Web Analytics
More
    Reklāma

    Citadele: Mobilo bankas aplikāciju klienti izmanto 10 reizes aktīvāk

    Jaunākie raksti

    Pēc Citadeles datiem šobrīd bankas mobilajā lietotnē klienti veic 10 reizes vairāk maksājumu nekā pirms gada. Kodu kartiņas aizstājot ar mobiliem autorizācijas risinājumiem, paredzams, ka mobilās bankas izmantošana kļūs vēl populārāka. Lai bankas mobilo aplikāciju lietotu droši, ikkatram svarīgi parūpēties par sava viedtālruņa drošību.

    “Maksājumi mobilajā tālrunī ir šodiena un nākotne, kurai esam rūpīgi gatavojušies. Droši varu sacīt – Citadeles mobilā banka tālrunī ir vēl drošāka, nekā ierastā internetbanka datorā. Tiek izmantoti droši datu apmaiņas protokoli, tiek identificēts katrs konkrētais telefons, datu pārraides kanāls tiek šifrēts, turklāt ir noteikti arī maksājumu limiti. Sīkums, bet noderīgi – arī, ja klients aizmirst atslēgties no mobilās lietotnes, tā pēc noteikta laika atslēgsies pati. Un arī – naudas summas bez PIN koda ievadīšanas pārskaitīt nav iespējams,” saka bankas Citadele IT virzienu vadītājs Kaspars Cikmačs.

    Reklāma

    IT profesionālis un blogeris Kristaps Skutelis uzsver, ka “salīdzinot ar datoriem, paši tālruņi ir drošāki pret hakeru uzbrukumiem pie nosacījuma, ja iegādājamies legālu ierīci pie legāla pārdevēja un izvēlamies licencētas programmas, kuras regulāri atjauninām.”

    Tomēr tikpat svarīgi ir arī katram pašam parūpēties par sava viedtālruņa vai planšetdatora drošību, ja tajā ir aktivizēta piekļuve bankas kontam, e-pastam vai tajā var atvērt aplikācijas ar saglābtiem kredītkaršu datiem, atrodama bilde ar jūsu pasi, darba dokumenti un personīgas fotogrāfijas, video. “CERT” IT drošības speciālists Gints Mālkalnietis kā tipiskāko uzbrukumu veidu krāpšanas gadījumos min paroļu uzlaušanu, jo tās ir vienkāršas un hakeriem pat nav īpaši jāpiepūlas, lai tās atklātu, bet dažkārt tās pat nav jāuzlauž, jo cilvēki paši paroles atklāj viltus lapās, kas tiek noformētas kā viltus loterijas, kas izskatās gana īstas.

    K. Cikmačs iesaka aizsargāt savu ierīci ar drošu paroli un citām lietām, ko vērts ņemt vērā: “Jābūt skeptiskam pret dažādiem anonīmiem piedāvājumiem lejupielādēt kādas nepārbaudītas lietotnes un jāpārbauda, vai tiešām lietotnei atļaut piekļuvi savai kamerai vai īsziņām. Un, protams, gadījumā, ja telefons noklīst vai pat ir ticis nozagts, nekavējoties nepieciešams sazināties ar banku, lai bloķētu pieeju savam mobilajam kontam. Tāpat atdodot, pārdodot vai ziedojot telefonu – svarīgi ir izdzēst savu personīgo informāciju.” Viņš atgādināja, ka Wi-Fi tīkls nav drošākais internetbankas lietošanai, taču, ja patiešām nepieciešams veikt kādu maksājumu un citu variantu nav – drošāk to ir darīt savā tālrunī, nevis svešā datorā.

    G. Mālkalnietis uzsvēra, ka gudrs viedtālruņa lietotājs aizsargā iekārtā esošo informāciju, to šifrējot, un jau laicīgi ieslēdz sava tālruņa attālinātas bloķēšanas iespēju.

    No 1. aprīļa kodu kartiņu lietošana kļūs sarežģītāka, jo papildus ierastajam kodam vajadzēs vēl ievadīt uz klienta telefonu nosūtīto numuru. Tas nozīmē, ka arvien vairāk cilvēku izmantos banku piedāvātos mobilos risinājumus, lai autorizētos internetbankai ar savu viedtālruni. Arī internetbanka arvien biežāk tiek atvērta klientu viedtālruņos un planšetdatoros. Jau tagad katrs ceturtais Latvijas iedzīvotājs mēdz lietot savu internetbanku viedtālrunī, savukārt katrs septītais – planšetdatorā, kas liecina par mobilo tehnoloģiju nozīmi cilvēku ikdienā.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    8 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Fakti
    14.02.2017 17:43

    Ko kroplās bankas mērķtiecīgi var uzmākties ar nedrošajām mob aplikācijām :| laikam labāk var ievāk datus un kontrolēt savus klientus :( , … kropļi nekas vairāk (vai arī tur strādā stulbi oluhi)

    To jau gandrīz katrs zina, ka nedrošāka nekā nav par mobīlo vidi un iekārtām :D … ar savu caurumaino OS, kuru uzlauž dažās minūtēs.

    Fakti
    14.02.2017 17:49

    Var skaļi paņirgt par šiem slima suņa murgiem :D :D :D
    >IT “profesionālis” un blogeris Kristaps Skutelis uzsver, ka “salīdzinot ar
    datoriem, paši tālruņi ir drošāki pret hakeru uzbrukumiem<
    … Nez kāpēc praksē nekā nedrošāka par mobīlo vidi nav!

    aigi
    15.02.2017 09:01

    Labākā mobilā banka Latvijā. Un jā, es strādaju Citadelē ;)

    wils
    15.02.2017 11:51
    Reply to  aigi

    Kāpēc atšķirībā no citām bankām, Citadelē, mobīlās iekārtas izmantošana (lasi MobileSCAN) vai jaunais kodu kalkulators Digipass GO3 ir par maksu?

    aigi
    15.02.2017 13:01
    Reply to  wils

    Neatbildu par IT, bet cik zinu, tad MobilScan 6 mēnešus ir par brīvu. Nezinu kapēc maksas. Ar laiku droši vien nonāks pie bezmaksas. Kalkulatori pārsvarā visās bankās ir maksas pakalpojums.

    wils
    15.02.2017 15:45
    Reply to  aigi

    Nereklamēšu savējo, bet tur gan Kodu lietotne telefonā, gan kodu kalkulators ir bezmaksas, gan saņemšana, gan lietošana.

    Krotow
    15.02.2017 13:34
    Reply to  aigi

    Klau, Citadele! Ko jūs atkal esiet sačakarējuši kredītu atmaksas apstrādē, ja man šorīt atkārtoti prasa samaksāt to, ko jau esmu samaksājis jau pagājušo piektdien?

    GGrs
    15.02.2017 09:38

    Forši ja arī tāda banka kā SEB to saprastu… Esmu galīgi vīlies viņos. Čīkstu visur kur varu. Šie jau 2 gadus sola ka drīz atjaunos mobilo aplikāciju! Prieks par bankām, kas strādā pareizā virzienā!

    Reklāma