Web Analytics
More
    Reklāma

    Cilvēka loma pašbraucošo automašīnu vadībā

    Jaunākie raksti

    Scania iesaistās jaunā starptautiskā pētījumā par cilvēku mijiedarbību ar autonomajiem transportlīdzekļiem. Projekts ar nosaukumu “ADAS&ME” ir ES finansēta 9 miljonu eiro pētniecības programma, kurā sadarbojas 30 partneri no 11 dažādām valstīm. Pētniecības mērķis ir izzināt kā cilvēki mijiedarbojas ar autonomajiem transportlīdzekļiem, lai veidotu vadītāja pilnīgu uzticību tiem.

    “Kā liecina rūpnīcas statistika un autonomi testi, Scania automašīnu kvalitāte ir labākā pēdējo 10 gadu laiku. Scania ir sistēmas, kas palīdz ietaupīt degvielu, pasargāt vidi un izvairīties no šķēršļiem uz ceļa, taču cilvēka loma automašīnas autonomā vadībā nav vēl pietiekami izpētīta. Šis pētījums palīdzēs mums izzināt iespējas un grūtības, kas cilvēkiem rodas, paļaujoties uz šo autonomo vadības sistēmu ar mērķi panākt, ka cilvēks pilnībā spēj uzticēties automašīnai,” pauž Aigars Pušinskis, Scania Latvia vadītājs.

    Reklāma

    Šajā pētījumā uzsvars ir uz autovadītāju un jo īpaši to, kā lietotājs mijiedarbojas ar autonomo transportlīdzekli. Pētnieki izstrādās sistēmas, kas var uztvert, kad autovadītājs ir noguris, slims vai spēcīgu emociju ietekmē, piemēram, dusmīgs, kas var ietekmēt vadīšanas spējas. Izmēģināto tehnoloģiju vidū būs sensori, kas var uztvert, cik lielas ir cilvēka zīlītes, kā mainās ķermeņa temperatūra un kā mainās virziens, kurā autovadītājs skatās.

    Darbs tiks sākts septembrī, un to vadīs Zviedrijas Valsts Ceļa un transporta pētniecības institūts. Ar tālo maršrutu automobiļu demonstrācijām Scania prezentēs jaunus risinājumus drošu, efektīvu un uzticamu attiecību veidošanai starp autovadītājiem un kravas automobiļiem.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    1 komentārs
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Krotow
    11.08.2016 00:27

    – izstrādās sistēmas, kas var uztvert, kad autovadītājs ir noguris, slims vai spēcīgu emociju ietekmē, piemēram, dusmīgs …

    T.i. “izmēģinājuma trusīti” pieslēgs pie datora, spārdīs ar kājām un ierakstīs, kas tur no viņa nāks ārā.

    Reklāma