Web Analytics
More
    Reklāma

    Tāpat kā Marks Zakerbergs 15% lietotāju Latvijā aizsedz tīmekļa kameru, cenšoties aizsargāt privātumu

    Jaunākie raksti

    Lai aizsargātu savu privāto dzīvi, paranoiski lietotāji izmanto visdažādākos paņēmienus personīgo datu nobēdzināšanai no okšķeru acīm interneta vidē, tostarp slēpj datoru. Tomēr vairāki Kaspersky Lab pētījumi liecina, ka nepietiekami daudz lietotāju ir informēti par riskiem un tie, kuri ir, izmanto nepiemērotus paņēmienus drošības saglabāšanai internetā.

    Pētījums liecina, ka interneta lietotāji izmanto dažnedažādas metodes, lai rūpētos par konfidencialitāti. Piektdaļa (22 %) eiropiešu atzīst, ka, mēģinot aizsargāt privāto dzīvi, viņi aizklāj tīmekļa kameru. Lai gan tas ir noderīgi, tomēr ir svarīgi apzināties, ka tīmekļa kameras aizklāšana nevar novērst skaņas pārtveršanu un pasargāt lietotājus no hakeru vai ļaunprātīgu grupu veiktas noklausīšanās.

    Reklāma

    Šī problēma ir ne mazāk aktuāla arī lietotājiem Latvijā. Aptuveni 15 % aptaujāto atzina*, ka aizlīmē datora kameras objektīvu, lai izvairītos no novērošanas. Par novērošanu ar mobilajām ierīcēm (planšetdatoriem un viedtālruņiem) lietotāji izrādījās daudz mazāk noraizējušies — šo ierīču kameras aizlīmē tikai 2 % aptaujāto.

    Vairāk nekā ceturtdaļa interneta lietotāju (27 %) Eiropā glabā konfidenciālo informāciju ierīcēs, kas nav saistītas ar internetu, kļūdaini domājot, ka tas garantēs viņu datu drošību. Lai gan šī teorija ir loģiski pamatota un ir svarīgi nodrošināt rezerves kopijas pret izspiedējvīrusu uzbrukuma sekām, pat bez interneta pieslēguma ir iespējams inficēt ierīci, pievienojot tai viedtālruni vai USB atmiņu.

    Neraugoties uz to, ka mūsdienās gandrīz visu tīmekļa vietņu parastā prakse ir izsekot lietotājus un vākt kādus lietotāju datus, 19 % aptaujāto norādīja, ka viņi cenšas izvairīties no populāru tīmekļa vietņu, piemēram, Google un Facebook, izmantošanas, jo tās vāc personīgo informāciju.

    Turklāt 8 % paranoisku respondentu atzina, ka slēpj datoru no citiem, lai gan tas nepalīdzēs aizsargāt viņus no apdraudējumiem internetā. 7 % arī sacīja, ka viņi nežēlo laiku, lai ievadītu un pēc tam izdzēstu kredītkartes datus, kad maksā tiešsaistē, tādējādi cenšoties apmānīt vīrusus, lai gan ļaunprogrammatūras, jo īpaši taustiņspiedienu pierakstītājus, šādi piemānīt nevar.

    Kaut arī daži izmanto šos galējos, bet neatbilstošos paņēmienus, statistika liecina, ka citiem interneta lietotājiem ļoti trūkst kiberpratības. Tikai 20 % sacīja, ka jūtas apdraudēti internetā, un 21 % teica, ka nesaskata drošības risinājuma nepieciešamību, tādējādi izraisot jautājumu par savu informētību par internetu un spēju aizsargāt sevi no kaitējuma.

    Kaspersky Lab galvenais drošības pētnieks Deivids Emms saka: «Šie rezultāti parāda divas galējības — no vienas puses, ir personas, kas domā, ka var parūpēties par datu drošību, piemēram, noslēpjot datoru, bet, no otras puses, joprojām ir tādi, kas vispār neveic nepieciešamos piesardzības pasākumus internetā. Ir jākļūst kiberpratīgākiem — ar modernajiem drošības risinājumiem ir iespējams pasargāt sevi no kiberdraudiem, neveicot tādus galējus pasākumus kā datora slēpšana.»

    Jūs varat pārbaudīt savu kiberpratības līmeni. Lai izlasītu vairāk padomu, kā pasargāt sevi tiešsaistē, noklikšķiniet uz saites.

    Mark-Zuckerberg-Tape-Facebook-Instagram-1-796x398

    * Aptauju par interneta lietošanas paradumiem Baltijā 2015. gada septembrī veica aģentūra A. W. Olsen & Partners. Aptaujā piedalījās 1 200 respondentu no Latvijas, Lietuvas un Igaunijas.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    23 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    digitalk
    30.06.2016 12:33

    būs jāsāk ražot uzlīmes…

    drinkits
    30.06.2016 12:54

    Kaut kā galīgi negribas ticēt tai aptaujai. Nepazīstu nevienu, kas aizsegtu kameru.

    Opis
    30.06.2016 13:38
    Reply to  drinkits

    Man darba kompim arī aizlīmēta kamera un miķis. Un pusei no maniem kolēģiem arī.

    Martins Baumanis
    30.06.2016 13:41

    Man asus laptopam (N53) jau standartā ir aizbīdnis kas aizver kameru. Atver pēc vjadzības

    Briedis
    30.06.2016 13:46

    Kas vainīgs, tas bailīgs…

    PurvaVelns
    30.06.2016 13:59

    ikvienu cilvēku +/- 30 gadu vecumā var likt cietumā un viņš zinās par ko. Man ar kamera aizlīmēta.

    Opis
    30.06.2016 14:35
    Reply to  PurvaVelns

    No sākuma sasmējos, tad padomāju un tad nokāru galvu. :D Tā ir.

    PurvaVelns
    30.06.2016 14:38
    Reply to  Opis

    man bija sapnis – gribēju pirkt moci pa 1500 rubļiem. bet tad man pienāca soda nauda 1500 un 10 dienas cietumā no “uzraudzības kantora” par sīkiem pārkāpumiem, komentāriem internetā utt. Orveliski…

    30.06.2016 14:39
    Reply to  PurvaVelns

    Tu vēl neesi kalnos?

    PurvaVelns
    30.06.2016 18:37

    man kalnos iedeva internetu!!! patreiz ārā tik karsts, nočiloju pa baseinu, vairs nevarēju izturēt un ielīdu nummuriņā atvilkt elpu

    Raivis Rasnačs
    30.06.2016 14:01

    Varbūt sāksim telefonu priekšējās kameras arī līmēt ciet?

    kristaps
    30.06.2016 14:12

    Smejaties vai nē(ar frazi, kurs ta parasto mirstigo latvieti ‘izspiegos’) bet attālāka radiniece bija upure webkameru izspiegosanai. Uzraka internetā paku ar savam bildītem 100+ bildes visadas scenarijas, kur vina pa istabu staigaja, ka arī uzturejas apaksveļā un pat bez, pilnibā neko nenojausot. Aizveda datoru uz remontu, tur izsecinaja un paradija, ka dators inficets ar kaut kadu virusu kurs backroundā izspiegoja gan katru klaviaturas spiedienu gan vareja no mic noklausities gan piekluve webkamerai un pat bija pieeja failiem. Cik teica aptuveni gadu bija datorā sis suds.
    BTW kompim bij legals kaspersky antiviruss uzstadits kurs nevienu reizi neiepikstejās par apdraudejumu. Sieviete bij kaut ko pati uzinstalejusi….

    Kad uzzinaja tad nomainija visas paroles, bankas datus u.c. sensetivos datus. (It ka no bankas netruka nauda) Bet bildītes internetā diemzel nav ieapejams novakt un jasadzivo ka tas lidinasies uz muzu tur, kamer nekitri cilveki skatisies un daris nekitras lietinas.

    Vot tā! Kops si atgadijuma es vel vairak uzmanos.

    Krotow
    30.06.2016 19:40
    Reply to  kristaps

    Cerams, ka ir smuka, lai vismaz nav kauns citiem atrādīties :)

    kristaps
    30.06.2016 20:13
    Reply to  Krotow

    Nebūtu smuka, pa internetu neklaiņotu 25gadnieces bildes. ;) Nekāda top modele nav, bet normāla ne resna, nedz tieva, blonda latvju bāleliņa ir gan.
    Un jā, web kameras indikācija arī nedega, dega tikai kad pati lietoja kameru teiksim veica videozvanu skaipā. (Stacionārais dators ar logitech c615 webkameru kura vienmēr stavēja uz monitora pavērsta labākajā rakursā) Soo.. bilžu kvalitāte ar nav no tām sūdīgākajām ;)

    Tas uz tiem kuri minēja te ka degot idikācija u.t.t. – naivi cilvēciņi, to visu var softiski apiet pāris sekunžu laikā vienalga, ir draiveri, nav draiveri!…

    KKTK
    30.06.2016 15:04

    Ražoājiem kam nespīd kameras darbības lampiņa, protams, ka nav pamanāms kuros brīžos vīrus ieslēdz kameru. Nu tad lai līmē. Var arī uninstalēt kameras draiverus ;)

    x
    30.06.2016 15:37
    Reply to  KKTK

    labs vīruss ieslēdz kameru bez lampiņas :)

    KKTK
    30.06.2016 15:40
    Reply to  x

    Neticu, lampiņai vajadzētu ieslēgties dzelžu līmenī.

    x
    30.06.2016 16:37
    Reply to  KKTK

    Kosmosa kuģī varbūt, bet sadzīves elektronikā visu vada softs (tas tāds pieņēmums, protams, bet cena izsaka visu un neviens tur neliek dzelzisku risinājumu ja softiski ir 88x lētāk). Dažiem telefoniem nevarot atslēgt kameras skaņu, citiem var. Dzelži vai softs tomēr?

    Rainman
    30.06.2016 17:00
    Reply to  x

    Šo būtu interesanti uzzinăt no meistariem, kuri veic datoru remontu!
    Pieļsuju, ka ir datori kuriem iesledzas ta lamponja kad kamera ir ieslēgta (dzelžu līmenī), bet varbūt klūdos….

    Bils
    30.06.2016 18:01

    Aizgāju uz to testu, jau pie 5-tā jautajuma abloms, jo nebija atbildes ka facebūku nelietoju ;)
    Tad gan jau esmu pietiekami aizsargāts :)

    Lauris Špats
    01.07.2016 15:57

    Man patīk šitas cepiens, jo darba kompis ir stacionārais, bez webkamerām un mikrofoniem… :) Bet nu par telefona mic un kameru gan būtu interesanti kādreiz dzirdēt kādu stāstu iz dzīves..

    Vārdā Nenosauktais
    03.07.2016 19:52

    Nē, nu man jau arī kamera aizlīmēta, bet, ko būtu jāiedēj kaut kādos tur delfos, lai dabūtu 10 diennaktis un 1500 eur sodu??? Aiz ziņkārības sprāgstu nost :)

    Reklāma