Web Analytics
More
    Reklāma

    Mēģinājums no MacBook pāriet uz Windows datoru

    Jaunākie raksti

    Nu jau riņķī mēnesis, kopš esmu savu 2012. gada MacBook Air portatīvo datoru nomainījis pret modernu Windows 10 darbinātu Lenovo Yoga 910 ultrabuku un man ir iekrājušās dažas atziņas ar kurām vēlos padalīties. Šī gada sākumā pieņēmu apzinātu lēmumu veikt eksperimentu un noskaidrot vai un cik vienkārši ir no MacBook datora pārsēsties uz Windows 10 ierīci. Mans vecais Air sāka palikt kusls un nomainīt to uz jaunāku Air būtu banāli vienkārši. Dzīvei vajag piešķilt asumu! :)

    Mana datoru lietošanas pieredze, tāpat kā daudziem, sākās ar Windows produktiem, taču pirms nepilniem desmit gadiem nopirku savu pirmo MacBook datoru un tie ir bijuši mani pamata darba rīki visus šos gadus. Manā saimniecībā šajā laikā ir bijuši arī daži Windows datori, taču tos lietoju visai minimāli.

    Reklāma

    Atceros, ka pāreja no Windows datora uz MacBook bija ļoti smaga. Man dators patika kā “dzelzis”, bet pierast pie Apple veidotās operētājsistēmas bija ļoti grūti. Man nepatika mācīties jaunas taustiņu kombinācijas, man nepatika meklēt man nepieciešamas programmas un man nepatika tas, ka es nepārzinu šo sistēmu. Sākumā bija pat trauksmes sajūta, ka nezināšu ko iesākt ar datoru, ja tam atgadīsies kāda ķibele. Tagad saprotu, ka tas ir tikai normāli, jo viss svešais parasti baida un ir jāpaiet kādam laiciņam, lai pie produkta pierastu. Tieši šī iemesla dēļ es ar smaidu skatos uz tiem, kas šķendējas par Mac vai Linux datoriem, kaut paši nemaz nav ieguldījuši pamatīgu darbu, lai šīs platformas iepazītu. Ar laiku man vajadzīgās iemaņas apguvu, pie Mac datoru niansēm pieradu un pat paspēju riktīgi iefanot par to, cik stabilas un ērti lietojamas ierīces tās ir.

    Ja jau esmu tik ļoti apmierināts ar Mac datoriem, tad kāpēc sevi apgrūtināt ar šādu eksperimentu? Uzskatu, ka labi nodzīvota diena ir tā, kurā ir apgūts kaut kas jauns un tā kā mana profesionālā darbība ir saistīta ar tehnoloģijām, tad man šķiet svarīgi iepazīt tehnoloģijas par kurām runāju un rakstu. Tieši šī iemesla dēļ savulaik nopirku iPhone… un pie tā arī paliku.

    Pēdējā mēneša laikā atsevišķā Evernote lapā piefiksēju savus iespaidus un domāju, ka labāk tos sadalīt divās daļās: “dzelžu” iespaidi un Windows 10 iespaidi.

    Lenovo Yoga 910 iespaidi

    Lenovo ir viens no tiem datoru ražotājiem, kas joprojām spēj veidot pamatīgus darba zirgus. Yoga 910 gluži nav tas hārdkōrīgākais darba dators, bet tas ir ļoti labi uzbūvēts, moderns un prātīgi lietojams dators. Izvēloties šo datoru, gribēju saprast vai man ikdienā ir nepieciešams dators, kam ir skārienjutīgs displejs, ko var aplocīt riņķī.

    Ļoti atspīd-īgs displejs

    Mūsdienās lielākā daļa portatīvo datoru ir aprīkoti ar displejiem, kas ļoti atspīd un praktiski nav izmantojami gadījumos, kad aiz mums ir Saule. Tas tiek darīts, lai uzlabotu ekrāna kontrastu un krāsu attēlojumu. Tomēr arī šādi atspīdošie (glossy) ekrāni visi nav vienādi un man ir sajūta, ka Yoga 910 displejs ir atspīd-īgāks nekā citiem datoriem. Un šādu datoru ir ļoti grūti lietot.

    Skārienjutīgajam ekrānam pielietojumu vēl neatradu

    Viens no Yoga 910 izvēles nosacījumiem bija tāds, ka vēlējos izmēģināt modernu Windows 10 datoru, kas spēj darboties arī kā planšetdators. Un jāsaka, ka mēneša laikā es nesajutu nepieciešamību pēc šādas iespējas. Vienu vakaru es apmetu ekrānu riņķī, ērti iekārtojos dīvānā un sadomāju palasīt ziņas kā no liela planšetdatora. Nop, tas nav ērti. Ierīce tomēr pārāk liela un smaga, lai to izmantotu kā planšetdatoru turot rokā. Dažas reizes mēģināju pabakstīt datora ekrānu sēžot pie galda, bet staipīt rokas līdz ekrānam nav ērti.

    Šādi novietots dators smuki izskatās reklāmās, bet praksē neredzu pēc tā jēgu.

    Tad vēl jautājums par elementu izmēru. Pirmo reizi datoru izpakojot un ieslēdzot nobrīnījos, cik milzīgas tur ikonas un vadības elementi. Protams, pēc noklusējuma burtu izmērs bija iestatīts uz 125%. Tas ir forši, ja datoru mēģinam lietot kā planšetdatoru (lasi, ja vēlamies tajā bakstīt ar saviem tuklajiem pirkstiņiem), taču pilnībā nelietojami, ja mēģinam to izmantot kā “parastu” datoru. Beigās izmērus samazināju līdz 100% un tad dators kļuva lietojams kā dators, bet ar pirkstu vairs nekam nevar trāpīt. Tāpēc apšaubu šādas skārienjutīgas iespējas nepieciešamību. Bet varbūt jāpalieto ierīce ilgāk un jāmēģina, kamēr sanāks.

    Speķojas ekrāns un korpuss

    Ja tomēr sadomāsim ar pirkstu bakstīt ekrānā, tas visu laiku būs netīrs. Tieši tāpat kā datora viegli matētais alumīnija vāks. Vismaz uz melnā modeļa to ļoti labi redz un šī ir diezgan kaitinoša lieta.

    Yoga 910 ir perfekta tastatūra

    Lenovo jau izsenis ir zināms kā prātīgu darbam paredzētu datoru ražotājs un darbā svarīgākais ir kas? Jā, pareizi, laba tastatūra! Šim datoram ar tastatūru viss ir vislabākajā kārtībā un rakstīt varēsim ātri, ērti un ar prieku. Dodu 10 balles!

    Ar skārienpaliktni gan viss nav tik rožaini

    Tad kad esi pieradis pie Mac datoru skārienpaliktņiem, viss cits šķiet samocīts un neprecīzs. Lai arī kopumā Yoga 910 man šķiet prātīgi uzbūvēts un kvalitatīvs dators, tomēr skārienpaliktnis nav tik labi nostrādāts kā uz Mac datoriem. Rezultātā sanāk neprecīzi klikšķi un neveikla ritināšana. Es, protams, mēģināju kontrolpanelī pieregulēt iestatījumus, tomēr mēneša laikā vēl nespēju pilnībā piešauties pie šī datora un Windows peles/ritināšanas kopdarbības. Vēl jāpapraktizējas!

    Pirkstu nospiedumu lasītājs gan ir noderīgs!

    It kā nekas jauns, tomēr Mac datoru pasaulē tādas iespējas nebija līdz pašam jaunākajam MacBook Pro ar Touch Bar. Toties uz iPhone ir pierasts, ka piekļūšana ierīcei notiek tikai un vienīgi ar pirksta nospieduma nolasīšanu. Tāpēc arī uz Yoga 910 es no pirmās dienas piesakos datorā tieši šādā veidā. Darbojas viss godam! Vispār būtu feini, ja pirksta nospieduma lasītājs būtu iestrādāts jau skārienpaliktnī. Tim, lasi? :)

    Nedienas ar USB Type-C 

    Huh, nebiju domājis, ka Type-C kabeļu nedienas mani skars tik agri, bet tas tomēr notika. Iesākumā pārmetums Lenovo virzienā. Šim datoram ir divi USB Type-C porti, taču lādēšanai var izmantot tikai vienu (!!!) no tiem. Video izvadei izmantojams tikai otrs. Jaunajiem Mac datoriem ir 2 vai 4 šādi porti un nav svarīgi caur kuru portu datoru uzlādējam vai kuram pievienojam klāt monitoru. Kāpēc Lenovo ir izvēlējies savu risinājumu taisīt caur vienu vietu?

    Mums ir divi USB Type-C porti, bet lādēšanai varam izmantot tikai vienu no tiem.

    Jau pirmajās dienās, kad saņēmu jauno datoru, iedomājos, ka būs jānopērk pāreja, lai varu tam pieslēgt monitoru vai projektoru. Izlēmu pamēģināt savienojumu caur Type-C portu, jo takš moderni. Darbā testam paņēmu Apple pāreju un veiksmīgi datoru savienoju ar monitoru. Tātad, principā viss darbojas. Otrā adaptera galā man vajag VGA. Kāpēc arhaisko VGA, jūs noteikti jautāsiet? VGA joprojām ir universāls standarts un tā kā bieži nākas kaut kur doties lasīt prezentācijas un slēgties pie projektoriem, vairāk nekā 95% gadījumu mani sagaida tieši VGA kabelis. Ar laiku, protams, būs jāiepērk arī HDMI pāreja, bet iesākumam vajag tieši VGA.

    Kādā jaukā vakarā aizgāju uz piemājas RD Electronics veikalu pēc adaptera, bet tur mani atšuva, jo viņiem nemaz tādu vēl nav. Negribēju mest plinti krūmos un braucu uz Elkoru, kur parasti viss ir uz vietas. Papētīju adapterus, sapratu, ka cenas sākas no aptuveni 30 eiro un var aizsniegties arī nepilnos 100 eiro. Par pāreju. Traki! Nopirku Hama adapteri un priecīgs braucu uz mājām. Savienoju datoru ar monitoru un… nekas nenotika. Izmēģinājos visādi, taču tovakar adapteri pie darba nepaspēju piedabūt. Meh! Nākamajā dienā uz Elkoru līdzi ņēmu arī datoru. Pamēģināju citu tādu pašu Hama adapteri, bet arī tas nedarbojās. Pamēģināju citu dārgāku adapteri un tas nedarbojās. Paskatījos uz Apple padārgo adapteri, nospļāvos, atguvu naudu par Hama verķi un braucu prom. Iegriezos Alfas Capital veikalā un tur izdevās atrast lētu (~30 eiro) adapteri, kas darbojas. Jēj! Tagad zināšu, ka tik vienkārša lieta kā pārejas var būt arī pagalam cimperlīgas. Apple pasaulē tomēr ierasts, ka tur tādi (padārgi) nieki kā adapteri darbojas uzreiz un kā nākas.

    Iespējams, man vajadzēja meklēt rokā oficiālos Lenovo adapterus, bet fikss skatiens salidzini.lv virzienā man parādīja, ka te tādi nemaz nav nopērkami.

    Nesaprotamā ieslēgšanas/izslēgšanas poga

    Mac datoros pierasts, ka dators ieslēdzas (pamostas), kad atveram tā vāku un izslēdzas (aizmieg), kad to aizveram. Tas ir tik pierasts, ka šķiet vienīgais un loģiskais risinājums. Ar Yoga 910 ir mazliet savādāk, jo te labajā sānā ir speciāla ieslēgšanas/izslēgšanas poga. Praksē sanāk šāda situācija. Atveram vāku un gribam ķerties pie darbiem, bet ekrāns tumšs. Pagaidam pāris sekundes un saprotam, ka dators pats no sevis nemodīsies. Spiežam pogu sānā un tikai tad dators atdzīvojas. Tās taču ir pilnīgi liekas darbības! Plus, tā poga ir novietota nejēdzīgā vietā. Tā kā kreisajā sānā ir spraužams lādētājs un kabelis uz monitoru, sanāk ar roku to pieturēt no otra sāna un vairākas reizes nejauši nospiedu augstāk minēto pogu. Diezgan nejēdzīgi!

    Ieslēgšanas/izslēgšanas pogai, manuprāt, nav labākais novietojums

    Vienīgais skaidrojums šai pogai man saistās ar datora planšetdatora režīmu. Tad es redzu pamatojumu šādai pogai. Bet tā kā es vēl neesmu pieradis datoru lietot kā planšetdatoru, tad poga man ir traucēklis.

    Visādi citādi tas ir ļoti feins portatīvais dators. Tas ir pietiekami viegls (1.38 kg), jaudīgs, gaumīgs pēc skata, aprīkots ar labu akumulatoru un paskaļos ventilatorus varam noslāpēt ar ļoti labi skanošajiem stereo skaļruņiem.

    Windows 10 iespaidi

    Windows XP laikos es pārgāju uz Mac, tad mazliet pašausminājos par Windows Vista un iepriekšējā darba vietā sanāca palietot Windows 7, kas man šķita ļoti stabila un visādā mērā prātīga sistēma. Tad notika Windows 8, ko es nespēju pieņemt un tikai ar Windows 10 Microsoft ir sanācis apvienot veco labo Windows ar modernākām vēsmām. Ņemot vērā, ka Windows lieto “visa pasaule” šāda mēroga izmaiņas ir drakoniski sarežģīts un riskants solis. Bet nevar arī sēdēt rokas klēpī salikušam, vajag attīstīties.

    Mana izvēlētā “dzelža” un “softa” kombinācija

    Kāpēc tik daudz restartu?

    Windows datori ir bēdīgi slaveni ar to, ka ražotāji tos mēdz apkrāmēt ar savām un savu partneru programmēm. Tā mēs nevienam neprasot tiekam pie visādiem Nortoniem un Mekefijiem, utilītām un izklaides programmām. Vairumā gadījumu vairums no tām ir pilnīgas briesmas un pilnīgi liekas.

    Lenovo App Explorer – uzskatāms liekprogrammatūras piemērs.

    Par laimi Yoga 910 gadījumā šādu programmu bija maz – dažas Lenovo veidotas palīgprogrammas un MacAffee antivīruss. Tā kā man nekādus Mekefijus pavisam noteikti nevajag, spiedu paziņojumu joslā uz antivīrusa ikonas, lai to atslēgtu. Skuju, šādas iespējas nemaz nav. Kas par ***? OK, dodamies uz kontrolpaneli, lai programmu atinstalētu. Pēc brīža šī nevajadzīgā programma ir aizvākta, bet Windows uzprasa pēc restarta. Mēneša laikā lūgumus pārstartēt datoru redzēju vēl vismaz 5 reizes un dažkārt pavisam dīvainās vietās, piemēram, pievienojot Bluetooth skaļruni. Kas par ***? Mac datoru lietotāji savus datorus pārstartē maksimums pāris reizes gadā un tas ir pilnīgi normāli. Windows pasaulē restarti laikam vēl ir normāla iknedēļas parādība.

    Bardaks! Katra programma izskatās un darbojas savādāk.

    Restarti nav lielākā Windows 10 problēma. Mani šī mēneša laikā vairāk tracināja tas, cik dažādas var izskatīties Windows programmas. “Modernajām” Windows programmām ir minimālistisks dizains, košas krāsas un daudz tukšu laukumu. Vecas Windows programmas izskatās… vecas un pat morāli novecojušas – daudz ķekškastīšu, viss saspiests un nepārskatāms. Un ik pa laikam gadās programmas, kur to izstrādātāji pārāk lielu vaļu devuši saviem dizaineriem (piemēram, AIMP). Pat ja esam toleranti un spējam pieņemt programmu dizaina dažādību, tad ar laiku sāk kaitināt tas, ka katra no šīm programmām ir ar saviem iestatījumiem un nekas nav vienots. Hei, pat Windows kontroles panelis ir mikslis no modernā un gadu desmitu veca dizaina. Mac pasaulē programmas ir savā starpā vizuāli līdzīgākas, minimalistiskākas, un, kas galvenais, pie to iestatījumiem visos gadījumos var piekļūt ar vienu un to pašu taustiņu kombināciju.

    Katra programma izskatās un pārvaldāma atšķirīgi.

    Tas gan vairāk ir novērojums nevis pārmetums, jo skaidrs, ka neviens spēks šajā pasaulē nespētu tikt galā ar visām Windows platformai izstrādātajām programmām. Jāsakož zobi un jāpieņem tas kā neizbēgama norma.

    Logu pārvaldīšana

    Jau kopš Windows 7 laikiem šajā operētājsistēmā ir tāda lieliska funkcija kā Snap (toreiz to gan sauca par Aero Snap). Būtība vienkārša – pavelkam kādas programmas logu uz augšu un tas tiks maksimizēts, pavelkam uz kādu sānu un ekrāns tiks sadalīts divās daļās, lai varam redzēt un paveikt vairāk. Uz Mac to joprojām nevar paveikt bez atsevišķu programmu uzstādīšanas un par šīs funkcijas esamību esmu jau gadiem apskaudis Windows ierīču lietotājus. Tas ir ļoti, ļoti ērti un Snap izmantoju katru dienu. Vispār, kā izrādās, arī uz Mac kopš El Capitan versijas (2015. gads) ir Snap alternatīva. Loga pilnekrāna podziņai paturam ar peli mazliet ilgāk un būs piedāvājums logu sakārtot tieši tāpat kā uz Windows. Mūžu dzīvo, mūžu mācies!

    Viena no manām iecienītākajām Windows iespējām – Snap logu kārtotājs

    Starp citu, vēl viena smieklīga lieta. Izrādās, ka Mac datoros līdz OS X Lion versijai (2011. gads) nebija iespējas izgriezt failu (Cut), lai to pārnestu uz citurieni. Jā, trakums! Mēs kopējām failus un tad atgriezāmies avota mapītē un dzēsām laukā. Šī lieta mani kaitināja visu laiku, bet kaut kā pieradu un tikai tagad atradu, ka kopš Lion ir izmaiņas un ar Command+Option (vai Alt)+V taustiņu kombināciju fails tiks pārnests nevis tikai pārkopēts. Un arī visādi citādi Windows vidē darbības ar failiem ir krietni nostrādātākas un Windows Explorer man šķiet spējīgāks par Mac alternatīvu Finder.

    To, ka Windows ir primārā platforma ofisa kareivjiem un Outlook ņindzām liecina visādas lielākas un mazākas nianses. Piemēram, ļoti ērti, ka rakstot e-pastu un pievienojot pielikumu, uzreiz smuki redzam pēdējos labotos failus. Šķiet, Mac Outlook versijā šāda sīkuma nav. Ellīgi noderīgi!

    Man uz Windows gan ļoti pietrūkst ērtas failu priekšskatīšanas iespējas. Uz Mac uz dažādiem failiem (piemēram, attēliem, audio un teksta failiem) var nospiest atstarpes taustiņu un fiksi tos apskatīties (priekšskatīt).

    Stabilitāte

    Lai arī principā visas mūsdienīgās un populārās operētājsistēmas jau ir pietiekami stabilas, tomēr Mac datori ir izlutinājuši ar to, ka dators ar dažiem restartiem gadā var darboties stabili kā klints. Nekas nekaras, nebremzē. Viss vienkārši darbojas!

    Kad atkal piesēdos pie Windows, pirmā sajūta bija precīzi tāda pati kā pirms 10 gadiem piesēžoties pie Mac – bailes, ka tik kaut kas neapstājas. Pēc mēneša jau ir labāk, jo nekas nav salūzis un pa lielam viss darbojas stabili. Pa lielam tāpēc, ka 3 reizes esmu redzējis zaļo nāves ekrānu. Kā? Vienkārši atveru datoru, gribu pastrādāt, bet mani sagaida kļūdas paziņojums. Vēl neesmu atradis laiku iedziļināties problēmā, bet tā kā tas nav vienreizējs notikums, tad īpaši priecīgs par to neesmu.

    Bet principā viss darbojas un ja ar datoru pats netaisi dullas darbības (piemēram, uzstādot visādu drazu), viss būs kārtībā.

    Start izvēlne un Action Center

    Pa mēnesi es tā arī nesapratu kā man labāk lietot Start izvēlni, jo man ikdienā nepieciešamās programmas ir visu laiku atvērtas un kad nav atvērtas, piespraustas lejā uz uzdevumu joslas (Taskbar). Man šķiet, ka es saprotu kāpēc Start izvēlne ir tāda, bet pats vēl neesmu piešāvies izmantot tās plašās iespējas. Ko tu esi salicis sava datora Start izvēlnē?

    Start izvēlne un notikumu saraksts Action Center sadaļā

    Uz Mac datoriem esmu ļoti pieradis visu palaist caur meklētāju. Cmd+Space un atveras meklētājs, kurā sāku rakstīt dokumenta vai programmas nosaukuma pirmos burtus, dators to atrod un varu ķerties pie darba. Principā uz Windows 10 meklētājs arī dara to pašu, tik cik jāpārmācās nospiest Windows taustiņu un meklēt Starta izvēlnē.

    Action Center doma arī skaidra, bet praksē kaut kā to neizmantoju. Bet līdzīgu funkciju es neizmantoju arī uz Mac datoriem. Uz Mac gan ir mazliet labāk realizēta paziņojumu sistēma. Piemēram, atnāk jauns e-pasts, ekrāna sānā parādās par to paziņojums un mazliet info par sūtītāju un saturu. Ja uzreiz saprotu, ka man to e-pastu nevajag, varu izdzēst turpat no šī mazā paziņojuma lodziņa. Uz Windows paziņojumi arī rādās mazos lodziņos, taču no tiem neko jēdzīgu iesākt nevar. Vieta uzlabojumiem.

    Programmu jautājums

    Pirms 10 gadiem zāle bija zaļāka un debesis zilākas. Tāpat toreiz datorā bija daudz vairāk programmu. Tagad pa lielam datorā vajag tīmekļa pārlūku un vairumu lietu varam izdarīt vienā, otrā vai trešā tīmekļa servisā. Šis tas bija jāpiemeklē no jauna, bet mūsdienās tā vairs īsti nav problēma.

    • Ofisa programmatūra: Tā kā arī uz Mac es lietoju Microsoft Office, tad bez liekām pārdomām šo uzstādīju arī uz Yogas. Lai programmatūra nav jāpērk uzreiz, īrēju to no Office 365 pakalpojuma.
    • Mūzika un video: Ar mūzikas pleijeri nācās pamocīties, jo Foobar bija kaut kāds arhaisks pēc skata un bija slinkums veltīt 3 stundas, lai to pielāgotu. iTunes (ko izmantoju Mac datoros) uz Windows kaut kā nejēdzīgi izskatās un darbojas, tāpēc pēc Twitter sekotāju ieteikuma paliku pie AIMP. Tur gan man ir tikai sauja ar interneta radio straumēm, lokālu mūzikas failu, protams, nav. Par video, tāpat kā uz Mac, man atbild VLC.
    • Attēlu apstrāde: No seniem laikiem atcerējos par IrfanView. Jep, šāda programma vēl eksistē, kaut izskatās tāpat kā pirms 10 gadiem. Uz Mac biju pieradis attēlus apstrādāt ar brāļu lietuviešu radīto Pixelmator un kaut ko līdzīgu meklēju arī uz Windows. Neko prātīgu neatradu un testa pērc izīrēju Adobe Photoshop ar dažām papildprogrammām.
    • Pārlūks: Uz Mac kaut kā neviļus jau biju pārgājis uz Safari, taču tagad esmu atpakaļ uz Chrome. Paralēli testēšanai izmantoju arī Firefox, Opera un Edge.
    • Komunikācijas rīki: Skype tagad izmēģinu jauno priekšskatījuma versiju. Slack arī uz Mac ir Slack, tāpēc te nav nekā ko piezīmēt.
    • Sociālie tīkli: Facebook, LinkedIn izmantoju pārlūkā, bet Twitterim gan biju pieradis lietot atsevišķu klientu (Tweetbot). Pagaidām neesmu atradis neko sakarīgu uz Windows. Noklusētais Twitter klients kaut kāds pārāk plašs (vizuālā ziņā), bet Fenice pārāk gļukains.
    • Piezīmes: Tikai un vienīgi Evernote, jo to lietoju arī uz citām ierīcēm. It kā jau varētu pāriet uz Microsoft OneNote, bet pagaidām slinkums pārnest datus. Bet vispār, jā, būtu jāpamēģina.
    • Tikšana pie serveriem: Vai tiešām uz Windows nav nekā labāka par arhaisko PuTTY? Pēc iTerm ir smagi.

    Vēl viens interesants novērojums. Uz Mac nekad neesmu izmantojis tā darbvirsmu (Desktop), lai krāmētu programmu un dokumentu ikonas. Visu vienmēr ātri atrodu meklētājā vai caur programmām (arī Finder). Man šķiet, ka arī mani Mac lietojošie paziņas neko nekrāmē uz desktopa. Mēneša laikā ar Yoga 910 es ne reizi neko nebiju palaidis no darbvirsmas. Programmas speru vaļā vai nu no Start izvēlnes, meklētāja vai uzdevumu joslas (taskbar). Bet es atceros, ka senos laikos visa jautrība (un bardaks) vienmēr bija uz darbvirsmas. Un tad reizi pusgadā visas ikonas tiek sagāztas atsevišķā mapītē un drazas krāšana tiek uzsākta no jauna.

    Tāpat bija nepieciešams laiks, lai pārmācītos taustiņu kombinācijas. Uz Mac datoriem visi izmanto Cmd+W, lai aizvērtu programmas logu un Cmd+Q – pašu programmu. Uz Windows to var dabūt gatavu ar Alt+F4, kas ir krietni neērtāk (īpaši uz portatīvajiem datoriem, kam vēl jāspiež Fn taustiņš). Tāpat bija jāpārmācās kopēt un ielīmēt ar Ctrl taustiņu. Tas ir neērtāk, jo vismaz uz Yoga 910 Ctrl taustiņš ir ļoti tālu kreisajā sānā. Bet nu jau pēc mēneša esmu pasācis kopēt un ielīmēt datus neskatoties uz pirkstiem.

    Secinājumi

    Ja es šo rakstu būtu rakstījis nedēļu pēc datora nomaiņas, tas noteikti būtu skarbāks un negatīvāks. Un viss tikai tāpēc, ka cilvēkiem nepatīk viss svešais un nepierastais. Tāpēc es speciāli gaidīju, kad paies vismaz mēnesis un ik pa laikam piezīmēju savas atziņas ļoti īsā formā.

    Mani pirmie secinājumi par šo mēnesi ir tādi, ka no Mac uz Windows datoru pārslēgties var un daļā gadījumu tas nebūs nekas sarežģīts. Uzreiz gan brīdināšu, ka pārejas process var būt kaitinošs vai pat izteikti besīgs, bet tas ir normāli. Ir jāpaiet laikam, lai pierastu pie jaunā un ir jābūt gataviem mācīties lietas darīt savādāk. Pilnīgi tas pats attiecas arī uz migrāciju no Windows uz Mac datoriem vai Linuksiem. Nevajag domāt, ka nomainīsi datoru/vidi un varēsi uzreiz darboties kā ierasts. Saprati, Vigant?

    Nu man āķis lūpā un liela interese mācīties jaunas lietas. Nākamajā šīs rakstu sērijas rakstā es vairāk gribēšu parunāt par to kā man veicas ar Windows moderno funkciju lietošanu. Es veltīšu laiku, lai mēģinātu šo datoru lietot kā planšetdatoru. Es centīšos “iebraukt” Windows programmu veikalā un izmēģināt jaunās Windows 3D funkcijas (es runāju par 3D Builder). Uh, vēl daudz ko mācīties!

    Komentāros nevajag karot. Tā vietā aicinu uz konstruktīvu diskusiju. Īpaši gaidu komentārus no cilvēkiem, kas arī šobrīd ir pārejas procesā starp dažādām ierīcēm. Kādas jums rodas atziņas?

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    157 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Billijs
    05.03.2017 15:26

    Ne konkrēti pa tavu tiešo raksta tēmu, bet es tikko atteicos no Evernote un OneNote ir vienkāršs importers lai pārnestu datus no Evernote. Tiesa, nevaru gan teikt, ka OneNote būtu man ērtāks, bet itkā funkcijas pilda un neprasa 3Eur mēnesī par pamatfunkcijām.

    Kristaps Skutelis
    05.03.2017 15:29
    Reply to  Billijs

    Paldies, šis ir ļoti par raksta tēmu! :) Es arī kaut kā esmu atteicies no Evernote maksas un tagad besos katru reizi, kad izlec tas paziņojums par ierīču izvēli. Ja jāžonglē starp trīs ierīcēm, tas paliek kaitinoši.

    Tātad, būs jāsaņemas izmēģināt OneNote. Datora pusē tas man šķiet pasmags.

    kurlander
    05.03.2017 18:52

    Ir arī Google Keep, kas ir gan uz iOS, gan Android, gan uz Win (Google Keep Chrome paplašinājums). Keep strādā offline un nav ierobežojumu uz iekārtu skaitu kā tas ir Evernote.

    Kristaps Skutelis
    05.03.2017 19:52
    Reply to  kurlander

    Google Keep skatījos toreiz, kad to prezentēja. Tad tas bija pavisam funkcionāli pliks serviss. Tagad, iespējams, vairāk apaudzēts ar funkcijām. Būs jāpaskatās, paldies!

    edzuslv
    06.03.2017 11:12

    Nekā daudz vairāk tur nav joprojām un izskatās, ka nav arī domāts, taču ir nākusi klāt integrācija ar gdocs http://www.androidpolice.com/2017/02/28/google-integrates-keep-docs-easy-access-notes/

    kurlander
    07.03.2017 23:11

    Skatoties kas tev ir nepieciešams…
    Keep-ā ir n-tās fīčas:
    – atgādinājumi
    – krāsu kodi
    – tagi
    – var piespraust piezīmes (kā favourite vai starred)
    – ērta un ātra meklēšana
    – var zīmēt ar roku
    – var pievienot JPG
    – ir checklist opcija
    – ir share funkcija (var nošārēt piezīmi ar citu cilvēku)
    – piezīmes ir pieejamas ofline (atšķirībā no Evernote free konta)
    – ir balss ieraksts
    – ir OCR jeb “izvelk” tekstu no bildes, ja tajā ir teksts (līdzīgi kā Evernote)
    – filtrēšana pēc krāsām, tagiem, ar/bez foto, checklistiem, atgādinājumiem
    – viss smuki sinhronizējas starp iekārtām
    – nav rich text formatting salīdzinot ar Evernote

    Īsumā Keep ir vairāk kā īsām piezīmēm, atgādinājumiem utt.
    Evernote ir ar vairāk fīčām un garākam piezīmēm/tekstiem.

    Kristap, tev kā iPhone un iOS lietotājam iesaku paskatīties arī uz šo piezīmju un teksta aplikāciju: http://www.bear-writer.com/
    TheVerge džeks raksta, ka ir nomigrējis no Evernote uz Bear: http://www.theverge.com/2017/3/2/14785264/evernote-replacement-bear-app
    Bet šajā gadījumā vairāk tāpēc, ka džekam ir aktuālas nevis īsas piezīmes, bet gan gari teksti.

    Kristaps Skutelis
    07.03.2017 23:15
    Reply to  kurlander

    Paldies par komentāru! Bear Writer paskatīšos.

    Kristaps Skutelis
    09.03.2017 22:03

    Doh, viņiem taču nav Windows versijas. Tad nepaskatīšos :/

    Smecernieks
    07.03.2017 00:28

    es izmantoju simplenote. Viņam uz mac ir ērts dašboard klients, bet uz win un android aplikācijas. Piezīmjnieks ļoti primitīvs salīdzinot ar evernote, toties ātrs un pārskatāms,,,

    disqus_nkL4aOGK4y
    05.03.2017 15:30

    Nesen veicu pāreju no win uz mac, viens no maniem labākajiem lēmumiem, Kristap, get comfortable of being uncomfortable, right?
    Ja es veiktu šàdu eksperimentu, es izvēlētos kādu no surface līnijas, būtu priecīgs, ja tu varetu pastrādāt ar to, tas mani daudz vairak interesetu

    Kristaps Skutelis
    05.03.2017 15:43

    Aha, “Dzīve sākas tur, kur beidzas komforta zona!” :) Surface datori Latvijā netiek nedz oficiāli tirgoti, nedz apkalpoti, tāpēc es apzināti gāju ar līkumu šīm ierīcēm.

    Jānis
    04.01.2018 16:32

    euronics veikalos tirgo Surface. Pats lietoju, ir labs, varētu būt vieglāks.

    Kristaps Skutelis
    04.01.2018 16:49
    Reply to  Jānis

    Jā, par Euronics es zinu. Šī raksta tapšanas brīdī Euronics šos produktus vēl netirgoja. Esam rindā uz testa ierīci.

    Varbūt vari plašāk uzrakstīt par to, kāpēc izvēlējies tieši Surace (kuru tieši modeli), ko ar to dari un kā kalpo?

    Ģirts
    05.03.2017 15:48

    Cik cilvēku, tik paradumu :)
    Vienmēr esmu besījies par Snap funkciju, kad pa retam tajā iegrābjos.
    Nepatīk, ka dators izslēdzas vai pat iemieg aizverot vāku, gribu to kontrolēt ar piwer podziņu. Novietojums nav ērts, piekrītu, dēlam līdzīgs aparāts.
    Failus kopēju tikai ar Far manager, nerūp kā kurā Windows izskatās explorer :), mūzikai foobar.
    Nesapratu problēmu ar programmu atrašanu, te taču ir tāpat – nospied Start vai windows pogu un sāc rakstīt neko nemeklējot. Pirmie burti un atrasts, izņemot sistēmas programmas.
    Ļoti nepatīk, ka Fn sāk ieviesties funkcionālajiem taustiņiem, tiem būtu jābūt primārajiem, ne otrādi.

    Kristaps Skutelis
    05.03.2017 16:00
    Reply to  Ģirts

    Paldies par komentāru! Es vairs nepieminu vai Windows 8 uzreiz bija tas meklētājs tādā paskatā un formā kā Windows 10, bet agrāk šajā platformā viss bija jāklikšķina un nebija tāda vienota un ērti izsaucama meklētāja. Savukārt, Mac tas jau ir gadiem ilgi.

    Ģirts
    05.03.2017 16:04

    Windows 8 arī uzreiz start menu var sāt klabināt, ļoti grūti iestāstīt lietotājam, jo pieraduši pie ievadlaukiem, bet tur nav

    Kristaps Skutelis
    05.03.2017 16:06
    Reply to  Ģirts

    Bet pirms Windows 8 šāda uzreiz viena klikšķa ātrumā izsaucama meklētāja (Start izvēlnē) taču nebija?

    iOS
    05.03.2017 22:52

    Win7 arī varēja drukāt uzreiz startā, tikai neesmu pārliecināts vai failus meklē.

    Uz MacOS no kuras tur versijas arī ir Snap funkcija, paturot ilgāk uz Fullscreen pogas(zaļā poga). Protams nav tik ērti kā uz Win, bet ir. :D

    Mārtiņš Vācietis
    06.03.2017 09:10
    Reply to  iOS

    Meklē un sagrupē arī win7 startā visu, programmas, failus, folderus un pat outlūkā epastus atlasa!

    Kristaps Skutelis
    06.03.2017 10:25
    Reply to  iOS

    Eu, toč! :O Paldies, šo es biju kaut kā palaidis. Tā fullscreen poga parādījās relatīvi nesen, laikam iepriekšējā OS X versijā. Toreiz paspaidīju, redzēju, ka sataisa pa visu ekrānu (noslēpjot menu bar) un sapratu, ka man to nevajag. Bet nezināju, ka var smuki sakārtot ekrānos. Būs jāpielabo teksts. Paldies, paldies, paldies! :)

    Loks
    05.03.2017 16:37
    Reply to  Ģirts

    Fn F1-F12 var biosā parasti apmest otrādi, lai ir pa vecam un primāri ir F1 nevis speicializētie

    skutelis laiza
    06.03.2017 00:57
    Reply to  Ģirts

    izej bļe ārā, saule spīd. Jobanā snap funkcija tu.

    digitalk
    06.03.2017 02:21
    Reply to  Ģirts

    > Ļoti nepatīk, ka Fn sāk ieviesties funkcionālajiem taustiņiem, tiem būtu jābūt primārajiem, ne otrādi.

    mani arī sākumā besīja kā kompju apkalpotāju, bet parastam lietotājam tas ir ērtāk, jo šortkatus izmanto advancētie. priekš tiem nav problēmu arī pārregulēt.

    Gatis Preiss
    06.03.2017 12:03
    Reply to  digitalk

    Nu manam Dell Inspiron ir tas noklusējuma taustiņš blakus kreisajam Ctrl un + esceit un aukšējā rinda darbojas no F1 līdz F12 kā parastai tastatūrai.

    digitalk
    06.03.2017 12:44
    Reply to  Gatis Preiss

    es ne par to. ir iespēja biosā pārslēgt atpakaļ, tad ar Fn regulēs dzelžus, kā agrāk. reku augstāk Loks rakstīja tieši to pašu :)

    Maris Bergz
    05.03.2017 15:53

    Ekranam var uzlimet vairak matetu un anti oily plevi

    05.03.2017 18:18
    Reply to  Maris Bergz

    Spīdīgie ekrāni saistīti ar skārieniem.

    jehdkd
    06.03.2017 01:03
    Reply to  Artis Ābols

    pimpja bildi var uzlīmēt arī uz dirsas

    x
    05.03.2017 15:55

    >Atveram vāku un gribam ķerties pie darbiem, bet ekrāns tumšs.

    atveram automašīnas durvis, bet dzinējs neieslēdzas….ko nu?!?

    pavei, makbuks droši vien sleepo vai hibernējas, un darot to pašu ar winbuku, tas arī ieslēgsies atverot vāku, un iemigs aizverot.

    tas ir ellīgi ērti cilvēkam, kas kā bruņurupucis nēsā līdzi savu čaulu, bet ir tie, kas laptopu noliek uz galda un nedēļām ilgi to turpat izmanto – vai tiešām viņi būtu laimīgi katru reizi locīt enģes, lai ieslēgtu vai izslēgtu laptopu?

    p.s. glancētie ekrāni IR sērga un draņķi, apzināti nepirku ar tādu – ne laptopu, ne monitoru. get the best, forget the rest. Un tava atziņa par taču lapā apstiprina manus pieņēmumus par to.

    Kristaps Skutelis
    05.03.2017 16:05
    Reply to  x

    Salīdzinājums ar auto nav korekts. Kāpēc man atverot datora vāku vēl ir jāspiež atsevišķa poga? Tā ir pilnīgi lieka darbība, kas ir jādara regulāri. Ko citu var iesākt ar datoru, kam atvērts vāks, bet tas pats nav ieslēdzies? Protams, ka to var nokonfigurēt arī Windowsā, bet kāpēc tas nevar tā būt pēc noklusējuma. Šodien kāreiz skatījos to iestatījumu sadaļu un atradu, ka Windows pasaulē joprojām tiek nodalīts Sleep no Hibernate. Kāpēc? No lietotāja perspektīvas nav jābūt šādam iedalījumam. Ja vāks ciet, dators guļ. Ja vāks vaļā, datoru var lietot.

    Drusku nesapratu Tava komentāra daļu par to datora lietošanu no galda. Es tieši tā pārsvarā izmantoju savus laptopus. Atceros, ka savulaik uz Mac izmantoju kaut kādu atsevišķu programmu, lai tas darbotos pieslēgts pie monitora aizvērtā stāvoklī, bet ar kaut kuru OS X versiju tas laikam tapa iebūvēts sistēmā un tagad vairs datoru vispār neveru vaļā. Yoga man pagaidām ir atvērta, kad gribu pieslēgt monitoram. Būs jāpameklē kā to nokonfigurēt, lai dators var darboties arī aizvērtā stāvoklī, kad tas ir pieslēgts monitoram.

    x
    05.03.2017 16:16

    >Windows pasaulē joprojām tiek nodalīts Sleep no Hibernate

    tās ir divas dažādas realizācijas neaktīvam stāvoklim. ir cilvēki ar iq tuvu maksimumam, kuri spēj to saprast, pārējiem ir vieglāk ar vienu jēdzienu. ok, tev atkal taisnība.

    ok, esmu īgns, bet man riebjas filozofija “cilvēki ir tupi, labāk nedot viņiem izvēles iespēju jo tāpat neko nesapratīs vai pat sajās dēlī”.

    par turēšanu uz galda – pat mūsdienās ar normāliem monitoriem par ļoti saprātīgu cenu, ir cilvēki kuri laptopus uz galda izmanto bez ārējā monitora (vietas ierobežojumi, vai neinformētība) un tieši viņiem vāka virināšana ir gluži nevajadzīga. atver un tā arī tur uz galda.

    yogai ieslēgšanas poga ir sānos ikurāt tāpēc lai varētu ieslēgt, neatverot vāku.
    līdz nesenam laikam win laptopiem fiziskā on/off poga bija izvietota tā, ka to nevarētu nospiest, neatverot vāku. ar pogu uz sāna tam ir jābūt iespējamam.

    Kristaps Skutelis
    05.03.2017 16:30
    Reply to  x

    Hm, aizvēru vāku un dators aizmiga. Piespiedu sānā pogu cerībā, ka tas ieslēgsies ar aizvērtu vāku un varēšu darboties, bet nekas nenotika. Tātad, gluži out of the box tas šādi nedarbojas un vajag parakāties pa iestatījumiem vai uzstādīt kādu programmu, kas ļauj darboties datoram arī ar vāku ciet.

    Es gan iedomājos par vēl vienu lietu. Cik vispār droša ir datora lietošana aizvērtā stāvoklī. Es runāju tieši par pārkaršanas draudiem. Es zinu, ka daļa datoru labāk ventilējas tieši atvērti, jo gaisa apmaiņa notiek gan caur tastatūras šķirbām, gan lokāmajā daļā starp tastatūru un displeju. Vai nav tā, ka datoru ražotāji nav pārāk ieinteresēti, lai viņu ierīces darbina aizvērtā stāvoklī. Es šoreiz runāju vairāk par ultrabukiem, kam nav vietas ventilācijas caurumus iebūvēt sānos kā lielākiem laptopiem.

    x
    05.03.2017 18:30

    mhm, par ventilāciju caur klaviatūru – biju piemirsis, bet tā nu tas ir – tieši laptopiem bez aktīvās dzesēšanas.

    fiksais grūdiens ar pirkstu “work closed lid”, trāpīju lenovo+8.1, tad jau būs arī kas 10niekam
    https://support.lenovo.com/us/en/solutions/ht103117

    Kristaps Skutelis
    05.03.2017 18:35
    Reply to  x

    Ir tā, tikko pamainīju iestatījumus un varu aizvērt vāku neizslēdzot datoru. Rakstā gan vairāk bija runa par to, ka šādām lietām būtu jābūt aktivizētām jau pēc noklusējuma. Saprotams, ka ar iestatījumiem var visu pielāgot līdz nelabumam.

    x
    05.03.2017 21:07

    >šādām lietām būtu jābūt aktivizētām jau pēc noklusējuma

    kāpēc….?!? (retorisks jautājums)

    visiem nekad nederēs viss, tāpēc jau labi, ka katrs var pielāgot pēc vajadzības, nevis dzīvot vienīgajā veidā, kā to izfunktierējis onkulis.

    Kristaps Skutelis
    05.03.2017 21:24
    Reply to  x

    Tāpēc, ka masveidā izplatītām patērētāju tehnoloģijām ir jābūt maksimāli vienkārši lietojamām. Protams, ir jābūt iespējai veikt pielāgojumus un katrs sevi cienošs urķis tāpat mācēs visu sakārtot pa savam.

    Uldis M.
    06.03.2017 12:57

    Piekrītu. Vēl viens sīkums kas uz MAC darbojas pēc noklusējuma, bet Windows laptopos joprojām nav sakārtots, ir datora aizvēršana pēc ārējā ekrāna pievienošanas. Ja es esmu pievienojis pie sava MacBook ārējo HDMI ekrānu/TV un aizveru MacBooka vāku – lai netraucēti skatītos saturu lielajā ekrānā – Maks neizslēdzas. Windows nez kāpēc pēc noklusējuma uzreiz iet snaudā.

    Martiness
    06.03.2017 15:03

    Nu bet viss kārtībā “tupikiem” Mac’s tiem kuri strādā ar serveriem utt, Window’s
    (ok, tas tāds joks)

    digitalk
    06.03.2017 02:08

    > tikko pamainīju iestatījumus un varu aizvērt vāku neizslēdzot
    datoru. Rakstā gan vairāk bija runa par to, ka šādām lietām būtu jābūt
    aktivizētām jau pēc noklusējuma.

    Mac datoros pierasts, ka dators ieslēdzas (pamostas), kad atveram tā vāku un izslēdzas (aizmieg), kad to aizveram.
    – Kristaps Skutelis

    GundarsBarons
    06.03.2017 22:50

    Kā tad tur īsti ir tev: vajag ļaut datoram darboties ar vāku ciet vai tomēr tam uzreiz ir jāizslēdzas? :)

    Kristaps Skutelis
    07.03.2017 05:46
    Reply to  GundarsBarons

    Tad kad pieslēgts pie strāvas un monitora, tad ir jādarbojas. Kad nav pieslēgts pie strāvas un monitora, tad jāčuč.

    Gatis Preiss
    06.03.2017 00:07

    Pameklē iestatījumos kur ir ko darīt aizverot vāku, un tur būs iespējas iemdzināt hibernēt nedarīt neko. Linux tāpat vāks aizvērts un dators kā izslēdzies.

    digitalk
    06.03.2017 03:21

    > Windows pasaulē joprojām tiek nodalīts Sleep no Hibernate. Kāpēc?

    tāpēc, ka Apple kontrolē savu dzelžu ražošanu un var atļauties optimizēt sleep režīmus dzelžu līmenī. https://en.wikipedia.org/wiki/Sleep_mode#macOS

    savukārt m$ uz PC ir spiests tēlot universāli. lietotājam nākas dzelžu ražotāju stūrus pievīlēt ar rociņām…

    Skābene
    06.03.2017 08:48

    Es kad pieslēdzu laptopu pie TV un skatos filmu, mierīgi taisu vāku ciet un filma iet! Ar Maku sanāk ka filma aprausies, tiklīdz vāks ciet! Tas taču ir gaužām neērti! :)
    Bet vispār te runa iet tikai un vienīgi par pieradumu un neko citu!

    Uldis M.
    06.03.2017 13:03
    Reply to  Skābene

    Vou, vou, vou… gluži otrādi! Windows laptops pēc vāka aizvēršanas pēc noklusējuma iet snaudā, pat ja pievienots pie TV! Tai pat laikā Mac dators saprot ka tam ir pievienots ārējais ekrāns un aizverot tas neiet gulēt jau pēc noklusējuma un bez settingu maiņas! Vienīgais kas var izmainīties aizverot vāku ir mākslīgais attēla palielinājums.

    x
    06.03.2017 14:22
    Reply to  Uldis M.

    tur jāskatās divi gadījumi, abi ar pievienotu ārējo displeju:
    – tiek atskaņots video/audio – aizverot vāku laptops neizslēdzas
    – nekas netiek atskaņots – aizverot vāku laptops izslēdzas

    tā liekas parocīgi

    GundarsBarons
    06.03.2017 22:57
    Reply to  Uldis M.

    Dīvains tev tas win dators. Mans laikam gudrāks, jo nekādā snaudā neiet. Un nevar saprast kāda jēga no degoša(strādājoša) ekrāna, ja vāks ir ciet? Izklausās pēc vāji slēpta “Mac viss ir cool, bet Win viss ir neērti”

    Uldis M.
    07.03.2017 11:58
    Reply to  GundarsBarons

    ā, nu varbūt tad ir arī atsevišķi PC modeļi kas neiet snaudā aizverot vāku, ja pievienots ārējais displejs. Runa ja kas ir par defaultajiem settingiem – power plan: Balanced.
    Par jēgu lūdzu nepiesieties, katram savi paradumi un vajadzības. Piemēram, man nepatīk ja pieslēdzot laptopu pie teļuka tas stāv blakus un arī kaut ko rāda ekrānā. Arī pie lielā monitora – ja es slēdzu pie lielā displeja, es negribu vēl blakus mazo, es gribu lai tad laptops stāv kā stacionārais aizvērtā veidā. Kas tur nesaprotams?

    igfjgt
    06.03.2017 14:17

    salidzinajums tavs ar rudu kuci ir korekts

    GundarsBarons
    06.03.2017 22:41

    Es tikai tā lietoju win laptopu, ka atverot vāku, uzreiz ieslēdzas login logs. Nez kas tev tur ar to power pogu.

    Smecernieks
    07.03.2017 00:36
    Reply to  x

    Visa fiška ir iekš tā, ka jebkuram macam ekrānu var atvērt ar vienu pirkstu. Savukārt vindozei ar otru roku jāpietur arī korpuss. Tālab mac lietotāji ir neizpratnē, kādēļ pēc tāda gemoroja vēl poga jāspiež…

    https://www.youtube.com/watch?v=1iQYcH2WOXo

    digitalk
    07.03.2017 01:27
    Reply to  Smecernieks

    > jebkuram macam ekrānu var atvērt ar vienu pirkstu

    pamēģini ar Air, hehe.

    Kristaps Skutelis
    07.03.2017 05:47
    Reply to  digitalk

    Vo, vo, ar Air tas tik labi nemaz nesanāk. Šai Yogai arī viss veras ar vienu pirktu un kompis pat paliek vietā.

    Smecernieks
    07.03.2017 23:01

    Sen neesmu aizticis nevienu Air, bet man liekas ka varēja gan – 13nieku točna, 11 šķiet ka arī.

    Kristaps Skutelis
    07.03.2017 23:14
    Reply to  Smecernieks

    Speciāli no skapja dziļumiem izmakšķerēju 13 collu Air. Vispār jāatzīst, ka atmiņa mani bija pievīlusi, patiešām labi var atvērt ar vienu kustību. Un datora apakša vispār nepaceļas uz augšu.

    Blakus atkal pamēģināju to pašu ar Yogu. Viss vislabākajā kārtībā!

    Lapsinieks
    07.03.2017 23:46

    tātad – kā kurš. rīt pamēģināšu nofilmēt, ka airs neveras. mans hp probuks – veras ar vienu roku.

    Armands Bērziņš
    08.03.2017 00:58
    Reply to  Smecernieks

    Laikam “too much internet for today” ja esmu ticis līdz diskusijai “vai tavs dators ir atverams ar vienu pirkstu?”

    Uldis M.
    08.03.2017 09:15

    Beidz, gīku vidū ne par tādām vien muļķībām var strīdēties dienām ilgi!
    Welcome to geek world!

    Maris Laudams
    05.03.2017 16:02

    Kopš kura laika laptopi neaizmieg/nepamostas aizverot/atverot ekrānu? Es vēl tādu neesmu redzējis, ja vien uzstādījumos pats to nav izslēdzis.

    Touchpad jeb clickpad arī manam lenovo ir totāls kaksis. Tur viņiem smagi jāpiestrādā.

    Kristaps Skutelis
    05.03.2017 16:07
    Reply to  Maris Laudams

    Tur jau tā lieta, ka iestatījumos neko neesmu darījis, bet ja dators ilgāk pastāv aizvērts, tas laikam hibernējas un pats vairs neprot ieslēgties, ja atveru vāku. Man tas nešķiet loģiski, būs jāparokas pa iestatījumiem.

    shadow118
    05.03.2017 18:00

    To var atrast pie Power options control panelī (vai ar labo klikšķi uz starta pogas), tur var izvēlēties, ko katrā pozīcijā viņš dara

    05.03.2017 16:09

    Ja par putty alternatīvām, tad ir trīs.

    a) Viens no ilgdzīvotājiem windows pasaulē. Nežēlīga cena, tiesa. Nepazīstu nevienu, kurš būtu pats pircis. SecureCRT: https://www.vandyke.com/products/securecrt/.
    b) MobaXterm, kas skaitās labākais no patreiz pieejamajiem: http://mobaxterm.mobatek.net/
    c) Windows 10 iebūvētais Linux Subsystem for Windows. Attālinātai piekļuvei noderēs lieliski. Līdz ar šogad gaidāmo creator’s update būs būtiski uzlabojumi arī lietām, kuras patlaban iekš tā nav pieejamas.

    Kristaps Skutelis
    05.03.2017 16:21
    Reply to  Kaspars Foigts

    O, super! Paldies! Pamēģināšu MobaXterm un kaut kādā brīdī raudzīšu iepazīties ar Linux atbalstu Windows vidē. Biju lasījis, ka tāda ir, bet vēl neesmu paspējis izmēģināt. Man bija kaut kāda aizdoma, ka SSH var izmantot caur Powershell, bet pēc mēģinājuma sapratu, kas tur vēl vajag kaut ko pašam šamaņot.

    P.S. SecureCRT cena ***. Pat man kā rūdītam Apple’istam, kas pieradis maksāt par saturu un programmatūru.

    05.03.2017 23:50
    Reply to  Kaspars Foigts

    Vel ir arī OpenSSH for Windows. Darbojas tieši tā pat kā SSH uz Linux un MacOS.

    JanisRublevskis
    06.03.2017 09:56
    Reply to  Kaspars Foigts

    Es mājās uz sava winblows attālinātām fiškām izmantoju vai nu babun (uz cygwin bāzes, bet ar paku menedžeri terminālīgo) kā arī Ubuntu Shell on windows. Protams, ja grib kaut kādu daudz maz automatizāciju win pusē, tad jāpaliek pie cmd vai powershell, kas, protams, arī savu darbu dara, bet ir daudz kokaināks kā tas pats bash vai zsh.

    Loks
    05.03.2017 16:39

    Kad sagribēsies parnaiņas, pamēģini kādreiz linux’i ar KDE Plasma… Manuprāt labs vidusceļš starp win un mac…

    Kristaps Skutelis
    05.03.2017 16:46
    Reply to  Loks

    Oi, mana reiz publiski izteiktā apņemšanās lietot Linux tā arī līdz šim nav realizējusies un ik pa laikam man to ļaudis piemin.

    Es negribu neko solīt, bet neesmu atmetis cerību kādreiz nonākt arī līdz ilgstošākai Linux lietošanai. Tikai negribu solīt nekādus laikus. Tāpēc paldies par KDE Plasma ieteikumu. Atceros, ka senos laikos man Gnome patika vairāk par KDE, bet iespējams tagad ir kas mainījies.

    Kristaps Lācis
    05.03.2017 18:19

    Dell XPS developer ediše.😉

    Uldis M.
    06.03.2017 13:16

    Kā ilggadējam MacOS lietotājam varu ieteikt paspēlēties ar ElementaryOS https://elementary.io/comment image

    Kristaps Skutelis
    06.03.2017 14:20
    Reply to  Uldis M.

    Paldies, bet šis gan man šķiet greizi pašā saknē. Kāpēc ir jātaisa distributīvi, kuru vienīgā doma ir izskatīties pēc kaut kā cita?

    Uldis M.
    06.03.2017 14:26

    njā, taisnība. Nu ja vienīgi priekš konservatīvu lietotāju pārvilināšanas…

    Kristaps Lācis
    06.03.2017 17:17

    Ja atmet līdzibu ar Mac, arī tāpat ir labi. Ļoti ērta un vienkārša.

    Jānis
    05.03.2017 16:46

    Attēlu apstrādei mājas apstākļos labi noder Paint.NET (www​.getpaint.net)

    Kristaps Skutelis
    05.03.2017 16:47
    Reply to  Jānis

    Jā, šādu es savulaik biju lietojis, bet tagad biju pavisam aizmirsis. Domāju, ka kaut kādā brīdī man apniks Adobei ik mēnesi maksāt tos nepilnus 13 eiro un tajā brīdī pāriešu atpakaļ pie Paint.NET. Paaaaldies! :)

    Brutto
    06.03.2017 21:53
    Reply to  Jānis

    Vai arī Gimp (www.gimp.org)

    05.03.2017 16:50

    Ja neapmierina Putty, uzinstalē Ubuntu komandrindu un ne tikai tiksi pie pilnvertigas linux komandrindas, bet varesi izmantot kaudzi bezmaksas konsoles softa. Ljoti laba ficha.

    Kristaps Skutelis
    05.03.2017 16:57

    Tas ir tas Windows Subsystem for Linux? Obligāti izmēģināšu. Paldies!

    viglink
    05.03.2017 16:53

    O, skatos, ka saites (linkus) komentāros izpisina ar spama redirektu un ja stāv http://winhelp2002.mvps.org/hosts.htm , tad ņehuja neatver. Tā turpināt anālie rokleņķu īpašnieki @ disq.us.

    Kristaps Skutelis
    05.03.2017 16:55
    Reply to  viglink

    Da labi, šis nav trakākais. Vienu brīdi Disqus kaut kā bija iemanījušies arī pārķert klikšķus uz paša raksta saitēm un uz mobilajām ierīcēm to vietā vēra vaļā spama saites.

    viglink
    05.03.2017 16:57
    Reply to  viglink

    Vienkārši burvīgi. :)

    Kristaps Skutelis
    05.03.2017 17:03
    Reply to  viglink

    Beigās noskaidroju, ka pie vainas ir kaut kāda Disqus affiliate sistēma par ko man bija pirmā dzirdēšana. Bet tā kā tās lapas, kas vērās, bija totāls spams, man ir pieņēmums, ka Disqus vnk ir uzhakoti. Pēc tam savā kontā atslēdzu vienu ķeksi un vairāk šī problēma nav redzēta.

    Oskars Pūris
    05.03.2017 17:46

    Sakarīgs raksts! Piekrītu visam par 100%. Paldies Krizdabs!

    Lapsinieks
    05.03.2017 17:48

    es pie start esmu sabāzis tās programmas, ko lietoju ļoti reti, vai arī kuru lietošanu “palaiž” konkrētais dokuments. Skanera softs, vlc, disku burneris, iso palaidējs utt.
    Par softiem – irfans izskatās briesmīgs, bet apskatei un vieglai rediģēšanai nekas labāks bezmaksas nav uztaisīts.

    05.03.2017 18:17
    Reply to  Lapsinieks

    Lasot šo, man šķiet ka mums arī ekrāntapetes ir vienādas :D

    shadow118
    05.03.2017 18:17

    Mūzikai izmantoju Spotify un Groove Music (biežāk gan mūziku klausos uz telefona)
    Uz desktop man ir salikti shortcuti uz failu mapēm, biežāk izmantotās programmas ir piespraustas taskbārā un startā ir saliktas retāk izmantotās programmas (piem taimeris un MS ofiss).
    Starp citu, uz windows ir tāda proga Seer (gan jau ka ir vēl kaut kādas), ar ko var dabūt failu preview, nospiežot Space (es par to tik vakar uzzināju :D)

    Kristaps Skutelis
    05.03.2017 18:34
    Reply to  shadow118

    Paldies par Seer! Nedarbojas tik glauni kā Preview uz Mac, bet idejiski dara to pašu. Kā jau Windows vidē pierasts, ir vesela gūzma visādu iestatījumu.

    anonymous rant
    05.03.2017 18:37

    Interesants raksts, paldies! Tā jau ir, katrs pie kaut kā pierod un tad ir grūti pāriet uz kaut ko citu. Man savulaik uzdāvināja Mac laptopu un nu jau 2 gadi vairāk, tā arī neesmu sapratis to, lai virspusēji tas varbūt liekas ātrs un veikls, daudzas lietas pamatos man tur liekas pilnīgi aplamas un galīgi ačgārnas. Piemēram- programmu uninstall- kā tik elementāru lietu var sapi… pašos pamatos?! Es vēl līdz šai dienai nesaprotu, kā normāli noinstalēt tās aplikācijas, kurām turot pogu menu neuzlec X.. googleti paņēmieni, visi caur d.., nenormāli tracina tas. Nākamā idiotija- failu pārvaldnieks- kaut kādas šausmas, nav normāla bilžu skata, es ar bildēm strādāju ļoti daudz un tas mani nenormāli apgrūtina ka nav LARGE VIEW foldera skatā. Tāpat nenormāli besī, ka izdzēšot vienu failu, tur paliek robs- ikonas pašas nesaiet kopā, nu kas tā par idiotiju? Idzēs 10 random failus un paliek robains folderis, ej tagad sort liec tam, nu priekš kam?! Un vispār, kopumā, man ļoti nepatīk haotiskais failu novietojums, nekad nekru neko nevaru atrast, katru reizi caur sākumu jāiet uz mapi, darbs ar mapēm man likās drausmīgi neērts un viens no galvenajiem iemesliem kādēļ Mac pāris reizes, ja ne burtiski, tad domās lidoja nu ļoti tālu.… Read more »

    Lapsinieks
    05.03.2017 20:34
    Reply to  anonymous rant

    “Patika cik viegli Mac datoram var pievienot iPhone un izmantot telefonu kā mobilo interneta piekļuves punktu, ar Windows tas tik raiti vis nenotiek.”

    Kas šodien kam vispār jāpievieno? ieslēdz telefonā punktu un vienojies klār ar wifi.

    Kristaps Skutelis
    05.03.2017 21:02
    Reply to  Lapsinieks

    Mac ar iPhone tiešām baigi šiki sadarbojas. Gan pieslēgšanās ar hotspot (šķiet, dators prot aktivizēt telefona hotspotu pat, ja telefonā tas ir izslēgts). Plus, baigi noderīgs ir AirDrop, lai fiksi no aifona pārmestu kādu bildi vai citu failu uz datoru. Tagad jāgaida, kamēr tās bildes aizsinhronizēsies caur Dropbox, iCloud vai jāsūta caur e-pastu.

    Kristaps Skutelis
    05.03.2017 21:35
    Reply to  anonymous rant

    Paldies, ļoti plašs un sakarīgs komentārs! Ar programmu dzēšanu Mac datoros īsti jautājumi neradās. Applications mapē izdzēs visu, kas nav vajadzīgs. OK, dažos gadījumos lielākām programmām ir speciāli unistalatori, bet tie tāpat ir redzami Applications mapē.

    Par to, ka Finder ir nejēdzīgs teicu jau rakstā un varu piekrist arī vēlreiz. Es pa šiem gadiem neesmu to līdz galam izpratis un iemīlējis. Failu robus var labot ar Clean Up By funkciju. Bet principā visu, ko nevar atrast Finder kā pie cilvēkiem, var atrast ar meklētāju. Dumji, bet tā nu tas Mac vidē darbojas.

    digitalk
    06.03.2017 02:35

    > dažos gadījumos lielākām programmām ir speciāli unistalatori, bet tie tāpat ir redzami Applications mapē.

    ka tik ne tā. tik pat sūdīgi, kā windozei ar ‘pazudušu’ atinstalatoru.

    Kristaps Skutelis
    06.03.2017 06:34
    Reply to  digitalk

    Ir mazāk sūdīgi. Ja Windows vidē pazūd uninstalators, tad atceros, ka savulaik bija viss jāravē laukā no reģistriem un jāmeklē kur pašas programmas faili. Uz Mac parasti pietiek izdzēst programmu vai tās mapi no Applications un vairāk par to nav jālauza galva. Pat ja kaut kas paliek kaut kādās citās mapēs, nekad neesmu saskāries ar problēmām.

    digitalk
    06.03.2017 11:38

    tikai ne ar maka pasaules sevišķi ‘gudrajiem’ instalatoriem no, piem., Adobes. es risinu problēmas, tāpēc man tās pienes klāt :)

    Brutto
    06.03.2017 22:06

    Revo Uninstaller Pro, priekš Win ir laba lieta.:)

    KrisOzolins
    06.03.2017 10:01
    Reply to  anonymous rant

    Par to neta šārēšanu – nezinu kā ar iPhoniem, bet vismaz no Android var pavisam ērti nošārēt netu pa to pašu wifi. Līdz ar to, savienojuma izveidei atliek tikai 1 pogu nospiest androīdā un pēc pāris sec gatavs – windows jau ir pieslēdzies netam caur telefona wifi AP.

    wils
    06.03.2017 15:43
    Reply to  KrisOzolins

    LV iedzīvotāji to nezin, bet ārpasaulē, tetherings bezlimitu plānā ir labi ja 10GB.

    anonymous rant
    09.03.2017 18:00
    Reply to  wils

    Tā arī ir, lielakajā daļā tarifu plānu, uz ļoti retiem izņēmumiem tetherings ir unlimited.

    Normunds
    06.03.2017 10:26
    Reply to  anonymous rant

    > mani nenormāli apgrūtina ka nav LARGE VIEW foldera skatā

    ikonu skatā max izmērs, ja atmiņa neviļ ir 512x512px. ja ar to nepietiek, ir vēl cover flow.

    > Tāpat nenormāli besī, ka izdzēšot vienu failu, tur paliek robs- ikonas pašas nesaiet kopā, nu kas tā par idiotiju?

    tā nu gan nav, pietiek atzīmēt pie show view options sort by jebkuru opciju izņemot none un snap to grid.

    >tas ir kaut kāds psc lai kaut vai 2 blakus dabūtu.

    jā, tiešām pisec:
    Hold down the full-screen button in the upper-left corner of a window.
    As you hold the button, the window shrinks and you can drag it to the left or right side of the screen.
    Release the button, then click another window to begin using both windows side by side.

    anonymous rant
    09.03.2017 17:59
    Reply to  Normunds

    Intereses pēc ieslēdzu savu Mac šodien lai apskatītos, kas un kā ir, atsavaidzināt savu informāciju par to jo tiešām, sen nebija tā reāli leitots. Par tiem side by side ekrāniem es zināju kā to fiziski var izdarīt, nevajag jau ņirgāties un muļķu instrukciju tāpēc dot, pats process iekš Mac ir psc, teiksim, ja nav atvērts otrs ekrāns vēl, tad darboties uz tā minimizētā- jeb ieliktā ekrāna vienā malā, nevar, tas automātiski atlec atpakaļ uz full screen mode, kas ir idiotiski, kāpēc es vienkārši nevarētu strādāt pus ekrānā?! labi, tas sīkums ar kuru varētu sadzīvot, vienkārši jāpieņem, ka ir OS, kuri izstrādāti caur di.. un viss, bet idejā- ja nav otra loga, tad minimizēt to vienīgo uz pus ekrānu arī nesanāks, jeb, to var izdarīt, bet strādāt tajā nevar, tas atlec atpakaļ- var pārbaudīt pats ja netici. Bet nu sikums par to, lieta ar kuru nekādi nevar sadzīvot, ir FINDER un viss ap to. Tad lūk, paskatījos tās SHOW opcijas smalkāk, jā, taisnība, var ielikt lielāku ikonu skatu, bet kā lai noņem tās bezjēdzīgās malas ap katru failu? Ekrāna telpas izmantojums pilnīgi idiotisks, vietā kur varētu attēlot tieksim 6 attēlus, dēļ šīm te neredzamajām malām katram failam, var parādīt vien 2!!!!… Read more »

    Lapsinieks
    09.03.2017 18:20
    Reply to  anonymous rant

    neviens maku fanbojs Tev nepiekritīs principā. a delete poga nav vienkārša apsvēruma dēļ – ja tev ir maks, tad tu esi tik kruts, krutas bildes, kruti faili – kāpēc kaut kas jādelīto?

    anonymous rant
    09.03.2017 21:01
    Reply to  Lapsinieks

    Es nedomāju ka visiem man butu jāpiekrīt, vienkārši norādu uz to, kas Mac datorā ir šķērsām, acīmredzami turklāt, nu, noliegt jau var visu, un fanboji to ļoti dara, bet tās viņu problēmas :)

    Lapsinieks
    09.03.2017 21:47
    Reply to  anonymous rant

    cik man nācies runāt ar makistiem – neviens nekad nav atzinis, ka kāda fīča windozē būtu labāka. neviens.

    anonymous rant
    11.03.2017 07:12
    Reply to  Lapsinieks

    Es arī ar to esmu saskāries, man liekas tas ir tā-jo vājāks, jo skaļāk aizstāv savas pozīcijas- Apple, kā Mac OS, tā arī iOS lietotāji-fanāti, diezgan slimīgi uztver jebkuru kritiku. Un vislabākais arguments, kad argumentu vairs nav, īsts ābolists teiks- Tu nevari atļauties Mac… :D

    Kristaps Skutelis
    09.03.2017 22:02
    Reply to  anonymous rant

    Lai izdzēstu kādu failu pietiek nospiest Cmd+Backspace. Šī kombinācija normāli aizvieto atsevišķu Del pogu.

    Par visu pārējo komentārā pausto pa lielam piekrītu.

    anonymous rant
    10.03.2017 22:35

    O, par to DEL darbības shortcut paldies, tas noteikti ir ērtāk nekā glaudīt touchpadu :)

    05.03.2017 19:50

    Ar Win jau no 95, līdz aptuveni 2007 gadā pārgāju uz Mac.
    Saskarsme ar iMac, un darbā ar Win. (Mācos visu laiku)
    Šobrīd vajadzetu klepjdatoru. Tāpēc dilemma palikt/nepalikt pie Mac, pirkt Lenovo/Dell vai MacBook ir vienīgi dēļ cipara, ap 700 vai ap 1300.
    Izmantoju G servisus, e-pastu, notes, utt darboties varu starp abām sistēmām un mobilo.
    Win nav mēdijiem tik draudzīgs, līdz ar to veiktspēja, pat ar lieliem kodoliem, zilie ekrāni neatkāpjas.
    Un tie plugini…Kā kopēšana windovā, ko var salīdzināt ar Demenses labāko paraugu, pretēji kā ir Mac.
    Dators ir vide, jeb māja ko sauc par OS.
    Mac OS vēl ir nepieklājīgi salīdzināt ar Win….Kurš joprojām turpina gružu kastes tradīcijas, ietinot to skaistā papīrā.

    Dzīve ir ”īsa”. Vieni pelna ar ”mācīšanos”, citiem ir jādzīvo, un izvēlās to kas darbojas!

    Tā lūk.

    eVestule
    05.03.2017 20:01

    Ar Win jau no 90-tiem, Dos, Win 95, līdz aptuveni 2007 gadā pārgāju uz Mac.

    Joprojām strādāju ar iMac, bet darbā ar dažādiem Win. (Mācos visu laiku)

    Šobrīd it kā vajadzētu klēpjdatoru. Tāpēc dilemma palikt/nepalikt pie Mac, pirkt Lenovo/Dell vai MacBook ir vienīgi dēļ cipara, ap 700 vai ap 1300.

    Izmantoju G servisus, e-pastu, notes, utt darboties varu starp abām sistēmām un mobilo.

    Win nav mēdijiem tik draudzīgs, līdz ar to veiktspēja, pat ar lieliem kodoliem, zilie ekrāni neatkāpjas.

    Un tie plugini…Kā kopēšana windovā, ko var salīdzināt ar Demenses labāko paraugu, pretēji kā ir Mac.

    Dators ir vide, jeb māja ko sauc par OS.

    Mac OS vēl ir nepieklājīgi salīdzināt ar Win….Kurš joprojām turpina gružu kastes tradīcijas, ietinot to skaistā papīrā.

    Dzīve rit strauji, tā ir ”īsa”. Vieni pelna, ar ”mācīšanos”, citiem vēlas dzīvot, un izvēlās to kas darbojas!

    Tā lūk.

    Edmunds
    evestule@gmail.com

    Lapsinieks
    05.03.2017 20:35
    Reply to  eVestule

    kādiem mēdijiem nav draudzīgs?

    digitalk
    06.03.2017 02:42
    Reply to  eVestule

    pasaku stāstnieks. BSOD vienmēr ir iemesls un to var atrast. tikai galu galā parasti izrādās, ka tas ir gļukains dzelzis, draiveris/programma vai līkās rokas, kas sasēņojušas zarazņikus ineta plašumos. visi trīs punkti tikpat tieši attiecas uz makosu.

    Skābene
    06.03.2017 10:06
    Reply to  eVestule

    Geimeri gan pārsvarā izvēlas winduli! Nez kāpēc tā?

    06.03.2017 11:52
    Reply to  Skābene

    Tāpēc, ka uz windows tai pašai spēlei uz tā paša datora fps labāks (vismaz CSGO gadījumā) un tāpēc, ka uz mac OS mazāk pieejamo spēļu, un protams tāpēc, ka vēsturiski agrāk uz osx vispār normālas spēles nebija un tagad tas ir palicis par principa jautājumu.

    digitalk
    06.03.2017 13:04
    Reply to  Gints Murans

    nav nekāda principa jautājuma :) kur var nopelnīt, tai sistēmai arī raksta.

    06.03.2017 14:31
    Reply to  digitalk

    Palasot forumus ar tēmu viens vs otrs priekš spēlēm, es neteiktu, kas tas nav principa jautājums. Dažiem tas ir pārvērties pat par reliģijas jautājumu. :D

    digitalk
    06.03.2017 15:48
    Reply to  Gints Murans

    es ar developeriem esmu sarakstījies. diemžēl tur ir arī snobiski tipiņi, kuri sevi uzskata par demigod un ja neprot rakstīt citai sistēmai, tad ar pakaviem pa gaisu vicinās ;)

    Artis
    05.03.2017 20:11

    Mana pāreja no Windows uz Mac, gadu atpakaļ, bija tieši tāda pati kā Tava pieredze. Viss bija svešs un nesaprotams. Bija pat plāns mest pie malas. Tagad viss ir OK. Mac ir labs un stabils dators. Trūkst tikai stabilas office programmatūras (Excel). Numbers nav lietojams un MS Excel (office 365) uz Mac ir pilns ar bagiem…

    Kristaps Skutelis
    05.03.2017 21:00
    Reply to  Artis

    Tieši Excel man ir nācies mazāk lietot, bet citas MS Office programmas darbojas lieliski. Katrā ziņā kā diena pret nakti salīdzinot ar to iepriekšējo, briesmīgi veco Office versiju. Kādas tieši problēmas novēro Mac Ekselī?

    Artis
    05.03.2017 22:25

    Excel lietojam ar daudz dažādām formulām (IFERROR, VLOOKUP, INDEX, ROUND u.c.) un filtriem. Tass viss uz Numbers nedarbojas tā kā ierasts vai nedarbojas vispār (ja dokuments jau ir izveidots uz Office)… Office Mac versija bieži uzkaras pie liela faila, dažreiz ievadītā formula nezināmu iemeslu dēļ nedarbojas (palīdz tikai Office restarts). Ir gadījies, kad saglabājot failu uz PDF, valūta no EUR pārvēršas uz USD (Excel failā paliek EUR, PDFā- USD…).

    Kristaps Skutelis
    05.03.2017 22:27
    Reply to  Artis

    Oi, izklausās nejēdzīgi. Un tas tā ir uz dažādiem Makbukiem?

    Artis
    05.03.2017 22:28

    Jā.

    06.03.2017 11:55
    Reply to  Artis

    Mana atkal ar Office for Mac ir ļoti laba pieredze, varbūt tāpēc, ka nav bijusi vajadzība editēt lielus dokumentus ar sarežģītām formulām. Ah pareizi csv atvēršana un saglabāšana ir briesmīga, bet tas ir arī windows ofisam, tam izmantoju Libre office.

    Numbers savukārt ļoti patīk dēļ jaunajām šārēšanas fīčām – var vienlaicīgi vairāki cilvēki strādāt pie viena dokumenta, gan Numbers, gan Pages.

    KKTK
    05.03.2017 21:24

    Kādrezi, pirms tiem 10 gadiem, meklēšanā varēja nokļūt ar Win+R

    Kristaps Skutelis
    05.03.2017 21:25
    Reply to  KKTK

    Paga, nē, ar Win+R varēja un arī joprojām var nokļūt līdz palaišanas (Run) dialoglodziņam. Tas nav meklētājs. Tur jau ļoti konkrēti jāzina, ko gribi palaist.

    Ģirts
    05.03.2017 23:15

    Win R ir viena noderīga īpašība, tas atceras vēsturi. Ja pa laikam jālaiž kāda programma ar pavairāk parametriem, spiežu win R un izvēlos no vēstures.

    Gatis Preiss
    05.03.2017 23:51

    Nepatīk man 10 windows un dēļ tik sadrumstalotas os, nevēlos galvas sāpes ar 100 un vienu problēmu, nelietoju jau 2 g windows savā privātajā Dell inspiron datorā izmantoju Linux. Citur piesēžoties pie Windows jāpasmaida kā viņš darbojas… Un ar Linux ir arī tas pats par restartiem kas ar Mac… Bet windowsam tā ir slimība. Un uz Linux esmu aizmirsis tādu frāzi kā viss iebremzē vai neiet…

    digitalk
    06.03.2017 02:46
    Reply to  Gatis Preiss

    > uz Linux esmu aizmirsis tādu frāzi kā viss iebremzē vai neiet…

    parasta situācija. nodemonstrēt? :D

    Martiness
    06.03.2017 15:21
    Reply to  Gatis Preiss

    Protams, protams, ja izmanto pirātiskos softu, tad droši vien kaut, kas arī “iebremzē”….

    digitalk
    07.03.2017 01:35
    Reply to  Martiness

    wrong. ar leģitīmu softu var tikpat daudz bremzēt, nevajag uz pir8 norakstīt.

    zibensTelefons zibensTelefons
    06.03.2017 00:06

    Paldies par failu Cut shortcut. Pirms pusgada pārgāju uz Mac un tiešām tā lieta pietrūka. Svarīgs pāriešanas iemesls bija totāla Windows vides negatavība 4k ekrāniem. Ja Windows vēl start menu labi izskatās uz hdpi, tad lielākā daļa programmu bija skumjas.

    oldschool zerolemon fan
    06.03.2017 00:23

    Windows vidē putty vietā normāli cilvēki izmanto SecureCRT. Nav gan bezmaksas, bet ir tā vērts.

    x
    06.03.2017 00:32

    trīs lietas, ar ko SCRT ir labāks par pussy?

    gehyu
    06.03.2017 00:49

    skutelis ir jūtīga riža kuce no laukiem :D

    skutelis laiza
    06.03.2017 00:54

    bļeģ, tās programmas ir tik atšķirīgas, reāli nahuj nomāc tas mani bļaģ :(((

    skutelis laiza
    06.03.2017 00:56

    Rižā bestija, tagad es parūpēšos lai tev regulāri būtu te darbs dzēst. Jūtīgā lauku madāma nahuj.

    UuUuuu
    06.03.2017 01:22

    dzēs, rižā šļuha, atpelni savas kapeikas :D

    Jānis
    06.03.2017 06:06

    Piezīmes – lietoju dažādām vajadzībām visus trīs (evernote, onenote, keep), tad man labāk tīk evernote, jo ērti lietojams uz dažādām iekārtām. Onenote labi lietojas uz datora, mēģinājums palietot viedtālrunī beidzās ar katastrofu. Kaut kas galīgi nelietojams. Keep ir labs vienkāršu piezīmju veikšanai bez jebkādām piezīmju klasificēšanas, grupēšanas vajadzībām. Izmantoju viedtālrunī, ja nepieciešams ātri kaut ko piefiksēt, vai nepieciešams kaut ko lai rādās bez atvēršanas. Īslaicīgas piezīmes.
    OS – man pāreja uz MAC notika diezgan organiski, bez kaitinošām lietām kādus 10 gadus atpakaļ. Palikusi sajūta, ka viss vienkārši strādā. Nianses daudz jau vairs neatceros, bija tikai pozitīva šoka moments par programmu instalēšanu :). Tagad gan vairs nelietoju, jo tāda paša izpētes iemesla dēļ kādus 3 gadus atpakaļ pārgāju uz Ubuntu. Tagad dažādām vajadzībām lietoju Ubuntu (nesen uzliku 16.04) un Win10 (arī Win8, Win7 palietoju). Mans secinājums – gribi lai viss strādā, lieto MAC, bet ja neesi gatavs ieguldīt, tad lieto Ubuntu (tas protams atkarīgs no izmantoto aplikāciju nepieciešamības). Gļuki un neērtums uz Win un Ubuntu ir aptuveni vienādā svarā. Neesmu neko speciāli pētījis un analizējis, stāstu pēc sajūtām.

    davfreim
    06.03.2017 09:10

    Beidzot kaut kas labs, ko lasīt!

    “Bet es atceros, ka senos laikos visa jautrība (un bardaks) vienmēr bija uz darbvirsmas. Un tad reizi pusgadā visas ikonas tiek sagāztas atsevišķā mapītē un drazas krāšana tiek uzsākta no jauna.”

    Šis ir taisnība, man uz win7 search strādā, bet ne tik labi kā gribētos tāpēc viss svarīgais uz desktopa un pa gadu diezgan aizdiršas :)

    digitalk
    06.03.2017 11:46
    Reply to  davfreim

    [demonstrē vienu no trikiem]
    Everything
    [uzsit knipi]
    https://www.voidtools.com/

    Lapsinieks
    06.03.2017 09:59

    man liekas, ka meklētājs failiem vienā brīdī pārtrauc funkcionēt un nākas pamatīgi visu organizēt mapju sistēmā – un daļu uz desktopa. Galvenie klienta faili man dzīvo uz desktopa – 18 folderi ar apm. 30t failu; viss svarīgākais dropboksī – ap 8t failu. Mazāk svarīgi faili c diskā – ap 108t. Tas ir neskaitot fotoarhīvu, filmu un mūzikas arhīvu. Pie tāda failu daudzuma meklētājs vnk aizrijās.

    Vjačeslavs
    06.03.2017 11:01

    Par osx screen split view. Ir tāda iespēja.
    1. Hold down the full-screen button in the upper-left corner of a window.

    2. As you hold the button, the window shrinks and you can drag it to the left or right side of the screen.
    3. Release the button, then click another window to begin using both windows side by side.

    Jānis Freimanis
    06.03.2017 13:21

    Nu ar Lenovo datoriem nav bijusi pārāk laba pieredze. Lai būtu pilnīgi objektīvi, būtu jātestē dators, ko izstrādājis programmatūras ražotājs, šajā gadījumā Surface Book. Pie tam, tieši Surface Book Microsoft pozicionē kā MacBook konkurentu.

    Kristaps Skutelis
    06.03.2017 13:26

    Jā, piekrītu! Es tā arī darītu, ja Surface datori būtu oficiāli pārstāvēti Latvijā.

    Jānis Freimanis
    06.03.2017 13:31

    Jā, diemžēl… Nu, cerams, tas mainīsies. Tiesa, interneta veikalos nopirkt var jau tagad.

    Jānis A
    06.03.2017 13:24

    Paldies, Kristap, bija interesanti palasīt.

    Uldis M.
    06.03.2017 13:41

    Es nu jau pusotru gadu mājās lietoju Mac, kamēr darbā tomēr ikdienā lietoju un apkalpoju Windows PC… mājām izvēlējos MAC jo gribējās vismaz pārrodoties mājās strādāt kā baltajam cilvēkam – atver un lieto! nevis atver un tur priekšā – Installing Updates 1 of 17… please wait… Your Antivirus database old… windows stopped working…
    Nu labi, ja nopietni, tad tiešām biju noguris no Windows drazām. Un patiesībā jau 10 gadus gribēju macBooku – bet dzīvē vienmēr kaut kas aizšāva kāju priekšā.
    Sākumā protams, ar Macu nevarēja darboties tik veikli kā ar 20 gadu uzkrāto pieradumu windowsā, taču pēc laika tu saproti cik tomēr Windows salīdzinoši ir pliks. Pirms pagājušā gada ienākumu deklarācijas drudžaini meklēju AppStorē PDF rediģēšanas rīkus, bet neko prātīgu neatradis izlēmu paprasīt Googlei – kā izrādījās pašā MacOS’ā jau var bez problēmām veidot un rediģēt PDF’us!
    ja man uz Win datora vajadzēja Adobe lightroom priekš RAW attēlu rediģēšanas, konvertēšanas, un Sony Vegas priekš puslīdz jēdzīgas video lipināšanas, tad Mac’ā es to visnotaļ ērti varu paveikt ar Apple piedāvātajiem risinājumiem – iphoto, iMovie. vienīgais maksas produkts uz mana Mac stāv MS Ofiss.

    06.03.2017 13:43

    Baigi interesanti kā kuram iet ar katru sistēmu. Kad es pārgāju uz OSX, man pārēja bija pilnigi dabiska, jo es jau vairākus gadus pirms tam gaidīju, kad varēšu atļauties macbook’u. Un kad beidzot nopirku, biju ļoti priecīgs. Visvairāk atceros aplikāciju instalēšanu, pārvelc uz Applications folderi un gatavs, nevis palaid “wizardu”, next, next, nekad neskaties, kas tur rakstīts, kamēr uzinstalējas, pievieno visus reģistrus, murgaini. Tagad ir tā, ja kāds mazs rīks nāk mac’am ar instalāciju liekas kaut kā muļķīgi, negribas instalēt, jo liekas, ka piesārņos sistēmu saliekot failus man nezināmās vietās. Aplikāciju atinstalēšana – izdzēs no Applications foldera un gatavs. Pirms kāda gada gaidot jauno macbook’u nācās pastrādāt kādu mēnesi vai pat vairāk ar all-in-one lenovo thinkcenter ar windows 8. Man tas bija diezgan briesmīgs mēnesis, likās, ka es vairāk meklēju kā ko sakonfigurēt, lai varētu strādāt, nevis strādāju. Iespējams tas bija tik sāpīgi, jo nebija motivācijas baigi kaut ko apgūt, bet likās, ka katrai jaunai lietai kaut kāds čakars. Pieliec kādu jaunu ierīci, meklē pa visu internetu draiverus. ssh, sftp nekādas integrācijas. Arast koda editoru līdzvērtīgu Coda nereāli. Ctrl taustiņš – pierast var, bet tik neērti ar mazo pirkstu īkšķa vietā spiest. Windows explorer liekas pārāk sarežģīts, pilns ar visādām… Read more »

    uopy
    06.03.2017 14:14

    skutelis mīž sēdus

    Lapsinieks
    06.03.2017 15:25

    Nav man ļauna mēle, bet izlasot visus komentārus, šķiet, ka ir divas win10 versijas – vienas neiet, restartējas un dara visādus brīnumus, prasa draiverus visādām mistiskām ierīcēm un otras – kas strādā samērā stabili, nekad nerāda zilus logus, uzreiz atrod vajadzīgos draiverus utt. Un ka vieniem cilvēkiem tiek vienas – citiem – otras…

    Janis
    08.03.2017 11:03
    Reply to  Lapsinieks

    1. Parasti līdzīga sajūta, kad “macisti” komentē pieredzi WIN ;D tacū ņemot vērā, ka win ir universāls un to liek uz simtiem ražotāju dzelžiem -tad tas ir ormāli. iesk. ne visi top brand premium ar ir veiksmīgi izdevušies (vs imac, ka iznāk 1-3 gb per year). Esmu devis win10 (~5 gadu veca ~400 eur acer (ne labākais brends) dzelža) savai mammai – apguva 1 mēneša laikā -un nekas ne karas, ne nokaras, ne neapgūstams- pusgads iet kā tanks (ar sleep un hybernate režimiem). Raksta autoram: 2. Respect, ka rakstā nesalīdzina mac datorus ar 200-500 eur win datoriem! Apspriest glossy display -ir ne patēmu, jo var izvēlēties matētu, IPS un ar =>full hd.. skaidrs, ka šim pc vēl piemaksā par touchscreen – reti kuram tas ir aktuāli. Bet vislabāk macus ir salīdzināt ar attiecīgā līmeņa biznesa datoriem ultrabookiem no lenovo, dell, hp augstākajās konfigurācijās (līdzīgās cenās). Tur lielai daļai ar mierīgi visus USB var iestādīt powered. Win10 laikam atšķiras, ka nav viss “out of box” for all kā apple. Ir vienkārši cits “out of box” ko var pielāgot -kā lielākā daļa te ar apraksta. T.i. ja pierod pie vienas lietas (tāpēc, ka pple savādāk nevar) -tas nenozīmē, ka citi nepierod pie… Read more »

    Lapsinieks
    08.03.2017 11:11
    Reply to  Janis

    maza piebilde pie ceturtā punkta. arī dārgu pīšļa laptopu pērkot ir jāpapēta – iegrābties ir vieglāk kā mac pasaulē: nopirku dārgu 17 collu HP probuku darbam. Visi dzelži max nikni. Tik vien kā gļukaina amd videokarte. B**, nu kā var tā iegrābties…

    Janis
    08.03.2017 17:02
    Reply to  Lapsinieks

    taisnība -tāpēc textā ar ir piebilde – ka jaiepēta pirms pirkt (ne tikai reklāmas iespaidā). Un pie n-to simtu premium datoru pieejamības tas ir normāli. p.s. tas attiecas uz jebkuru cenu segmentu kur nav tikai pāris modeļi. Diemžēl macus nelietoju, taču par mac un vairāk par iphone problēmām esmu lasījis – tikai tās pasniedz kā fīčas (ja nav tad nevajag ;). JA iphone netur baterija, lokās korpuss, ekrāns tizls -to parasti ātri pietušē un maz “aiztiek”, ja tas pats ir citiem., piem samsung premium -tad nu nedēļām vazā pa visiem mēdijiem, forumiem (kaut gan applem ar visu 1-2 modeļiem gadā ar ir lažās!!! ;) tas fascinē.

    jjj
    07.03.2017 00:08

    moba xterm, iterm vieta.

    iIiIi
    07.03.2017 14:50

    Rižais lielo Lenovo baneri ielicis, lai visi zinātu, cik viņa jaunais laptops maksā? :D ej strādā,parazīt. Nav tev smadzeņu, lai būtu miljonārs mājās sēdošais.

    Brutto
    07.03.2017 19:48

    Ne gluži par tēmu…
    PINE-Booki :) ar Linux https://www.pine64.org/?page_id=3707 un lēti.

    Armands Bērziņš
    08.03.2017 01:02

    Windows restarts ir briesmīga lieta, taču es kā pogrammētājs, saprotu, ja ir pienācis laiks updeitam, tad tas ir jādara. Bet esmu ļoti neapmierināts ar to. Bet es kā filmēšanas čalis var teikt, ka nopietni apsvēršu Windows kā lietu, kad BalckMagic Design mantiņas strādās tik pat stabili kā uz mac tā uz jebkura win datora. Taču MS Office+OneDrive ir fantastisks MS pakalpojums par to cenu.

    Olivers Bugrijs
    19.03.2017 22:48

    Paldies par iespaidiem!

    Ints
    13.07.2017 12:33

    ideāli strādājošs USB-C adapteris
    DELL USB-C to HDMI/VGA/Ethernet/USB 3.0 (DA200)
    http://accessories.ap.dell.com/sna/productdetail.aspx?c=sg&l=en&s=bsd&cs=sgbsd1&sku=470-abnl
    cena ap 70 -80 Eur

    Win10 lietotājs
    05.11.2017 10:48

    “Man uz Windows gan ļoti pietrūkst ērtas failu priekšskatīšanas iespējas.” Mm.. tad kad esi atvēris failu programmu pašā augšā var nomainīt tikai bišku jāpašeptējas lai dabūtu to sūdu lejā kur ir vairāki iestatījumi.

    Reklāma