viņi vēlas palielīties ar savām prasmēm?

    Reklāma