Web Analytics
More
    Reklāma

    Eiropas Komisija varētu daļēji piekāpties mobilo sakaru operatoriem viesabonēšanas jautājumos

    Jaunākie raksti

    Eiropas Komisijas tīmekļa vietnē atrodamas dokumentu sagataves (PDF), kas norāda uz daļēju Eiropas piekāpšanos mobilo sakaru operatoru priekšā. Sākotnēji tika plānots, ka no 2017. gada jūnija Eiropas Savienībā tiks atceltas viesabonēšanas maksas – sakaru operatoru klienti visās Eiropas Savienības valstīs maksās “mājas tarifu” par sarunām, SMS un pārraidītajiem datiem.

    Tomēr izskatās, ka viss nebūs tik vienkārši, jo ir ierunājusies saprāta balss, kas liek šādu likuma redakciju pārskatīt. Dokumentu sagatave norāda, ka “mājas tarifus” citās valstīs varēs izmantot tikai 90 dienas gadā, un tikai 30 dienas no vietas. Tādējādi tiks izskausta iespēja noslēgt mobilo sakaru pakalpojuma līgumu citā valstī, kas piedāvā zemākus tarifus, bet zvanus veikt valstī, kurā faktiski dzīvo. Te tev nu bija atvērtais tirgus.

    Reklāma

    Būtu jānorāda, ka Lielbritānijas mobilo sakaru operatori jau gatavojās vairākus mēnešus pirms likuma spēkā stāšanās piedāvāt citu valstu iedzīvotājiem savus pakalpojumus, kas atbilstu Eiropas Komisijas prasībām no 2017. gada vidus, tādējādi piesaistot pamatīgu klientu skaitu. Šāda informācija virmoja pirms Brexit.

    Iepriekš tika plānots, ka no 2017.gada 15.jūnija Eiropas Savienībā būs aizliegts piemērot paaugstinātus viesabonēšanas tarifus par telefonsarunām, īsziņām un mobilā interneta lietošanu. Ja mobilo sakaru operators varēs pierādīt, ka viņš nespēj atpelnīt izmaksas, ko rada sakaru nodrošināšana citās ES dalībvalstīs, un, ka jaunie noteikumi ietekmēs arī cenas vietējiem abonentiem, regulators katrā dalībvalstī (Latvijā – Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija) varēs atļaut ārkārtas gadījumā noteikt nelielu papildmaksu, lai atgūtu šīs izmaksas. Eiropas Parlamenta deputāti likumdošanas sarunās panāca, ka dalībvalstu regulatoriem būs tiesības operatora noteikto piemaksu mainīt vai neatļaut.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    25 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    yomama
    06.09.2016 14:50

    Tā vienkārši sērfoji pa EK doķiem un izraki? LoL :)

    06.09.2016 14:59
    Reply to  yomama

    Man atsūtīja citātu no šī dokumenta, tā arī uzgāju.

    ProxyFromDeep
    06.09.2016 14:59

    Arī šis variants ir ļoti pat “haļavnijs”
    roadtripiem ideāli ..

    digitalk
    06.09.2016 15:33
    Reply to  ProxyFromDeep

    un daudzi vēl saka, ka visas tās komisijas neko sakarīgu nedarot :)

    06.09.2016 15:37
    Reply to  digitalk

    Bet te nekāds atvērtais tirgus nesanāk. Tā jau ir lielākā škrobe. Citus pakalpojumus kaut no Kipras, Maltas, Rumānijas vai Bulgārijas vari pirkt, bet ne mobilos sakarus.

    digitalk
    06.09.2016 16:36
    Reply to  Artis Abols

    kāpēc nevar? pērc par vietējām cenām ar ‘piegādes maksu’ vai pieprasi savam lokālo pakalpojumu sniedzējam uzbūvēt savu pārraides tīklu par pāris miljardiem valstī, kurā taisies paviesoties pāris mēnešus ;) EK šai gadījumā piespieda operatorus sadarboties, kaut arī tas nav operatoru pienākums.

    jau esi aizmirsis, kā savulaik maksāja ārzemju internets? šeit gan nav EK nopelns, bizness pats visu pamazām saregulēja.

    06.09.2016 16:45
    Reply to  digitalk

    Esmu skops un ārzemēs neesmu nevienu MB nokurinājis.

    Lapsinieks
    06.09.2016 16:49
    Reply to  Artis Abols

    es arī esmu skops. risinājums – mobilais rūteris. aizbrauc uz vāciju, paņem priekšapmaksas karti ar 1 vai 5 gb, spraud rūterī un tev ir internets + savs wifi.

    digitalk
    07.09.2016 15:20
    Reply to  Lapsinieks

    > mobilais rūteris

    labāk uzreiz wifi data bank, tipa Seagate Wireless Plus
    http://www.seagate.com/gb/en/consumer/stream/wireless-plus/
    lai ir kur fočenes nomest, vai wifi power bank, tipa
    http://www.tp-link.com/en/products/details/cat-4692_M5360.html
    lai var gadžetus pabarot. vietas aizņems tik uz pusi vairāk :)

    Lapsinieks
    07.09.2016 15:30
    Reply to  digitalk

    ahūni milzīga 3G kaste? seriouslī? fočenes metas mākonī. šitās kastes bikšu kabatā neieliksi. andri var pabarot jebkurā kafejnīcā pie bārmeņa vai lauku zemnieka pat āfrikā

    digitalk
    07.09.2016 16:02
    Reply to  Lapsinieks

    ja tu nekad nenokāp no asfalta, tad, protams, nav seriouslī.
    bet fočenes mākonī tikai no telefona sūdkameras salīdīs, RAWiem vajadzēs vezumu un mazas ragutiņas ar priekšapmaksas kartēm, ja pārklājums būs, nemaz nerunājot par augšuplādes ātrumiem un grūti atrast kafejnīcu vai zemnieku kalnu grēdas, kanjona, fjorda vai savannas vidū. cilvēki mēdz atpūsties daudzveidīgāk, nekā tu tagad mālē :)

    Lapsinieks
    07.09.2016 17:50
    Reply to  digitalk

    rawi Tu domā no spogulenes? nezinu – man sanāk ļoti labas kartiņas ceļojumos arī ar telefonu. gan kalnos kāpjot, gan pa upēm, kanjoniem braucot ar laivu. Tem pače no asfalta kāpt nost negribas apkrāmējoties ar smagu tehniku.

    digitalk
    07.09.2016 19:11
    Reply to  Lapsinieks

    yap, no spogulenes, ja tās vēl var tā saukt :) manuprāt diskusija paliek bezjēdzīga, jo es rakstu par prasīgiem cilikiem, bet neviens jau nenoliedz, ka tūristam parastajam nevajag daudz ko vairāk par mūsdienu ‘krīvruņiem’. toties nonākot totālos laukos ir labi, ja vari nomest bildes, kad tava otrā 64GB SD ir pārpildīta, tā vietā lai stundu sēdētu, šķirotu un dzēstu, nevis ēstu, drinkotu un priecātos par apkārtējo ainu :) vai uzlādētu savu gadžetu, jo tuvākā rozete ir vismaz pārdesmit km attālumā.

    Lapsinieks
    07.09.2016 22:45
    Reply to  digitalk

    par kādiem prasīgiem cilvēkiem Tu runā? Kam ir vajadzīgas tās superkvalitatīvās bilžu kaudzes? Lai kādā ģimenes tusiņā iebāztu sd karti televīzorā un stundām gurdinātu piedzērušos viesus? Neesi naivs. Tam ar prasīgumu nav nekāda sakara. Es esmu nenormāli prasīgs, pat maksimālists; bet staipīt ceļojumos kaudzi ar tehniku? Pārpildīta 64 gb karte? 6000 raw failu? Ko Tu pīpē (fotografē)? Varbūt šodien esi saguris no aifona prezentācijas?

    digitalk
    07.09.2016 23:49
    Reply to  Lapsinieks

    nemēri visu pēc sevis.

    sāc ar matemātiku 64GB / ~24-28MB = ~2500 (EOS 6D RAW). time lapse, burst shoot un vairāku stundu video arī neviens nav atcēlis.

    atvaļinājums mēdz būt ne tikai weekends Parīzē, bet arī 2-3 nedēļas ‘apkārt Francijai’ un laptoplūzni staipīt līdzi nav ne vajadzības, ne vēlmes.

    ģimenes tusiņu gurdināšana raksturīga nefotogrāfiem, tādi RAWā nebildē, ar tlf pietiek.

    ja nekāp Everestā, tad diezvai var nosaukt par kaudzi tehnikas bodiju, pāris stikliņus un ministatīvu.

    nepīpēju, lietoju elektronisko nikotīna inhalatoru, nefotografēju, man tas ir vienaldzīgi.

    aifona prezentāciju neskatījos, ir interesantākas lietas ko darīt (piemēram, urbināt degunu), atskaiti tepat Kursorā izlasīšu :)

    Lapsinieks
    08.09.2016 09:43
    Reply to  digitalk

    nu re… nefotografē, bet izteikties vajag…

    digitalk
    08.09.2016 20:23
    Reply to  Lapsinieks

    klienti dažādi. man, kā IT sētniekam, nākas meklēt piemērotus risinājumus dažādām problēmām un tajās iedziļināties. bet privacy (tas ir nemākonis) ir viena no prioritātēm.

    digitalk
    06.09.2016 17:39
    Reply to  Artis Abols

    es biju domājis lokālo, stacionāro ārzemju internetu.

    banana
    06.09.2016 19:07
    Reply to  Artis Abols

    Sovasar biju ceļojumā uz nedēļu pa Eiropu. Viesnīcās – free WIFI, on the go – notērēju 10eur datos telefonā pa nedēļu.
    Pēdējo reiz atļāvos 2010 gadā paceļot uz nedēļu, tad gan sanāca 30LS datos vien. :D

    ;) Eiropas viesabonēšana jau vairs nav TIK slikta!

    KKTK
    07.09.2016 11:20
    Reply to  digitalk

    Neviens jau neapzinās to sarežģītību, kas ir apakšā tiem viesabonēšanas pakalpojumiem… Visiem tas ir ķipa bumbieris, tikai nopirkts citā valstī.

    digitalk
    07.09.2016 15:25
    Reply to  KKTK

    True, true… (c) Budweiser reklāma

    kristaps
    06.09.2016 18:59

    Es jau tā zināju… ka its too good to be true!

    Tomēr savējie jālobē un beigās iznāks labi pa pārdesmit centu lētāki sakari ar visu šo ”vienoto ES mobīlo tarifu politiku’

    x
    06.09.2016 19:34

    Labi, ka ES nenosaka, cik tūristiem ir jāmaksā par ūdeni un tualetes apmeklējumu. Šobrīd ir kā – es atbraucu uz ārzemēm, kur man cenšas maukt nagus visi – taksists, viesnīca un pārējie. Bet mobopiem to neļaus, sak, piegādā par fiksētu cenu. Tā teikt, viesnīcas drīkst maukt nagus, bet mobopi – nē.

    Cita lieta ir, ka cilvēki ierauj bulkas un tupo neizmanto to dārgo inetu, iztiek ar wifi un operator negūst peļņu. Kad es taupu uz viesnīcu, taksi un pārējo, izmantojot alternatīvas, tad viņiem ir iespēja to saskaitīt un izlemt, vai mana nauda viņiem ir vajadzīga vai nav. Un visa pārējā nauda, ko tie neiekasē. Problēma drīzāk ir, ka ir grūti saskaitīt negūto peļņu. Ja kādā valstī tūristus kāš uz pilnu klapi, tie vienkārši pārstāj braukt uz šo slikto valsti. Būtībā jau tirgus pats saregulējas.

    07.09.2016 08:50
    Reply to  x

    Taksometri jāņem legālie vai Uber. legālajiem parasti ir fiksēta cena no pilsētas centra līdz lidostai. Ūdens cena veikalā un ūdens restorānā atšķiras par kārtu, tur nav ko brīnīties. Kaut kā nav manīts, ka viesnīcas mauktu nagus. Kaut kādu sado-mazo SPA neesi apmeklējis?

    Krotow
    07.09.2016 12:49

    Ceļojumiem arī ar šādām izmaiņām ir ļoti Ok. Vismaz nebūs problēma ar Waze un laika ziņām.

    Reklāma