Web Analytics
More
    Reklāma

    Kārtējo reizi tiek solīts viedtālruņu kameru uzvaras gājiens pār fotoaparātiem

    Jaunākie raksti

    Svarīgākā komponente (aiz cilvēka) fotogrāfijas uzņemšanai ir objektīvs. Hārvarda Universitātes pētnieki vēlas nākotnē lielus un smagus objektīvus aizstāt ar jaunizgudrojumu, kas saņēmis nosaukumu metalens. Šobrīd objektīvus veido vairākas precīzas lēcas. Jo augstvērtīgāks un precīzāk izveidots lēcu materiāls, jo pareizāku attēlu objektīvs veido.

    Metalens uzbūvē tiks izmantots kvarca stikls, kas pārklāts ar titāna dioksīdu. Jaunā tipa objektīvi piedāvāšot līdzvērtīgas iespējas kā esošie, tomēr metalens izmēri būšot daudz pieticīgāki. Tiek solīts, ka metalens biezums varētu būt ne lielāks par cilvēka matu.

    Reklāma

    Šobrīd objektīvus nākas slīpēt, pulēt un pārklāt ar speciāliem materiāliem precīzai gaismas laušanai, kas arī sastāda lauvas tiesu no to cenas, bet jaunie metalens objektīvi izveidojami daudz ātrāk, vienkāršāk un attiecīgi arī lētāk. Viedtālruņiem šis varētu būt ideāls risinājums krasam attēla kvalitātes kāpumam. Kā jau ar visiem jaunievedumiem – droši vien tehnoloģija pie mums nonāks pēc 20 gadiem. Ja vispār nonāks…

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    5 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    EdgKu
    06.06.2016 14:52

    Kāds pesimisms noslēgumā :) Nav taču vairs padomjlaiki :) Ja pie mums būtu aizstāts ar “ražošanā”, tad vēl tā…

    Krotow
    06.06.2016 15:37

    Tak būs kā parasti. Laboratorijā viss notiks čikiniekā, taču masu produkcijā palaist nevarēs, jo perpendikuls.

    Valters
    06.06.2016 18:33

    Kautkā nebūs, jo objektīvs, lai gan kļūstot plānāks, nekļūs ar lielāku diametru, līdz ar ko informācija ko var notvert ir ierobežota, kā rezultātā attēla kvalitāte tāpat ir sliktāka viedierīcēs.

    digitalk
    06.06.2016 19:35
    Reply to  Valters

    khm, kurš tev liedz uztaisīt uz tās 5″ lāpstas objektīvu uz collu-divām un apakšā nolikt megasuperduper matricu, lai nav jāizmanto lēcas attēla fokusēšanai? vnk sāks ražot lielas matricas, protams, ja metalens mācēs uztaisīt tik lielu.

    ps. ideālā vispār augšējai tlf trešdaļai būtu jābūt objektīvam, lai neviens ‘nevemtu’ par vertikāli uzņemtajiem video un bildēm (piekrītu, ka tās izskatās padebīli).

    Linards
    06.06.2016 22:32

    Metalens = metalēca ;)

    Reklāma