Web Analytics
More
    Reklāma

    Cik iPhone būtu Apple jāpārdod, lai samaksātu Eiropas uzlikto 13 miljardu eiro sodu?

    Jaunākie raksti

    Pēc trīs gadu rēķināšanas un dažādu instanču iesaistīšanas, Eiropas Komisija ir paziņojusi, ka tehnoloģiju gigants Apple Īrijā ir ieguvis nepamatotas nodokļu atlaides vismaz 13 miljardu eiro apmērā. Apple nāksies Īrijas valdībai samaksāt 13 miljardus dolāru par neiegūtajiem nodokļu ieņēmumiem.

    Protams, 13 miljardi dolāru pat Apple ir pietiekami liela nauda. Tiek lēsts, ka Apple ir aptuveni 232 miljardi dolāru “skaidrā naudā” (noguldījumi, likvīdi vērtspapīri u.tml.), no tiem aptuveni 216 miljardi dolāru tiekot turēti ārpus ASV teritorijas, lai izvairītos no 35% uzņēmuma ienākuma nodokļa nomaksas. Īrijā Apple esot maksājis nodokļus zem 1%.

    Reklāma

    Lai “atsistu” zaudētos 13 miljardus dolāru, Apple nāktos pārdot 21 miljonu iPhone SE modeļu vai 18 miljonus iPad Pro, varbūt pat 56 miljonus Apple TV. Sagaidāms, ka Apple tik vienkārši negrasās atdot 13 miljardus, ko uzņēmums ir tik veiksmīgi ietaupījis vairāku gadu garumā, iesaistot gurdākos nodokļu pārzinātājus pasaulē. Savukārt Īrija var gatavoties 119 miljonu Apple Pencil irbuļu piegādei.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    9 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    x
    31.08.2016 08:42

    Cik jāpārdod ierīces – tas ir viens veids, kā uz to paskatīties. Cits – cik %% no Apple pieejamajiem līdzekļiem tas ir. Jāskatās tā – ja sods būtu uzlikts gadu ātrāk, kā tas ietekmētu jaunās ēkas celtniecību, jaunā modeļa izstrādi. Nekā neietekmētu, acīmredzot.

    Visa šī soda morāle ir tik tāda, ka Apple nav mierā ar tēlu – nevis mūžīgais veiksminieks, bet šoreiz pa biksēm dabūjušais. Jo tas visdrīzāk ietekmē pircēju izvēli neapzinātā līmenī. Bet pie tēla Apple ļoti piestrādā.

    Pumba
    31.08.2016 08:56

    Gan jau ka beigās vienosies par pusi no soda pēc pāris gadu ilgas tiesas.

    Skābene
    31.08.2016 09:06

    He, he, ES atriebās ASV par VW skandālu. Pat soda naudas summas līdzīgas!
    Princip’a pēc šāda paziņojuma būtu nedaudz jākrītas arī Apple akciju cenai!

    davfreim
    31.08.2016 10:05

    Nemaksās neko, tas ir aptuveni tā kā tev Rimi pērkot 5 gadus preces, kurām ir akcijas cena (Irījas valsts vienošanās par nodokļiem ar Apple) tev pēkšņi pēc 5 gadiem pasaka, ka atlaides vair nav spēkā un piestāda rēķinu par visiem gadiem.
    Kā arī jau sen ir paziņots, ka gan Īrija gan Apple lēmumu pārsūdzēs un viss vilksies gadiem un EU galīgi nav tādās pozīcijās, lai kaut ko diktētu Īrijai, tā jau visa EU dilst pa vīlēm ārā.

    Un pilnīgi neko neietekmē, jo Apple ir 231 miljards uzkrātā nauda, 13 miljardi uz tā fona ir nekas.

    Pat AAPL nekas nemainījās un pat ja samaksā šo sodu, tad negatīva ietekme uz peļņu būs tikai ~2.5%.

    Skābene
    31.08.2016 10:53
    Reply to  davfreim

    Nu tu fleitē gan, jo pēc vienlīdzības principa nodokļa likme visiem ir vienāda! Vai nu īrija visiem samazina nodokļu likmi, vai arī paceļ Apple nodokļu likmi līdz vispārējam līmenim! Pretējā gadījumā tā ir konkurences kropļošana visaugstākajā līmenī!Pēc būtības tā ir karteļa vienošanās, tikai šajā gadījumā viena puse ir valsts, līdz ar to, neatbilst karteļa definīcijai.

    gfggf
    31.08.2016 18:29
    Reply to  davfreim

    Tu esi tik dzilji Apple pakaļā, ka neredz, kur beidzies tu, un sākas Apple, Dāvīt.

    davfreim
    31.08.2016 19:59
    Reply to  gfggf

    oi oi oi, anonīmais komentētāj tik daudz argumentu un valoda tik bagātīga.

    Skābene
    31.08.2016 11:13

    Nu jau Baltais nams izteicis brīdinājumu ES neveikt vienpusējas darbības pret Apple, kas apliecina to, ka tas ir ES atbildes gājiens VW lietā! :)

    Denijs
    31.08.2016 21:18
    Reply to  Skābene

    Ta ir konkurences kropļošana ,jo pārējiem uzņēmumiem ir jamksā pilns PVN ,bet Apple tikai 0.008%,bet patērētāji neko no tā neieguva tikai Apple utt…

    Reklāma