Web Analytics
More
    Reklāma

    EP atbalsta kiberdrošības noteikumus pamatpakalpojumu sniedzējiem

    Jaunākie raksti

    Uzņēmumiem, kas sniedz pamatpakalpojumus, piemēram, enerģētikas, transporta, banku un veselības jomā, vai arī digitālos pakalpojumus, kā meklētājprogrammas vai mākoņdatošana, būs jāuzlabo sava spēja pretoties kiberuzbrukumiem. To paredz pirmie ES mēroga kiberdrošības noteikumi, ko EP apstiprināja trešdien.

    EP deputāti saka, ka dalībvalstis izveidojot kopīgus kiberdrošības standartus un pastiprinot sadarbību, palīdzēs uzņēmumiem pašiem sevi aizsargāt, kā arī novērst kiberuzbrukumus ES dalībvalstu  savstarpēji savienotajai infrastruktūrai.

    Reklāma

    “Kiberdrošības incidentiem bieži ir pārrobežu raksturs un tādējādi tie skar vairākas ES  dalībvalstis. Fragmentāra kiberdrošības aizsardzība padara mūs viegli ievainojamus un rada lielu drošības risku visai Eiropai. Ar šo direktīvu visās dalībvalstīs tiks izveidota vienlīdz augsta tīklu un informācijas sistēmu drošība, kā arī pastiprināta dalībvalstu sadarbība, lai turpmāk novērsu kiberuzbrukumus Eiropas svarīgajām savstarpēji savienotajām infrastruktūrām,” teica EP ziņotājs Andreass Švābs (EPP, Vācija).

    ES tīklu un informācijas drošības (TID) direktīva “ir arī viens no pirmajiem  tiesiskajiem regulējumiem, ko piemēro informācijas apmaiņas videi. Saskaņā ar digitālā vienotā tirgus stratēģiju šī direktīva izveido saskaņotas prasības un nodrošina to, ka visā Eiropas Savienībā  tiek radīti  šīm prasībām atbilstīgi noteikumi. Šis ir liels panākums un pirmais solis ceļā uz visaptverošu tiesiska regulējuma sistēmu informācijas apmaiņās platformām Eiropas Savienībā,” viņš piebilda.

    Dalībvalstīm būs jāveido pamatpakalpojumu sniedzēju saraksts

    Jaunā ES  direktīva nosaka, ka pamatpakalpojumu sniedzējiem enerģētikas, transporta, banku, veselības un dzeramā ūdens apgādes jomā ir pienākums ievērot drošības prasības un ziņot par incidentiem. Katrai ES dalībvalstij būs jāizveido saraksts ar šādiem pamatpakalpojumu sniedzējiem, ievērojot noteiktus kritērijus, piemēram, vai sniegtais pakalpojums ir īpaši svarīgs sabiedrībai un ekonomikai un vai incidentam būtu būtiska traucējoša ietekme uz minētā pakalpojuma sniegšanu.

    Arī dažiem digitālo pakalpojumu uzņēmumiem, piemēram, tiešsaistes tirdzniecības vietu, meklētājprogrammu un mākoņdatošanas pakalpojumu sniedzējiem būs jāveic pasākumi, lai nodrošinātu savu infrastruktūru drošību, un jāziņo pārvaldes iestādēm par būtiskiem incidentiem drošības jomā. Tomēr šo pakalpojumu sniedzējiem drošības un paziņošanas prasības ir atvieglotas. Šīs prasības nepiemēros mikrouzņēmumiem un mazajiem uzņēmumiem.

    Eiropas mēroga sadarbības mehānismi

    Jaunie noteikumi paredz izveidot stratēģisku sadarbības grupu, lai apmainītos ar informāciju un palīdzētu dalībvalstīm kiberdrošības spēju veidošanā. Katrai dalībvalstij būs jāpieņem savas valsts tīklu un informācijas drošības stratēģija.

    Dalībvalstīm būs arī jāizveido Datordrošības incidentu reaģēšanas vienības (CSIRT), lai reaģētu uz incidentiem un riskiem, apspriestu pārrobežu drošības jautājumus un apzinātu saskaņotu reaģēšanu uz tiem. Eiropas Tīklu un informācijas sistēmu drošības aģentūrai (ENISA) būs svarīga nozīme šīs direktīvas īstenošanā īpaši attiecībā uz sadarbību. Visā direktīvas tekstā ir atkārtoti uzsvērta nepieciešamība ievērot datu aizsardzības noteikumus

    Nākamie soļi

    ES tīklu un informācijas drošības (TID) direktīvu drīz publicēs ES Oficiālajā Vēstnesī, un tā stāsies spēkā divdesmitajā dienā pēc publicēšanas. Dalībvalstīm vajadzēs transponēt direktīvu savos normatīvajos aktos 21 mēneša laikā un apzināt pamatpakalpojumu sniedzējus sešos papildu mēnešos.

    20151210PHT06959_original

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    6 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Usinss
    07.07.2016 10:51

    Ardievu vārda brīvība. Labs aizsegs bet nu neko padarīt. Laikam esam to pelnījuši.

    digitalk
    07.07.2016 13:57
    Reply to  Usinss

    kur tad tiks ierobežota tava ‘vārda brīvība’ – spama trafikā, kas martā nokritās uz 56% no kopējā epastiem, vai botnetu veidošanā?

    Usinss
    07.07.2016 14:34
    Reply to  digitalk

    Nē, no nākamajām kārtām, ko pieliks klāt šim visam pasākumam. Saproti, viss notiek lēnām un nepamanāmi. Nākamajā kārtā paredzēts bloķēt “hate speach” un tur var izpausties likumdevēji un likumsargi.

    digitalk
    07.07.2016 16:16
    Reply to  Usinss

    par nākamajām kārtām šeit nekas nav teikts. kā tu zini, kas tur paredzēts un kādas būs prasības? (iedod kādu linku ne uz populistisku panikas cēlāju lapu)

    Krotow
    07.07.2016 18:03
    Reply to  Usinss

    Folijas cepurīte detected.

    digitalk
    07.07.2016 13:56

    kur tad tiks ierobežota tava ‘vārda brīvība’? spama trafikā, kas martā nokritās uz 56% no kopējā epastiem, vai botnetu veidošanā?

    Reklāma